torsdag 2. april 2015

Kvartalsoppsummering - beste året ever sålangt!

Første kvartal av 2015 er såvidt passert og det ligger rett og slett an til å bli et fantastisk bra litteraturår for min del. Jeg satte meg - tradisjonen tro - noen lesemål i begynnelsen av året. Disse har jeg redigert i underveis, for de var jo altfor pinglete!

Jeg er rett og slett grepet av leselyst, bobler over av leseenergi og har omsider overkommet skepsisen min til både lydbøker og bokhyllefyll. Det er utrolig hva jeg har i egne hyller av god, ulest litteratur! (Ja, jeg kjøpte dem jo av en grunn, dengang...!) Men først, mars måneds oversikt.

 1. Snickare & Marklund - "Det finnes et eget sted i helvete for kvinner som ikke hjelper hverandre"
  • Om forskjell i oppdragelse av gutter og jenter og løgnen om det likestilte samfunnet vårt. Grei nok - har hørt alt før...
 2. Lee Child - "Die Trying" (lyd) 
  • Jeg har funnet meg ny krimserie! Dette er bok 2 i serien og den er utrolig bra - som å lytte til film!
 3. Ole Martin Holte - "Uteligger
  • Om en fransiskanermunk som blir frivillig uteligger. Hadde forventet meg mer.
 4. Bjørn Olav Jahr | Olaf Olsvik - "Rus og Rolex
  • Om Olaf Olsvik og hans transformasjon fra veldig rik klesimportør til narkoman på jappetidens 80-tall. God! (..og skremmende...)
 5. Ernest Hemingway - "Og Solen Går Sin Gang" (link)
  •  Bok 2 i Hemingwayprosjektet mitt om en vennegjeng i Paris på det sorgløse 1920-tallet. God bok, likevel ikke helt overbevist.
 6. Jan Erik Vold - "Kykelipi"
  • Kontroversiell diktsamling fra Vold. Ganske så spesiell. Omtale kommer ila uka.
 7. Lee Child - "Killing Floor" (lyd) (link)
  •  Førsteboka i Jack Reacher serien. Skal du lese én krimserie så leser du denne!
 8. Margaret Atwood - "Alias Grace" (lyd) (link)
  • Absolutt nydelig! 
 9. Lewis Carroll - "Alice in Wonderland"(lyd) (link)
  • Ordonani på høyt nivå. Barnebok også for voksne med språkinteresse.
 10. Robert Louis Stevenson - "Dr. Jekyll and Mr. Hyde"(lyd) (link)
  • Omsider lest. Helt ok. Ikke revolusjonerende i 2015...
 11. Ida Hegazi Høyer - "Unnskyld" (e) (link)
  • Provoserende og irriterende bokbloggerprisbok. Min favoritt sålangt.
 12. H. Rider Haggard - "King Solomon's Mines" (lyd) (link)
  • Indiana Jones fra 1800-tallets kolonitid. Engasjerende røverhistorie med snert. Holder seg så absolutt.
 13. Aina Basso - "Finne Ly" (e) (link)
  • Nydeligste, historiske romanen - på nynorsk - fra Finnskogen. Les!
 14. Hugh Howey - "Shift" (lyd) (link)
  • Bok 2 i Solo-serien. En annerledes dystopi. God!
 15. Leo Tolstoy - "The Kreuzer Sonata" (lyd) (link)
  • Om kvinnens rolle som fristerinne, elskerinne og umulighet som kone. Festlig!
Rusprosjekt
I tillegg til ekstrem (for meg) variasjon i sjangere så har jeg også i mars hatt et lite sakprosa prosjekt som jeg ennå ikke har skrevet om. Rus og Rolex og Uteligger er to bøker om hhv. narkotikamisbruk i jappetidens overklassemiljø på 80-tallet og en norsk sosialarbeidende fransiskanermunk som var frivillig uteligger både i Oslo og København. Han startet sitt eget lille prosjekt for å få følelsen av hvordan det artet seg for uteliggere/narkomane/alkoholikere å motta stønad/mat/klær/overnatting fra sosialsystemene i Norge og Danmark. Jeg har lest bøkene sammen med min datter som har et innleveringsprosjekt i norsk på VG3 nå like over påske. Hun hadde behov for en diskusjonspartner. Interessant!

Lyd
Det er ikke så vanskelig å se at mange av bøkene mine nå i mars er lydbøker. Jeg har omfavnet Storytel for alt det er verd og går veldig ofte med bok på øret. Har lagt min elsk på gamle klassikere nå i mars, og det har vært en stor suksess

NB! Jeg har sagt det tidligere, men nevner det igjen: Sjekk at bøkene du lytter til på Storytel er uavkortede versjoner = UNABRIDGED! Jeg får ikke sagt det ofte nok. Der gikk jeg nemlig på en smell selv.


Endring av lesemål
Det er ikke tvil om at jeg har måttet endre noen lesemål etter endt første kvartal. En målsetning skal tross alt være noe å strekke seg etter. Ikke for det, jeg leser vel igrunnen etter innfallsmetoden uansett, men likevel liker jeg at det skal være en slags tanke bak valgene mine. Nå har jeg lagt min elsk på 1001-bøker dette året, så her har jeg oppgradert til et heftig mål. Evig optimist!

