søndag 5. januar 2020

Du verden - nytt år?

Hvor ble desember av? Lesemessig full pott, men bloggen har lidd svært under at jeg har vært på reisefot til altfor varme land. Dårlig med skriving, desto flinkere på sløving i sola med både lyd-, kindle- og papirbok. Istedenfor å okke og oie over alt jeg ikke har fått skrevet om, så kommer heller en rasende kjapp beste/verste/morsomste/kjedeligste boka i 2019. Der var det masse rart, gitt.


Først kjapt oppsummert tallenes tale for 2019
 • Jeg sprengte lesemålet for året når det gjelder antall bøker lest: 116 av målsetning 100. Godt jobba!
 • Jeg overgikk også meg selv når det gjaldt nye (for meg) norske forfattere: 20  av målsetning på 10. Jeg er faktisk imponert!
 • 41 bøker skrevet av kvinner, 75 skrevet av menn. Jeg registrerer derfor også GOD fremgang på kvinnefronten!
 • Må imidlertid krype til korset når det gjelder lesesirkler, bokhyllelesing, fagbøker og andre egenpålagte "krav". Jeg røyk. På alle målsetningene, og konkluderer heller med at jeg er en lykkelig ekornleser som hopper fra bok til bok og sjanger til sjanger uten mål og mening. Jeg kan leve med det :-)

Så for 2020 er målsetningene mine (foreløpig) :
Å lese 104 bøker ila året, altså 2 pr uke.
Leve ekornet!2019 Oppsummert

Mest leste forfatteren gjennom året
Michael Connelly - 18 bøker om Harry Bosch
(så dro jeg hjem fra Canada og så hele serien filmatisert på HBO = hektet!)


Mest perverse boka
Dyrene i Afrika av Erlend Loe
Om dyresex og miljøvern dog innpakket i lun Loe-humor


Mest opplysende
Vindbaroner av Hogne Hongset
Utrolig velskrevet - og skremmende! - om vindenergibransjen i Norge. Les!


Største nedturen(e)
Terapeuten av Helene Flood
Psykothriller solgt til "halve verden" før boka ble utgitt. Hypet som få, og falt så til de grader til bunn hos meg. 2 stjerner på GoodReads. Det fikk også klassikeren Lost in the Funhouse av John Barth helt i begynnelsen av året. Stay away!


Nostalgitrippen
Margit Sandemo - Spellbound og Witch hunt
De to første Isfolket-bøkene i lydbokformat på engelsk 


Absolutt morsomste
Hyttebok frå Helvete av Are Kalvø
Eg lo å eg lo å eg lo


Boka jeg ventet lengst og mest spent på
The Testaments av Margaret Atwood
...som innfridde så godt at det gjorde vondt 


Absolutt særeste av de sære?
Definitivt Naustet av Jon Fosse
Stream of consciousness møter repetisjon på stereoider


Det var sakprosaen sin, det!
Om å skrive av Hans Olav Brenner


Nyforelsket i...
Forfatteren Emma Newman
Planetfall- og Split Worlds-seriene (sci-fi/fantasy) *sukk*


Året var ellers preget av:
 • svært mange gode bøker
 • at jeg klarte å legge fra meg de jeg ikke likte - uten å lese dem ferdig *skulderklapp*
 • en utrolig leseeffektiv vinterperiode januar-påske
 • gleden ved å gjenoppdage at jeg faktisk liker sakprosa!
 • en EKSTREM økning i lydbøker - 51 i løpet av året, det er personlig rekord så det holder
 • at jeg ikke prøvde å holde meg til lesemålene, noe som gjorde at jeg leste mer i år enn alle de foregående bloggeårene, med unntak av 2015 der jeg leste ei mer- 117 :-)
Jeg leste ifølge GoodReads over 31.000 sider i bøker - vel, topper jeg dette i 2020? Den som har lever får se ;-)


See you around - du finner meg på bloggen her, og som ebokhyllami på Instagram.

Godt Nytt Leseår !!!

