fredag 31. januar 2020

Godt og blandet januar

Januar allerede over, og lesemålsetningene ennå i rute. Vi har emigrert til Canada for vinteren og kommer ikke hjem før til påske. Kindle, headset til lydbøker fra Audible og Storytel er med samt lånekortet til biblioteket her i Whistler. En ting er sikkert, jeg skal ikke gå tom for bøker. I januar har jeg lest 9 bøker, fire av dem er allerede omtalt. De andre fem følger her.Jeg er blitt virkelig glad i svenske Anders de la Motte. Han skriver ypperlig spenningskrim og flere av bøkene hans er oversatt til norsk. I Høstdåd møtes fem ungdommer til utendørs avslutningsfest etter endt skolegang, og de aner at dette kanskje kan være siste gang de møtes. I løpet av denne kvelden blir en av dem utsatt for en ulykke og omkommer. 27 år senere verker fremdeles ulykken som et åpent sår i bygda. Når politisjefen pensjonerer seg blir mordetterforsker Anna Vesper, opprinnelig fra Stockholmspolitiet, ansatt i stillingen. Da begynner plutselig ting å røre på seg i den lille bygda. Kan ulykken fra nesten tredve år tilbake vise seg å ikke være en ulykke likevel?

Anders de la Motte er en av Sveriges beste og mest populære spenningsforfattere og flere av bøkene hans er utgitt på norsk. Han er tidligere politi og sikkerhetssjef i et av verdens største IT-selskaper, noe som gir en solid tyngde til det krimtekniske i bøkene hans. Høstdåd er andre boka i en planlagt serie på fire. Han har også gitt ut boka Vinterild som jeg var like begeistret for. Ytterligere to av bøkene hans - UltiMatum og MemoRandum - har jeg skrevet litt om HER. Det ligger også en trilogi fra forfatteren innlest på engelsk hos strømmetjenesten Storytel (lydbøker). De skal jeg definitivt også få med meg. Så langt anbefales alle bøkene jeg har lest fra forfatteren!Tolv år etter at en ung jente ble voldtatt og drept i Hafnarfjörður, blir en tidskapsel gravd opp i Reykjavik. I kapselen ligger ti år gamle brev fra skolebarn, der de har skrevet ned sine forestillinger om Island anno 2016. Men blant brevene finnes også en usignert liste med initialer, med beskjed om at disse menneskene skal drepes. Når så først ett, så to lemlestede lik blir funnet, er det ikke tvil om at brevet må tas på alvor. Politimannen Huldar og barnepsykologen Freyja blir stadig trukket lenger inn i saken og i morderens verden, men det viser seg at ingenting er som de tror, og ingenting går som planlagt.

Det jeg likte spesielt godt med denne boka fra islandske Sigurdadottir er persongalleriet. Et knippe troverdige karakterer, og så falt jeg fullstendig for politimannen Huldar. For dem som ikke liker grotesk krim, her er det avsagde hender og føtter, men jeg føler likevel ikke at dette blir spekulativt. Med saklig språk og fin oppbygning av krimplottet så er likevel disse hendelsene spiselige ;-) Dette er første boka mi fra Yrsa Sigurdadottir. Jeg har også boka DNA fra forfatteren stående i hylla hjemme. Den blir ikke stående lenge, og fordøyes garantert i påsken. Dragsug anbefales!Det tok sin tid før jeg kom igang med tredjeboka i klimakvartetten til Maja Lunde. Ikke fordi jeg ikke hadde tro på boka, men fordi "alle" leste den samtidig da den kom ut. Jeg liker klimakonseptet til forfatteren og jeg liker oppbygningen av bøkene hennes. Også i denne boka får vi innblikk i tre tidsepoker - fortid, nåtid og en temmelig dystopisk fremtid - og temaet i boka er przewalskihesten - hesterasen som er regnet som verdens siste overlevende villhest. Vi følger rasen fra den fanges, via oppdrett i dyrehage til den settes tilbake på de mongolske steppene for å klare seg selv. I tillegg til å fortelle om skjebnen til przewalskihesten flettes klimautfordringene jorden står overfor inn i historien på beste Maja-Lunde-vis. Det er troverdig, det er dystopisk og det er historisk så korrekt det kan komme fra en forfatter som har satt seg som mål å flette klimadiskusjonene i verden inn i bøkene sine. Jeg likte Bienes Historie, jeg likte Blå og selv om Przewalskis hest hadde en litt annen tone enn de to forutgående bøkene så anbefaler jeg også denne. Så får vi se fram til fjerde og siste boka i klimakvartetten fra forfatteren. Tommelopp!


