søndag 14. januar 2018

Test av rykferske All-New Kindle Oasis 2017 modell

Hurra - så var den rykferske All-New Kindle Oasis kommet i hus for test. Det var nesten som julaften på ny! Dette er nemlig den første vanntette Kindle ever. Himmelsk for alle (oss) som liker å lese i badekaret, boblebadet, på stranda etc.

Denne gang har ikke Amazon valgt å endre navn på lesebrettet fra forrige modell, og jeg forstår hvorfor. Her er nemlig alle de kjente og etterhvert så kjære funksjonene på plass (og den gamle modellen fases sørgelig nok ut). Det Amazon imidlertid har gjort, er å forbedre et allerede veldig så bra lesebrett. Derfor har jeg i denne testen valgt å konsentrere meg om nyhetene og forbedringene av den allerede eksisterende  Kindle Oasis.

For å få resultatene av en total test, les derfor FØRST omtalen min av Kindle Oasis HER.
 • NYHET - I tillegg til testen min over her, så har Amazon nå oppdatert sin gamle Kindle Oasis med Bluetooth, noe som betyr at du nå også kan lese lydbøker fra denne via bluetooth connection. En stor forbedring som nå nettopp kom med den siste programvareoppdateringen til gamle Kindle Oasis.

All-New Singing and Dancing Kindle Oasis

For å se forskjellen på gamle Kindle Oasis (gKO) og All-New Kindle Oasis (nKO) så har jeg tatt noen bilder av begge to som indikerer signifikante fysiske forskjeller. • Størrelsen, der gKO har en 6" skjerm mens nKO har en 7" skjerm. Oppløsningen er den samme, men det har ingenting å si på skjermkvaliteten. Det er plass til mye mer tekst pr. side, noe som selvfølgelig betyr at man blar sjeldnere. (Ser du nøyere på bildet, så har jeg lagt inn feil bilde. Jeg har større skrifttype på nKO enn gKO, for å sjekke forskjellen. Den er ca 1 skriftstørrelse større - vil bli byttet imorgen).
 • Fargen, der gKO har en mer blåhvit bakgrunn enn nKO som er mer bleik hvit. Det er selvfølgelig smak og behag hva man foretrekker.


 • gKO har cover, so what? Vel, gamlebrettet MÅ ha cover, og kommer med cover. En betydelig mengde av batterikapasiteten ligger nemlig i coveret, og uten - vel, du kan lese en stund, men for å få annonsert lesetid ut av gKO må man ha coveret. Fordelen er, at gKO kun leveres med cover. Dette trengs ikke kjøpes i tillegg om man vil beskytte lesebrettet. Noe jeg synes er et must for egen del, for jeg har dratt med meg gKO overalt. Noe skinncoveret også etterhvert bærer preg av. (Note to self: jeg må behandle det med skinnfett igjen).
 • nKO har all batterikapasiteten liggende på brettet. Fordelen er at man alltid har full batterikapasitet med seg og kan lese på brettet uten den ekstra tyngden som et cover utgjør.


 • Ovenfor vises baksiden på hhv nKO og gKO. Den nye kommer med aluminiumskasse, og har en tredel forhøyning på den siden som bla fram/tilbake knappene ligger. Dette gjør at lesebrettet ligger godt i hånda, man får et stabilt grep om brettet. gKO har også denne tjukkere tredelen på samme sted, og ser man nøyere på bildet så viser festepunktene til coveret med batteri som festes innpå her. gKO med cover mister da dette grepet på baksiden av lesebrettet, for med coveret/batteriet blir baksiden helt flat. gKO er imidlertid mindre, så det er likevel helt uproblematisk å holde dette. 

Vanntett-testen...

Tro meg når jeg sier det, denne testen satt langt inne. Det bare skriker KRISE KRISE i meg bare ved tanken på å putte mitt kjære lesebrett fullstendig under vann og la det ligge der... Men, må man så må man...Iskaldt vann rett fra kranen... Jeg ville ikke jukse med bare å skvette litt vann hist og her på brettet, eller å la spruten bare renne forsiktig over. Nei her blir det all or nothing at all...Og her ligger det, All-New Kindle Oasis fullstendig under vann. Og der ble det liggende i ett minutt (lenger holdt ikke nervene mine...). Og resultatet da jeg plukket det opp? Ingen reaksjon!!! Jeg tørket litt av det med en klut og aktiverte skjermen igjen som var gått i sleep-modus. Boka poppet opp, og brettet fungerer fremdeles som om det ikke skulle sett vann i det hele tatt. YESSS! Det må sies å være en stor suksess! :-)

Hva som også er forskjellig på den fysiske siden, selv om man ikke direkte kan se det, er hastigheten på brettet. nKO er betraktelig mye kjappere, og det er ikke et salgstriks. Det vises spesielt når man blar til ny side, og jobber i menyene. Spesielt godt ser man det når man skal åpne ei litt lang bok. Raskere er alltid bedre.