14 kommentarer:

 1. Du verden - du banker meg ned i støvlene :-)
  Men jeg savner at du skriver om flere av dem ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Mer skriving er planen Bjørn. Nå roer livet seg fra onsdag av, så da blir det forhåpentligvis tid til refleksjoner etter bøkene er fortært. Det er jo det jeg egentlig liker, når jeg har tid til å like det. Satser på å se mer til deg i 2020, både her og både der :-)

   Slett
 2. Mindre skriving, mer lesing, det er vel i grunn enkel matematikk?
  Artig oppsummering btw.
  Selv har jeg funnet ut at jeg ikke trenger mål på hvor mange bøker jeg skal lese fordi jeg leser mer enn nok uansett. Mer enn nok. Leste 130 i 2019. Hadde jeg lest mindre, hadde jeg (forhåpentligvis ) ryddet og orget mer i heimen, trent mer, bakt mer, laget mat fra bunnen av og sånne ting feks. Men noen bruker jo mye mer tid på TV og Facebook, og der vil jeg ikke havne.

  Godt nytt år Marianne:)

  Godt nytt år.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, enkel matematikk. Jeg liker godt at jeg er i stor lesemodus, og kjenner skrivebehovet melde seg nå når tre lange vinter måneder ligger foran oss. Begynner emigrasjonen vestover imorgen, fremme på onsdag. Så blir det nok litt mer sving på sakene.
   Ja du leser da mer enn nok! Jeg har vel egentlig fått et nokså løst forhold til lesemål ettersom årene har gått, men holder litt kontroll lell. TV og Facebook får ikke mye tid her heller, men jeg skriver litt på andre ting utenfor bloggen, sånn foreløpig for trivselens skyld. Kjekt det også. Rydde og orge i heimen kan vi gjøre når vi blir gamle ;-) See you around i 2020!

   Slett
  2. Greit å ha en viss oversikt og noen rettesnorer. Har videreført tidligere lesemål for det nye året, med litt justeringer, i årsoppsummeringsinnlegget mitt. Det hjalp i fjor å være mer målbevisst på å lese mer frahylla feks, og mindre nytt norsk, og mindre leseeks. Siden jeg lager månedlige oppsummeringer greier jeg hele tiden å være bevisst på dette, og da er det lettere å holde seg på matta.
   Men- det skal absolutt være lystlesing for det, men ikke bare lyst på nytt norsk feks.
   Har jo stadig mål om å skive mer andre ting enn på blogg, men det ha jeg sluttet å føre opp som mål, det får holde at det er med meg konstant i hodet, så får vi se om jeg får fedig noe etterhvert. Det har vært så mye annet de siste par årene, sykdom i familie, syk megselv etc, så da har lesing og blogging vært den enkleste avkoblingsmuligheten.. Litt mindre blogging enn før, dog. Men det gjør egentlig ikke noe..
   Har vært på bib i dag og lånt diktsamlinger, samt lasta ned noe fra eBokBib i lyd.
   Blir vel godt for deg å komme hemmat no?

   Slett
  3. Dikt ja, de har jeg ikke fått med meg på reisen. Jeg er ikke så glad i å lese diktsamlinger på engelsk, selv om jeg nå begynner å få litt dreisen på dem på norsk. Det er mulig jeg ikke blir med på diktrundene før jeg kommer hjem. Med mindre jeg finner noe i ebok-format som frister. Vi får se. EbokBib i lyd ja, det har jeg faktisk ikke prøvd! Godt tips! Jeg får nesten installere eBokBib-appen på telefonen. Nå har jeg jo tid til å pludre litt med det.
   Nå er det ro i heimen helt vest i fjellom, omsider. Det ble en travel førjul og jule-/nyttårsfeiring, sistnevnte med kun 4 dagers "oppladning". Heldigvis var vi bare oss og ungene, 4 stk, både julaften og andredag. Førstedag var vi invitert bort, så det gikk. Rart det der, det meste går :-)
   Skriving ja, planen er å skrive litt mer "annet" her borte, så vi får se hva det blir. Jeg er usikker ennå på hvilken retning jeg kommer til å bevege meg, men det er jo bare spennende. Lykke til med lesemål. Det er alltid mye å gå på i starten av året, herlig!

   Slett
 3. Et ganske imponerende antall. Jeg må gjøre et nytt forsøk på lydbøker, jeg burde kunne få opp antallet bøker en smule om jeg lyttet litt på vei til og fra jobb, f.eks...

