tirsdag 15. november 2016

"Rødsonen" Gert Nygårdshaug, "Skorpionen" Øystein Wiik og "Wienerbrorskapet" Ingar Johnsrud

Jeg kan være noe treig når det gjelder å teste ut nye (for meg) norske forfattere på krimfronten. Lesing av krim går nemlig i bølger, og dalene kan være dype... Jeg har imidlertid prestert å lese tre krim mer eller mindre på rad, og samtlige ble jeg særdeles imponert over. Ikke bare Tom Kristensen og Jørn Lier Horst som kan norskekrim, nei :-)


Nå er i og for seg ikke Fredric Drum bøkene til Nygårdshaug nye for meg da, men - dette er den aller første, norske krimforfatteren jeg har lest en hel serie til, og DET står det respekt av! Kronologisk leste jeg dem også, og har gjennom alle 10 bøkene blitt særdeles glad i den godeste Fredric. Nygårdshaug har her klart å holde på meg gjennom hele serien, og det er utelukkende hovedpersonene i bøkene sin skyld og/eller evt. fortjeneste. En karakterutvikling det virkelig står respekt av.

Rødsonen er sisteboka i serien, og krimgåten Drum kommer over denne gang utfolder seg i all hovedsak i Ny-Guinea. En nordmann tilknyttet Regnskogfondet blir funnet død, og en norsk etterforsker og kollega av Drum blir meldt savnet under etterforskningen av saken. Fredric og Skarphedin må derfor selv til Ny-Guinea, og på menyen står både korrupte politimenn, ukjente regnskogstammer, hogst og salg av vernede tresorter, lik uten hoder og en knytning til - Fredric Drum's egen bestefar? Sirkelen sluttes, faktisk, og Nygårdshaug har et etterord i denne boka, som viser at han har hatt et poeng med de litt underlige kronologiske krumspringene til Drum. En utfordring/gavepakke til alle som har lest seg gjennom hele serien. Har du ikke lest Fredric Drum bøkene tidligere, så har du jammen litt å se fram til. Hvem kan vel ikke annet enn å trykke den vinelskende og lettere distré gourmetkokken Fredric Drum til sitt bryst. For å toppe kransekaka: Dette er den ultimate lydbok serien. Finnes i sin helhet på Storytel, og leses inn av Helge Winther-Larsen. Favoritten! Husk bare å starte med bok nr 1 i serien, Honningkrukken :-)


Øystein Wiik. Forfatteren som for meg er ny av året, og jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor jeg ikke har lest forfatteren tidligere? Jeg trodde i utgangspunktet at Øystein Wiik hadde nok med å være både sanger, skuespiller og musikalforfatter, og tenkte at .. næh, kan han skrive da? Med alle de bøkene jeg har hatt på ønskelista, så var ikke Wiik i nærheten. Før jeg fikk det for meg. Takk og lov for det. Første romanen hans, Dødelig Applaus, ble nemlig nominert til Rivertonprisen. Siden 2010 har Wiik fortsatt å skrive. Skorpionen er hans sjette bok med Tom Hartmann i hovedrollen.

To fortellinger samles i boka. Den første handler om linebåten Skorpionen i Antarktis, ukjente våpen og ekstreme naturvernere. Den andre om en ung, kvinnelig eritreisk asylsøker som hopper fra Nybrua i Kongsberg, fast bestemt på å ta sitt eget liv. Hva kan disse historiene ha som felles knytningspunkt? Hartmann begynner å nøste i saken, og må i tillegg forholde seg til the darknet, den mørke siden av internettet og får mer enn bare øynene opp for farene ved den elektroniske avhengigheten i våre dager. Å ja - dette er bra! Dette er en plottdrevet action-thriller. Ikke for teknologisk, ikke voldsspekulativ, men med et veldig tempo, grundige forundersøkelser og en skrivestil som passet meg som hånd i hanske. Tom Hartmann, du kommer snart i flere eksemplarer til en Kindle nær meg. Takk Wiik! Anbefales!