Jeg er kommet til William Wisting #13 og leser meg jevnt og trutt gjennom Jørn Lier Horst sin krimserie. I Det innerste rommet er det stortingspolitiker og AP-veteran Bernhard Clausen historien dreier seg rundt. Han blir funnet død, og på hytta hans i Stavern blir det funnet saker og ting som definitivt ikke burde befunnet seg på ei hytte. Dette kan faktisk sette landets interesser i fare. Wisting får ansvaret for en etterforskningsgruppe som får i oppdrag å etterforske saken. Med seg på lasset har han også denne gang datteren Line, som nå har sluttet i VG jobber som freelance journalist parallelt med rollen som alenemor. Politikerdødsfallet ser ut for å kanskje kunne henge sammen med en forsvinning, og det blir Wisting med Line i teamet som ruller opp saken. 

Nok en gang en gjennomarbeidet krimhistorie fra Lier Horst dette. Her vet jeg som leser hva jeg får. En solid krimhistorie, ingen løse tråder, ingen spekulative mord, null gørr og guffe og en etterforskning som føles troverdig, logisk og grundig. Ingen tvil om at Lier Horst fremdeles kan politifaget sitt til fingerspissene. Skal jeg trekke noe ned så må det bli nettopp det faktum at man vet hva man får i bøkene fra Horst. Liker du dem, så leser du hele serien. Synes du de er slow med for lite thrillermoment, ja så er igrunnen de aller fleste slik. Rett og slett god sofakrim som man kan lese på kveldstid uten å få mareritt om natta. Av og til kan det være akkurat det man er på jakt etter :-)  Wisting-bøkene fra Horst anbefales fremdeles.


Så til David Baldacci. En forfatter jeg har spart og spart på til en regnværsdag. Anbefalt meg opp gjennom årene fra flere som kjenner lesepreferansene mine. Nå var det jammen dags! Jeg startet med denne boka, som er førsteboka i serien om de to Secret Service agentene Sean King og Michelle Maxwell. Kort fortalt så handler boka om Michelle, en agent som mislykkes i å beskytte en presidentkandidat slik at han blir kidnappet. Sean på sin side opplevde for åtte år siden at mannen han skulle beskytte, også en presidentkandidat, blir skutt og drept uten at han klarer å forhindre det. Sean og Michelle har begge to fått karrierene ødelagt, og sammen bestemmer de seg for å etterforske de to tilsynelatende tilfeldige hendelsene. Dette skaper selvfølgelig støy på alle nivå. Kan sakene ha en fellesnevner?

Jepp. Dette svinger det av. Og når serien på (foreløpig) seks bøker i tillegg er lest inn på Storytel med en av mine favorittinnlesere - Ivar Nergaard - så får den en ekstra piff. Jeg tenker det skal få bli serien jeg skal lytte til her borte vest i fjellom. Anbefales også, om du var i tvil :-)

Januar har med andre ord vært fyllt med kun gode bøker for egen del. Jeg har ingen andre lesemålsetninger for året enn at jeg skal forsøke å lese gjennomsnittlig to bøker i uka. Jeg er foreløpig i rute.


Tallenes tale
 • 9 bøker - 3717 sider
 • Kjønn: 5 menn, 4 kvinner
 • Medium: 5 lydbøker, 3 ebøker, 1 papirbok
 • Bokkjøp: 1
 • Sjanger: 2 romaner (humor og klima), 3 krim,  1 action, 1 psykologisk thriller, 2 fantasy
 • Land: Sverige, Kypros, Island, USA, Norge (3), England (2)
 • Kilder
  • Audible 2 lydbøker (credit)
  • Storytel 3 lydbøker (abonnement)
  • Amazon bokkjøp: 1
  • Bokhylla: 1
  • Leseeks: 1
Her er vi sikret om vi snør inne :-)
Whistler, Canada

15 kommentarer:

