søndag 11. mars 2018

Skikkelig festlig påskekrimparodi "Døde menn går på ski" av Knut Nærum

Hvorfor klikker det fullstendig for Sverre Hartkorn når han trekker Monopol-kortet «Rykk frem til Slemdal»? Er lensmann Slogum virkelig lensmann, og hvorfor snakker han slik en underlig fjelldialekt? Hvor lenge klarer Hartkorn-kretsen å holde seg gående ved hjelp av gin tonic, Rohypnol og påskequiz? Hvor mange mennesker må dø før morderen kan avsløres? Og kan døde menn virkelig gå på ski?

Jeg ler meg skakk!! Ok, jeg skal innrømme, jeg var noe skeptisk til krim fra Nærum. Han har hatt en tendens til å være "over the top", så hvordan ville han være i ei "skikkelig" bok? En krim? Det har jeg lurt på en stund. Og lurer no more. Denne var ihvertfall igjen MIDT i min gate, både humor- og oppskriftsmessig. Resten av omtalen er ingen spoiler, så du kan trygt lese videre.

Kanskje jeg syns boka var så vannvittig kul fordi jeg alltid har vært svært så glad i André Bjerke? Forfatteren jeg skrev særoppgave om på videregående fordi krimmen hans og Freud gikk som hånd i hanske. Døde menn går på ski er nemlig en humorvariant av nettopp André Bjerke's Døde menn går i land. Ei bok jeg faktisk har lest et par ganger tidligere og lyttet til hørespillversjonen av PÅ påsketur! Men Nærum har ikke kopiert Bjerke, han har bare lånt nok til at dette blir skikkelig morsomt.

Om de døde på ski...

Sverre Hartkorn er milliardær, playboy og svært så opphengt i mord. Denne påsken har han derfor invitert med seg til fjells den nærmeste vennekretsen sin samt en psykoanalytiker. Turen går til den ødeliggende Blåkamhytta langt inni fjellheimen nord for Oslo, og der skal de leke det de kaller Mordleken gjennom påskeuka. Oppgaven Hartkorn har gitt dem er å finne ut hvem som dreper - nemlig - Sverre Hartkorn selv. Den som løser den fiktive mordgåten innen kl. 21 første påskedag får 5 millioner kroner. Himmelen er blå og sola skinner når de reiser avgårde, men slik fortsetter det selvfølgelig ikke.

Knut Nærum
Bildekilde: forfatterforeningen.no
Jeg vil ikke røpe hva som skjer og hvordan noe skjer, vær bare helt overbevist om at dette blir Nærum-humor. Persongalleriet er stereotypier så det holder, og dyktige innleser Lasse Lindtner (ja jeg lytter fra Storytel igjen) gjør en fantastisk portrettering av de forskjellige karakterene. Overklasse-Hartkorn, den blonde og yppige Ursula, fortelleren av historien som er kriminalforfatter Nilsen, avholdsmannen, ikke-grisespiseren og muslimen Omar etc - og ja, ikke minst psykoanalytikeren Stang (inn?) som er med på turen. Priceless!!! Og avslutningen? Aldeles ikke som forventet!

I tillegg til at Nærum-humoren traff blink hos meg så likte jeg svært godt selve påskekrim-idéen, eller nostalgien om du vil. Stemningen som beskrives er akkurat som "før i verden" da vi pakket med oss mat, spill, klær, drikke og ikke minst den obligatoriske haugen med påskekrimbøker og dro langt til fjells uten strøm og vann. Sola skinner, gnistrende føre, pølser på bål og kos. Men istedenfor bøker og hørespill på kvelden som jeg var vant med så har vi her en mordgåte å forholde oss til. Og leseren av boka - ja du selv - blir også engasjert - av forfatter Nærum, midt i teksten - flere ganger. Hehe... denne må bare oppleves.

Og en liten sammenlikning med André Bjerke's Døde menn går i land

Begge historiene tar utgangspunkt i en rikmann som har kjøpt seg et nytt landsted. Hos Bjerke er det på Sørlandet. I begge tilfellene er det en gruppe mennesker fra Oslo som reiser til landstedet for å tilbringe tid der. Mystiske ting skjer, og mord blir begått. Begge bøkene har innslag både av det overnaturlige (på Blåfjellkammen en morder som etter sigende går igjen - på Sørlandet en tidligere eier, en kaperkaptein, som har truet med å gå igjen om noen ommøblerer hytta) og den psykologiske, vitenskapelige løsningen på mysteriet. Nærum har mer eller mindre stjålet tittelen til Bjerke og laget en komisk versjon av denne, han har også kalt en av sine karakterer Bernhard - en tydelig peker til André Bjerkes psevdonym Bernhard Borge. Døde menn går i land ble opprinnelig sendt som serie i fem deler i NRK Radioteatret 1988. Den gikk i reprise i 1996 og har vært blant de mest etterspurte repriseønskene i Radioteatret. Og dette er det altså Knut Nærum har laget en krimparodi av.

Liker du Nærum? Les boka! Vil du ha en skikkelig påskekrim, "det lukkede roms mysterium" a la Agatha Christie med deg i sekken på påsketur. Velg denne! Liker du Nærums humor innlest av en fantastisk godt parodierende Lasse Lindtner? Velg lydboka (som også ligger på Storytel). Dette er påskehumor, påskenostalgi og "gammalkrim" som før-i-verden med parodivri. Oh yes.

Anbefales :-)

Kilde: lydbok Storytel - Utgitt: 2003 - Sider: 217/Tid: 5t19min - Forlag: CappelenDamm
Utfordring: GoodReads, Kaosutfordringen


Døde menn går på ski
Gamle blondiner står på snowboard :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)