Johnsrud, tidligere journalist i VG Helg - nå forfatter på heltid, imponerte! Så enkelt. Wienerbrorskapet er hans debut som forfatter, og boka er allerede solgt til 20 land. Neste bok i serien om Fredrik Beier, Kalypso, kom ut i august i år.  I Wienerbrorskapet er persongalleriet stort, tidssprangene flere, ukjente serum og laboratorier etterforskes og dødpunktene få. Vi veksler mellom å følge nazister i Norge under andre verdenskrig og angrepet mot en sær, religiøs sekt på østlandet i nåtid hvor medlemmene plutselig er som sunket i jorden. Beier kommer på saken, og den nøstes i stadig mer uforventede retninger. VG triller 6'er på terningen, og jeg siterer: "Et rikt og variert språk og troverdige replikker hører også med i denne formfullendte krimdebuten. Innenfor sin sjanger fremstår Johnsrud allerede som en fullbefaren veteran." Slettes ikke den verste attesten å få på sin debutroman! Boka er planlagt som den første i en trilogi, men står likevel fjellstøtt på egne bein. Anbefales også!


Når ovennevnte er sagt, så kom Jørn Lier Horst ut med Når det mørkner, og Tom Kristensen med Pandora, tidligere i år. Begge bøkene rykker stadig oppover på leselista mi. Jeg ser ikke bort fra at begge kan legges til ovennevnte liste over særdeles trygge julegavekjøp for 2016. Samtlige finnes også i ebok-formatet. Selvfølgelig ;-)


Jeg krampeholder på sola, for utenfor sprutregner det...
Himmelske North Beach Cottages, Barbuda

.

6 kommentarer:

 1. Hei! Er helt enig i Drum og Rødsonen, alt med Drum selvsagt, men er mer lunken til de to andre du nevner.
  Jeg likte Casanovasyndromet og Rekviem av Wiik veldig godt, men i Skorpionen ble det litt over the top for meg, altså.
  Wienerbrorskapet fenget meg ikke nok, var ikke den temmelig voldelig? Har vel blogget om den, før, i fjor..

  SvarSlett
  Svar
  1. Innimellom liker jeg svært godt å lese testosteronbomber, og Skorpionen er helt riktig det. Den er over the top, som James Bond og de aller fleste bøkene fra favorittforfatteren min Reilly. HERLIG :D
   Wienerbrorskapet var nok over gjennomsnittet voldelig. Overhode ikke sammenliknbar med Horst-krim for eksempel, men jeg likte den. Nazismen var vold, og Mengele sin testing på levende mennesker var fryktelig. Men jeg syns ikke Johnsrud spekulerte i volden. Han forholdt seg til historiske fakta, som var grusomme i utgangspunktet. Men der er selvfølgelig smaken som baken.
   Ser fram til de andre bøkene fra Wiik, men forstår at de ikke er sååå testosteronbefengt?
   Nettopp lest Når det mørkner av Horst. Den var noe HELT annet :)

   Slett
 2. Joda, d var mye testosteron i de andre Wiikbøkene også, men jeg likte de bedre. Det var så mye teknologi også i den siste. James bond, ja, jeg tenkte også på han. Ang Horst sin siste. Ja, den er noe helt annet. Rolig, skikkelig, solid. Har lest den nettopp. Trivelig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var virkelig bra. Horst altså. Snakker meg om kosetrivelig i soffen med pledd bok :)

   Slett
 3. Det har forundret meg lenge at Wiiks bøker ikke selger seg inn på bestselgerlistene her i Norge. Jeg ble veldig positivt overrasket over debuten, og synes bare han har skrevet seg bedre og bedre. Det er spennende, morsomt og høyt tempo. I hans siste likte jeg også at han fornyer seg ved å være mer samfunnskritisk enn han har vært i de tidligere bøkene. Kjøpte faktisk en bok om The Dark Net etterpå, som jeg holder på med, og det er skremmende lesing.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende ang the darknet - hvilken bok var det du kjøpte? Særdeles interessert i emnet :)
   Og ja, veldig enig. Kan ikke fatte og begripe at han ikke har slått an! Jeg forstår heller ikke hvorfor ikke Rikard Spets sin Allah's Tårer fikk større omtale. Skikkelig spennende den også, høyt tempo og testosteronkrim på høyt nivå. Rett og slett herlig! Nå har jeg Rekviem og Mefistos Velsignelse av Wiik liggende klar på Kindle. Jeg er klar for alle hans forutgående bøker! :)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)