 1. Mye bra her da Marianne. Jeg er fan av både Motte, Yrsa og Lunde. Har dog ikke lest P`s hest enda, den har foreløbig blitt forbigått av andre bøker.. Sånn er det noen ganger, men den blir lest før eller siden. Liker også Huldar som du, men også Freyja. Yrsa har kommet med en ny bok i serien nå, så jeg - og Motte kommer med firern i årstidene; Våroffer, ganske snart.
  Med Horst henger jeg litt etter, men neste bok for meg er Det innerste rommet. Siden jeg ikke har den i hus, får den bare vente.
  Ønsker deg en flott februar med gode natur- og lese-opplevelser.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åhh, takk for tips ang Yrsa og Motte! Veldig happy for at jeg har funnet meg flere favoritter. Merker at når jeg er litt sløv i konsentrasjonen så sklir likevel god krim ned. Har fått nok av å "tvinge meg til" såkalte litterære godsaker når humøret ikke helt er DER. Er bare så glad at det finnes Kindle.. Enkelt å skaffe seg nye bøker på norsk, selv om man har plassert seg midt i kanadiske fjellheimen.
   Ja mye bra her! Og flott innevær de siste to dagene, så nå får jeg skrevet litt også. Skader ikke. Jeg skal forsøke å skrive om de fleste bøkene jeg leser i år, om enn ikke ett innlegg pr bok. Som deg, det blir færre innlegg, men flere samleinnlegg. Merker selv at jeg savner noen ord om hver bok, spesielt når jeg blir spurt i ettertid om hva jeg synes om bøkene jeg har lest for 1+ år siden.. Hukommelsen er ikke som den var, hehe..
   Har funnet en favoritt-hashtag som også passer på deg: #liveterbestute
   En flott februar til deg også :-)

   Slett
  2. Helig! Helt enig med deg ang krim glir ned når annet ikke gjør det. Valgte i dag å lese en sidevendende krim istedet for 1001-boka jeg holder på med.. leste hele boka på skjerm. Ny krimdebutant, Hanne Gellein, nettopp blogget om den også.

   Slett
  3. Ja, så nettopp Gellein-linken. Leser den senere. Forstod du slukte den med hud og hår. Notert! :D

   Slett
 2. Gratulerer, godt å være i rute :) Jeg har lest de fire første av de fem bøkene du skriver om her, og har Yrsas nyeste på vei til meg. Kos deg i vinterlandet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du også fan av Yrsa ja! Godt å høre, da kan jeg glede meg til neste bok ut. Ikke lest DNA, den står hjemme i bokhylla. Antar jeg kan lese dem ukronologisk(?), så jeg skaffer meg nok den nyeste etterhvert. Som jeg nevnte til Anita, jammen godt at det finnes ebøker og nettbokhandlere. Da kan jeg følge med like godt fra her som der.
   (Lett å være i rute i januar for min del, men kom til sommeren. Da sliter jeg med lesemålsetninger ;)
   Det koses i vinterland, så får du holde et øye med de bergenske fjell. Jeg antar du har vært på hver eneste topp rundt byen opptil flere ganger allerede ;)

   Slett
 3. Du har lest mye som jeg også enten har lest eller vil lese. Jørn Lier Horst er jeg ajour med og liker veldig godt. Mens Yrsa Sigurdardottir har jeg ikke fått begynt på enda. Bøkene hennes står i bokhylla, så det er ikke noen grunn til det. Maja Lunde er jeg igang med, men må lese Blå før denne. Anders de la Motte har jeg bare lest en bok av, men det er det vel egentlig ingen grunn for :-) Ha en riktig fin lesemåned!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi verner om felles favoritter alle her inne, ser jeg :-) Gode bøker er gode bøker, og jeg er bare SÅ glad for at jeg fant dette boksamfunnet i 2011. Da hadde jeg følt meg veldig alene veldig lenge. Tror ikke jeg har hatt noen rundt meg som har lest like mye og rart som meg (bortsett fra sambo da, han slår meg fremdeles ned i støvlene).
   Jeg likte godt Blå. Jeg syns den temamessig hang godt sammen med Przewalski-hesten. Jeg skal ikke si mer, du finner det ut selv :) Liker som sagt klimakonseptet til Lunde, og hun kunne ikke truffet bedre på timingen for oppstarten med Biene. Gled deg til Motte! Jeg fant også en serie på 3 på engelsk på Storytel - Bubble, Buzz og Game - som ikke er oversatt til norsk ennå (i lyd ihvertfall, så det ut for). Disse skal jeg også ta for meg, akkompagnert av strikketøyet ;) En fin lesemåned til deg også, see U i april håper jeg!

