tirsdag 22. november 2016

"Pandora" av Tom Kristensen

Med åtte av ti bøker lest av Tom Kristensens voksenkrim-bøker, så har jeg et visst grep om forfatteren. Og han er dyktig. Svært dyktig! Kristensen er den absolutt beste i Norge når det gjelder økokrim-thrillere, så jeg var svært spent etter å ha ventet to år på denne utgivelsen.

Og plottet til Pandora skuffer så absolutt ikke. En kvinnelig terrorist skaper frykt på et cruiseskip og sprer miltbrann blant gjestene på vegne av IS. Samtidig holder amerikansk etterretning på å sirkle inn Oksen, den antatte hovedmannen bak den store tilstrømningen av penger til terrororganisasjonen. For å få has på Oksen lager NSA en honningfelle for Oksen's sønn Omar, som er muslim og skjult homofil - en ikke helt heldig kombinasjon for å si det pent. Her starter trøbbelet for Omar, og det setter ham etterhvert i særdeles vanskelige situasjoner før han omsider havner i Oslo, hos Stine Lindh, en dokumentarfilmprodusent som ønsker å fortelle Omar's historie. En historie som vil slå ned som en bombe i verdensnyhetene. Så langt, så godt. I tillegg har Kristensen igjen en svært så plausibel forklaring på hvordan IS finansierer sine operasjoner. I dette tilfellet shortsalg av aksjer i kombinasjon med den kvinnelige terroristen Samantha's miltbrannaksjoner.

Tom Kristensen
 Bildekilde: dn.no
Dette er igjen et kreativt og spennende utgangspunkt for en Kristensen-thriller. Men.. og uten å spoile plottet overhode.. så fisler historien mer og mer ut henimot slutten. Spenningsscenene blir bleikere, menneskejakten likeså. Og til slutt så sitter nå Stine Lindh der. The end. Og jeg som leser sitter igjen som et levende spørsmålstegn. Joda, historien sluttet. Den hang ikke der i løse luften, men den bærer sterkt preg av at det ikke er sisteboka om Omar og Stine. Men hadde den ennå sluttet med en gedigen cliffhanger! No such luck. Så sitter jeg her jeg også da, og må vente på ei bok til? Ok - jeg kommer garantert til å lese neste. Selvfølgelig. Men denne gangen synes jeg det ble litt for enkle løsninger på et ellers fantastisk spennende plott. Ble forfatteren lei henimot slutten? Eller så han for seint at dette måtte bli to bøker og avsluttet så og si midt i akten? Hvem vet. Men irriterende var det. Kristensen-krim skal ikke fisle ut i evigheten and beyond!

Vil jeg likevel anbefale boka? Ja selvfølgelig! Dette er et altfor spennende plott å hoppe over. Med en bakgrunn som finansrådgiver og tidligere jobber innenfor både bank, industri og finans så har Kristensen solid bakgrunn for å skrive økokrim-thrillere. Pandora er som de foregående bøkene hans både troverdige og solide. Selv om denne ble noe pinglete i slutten, til denne kravstore leserens lette forargelse :-)

Kilde: Egen e-bok - Forlag: Aschehoug - Utgitt: 2016 - Sider: 448 - Utfordring: GoodReads


Et forhåpenligvis ikke-miltbrannbefengt cruiseskip, Antigua


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)