tirsdag 29. desember 2020

Henrettelse med elefant av Per Schreiner

Bare tittelen i seg selv overbeviste meg, og da jeg så at boka var skrevet av Per Schreiner var jeg ikke i tvil. Hvorfor? De som følger meg vet at jeg liker det litt sære, av og til absurde, men det må være gjennomtenkt, velskrevet og aller helst ha gitt meg noe i andre enden av boka. 

Henrettelse med Elefant er rett og slett en kjærlighetsroman mellom mennesker det nesten er umulig å elske fordi de er så sære på hver sine spesielle vis. Boka handler om kjærlighet i flere variasjoner, mellom par i 60-årene, unge voksne i  25-30 års alderen, mellom hund og menneske og mellom en ung kvinne og en maler som får et stort og tungt garderobeskap over seg. 

Ja - det er like spesielt som det høres ut, og tittelen på boka har faktisk med innholdet å gjøre. Alle karakterens liv griper inn i hverandre, perifert eller nært, også hundens. Likevel oppleves de forskjellige kapitlene adskilt fra hverandre. Som liv som leves paralellt, men ikke helt klarer å gripe inn i hverandre. 

Dulgt og ikke helt til å forstå? Ja definitivt, men boka har en klar, rød tråd. Og like før man kanskje tror at det kommer en forløsning. Så slutter boka. Akkurat der. 

Per Schreiner
Bildekilde: Dagens Næringsliv
Hva boka gav meg? Et temmelig klart - men skrått - blikk mot eget liv, samfunnet vi lever i og at mennesker ikke nødvendigvis lever samme livet inni sitt eget hode som vi opplever utenfra. Masker og forestillelse, skjulte drømmer og behov som ikke uttrykkes.

Sært? Ja. Velskrevet og god bok? Definitivt! Per Schreiner vokser på meg og nærmer seg den lille og snevre kategorien norsk favorittforfatter.  

Interessert i mer fra forfatteren? Jeg har skrevet noen få ord om boka Beistet av Per Schreiner HER.

Per Schreiner er forfatter og dramatiker. Han har ifølge wiki skrevet manus for kortfilmer, hørespill og spillefilm. Schreiner samarbeidet ofte med regissør Jens Lien. Tre av deres samarbeidsprosjekt har vært tatt ut til ulike programmer under filmfestivalen i Cannes, deriblant spillefilmen Den brysomme mannen. 

Kilde: Biblioteket - Utgitt: 2016 - Forlag: Tiden - Sider: 123 - Sjanger: Roman


Mine egne elefanter :-)
Ihaha - Botswana


8 kommentarer:

 1. Kult bilde av elefantene "dine"! Jeg DIGGER at du LIKER Schreiner sine bøker for det gjør jeg også nemlig Og jeg var spent når jeg så at du leste nettopp denne. Krysset fingrene for at det skulle gå veien. Har lest alt han har gitt ut,den siste er ikke like absurd som mye av det andre han har skrevet og heller ikke den Andresen,Dahl boken. Ser at det kanskje ikke er for alle men jeg digger det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, elefantene mine var utsikten fra leirbålet da vi var på teltsafari i Botswana. Fantastisk sted. Schreiner sin elefant er kanskje ikke like romantisk, haha - men du verden for ei bok, tynn som den jo var. Ja jeg syns Schreiner er svært svært bra, og han vokser definitivt på meg. "Fant" ham i år, og har lett etter Jegere og Sankere en stund. Måtte kapitulere og har satt meg i bibliotekskø og er nå nr 2 på lista.. Ikke helt vant med å reservere på biblioteket, men nå har meg måttet. Bomtur er kjipere :-)
   Nei Schreiner er nok ikke for alle, men han er lettlest og forståelig tross alt det sære han finner på. Fin fyr jeg definitivt skal lese meg opp på! Jeg ser det er flere bokbloggere som har funnet ham. Kult.

   Slett
 2. Heldige deg som har helt egne elefanter :) Jeg måtte klikke meg inn og se hvordan du likte Beistet, for den ga meg en liten utfordring. Føler denne er "lettere", sjekker Bookbites, skal bare se jeg leser den plutselig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, helt mine egne ;)
   Enig når det gjelder Beistet, den var heeeelt på kanten sær. Denne er en walk in the park i forhold. Den kan du trygt gå løs på. Jeg skal definitivt lese mer fra Schreiner!

   Slett
 3. Sett noen av filmene, men har ikke lest bøkene. Boken virker spennende. Kanskje jeg låner noe av han.
  Og elefanter er sjelden feil ...
  Godt nytt år, Marianne

  SvarSlett
  Svar
  1. Filmene er totalt ukjente for meg, men bøkene fikk jeg som sagt sansen for. Spennende å teste ut, og bøkene er korte, så kjør på :) Og elefanter er alltid rett, men i sitt eget element. Ikke start meg på Botswana ;)
   Godt nyttår til deg også Augusta.

   Slett
 4. Denne har jeg i hylla , men ikke lest. Minner om Jegere og sankere i konstruksjon, slik du beskriver denne.
  Har også lest Beistet, den likte jeg bedre enn Jegerne osv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Greitå vita at Jegere og Sankere (reservert på biblioteket nå) er mer lik denne enn Beistet i oppbygning, selv om jeg likte Beistet svært godt, snodig som den var :)
   Godt Nyttår Anita. Sees på andre siden.

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)