mandag 5. februar 2024

Anbefaling! Kort om Martha Wells (for sci-fi nerder :-)

På tide med en påminnelse!

Martha Wells, USA
f. 1964

Sarkastisk og ironisk murderbot anyone? Martha Wells kom som en stormvind inn i leselivet mitt en gang i 2020. Jeg var på utforsking blant de engelske bøkene på biblioteket mitt her i Stavanger og kom over en stabel bøker ved navn Murderbot Diaries. (Serien er dessverre ikke oversatt til norsk.)

De første par-tre bøkene var noen tynne fliser, så hvorfor ikke prøve, tenkte jeg, og har ikke sett meg tilbake siden. Bøkene slukes etterhvert som forfatteren gir dem ut, den siste (0.5 Compulsory) som kom ut i fjor har jeg spart til i år :-) Serien blir utgitt både som lydbøker (jeg lytter til dem fra Audible) og i papirformat.

Så hva er greia?

Kort fortalt er dette en sci-fi serie som har en litt i overkant voldelig, selv-hackende cyborg som hovedkarakter. Cyborgen søker, som de fleste mennesker, etter meningen med livet. Handlingen i de foreløpig åtte utgitte bøkene foregår - selvfølgelig - in space og tar oss med inn i og ut av action-scener i høyt tempo. Teksten er dialogdrevet og dynket i sarkasme og ironi med herlig sardonisk vri. Lydbøkene er en fest, men jeg vil kanskje anbefale å lese de første par bøkene i papirform for å bli kjent med miljøet og formatet i eget lesetempo.

All Systems Red, som egentlig er den første boka i serien, mottok Hugo, Nebula og Locus Awards og ble en bestselger i New York Times og USA Today. Boka Compulsory som ble utgitt i fjor er en kort sak på rundt 10 papirsider og er sannsynligvis en intro til karakterene i serien. Foreløpig har jeg ikke lest denne. Leste nettopp ferdig sisteboka i serien, System Collapse og håper forfatteren har planer om flere!

Utgitte bøker er 


  • Interessert i sci-fi og vil lese noe helt annerledes? Serien er for deg.
  • Likte du Marvin, the paranoid android fra Hitchhiker's Guide to the Galaxy? Serien er for deg.
  • Liker du lettlest, men likevel velskrevet sci-fi med humoristisk og ironisk snert? Serien er for deg.

Her er hva jeg tidligere har skrevet om de første tre bøkene.

Velbekomme! :-)


1 kommentar:

  1. Hei, jeg heter Nira. Jeg var i et forhold med Anderson i årevis, men han slo opp med meg. Jeg prøvde alt jeg kunne for å få ham tilbake, men det var forgjeves. Jeg ville virkelig ha ham tilbake på grunn av kjærligheten jeg har til ham. Jeg tryglet ham med alt, ga løfter, men han nektet. Jeg forklarte problemet mitt til venninnen min, og hun foreslo at jeg skulle kontakte en trylleformler som kunne hjelpe meg med å fortrylle for å bringe ham tilbake. Selv om jeg aldri trodde på trollformler, hadde jeg ikke noe annet valg enn å prøve det. Så jeg sendte en e-post til trolldomslederen, og han forsikret meg om at alt ville være bra om tre dager, og at eksen min ville komme tilbake til meg. Overraskende nok skjedde det den andre dagen rundt klokken 16.00. Eksen min ringte meg, ba om unnskyldning for alt og sa at han ville ha meg tilbake fordi han elsket meg så høyt. Jeg ble så glad og gikk tilbake til ham. Vi begynte å leve lykkelig sammen igjen. Jeg lovet alle jeg kjenner som har et forholdsproblem at jeg ville henvise dem til den ene sanne og kraftige trollformleren som hjalp meg med problemet mitt. Hvis du trenger hans hjelp, kan du sende ham en e-post på babawalewiseman01@gmail.com. Han tilbyr ulike typer trylleformler, inkludert kjærlighetsformler, tapte kjærlighetsformler, skilsmisseformler, ekteskapsformler, bindende trylleformler, trolldomsbrudd, forvisning av en kjær fra fortiden, forfremmelsesformler, tilfredsstillelsesformler og kur mot alle sykdommer du lider av. Kontakt ham for en varig løsning på ethvert problem du måtte ha.
    via babawalewiseman01@gmail.com WhatsApp +2348136951551 Viber +2348136951551 Viber +2348136951551

    SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)