onsdag 15. januar 2020

Lydbokserieavhengig - Split Worlds av Emma Newman


 Etter å ha lest og tøtet om den utrolig bra Planetfall-serien til Emma Newman gjøv jeg løs på en ny serie fra samme forfatter, og denne fantasyserien - Split Worlds - var ferdigskrevet. DET liker jeg! Tålmodigheten min er ikke stor når jeg venter på nye bøker i en god serie, og har lært - at om det er mulig, så begynner jeg ikke på dem før de er ferdigskrevet. OM jeg klarer å være tålmodig nok...

Split Worlds er en urban fantasy-serie som er fyllt av trolldom, feer med magiske evner og store feider i dynastier som kjemper om makt, rikdom og kontroll. Vi befinner oss i 1800-tallets England med dets kostymeball, klasseskiller og sosiale skikker. I en parallel verden kun et speilglass unna opererer noen stormannsgale og farlige feer, trollmenn med egeninteresser og jordas elementer i menneskeform. Og fanget midt i mellom, noen få vanlige og ikke fullt så vanlige mennesker som forsøker å skape seg sine egne liv og kanskje utgjøre en forskjell?

Dette er så fornøyelig som det kan få bli, og det gledet meg stort at Newman allerede i denne serien - skrevet før Planetfall - har et utrolig godt grep om både persongalleri og plottutvikling. Og så skriver hun så forbannet fengende at det er umulig å stoppe etter bare ei bok. Disse fem lyttet jeg til på rappen fra Audible, og det er faktisk også forfatteren selv som leser inn bøkene sine. Innertieren er at hun har en svært god innleserstemme som i tillegg suger deg til historien.

Emma Newman
Bildekilde: wikipedia

Hva kan jeg si? Liker du serier i urban fantasy sjangeren, les denne! I utgangspunktet syns du kanskje dette høres ut som ungdomsbøker? Det er det definitivt ikke. Serien er full av interessante samfunnsidéer, politiske og sosiale sjakktrekk og et overklasse-England som lyser ut av boksidene. Språket er en fryd og den komplekse, men likevel lettfattelige plottoppbygningen er enkel å følge. Legg til en fryktløs, men likevel svært så menneskelig heltinne som kjemper for kvinners likestilling i et mannsdominert, aristokratisk 1800-talls England og spe på med en god dose humor og ironi og du har en uimotståelig leseopplevelse foran deg. Anbefales!

Emma Newman er en profesjonell lydbokforteller og er også medskriver og vert for den Hugo-nominerte podkasten 'Tea and Jeopardy' som involverer te, kake, mild fare og syngende kyllinger... Hun har vunnet Hugo-prisen i 2014 for Split Worlds og Arthur C. Clarke-prisen i 2017 for Planetfall og er virkelig en up and coming stjerne på sci-fi/fantasy himmelen.


Kilde: Egen lydbok/Audible - Utgitt: 2013-2017 - Språk: Engelsk - Sjanger: Urban Fantasy


Så var vi her igjen :-)
Whistler, Canada
.

4 kommentarer:

 1. Jeg er enda midt i Planetfall-serien, så jeg har litt å gå på. Jeg noterer meg at Split-serien er verd å fortsette på. Nå har jeg klart å låne en haug bøker på biblioteket, så sånn etterhvert skal jeg lese alt sammen :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja den er verd å fortsette på! Dersom du er i beit for lydbok, så prøv lydbokversjonen der forfatteren leser inn selv. Veldig bra!

   Slett
 2. Sold. Vel, jeg var egentlig sånn små sold på forhånd (Elisabeth), har fått med meg at denne Emma har gått sin seiersgang blant bloggere/snappere. Var dog ikke klar over at det var flere serier. Tror faktisk jeg begynner med denne. Old England og greier. Og 2 ligger på storytel. De 2 siste? Merkelig at ikke hele serien er på plass, men noe skal man da bruke audiblekreditter på også.

  Er som deg. Foretrekker ferdigskrevet. Blir så lei - og glemsk - av å vente. Det lenger ventetid, det større forventninger = større sjanse for skuffelse. Skjer med de fleste tv-serier også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sold? Jøss! Da har du fått en god dose Newman-påvirkning allerede :) Planetfall har gått som en farsott gjennom hele snapliotekargjengen. De er gode da. Likte igrunnen Split Worlds vel så godt, om ikke mer - sånn sett i ettertid. God plass å starte. Og ja, det er de siste som ligger på Storytel. Har ikke sjekket hvem som har innleserstemmen der. Jeg tok alle på Audible, for jeg hadde credits nok liggende. Nå er jeg i beit for ny Kindle-bok. Første gang på lenge. Får sjekke PC-disken. Har nok noen nedlastet fra Aschehoug fra FØR reklamemaset begynte. Er de lastet ned før reklamekravet, blir de omtalt UTEN reklamemerking. Nemlig!

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)