Skjermkvaliteten
Begge to har like krispe og gode skjermer, med forskjell av bakgrunnsfargen nevnt ovenfor. Det som er verd å merke seg er at nKO har 12 ledlys til forskjell fra den gamle som kun har 8, noe som gir nKO et enda jevnere lys over det hele. Lysfordelingen på skjermen har aldri plaget meg med gKO, bare så det er sagt. Jeg ser imidlertid at den nye er bedre på dette punktet også.


Programvaren

Så over til det nye som har skjedd på funksjonalitetssiden. Igjen, jeg tar bare for meg nyhetene. For komplett oversikt, les først omtalen min av gKO her.

Bluetooth
Som jeg skrev over her så har den siste programvareoppdateringen også inkludert bluetooth på gKO. Bluetooth er imidlertid ikke med i min gamle test av gKO, så derfor gjelder denne testen begge brettene. Hvilke muligheter finnes? Og hvordan oppfører brettene seg?

Under Settings kan man nå skru på eller av bluetooth. Etter man har skrudd funksjonaliteten på, så får man mulighet for å vise, legge til eller fjerne tilgjengelige bluetooth dingser. Jeg tester mot mitt trådløse headsett TREKZ Titanium by AfterShokz, og det funker som ei kule! Jeg kjøper deretter en Audible-bok, og den fungerer som ei kule. Jepp, dette er bra!


Lesepreferanser

Auto Brightness

Tilbake på nKO er muligheten for å skru på automatisk justering av lyset alt etter hvor man befinner seg. Fra skygge til sterkt sollys, nattlys osv. Som en smarttelefon med auto brightness mulighet. Veldig bra om man liker det. Jeg selv foretrekker å velge manuelt, men det er nå meg da...

Touchscreen
En stor fordel med nKO er muligheten for å skru av touchscreen! Høres kanskje rart ut, men det er flere ganger dette har irritert meg. Jeg plukker opp min gKO i fart og er borti skjermen i samme momentet, og vips så har jeg bladd et par sider frem eller tilbake. Ingen krise, selvfølgelig. Men man kan altså velge å skru av touchskjerm på nKO og bare bruke bla frem/tilbake tastene. Jeg ser dette kan være en fordel også om man leser i et vått området. (Regn i Stavanger, anyone?). Vanndråper blar også sider frem/tilbake  nemlig. Tro meg. Under Settings når man er inne i ei bok så kan man altså nå skru av touchscreen for kortere eller lengre perioder. Jepp, dette er veldig bra!

Større ledetekster
Er man inne i ei bok er det nå mulighet via Settings å sette Large display size, som gir deg økt tekststørrelse på nøkkelområder av Kindlen. Ikke teksten i selve boka, men hjelpetekster på knapper rundt. Kan være greit for dem med dårlig syn som trenger større ledetekster.

Gradvis justering av nattlys
I tillegg til autojustering av lys så kan man i nKO skru på gradert justering av nattlys, noe som betyr at skjermen sin lysstyrke senker seg over tid i takt med at øynene dine justerer seg etter nattlys. Litt kult. Jeg testet dette, og det fungerer veldig bra.

Og så ... tada ...Rosinen i pølsa - bakgrunnsfargen!
Eller ihvertfall første gang jeg har sett på Kindle, reversert farge, hvor man kan få hvit tekst på sort bakgrunn! Litt morsomt at jeg nettopp fikk et spm fra en av bloggleserne mine om det var mulig å reversere fargen på Kindle. Jeg sa nei, nå må jeg rett og slett i si ja :-) Veldig bra!

Ellers er det litt småplukk hist her og der, men ikke noe som er revolusjonerende. Og har jeg glemt noe så er det bare å shout out, så skal jeg teste.


Konklusjon

Har du blitt med meg så langt, så vet du nok - at jepp, jeg er temmelig frelst på denne dingsen. Fordi det er en kul dings, som gjør alt det jeg vil den skal gjøre bedre enn alle andre lesebrett på markedet vil jeg påstå. Og er man techno-geek så er det denne man vil ha. Definitivt. Absolutt. Ja! Må ha!