Nye mål
 • 25 1001-bøker: Opprinnelig 12
 • 20 nye (for meg) norske forfattere: Opprinnelig 10
 • Lese forfattere fra 20 forskjellige land utenfor Skandinavia, England, USA: Opprinnelig 10
 • 100 bøker for året: Opprinnelig 75
Resten av målsetningene står som før (her).

Status 1. kvartal
 • 11/25 1001-bøker
 • 7/20 nye (for meg) norske forfattere
 • 6/20 forfattere fra 20 forskjellige land utenfor Skandinavia, England, USA
 • 0/4 fagbøker innenfor litteraturfaget
 • 1/6 bøker i Biografisirkelen - 2/9 bøker i Bokhyllelesing-sirkelen og 1/12 bøker fra Lines Lesesirkel 1001 bøker
 • 3/12 deltakelser tvangslesekafé
 • 37/100 bøker totalt for 2015 
Bortsett fra fagbøkene (som jeg tror tar seg opp 2.halvår på forhåpentligvis nye studier) så ligger jeg bra an. De oppgraderte målene kan være noe hårete, for jeg antar at jeg ikke beholder gnisten hele året (?). Vi får se. Ryker jeg så er det på norske forfattere, tror jeg... Forøvrig kan det meldes om strålende sol på det normalt så våte vestland, jeg er fortsatt gressenke med lydbok konstant på øret denne påskeferien og vurderer ennå litteraturfestivalen på Lillehammer. Jeg vet jeg er seint ute, men jeg er jo SÅ glad i Atwood. Leser nå Oryx and Crake som førsteboka i trilogien. Må snart komme i mål med planleggingen.

Ellers - God Påske alle ihopa! 

Bildekilde: plantasjen.no


13 kommentarer:

 1. Lesemål er fint, og enig i at sjølv med lesemål leser eg i hytt og vær. Det einaste eg i grunnen har ganske stålkontroll på at skal helst leses er Back to the Classics :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lagt min elsk på klassikerne/1001-bøkene jeg også. Det er noe med det å vite at mange mennesker har ment såpass mye om disse bøkene gjennom tidene til at de er verdige en plass på en slags felles-mellom-landene leseliste. Dette er likevel året for lystlesing, men det er jo greit når lysten slår ut i retning lesemål da :-)

   Slett
  2. Enkelte gonger samarbeider jo faktisk lysten med lesemåla :-) Det skjer ikkje for ofte!

   Slett
 2. For et inspirerende innlegg, Marianne! Særlig det at du "bobler over av leseenergi". God påske til deg og dine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig følelse etter en heller laber avslutning på 2014. Nå går det rette veien :-) God påske til deg og dere også!

   Slett
 3. Starten i innlegget ditt er nesten som min oppsummering i går-- ang energi-Men så var mitt bare aprilsnarr, hehe..
  Skal si dine mål er ambisiøse, men er du på den flyten så går vel det bra..
  Selv vingler jeg mellom bøker jeg skal lese nå, har startet på en , Skamtegnet /(Fauskanger,lest 70 sider) men annet frister mer akkurat nå.. lett krim. Storytel sa jeg opp, men det vet du vel.. Greier ikke så mye lydbøker så ofte. Atwood må jeg se å få opp farten på å lese, Snart Lillehammer jo…:) God påske.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha - så innlegget ditt nå. Glimrende! Jeg melder meg som forlagsavhengig jeg også, så kan vi dra på betalte turer sammen :-)
   Ambisiøse mål, ja det er de, men jeg er godt igang. Dette halvåret har jeg stor tro på, så får jeg se etter sommeren. Derfor er målet "kun" 100 bøker, selv om jeg ligger an til mange flere. 15 stk bare i mars er ikke vanlig kost for meg, nemlig.
   Lillehammer ja, ikke si det... Fortsatt god påske! :-)

   Slett
 4. Det var en interessant oppsummering - har bare lest fem av de bøkene jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. 1/3 er da jammen ikke verst! Jeg har jo lest særdeles variert denne måneden. Ok, kanskje ikke så variert om man ser at 6 av dem er 1001-bøker... men likevel. Sitter akkurat nå og diskuterer VG3 prosjektet og boka Uteligger til Holte. Temmelig spesielt å legge fra seg alle penger, Visa og eiendeler hjemme for å ta med seg et underlag og en tom sekk og leve på gata...

   Slett
 5. Nå har jeg kost meg med oppsummeringen din. Godt å se at det er flere som driver med innfallsmetoden, selv om litt fokus er ønskelig. Ønsker deg en fortsatt fin påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det TIne. Innfallsmetoden med en liten touch av styring er planen for 2015. Så får vi se hvor lenge det varer. So far so good :-)

   Slett
 6. Så flott med en masse leseenergi. jeg håper du deler i mengder på neste tvangslesekafe! :-D
  Du inspirerer meg til å høre flere 1001 bøker på lydbok så der har jeg mye å se frem til. Jeg skal bare huske på den der forkortet eller ikke-tingen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye kjekt å se frem til der ja. Nå går jeg med Dust (sisteboka i Solo-serien) på øret. Kommet et par timer uti boka. Kvinnelig innleser denne gang. Smart, så blir man ikke lei samme stemmen. Sålangt god! Ja leseenergi kan jeg gjerne spre rundt meg med. Vet ikke helt hvor kilden ligger, men jeg nyter så lenge det varer :-)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)