lørdag 5. desember 2015

"Second Foundation" av Isaac Awsomeov"

Second Foundation er tredjeboka i Asimov's Foundation-serie, en serie som sammen med Robot-serien blir ansett som Asimov's aller beste verk.  Herlig, god, "gammel" sci-fi opprinnelig skrevet som to noveller publisert i bladet Astounding Magazine mellom 1948-50. Med Second Foundation har Asimov virkelig toppet trilogien som jeg har brukt noen år på å fullføre. Hvorfor den lange tiden mellom bøkene kan jeg ikke helt forklare. Kanskje fordi jeg ville spare på en serie jeg visste jeg ville like? Eller kanskje fordi jeg er blitt side tracked av norske samtidsromaner? Si det... Politiske og intellektuelle intriger driver hovedhandlingen i boka, og i likhet med de to foregående bøkene i serien så er også Second Foundation satt sammen av to kortere historier som finner sted flere tiår fra hverandre.

Premisset for serien er at matematikeren Hari Seldon tilbragte livet sitt utelukkende for å utvikle en gren av matematikken som kalles psykohistorie, et konsept basert på matematisk sosiologi. Ved hjelp av lovene for massehandling kan psykohistorien på mange måter forutsi fremtiden, men bare i stor skala. Seldon forutser den forestående kollapsen av det galaktiske imperiet som omfatter hele Melkeveien og en mørk tidsepoke på ca 30.000 år før et nytt, stort imperium oppstår. Seldon forutser også et alternativ til denne mørke mellomepoken som bare vil vare kun 1000 år. For å sikre dette siste, og mer gunstige utfallet av kollapsen, så skaper Seldon et fundament av dyktige håndtverkere og ingeniører i den ekstreme enden av galaksen for å bevare og videreutvikle menneskehetens kollektive kunnskap for dermed å kunne bli grunnlaget for et nytt, galaktisk imperium.

Isaac Asimov
Bildekilde: wikipedia.com
I denne sisteboka får menneskeheten Seldons plan tilbake på sporet etter å ha blitt forstyrret av en mutant, en mann kjent som the Mule - Muldvarpen. Samtidig så begynner en Second Foundation å titte frem fra kulissene. Har Seldon forutsett og utviklet to konkurrerende, eventuelt supplerende, grupperinger for å håndtere den kommende krisen? Hvem jobber egentlig for hvem? Er de forrædere eller ikke? Og eksisterer nå en Second Foundation, eller er dette et intrikat mind game utspilt av en rekke intelligente og konspiratoriske mennesker med en helt annen agenda? Og hvilken rolle spiller nå Arcadia, den 14 år gamle piken og datteren til en av ingeniørene i historien? Her i tredjeboka får vi hele trilogien summert opp, pakket flott inn og avsluttet slik en krevende trilogi skal avsluttes! Og ja, dette var et spark til de aller fleste nyere dystopier/fantasyserier som i utgangspunktet har gode konsepter, men som fullstendig feiler i opprullingen/avslutningen. Slik som dette skal det gjøres! Les og lær!

Selv om denne serien er en av de beste gamle sci-fi seriene som er skrevet så anbefaler jeg den ikke til dem som kun er måtelig interessert i sci-fi. Mens historien beskriver fremtidige vitenskaper langt utenfor menneskets nåværende evner så sitter man likevel med en følelse av at metodikken baserer seg på reell vitenskap og teknologi. Karakterbygging og -utvikling har ikke særlig fokus i noen av bøkene i serien og mengden av tekniske og vitenskapelige detaljer samt finurlig fremtidsplanlegging av mulige hendelsesforløp kan fort forvirre. Bøkene er ikke fysisk tjukke, denne sisteboka er kun på 279 sider, men Asimov bruker et ganske så fortettet språk som kanskje ikke helt trigger de fleste. For dem som liker sci-fi er dette imidlertid en fantastisk serie, og til dem anbefaler jeg boka og serien betingelsesløst!

Omtalen min av førsteboka i serien kan du lese her.

Kilde: Egen ebok - Utgitt: 1953 - Sideantall: 279 - Språk: Engelsk - Utfordring: GoodReads


Tau i vinterskrud - før i verden engang...

.

2 kommentarer:

  1. Hmm, og så enda tre bøker på leselisten på en gang ...

    SvarSlett
    Svar
    1. Når julefreden senker seg, Astrid Terese. Da kan man ta fram gamlegutta ;)

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)