Skal man imidlertid kun lese bøker på et lesebrett og ikke er opphengt i all slags finurligheter det er mulig å gjøre med en dings, hvorfor ikke gå for den supre Kindle Paperwhite til NOK 1.125,- pluss frakt og moms istedenfor å kjøpe den billigste all new singing and dancing for NOK 2.410,- pluss frakt og moms. Alle priser med dagens valuta, og begge nevnte dingser UTEN reklame. Jeg hater reklame, men man får dem altså ca 20 USD billigere om man aksepterer reklame på brettet...


Cover

Og ja, jeg har selvfølgelig kjøpt et cover til min nKO. Her skal det ikke risikeres skraper i skjermen med det første. Det er også smart å velge et cover som skrur Kindlen av når coveret lukkes og som åper Kindlen når coveret åpnes. Jeg gikk for følgende:


Linken til Fintie som selger denne finner du HER.

ExpertReviews har en veldig god gjennomgang av brettet HER, med mange flere bilder. Anbefales!

Har du spørsmål om dingsen? Da vet du hvor du finner meg! Enten i kommentarfeltet nedenfor eller på min email adresse ebokhyllami@gmail.com

Lykke til! Jeg venter her:


Whistler, Canada - himmel på jord :-)
16 kommentarer:

 1. D.Jeezes. Satte kaffen i halsen da jeg så kindel i bollen. Tenker du må være bra glad i gKO for å gjøre noe slikt. Husker første gang jeg svømte med ny-gps-en min (som faktisk nå snart er 2år gammel). Var nesten så jeg satte opp speeddial til el-butikken først. Jeg er fremdeles skeptisk, og gjør det så sjelden som mulig. Skritttellern derimot er alltid med inn i dusjen. (Kan jo hende man får ekstraskritt av energisk hårvask).

  nKO frister, men jeg tror jeg avventer og beholder trusted Kindle4 en stund til, selv om den overhode ikke vil samarbeide med win10, eller mer korrekt, det er win10 som er vanskelig. Innser at jeg leser mer på tlf enn på selve kindelen, som er en uting, men så lett når man ikke gidder ha med seg annet. Vet ikke helt hvilken sammenheng jeg ville benyttet bluetooth/lydbok, har jo alltid med telefonen, men man vet jo selvfølgelig aldri, batteriproblemer kanskje, men igjen, batteritiden blir vel også kortere når kindlen har så mange funksjoner?

  Liker disse testene dine. Føler meg svært oppdatert, til tross for at jeg snart har Norges gamleste kindle..

  SvarSlett
  Svar
  1. HAHA - ja hvordan tror du jeg følte meg da jeg stappet Kindlen i bollen?? Jeg er superglad i min gKO, så det skal bli hardt å selge den kjenner jeg. Skal beholde den til jeg kommer hjem, så ryker den ut på salg :) Vann og elektroniske dingser hører IKKE sammen, men jeg må si jeg ble imponert over brettet. Har testet det igjen med rennende vann. Null problem med funksjonaliteten. Kommer likevel til å sitte med hjertet i halsen hver gang jeg får vann på. Det blir vel en vane...?

   Jeg er enig når det gjelder bluetooth/lydbok. Jeg er såre fornøyd med telefonen der. Men for dem som utelukkende lytter til Audible bøker så må det jo være en fordel. Synes likevel at det er mer hendig å ha telefonen i lommen enn både gKO og nKO som er mye større dingser.

   Jeg har ALLTID all kommunikasjon - wifi og nå bluetooth - avskrudd på min Kindle. Setter den kun på når jeg skal laste ned bøker. Da har du god levetid. nKO har bedre batterikapasitet enn gKO, men jeg er noe usikker hvordan batterikapasiteten er i forhold til din trusted Kindle-4. Den kan jo ikke gjøre rare fiksfakseriene i tillegg, så det er mulig den er like varig selv om jeg vet at utgangskapasiteten på batteriet er lavere. Tør ikke påstå noe, men det høres logisk ut.
   Haha til skritt-teller i dusjen. Det vil jeg også ha, men min fitbit Charge 2 er IKKE vanntett, så nå er jeg på alerten hver gang jeg skal dusjen. Min vanlige klokke, som før satt på samme armen og er til forveksling lik i utseende var nemlig vanntett. Vi har et lite veddemål her i huset på hvor lenge den kommer til å vare før den havner i dusjen...

   Slett
 2. Superbra og grundig testing, Marianne! Hvis jeg skal ha meg et lesebrett skal jeg først sjekke ut her hos deg, det er sikkert og visst.

