onsdag 3. januar 2024

2024 - Året jeg ble Kindle-forræder...

Onyx Boox Nova Air C
Nei hvem skulle trodd - at jeg, den selverklærte dronninga av Kindle, skulle gå hen å anskaffe meg en konkurrent til hylla. Men det har jeg altså gjort, på årets andre handledag. Nok var nemlig nok. 

Hva er det som skjer? Og hva er viktig nok til å få meg ut i bloggsfæren igjen?

Jeg elsker min kjære Kindle Oasis, men gidder ikke lenger finne meg i å ikke kunne lese bibliotekbøker på lesebrett. Joda, jeg har en iPad, til og med en flott sådan, men det å lese ebøker på padder passer ikke øynene mine. Jeg blir for fort trøtt i hodet og konsentrasjonen forsvinner etter en halvtime når jeg leser fra bakgrunnsbelyste skjermer. Slitsomt. Jeg er jo ikke på jobb heller...

Utfordringen med bibliotekappen Allbok, som Sølvberget bibliotek (mitt bibliotek) er knyttet mot, er at appen de bruker for å låne ut ebøker kjører på Android operativsystem. Man må altså ha Android versjon 5 (en eldgammel versjon) eller nyere for å få bibliotekappen til å svive. Som de fleste vet så kjører Amazon sitt eget sære, proprietære operativsystem på Kindle. Riktignok har Amazon løsnet litt på snippen sammenliknet med for 13 år siden da jeg begynte å lese ebøker, men ennå får man ikke lov å installere en eneste app på Amazon sine dedikerte lesebrett som ikke er Amazon sin egen software = No Go for Allbok-appen til bibliotekene våre.

Det er de siste par årene kommet flere lesebrett/ereaders på markedet som benytter Android operativsystem. Felles for dem alle er at de kan koples direkte mot Google Play Store, og der finner man både Allbok-appen, OG Kindle-appen! Man kan altså lese alle typer ebøker, inklusive Amazon sine, PLUSS å låne ebøker fra norske biblioteker på en og samme dings. DET ER BRA!

Etter en kjapp installasjon av Boox'en kan jeg gå direkte til Play Store, laste ned Allbok-appen, logge meg inn med informasjonen fra mitt eget bibliotekkort og begynne å låne bøker. For å gjøre det enkelt sjekket jeg ut de krimbøkene jeg hadde på lista, og fant fem av dem for nedlasting på kortere enn fem minutter. DET lar seg høre.

Nå skal jeg gjøre en solid test av min nye Nova Air C for å se om denne er noe jeg kan anbefale videre. Jeg mistenker nemlig at den kommer til å bli en ren bibliotekbok-ereader. Til det bruket er den i overkant dyr, men for meg som er ofte ute på reis så vil den i lengden bli billigere enn at jeg kjøper svindyre norske ebøker på nett... 

Stay tuned om dere vil ha mer info etterhvert :-)




8 kommentarer:

  1. Spennande! Eg har fleire bok-apper på telefonen, men ingen eg bruker aktivt nettopp på grunn av bakgrunnslys. Høyrer definitivt meir om dette etterkvart :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja dette blir spennende. Har lånt fem bøker fra biblioteket på Allbok-appen, lastet ned Kindle-bøker til Kindle-appen og lagt noen bøker direkte inn på disken fra PC. Det gjenstår også å se om nedlastinger/innlogging til biblioteket fungerer når jeg er utenlands, og det får jeg testet når vi drar til Canada onsdag neste uke.
      /Marianne (jeg får bare mulighet å kommentere anonymt på egen blogg...??)

      Slett
    2. Eg gler meg til å høyre meir om dette, gjerne live når du kjem heim frå Canada :-)

      Slett
  2. Det gjelder sikkert det samme med Bookbites som med Allbok. Har Bookbites, men som deg, sliter jeg voldsomt med å lese bøker på ipad, eller mobil.
    Dog bruker jeg Mac/Apple, og vet ikke om det vil fungere med annet brett det, som du sier det gjør med Android. Vet du noe om det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Bookbites er som Allbok, den krever Android operativsystem i bunn. Som betyr, at Bookbites også fungerer med dette brettet som jeg tester. Jeg har allerede installert Bookbites på det, men glemte ut, at mitt bibliotek bruker Allbok :-)

      Slett
  3. Lese overskriften og trodde du hadde fått solstikk. Skjønner at du mener alvor med forræderiet ditt, og jeg lytter gjerne. Liker heller ikke lyset på iPaden, og venter stort sett på boken, om jeg bruker biblioteket (og det gjør jeg mer og mer)
    Supert innspill Marianne, digg å ha deg på nett igjen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Haha til solstikk :-)) Ja jeg ble "litt" irritert etterhvert, for jeg liker ikke bakgrunnsbelyste brett som de fleste til lengre leseøkter. Dette virker svært spennende, om enn litt mer tungrodd enn Kindle. Her må man først starte brettet, så gå inn på den appen man ønsker å bruke før man kan starte å lese. Nokså logisk om man sammenlikner med vanlige padder, men en Kindle kan man bare åpne og fortsette å lese. Noe vil bli litt mer tungvint, men det betyr også at dette brettet er VELDIG mye mer fleksibelt.

      Slett
  4. Oj,dette høres veldig spennende ut! Jeg sliter i likhet med deg og Anita når jeg bruker nettbrettet for lenge om gangen, så dette høres supert ut. Jeg så du hadde lagt ut et innlegg til så jeg iler inn for å se hvordan det har godt :-)

    SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)