  Og artig oppsummering. Jeg konkluderte med at de få bøkene jeg leste i fjor i alle fall var bra, det ble stort sett enten fire eller fem stjerner på Goodreads.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er flink å plukke gode bøker! Jeg hadde greit resultat og plukket forfattere med omhu og fullstendig etter lystprinsippet. Følger samme metode i år, tenker jeg, og satser på enda høyere gjennomsnitt. Aller best likte jeg at jeg endelig har klart å legge kjipe bøker fra meg og si neitakk. Ingen mer tvangsgjennomlesing fra meg nei.
   Lydbøker kommer nok til å ta en stor del av 2020 også, selv om jeg muligens ikke når samme høyden som i år. Jeg var temmelig hektet der på vinterstid da jeg slukte 18 Connelly-bøker på høykant :-)
   Godt leseår til deg!

   Slett
 4. Man fikk jo rett og slett opp entusiasmen av å lese dette innlegget! Takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt da! Får si som Ingalill: 2020 er året for comeback's :-)

   Slett
 5. Flott oppsummering - imponerende. Har ikke lest så mange som deg - men er stort sett fornøyd med lesingen (dvs lyttingen) - men er ikke særlig fornøyd med oppfølgingen med blogg-omtaler. Det er så tidkrevende, synes jeg - og jeg har noen andre hobbyer som ofte blir prioritert også. Men skal prøve å bli bedre når det gjelder blogging i 2020 - ellers sier jeg: Godt Nytt År "her inne"

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, ja det ble faktisk et mye mer innholdsrikt leseår enn jeg trodde da året startet. Veldig fornøyd med det. Og at jeg er blitt så flink med lydbøker! Skrivingen har det vært verre med her også, men det kommer i rykk og napp. Det ER jo viktig at det er lystbetont da!
   Godt nyttår til deg også "her inne" Randi :-)

   Slett
 6. Stilig oppsummering! Jeg nådde noen mål og andre ikke, men går på igjen likevel. Mitt største mål er å skrive mer. Men jeg var syk hele høsten/vinteren i fjor slik at det ble minimum av aktivitet på bloggen. Så det skal ikke så mye til for å nå målet "mer" :-)
  Jeg kunne tenkt meg å øke antallet lydbøker jeg og. Så jeg må finne rom for dem i hverdagen. Jeg hørte alle Harry Potter bøkene i fjor og det var virkelig fint å høre Stephen Fry lese dem.
  Jeg hadde glemt av serien Bosch så det var godt du minnet meg på den. Den skal jeg virkelig se for jeg liker godt bøkene. Jeg er akkurat ferdig med Good Omens på Amazone Prime og skal se andre sesong American Gods. Måtte få meg abonnement bare for disse to seriene - elsker Neil Gaiman og David Tennant. Men jeg er usikker på om jeg fortsetter abonnementet etterpå. Det er ikke så mye å se der enda hvertfall.
  Med den fartingen din er det ikke lett å fange deg til en tvangslesing, så når du kommer hjem fra Canada MÅ vi :-) Send lyd og ha en god tur!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det vi MÅ! :-) Kommer hjem skjærtorsdag, så etter påske burde vi jo absolutt får noe til! Satser på varmt vær og utelesing da, det hadde jo vært deilig.
   Målene mine i år er vaaaage så det holder. Antall bøker er edruelig, og ellers er det svært lite som styrer lesingen. Blir nok mye mindre nytt norsk på meg nå som vi må merke leseeks med reklame. Jeg kjøper ikke helt nye, norske bøker til blodpris bare for å teste ut nye (for meg) norske forfattere. Da holder jeg meg til eldre bøker uten ventetid på biblioteket, og engelsk. Skal se det blir en del engelsk på meg i år ja, har jo bibliotekkort på biblioteket her i Whistler og benytter det så mye jeg kan. I år har jeg ikke tatt med meg ei eneste skjønnlitterær bok hjemmefra. Kun ebøker og storytel, pluss et par sakprosa i papir om skrivekunsten. Så vi får se. Alltid kjekt med nytt år og nye ... blyanter... :D Jeg gir lyd!!

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)