  Kos deg videre i Canada!

  SvarSlett
  Svar
  1. Er kanskje litt over gjennomsnittet interessert i lesedingser? ;) Liker å fikle med ting, en leftover fra mitt forrige liv da jeg var systemkonsulent kanskje? Men den der vanntesten satt langt inne, må jeg innrømme. Lesebrett er greia på tur, Birthe. Bare tenk deg hvordan jeg hadde båret kilo(meter) med bøker for denne utflukten vår! (Nå hadde jeg 10 papirbøker med meg likevel da...men det var kun fordi jeg hadde fått dem (og ei kjøpt i tillegg, ok da) hehe..).
   Vi nyter Canada. Som Norge på stereoider. Høyere fjell, større trær, mer snø, blåere himmel (enn Stavanger ihvertfall) og hyggelige mennesker. Trivelig land, det skal være visst.

   Slett
  2. Jeg innser at jeg etterhvert bør skaffe meg en sånn digs, kanskje til neste jul :D Hehe, det er forståelig at vanntesten satt langt inne, men du fikk vist at den er vanntett :)

   Slett
 3. Oooh, har lyst på. Har en Paperwhite nå og den fungerer helt fint, men har hatt lyst til å kjøpe en flunkende ny en lenge. Spørsmålet er vel hvor lang tid det tar før det er mulig å få tak i denne. Også har jeg lyst på cover, har kun en covergreie jeg kan putte Kindle oppi, ikke noe som er rundt den.

  Før øvrig imponert over vanntesten, du tar testingen seriøst. Vet ikke om jeg hadde våget. Heldigvis er den så god som de sier!

  SvarSlett
  Svar
  1. (Redigerte dette svaret nå, siden jeg la inn på den lukkede bokbloggersiden)

   Testing er en seriøs greie, serru. Men den vanntesten var nok noe av det verre jeg har utsatt meg selv for :) :)

   Slett
 4. Har nettopp kjøpt meg den nyeste oasis jeg og. :) Men finner ikke helt ut av det med audible bøker.. Hvor kjøper du dem, hos Amazon? Og hva med norske lydbøker, går det?

  SvarSlett
 5. Hei og takk for grundig test og evaluering av Kindle oasis. Har nettopp kjøpt en i gave til kjæresten min og tenkte å klargjøre den til ham. Lurte på hvordan man får kjøpt/lest bøker på Norsk på brettet? Ikke bøker oversatt fra google translate men bøker via norske ebook forhandlere. Har du en smørbrødliste?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan. Det er bare å logge seg inn på nær sagt hvilken som helst nettbutikk for bøker, de har "oppskrift" liggende inne på hvordan man gjør. Sjekk eks. ut bokkilden.no - der er oppskriften som følger under (og slike enkle oppskrifter har de aller fleste nettbutikker!)

   Kindle
   Umiddelbart etter kjøp er denne boka tilgjengelig på Min side og kan enkelt sendes direkte til Kindle-lesern din.

   Første gang du gjør dette må du autorisere oss på din Amazonprofil:

   Gå til Amazon.com, i profilen din finner du Manage Your Content and Devices. Velg Settings.
   Nederst på siden finner du Personal Document Settings. Legg til @bokklubben.no under Approved Personal Document Email List

   Deretter må du knytte Kindle-brettet ditt til kundeprofilen din hos oss:

   Du finner Kindle-e-posten din under Send-to-Kindle E-Mail på kontoen din hos Amazon, den lagrer du i feltet som heter kindle-epostadresse på Min side
   Trykk på "Send til Kindle"-knappen under e-boka du ønsker å sende til din Kindle

   Slett
 6. trenger jeg 32 GB eller er det plenty med 8 GB

  SvarSlett
  Svar
  1. Lovlig seint svar dette, men det holder med 8 GB med mindre du skal fylle på med lydbøker. Det tar en god del mer plass enn tekst/ebok-filer :)

   Slett
 7. Hei,
  Kan man kjøpe oasis på amazon.com/co.uk og få den sendt til Norge? Får bare feilmelding om at den ikke kan leveres til norge....
  Katharina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og beklager seint svar. Jeg så det ikke før nå. Du kan nå faktisk bestille Kindle Oasis på multicom.no - altså i Norge :-)

   Slett
 8. Hvordan kan man bestille den til Norge?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og beklager seint svar. Jeg så det ikke før nå. Du kan nå faktisk bestille Kindle Oasis på multicom.no - altså i Norge :-)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)