   Slett
  2. Ja, jeg er veldig enig. Det er fantastisk å være flere!
   Nei, det er helt sant at hun ikke kunne ha truffet bedre klima-messig :-)
   Må absolutt snakkes i april!

   Slett
 4. Eg merkar meg fyrst og fremst tipset om Baldacci. Har lagt merke til forfattaren, g han må ha skrive uendeleg mange bøker - og eg har ikkje visst kvar eg skulle byrja. Men no veit eg det-! :-)
  I likskap med fleire her har eg stor sans for Yrsa og de la Motte, men eg er mektig lei av Wisting og Lier Horst. Det er muleg eg at eg tek dei fram igjen ein eller annan gong.
  Eg las og likte Bienes historie og meiner (som alle andre "oppegåande") at tema er viktig og aktuelt. Blå og P's hest skal lesast ved høve.

  Ha eit fortsatt fint opphald i Whistler. Snøbrett og lesebrett er nok fin kombo!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Baldacci er verd å sjekke ut! Er du usikker på hvor du skal starte på bøker i serie, sjekk ut websiden fantasticfiction.com og søk opp forfatteren. Der ligger alle seriene til de aller fleste utenlandske forfattere pent samlet og i kronologisk rekkefølge. Da er det mye enklere å søke opp de norske bøkene i etterkant. Det var sånn jeg fant førsteboka i Baldacci-serien jeg har begynt på nå. Ganske amerikanisert krim/action, men veldig deilig å ha på øret sammen med strikketøyet.
   Jeg er forsåvidt enig når det gjelder Horst, men har klart å porsjonere ham godt ut så jeg er ikke blitt lei. Men han er ikke en pageturner der du bare MÅ ha neste bok ut i serien. Jeg bruker ham som hvilesteg innimellom slagene. Av og til blir det litt vel mye James Bond action-på-stereoider. Da er Horst for meg enda god å ha ;)

   Slett
  2. Enig ang å porsjonere Horst, da blir det fint å lese Wisting igjen.:)

   Slett
 5. Føler jeg må stålsette meg for å lese Lunde. Tanken er å hoppe over de 2 første, som ikke er kronologibrudd og gå rett på hestene. Har forløpig ikke følt meg sterk nok. Vi får se. Min hemmelige plan er å formellese hele året, så da kan det hende hun dukker opp av seg selv.

  Horst. Sukk. Vet ikke hvorfor men han suger gnisten ut av meg. Skal jeg lese bøkene hans må jeg glemme og anonymisere, og nå holder jeg deg ansvarlig, for jeg kunne godt tenkt meg å lese Wisting, (ante ikke at det var Horst), og innser at jeg bare må overvinne fordomskjøret, denne er ikke verre enn, forfattere jeg ser i media, men du vet, det er så mye annet å velge
  Baldacci feks. Har lest enkeltstående bøker av mannen. Som regel likt. Han har driv og spenning. Ante ikke at det var serier. Consider me, svært, curious.

  (Landet på eng.lyd når det gjalt Silent Patient. Starter imorgen.)

  SvarSlett
  Svar
  1. HOPPE OVER? DU? hah! Verden STÅR til påske! hehe.. Vil dog tipse og si, at jeg nok synes Biene var den aller beste.. så vet du det..
   Fordommer mot Horst? Du verden. Wisting er kul han, bare ikke les dem som du leste starten på Bosch-bøkene. Da kan du fort bli lei. Wisting skal leses i doser, når du ikke trenger adrenalinkick.
   Baldacci kommer i serier ja, og jeg må si jeg liker starten på King og Maxwell. Sjekk ut fantasticfiction.com for hvilke bøker som tilhører hvilken serie. Jeg lytter på norsk, går muligens over til engelsk etterhvert.
   Engelsk lyd på Silent Patient går nok bra. Audible? Jeg kjørte ebok-varianten. Fikk nesten gangsperr i klikkefinger'n. Veldig spent på hvordan du liker den. Jeg ser godt for meg at boka blir film.
   Så forresten Netflix-film igår, 6 Underground med Reynolds i hovedrollen. Flirte meg skakk. Bare et tips ;)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)