mandag 6. april 2015

Kindle Voyage: Review / omtale

Airborne fra Houston har jeg omsider mottatt den nye Kindle Voyage. Jeg klarte å holde meg en stund denne gang før jeg bare måtte sjekke om denne versjonen er så mye bedre enn Kindle Paperwhite som vi har 2 stk av her i huset (en 1.gen og 2.gen). En ting er sikkert, den er mindre fysisk, og den føles lettere. Det har likevel ikke gått ut over skjermstørrelsen, som er identisk.

Så hvilke forskjeller finner jeg, og har det en hensikt å betale mye mer for Voyage ($219) enn den enkle Kindle Touch ($99)? Og er det virkelig verd å bytte ut sin Kindle Paperwhite med denne nye modellen? Det finner du i konklusjonen min - først erfaringene.

HARDWARE
Etter å ha testet Voyage i et lite døgn så må jeg jo si at jeg er temmelig så imponert. Jeg tør å påstå at dette er det absolutt beste og mest solide lesebrettet jeg noen gang har lagt mine klamme fingre rundt. Kvaliteten er og føles aldeles upåklagelig. Displayet har 300 ppi, LED lys som automatisk justerer skjermstyrken og tilpasser denne lyset rundt deg og ikke minst - det jeg har savnet siden Kindle Keyboard sin tid - sensorer på høyre og venstresiden av lesebrettet hvor man kan presse lett med tommeltotten for å bla frem/tilbake i boka uten å trykke inne på selve skjermen. Hurra - the "buttons are finally back" - selv om det strengt tatt ikke er knapper som man trykker på, men sensorområder man presser lett på. Denne funksjonen kan enkelt skrus av og på for dem som syns at et lille touch inne på skjermen er å foretrekke. Voyage etter ett døgns bruk: state of the art!

En rask sammenlikning mellom Paperwhite og Voyage følger:

Kindle Voyage
Størrelse: 16,3cm x 11,4cm x 0,8cm
Vekt: 178,6 gram
Skjerm: 15,2cm diagonalt, 300 pixels pr 2,5cm, 16 gråtoner, LED frontbelyst
Lagringskapasitet: 4GB
Hvordan bla i bøkene: Touchscreen pluss "Sensorknapper"
Frontbelyst skjerm: Automatisk lysjustering og manuell lysjustering alt etter ønske

Kindle Paperwhite
Størrelse: 17,2cm x 11,7cm x 0,9cm
Vekt: 207 gram
Skjerm: 15,2cm diagonalt, 212 pixels pr 2,5cm, 16 gråtoner, LED frontbelyst
Lagringskapasitet: 4GB (for de Paperwhite-lesebrettene som blir solgt idag)
Hvordan bla i bøkene: Touchscreen
Frontbelyst skjerm: Manuelt justerbar

Voyage er altså mindre, lettere og har høyere oppløsning. Det viktigste her syns jeg er oppløsningen. Bokstavene, selv om man velger veldig liten skrift, er så krispe, tydelige og klare at det er en fryd for øyet. Sånn ellers når det gjelder skjerm så har jeg sammenliknet alle våre tre lesebrett - Paperwhite 1.gen, Paperwhite 2.gen og Voyage. Resultatet er:
 • 1.gen har mer blått i hvitfargen på bakgrunnen
 • 2.gen har litt mer gult i hvitfargen på bakgrunnen
 • Voyage sin bakgrunn virker renest hvit, om jeg kan kalle det det, så kontrasten til bokstavene blir enda tydeligere
 Når jeg skrur lysstyrken opp på alle så er det ikke store variasjoner i lysstyrkekvalitet, men når jeg skrur lysstyrken ned ved lesing på senga i mørke, så ser jeg en tydelig forskjell på de tre brettene. 1.gen har synlig ujevn belysning i nedre kanten av brettet, på 2.gen brettet så er den ujevne belysningen synlig, men svakere. Voyage har helt jevn belysning over hele brettet, uten synlige "skygger" i det hele tatt.

Nok en stor forskjell mellom Voyage og begge Paperwhite-modellene er at Voyage sin skjerm går helt i flush med den sorte rammen rundt. Man har ikke lenger en fordypning der skjermen er og en fysisk ramme som er et par millimeter høyere. Jeg trodde ikke dette skulle bety så mye, men ser jo at skjermen på Voyage ikke samler så mye støv som kantene til Paperwhite kan ha en tendens til å gjøre. Ingen kant for støvet å hekte seg fast i.

Som alle andre Kindle-modeller er også Voyage fantastisk å lese i sterkt sollys, under lamper og i nærheten av andre sterke lyskilder. Ikke noe gjenskinn overhode! Herlig.

Ellers
 • On/off knappen er flyttet til oppe, bak og til høyre på brettet istedenfor å ligge i bunn. Knappen er også mye større en Paperwhite sin on/off knapp og er felt inn i rammeverket. Dette gjør at man ikke trykker den av/på ved et uhell. Laderen finner man imidlertid som før i bunn av brettet.
 • Coveret til Kindle Paperwhite passer ikke til Voyage, både pga størrelsen og plassing av on/off knapp
 • Samme lader, USB kabelen følger med, men kontakten må du sørge for selv

SOFTWARE
 • Home-knappen tar deg til hovedsiden hvor man kan ha bøkene direkte liggende side opp og side ned, eller man kan organisere dem i 1.nivås mapper. Man kan velge å vise bøkene enten som cover eller i liste, sortere på forfatter, tittel eller etter hvilke bøker man nylig har lest.
 • Brighness-knappen har en ekstra funksjon: man kan skru av og på auto brightness i tillegg til å justere lysstyrken manuelt
 • Handlevogna tar deg direkte til Amazons bokbutikk. Har du ikke wifi påskrudd så kommer du videre kun ved å trykke Ok.
 • Man kan søke etter tittel og forfatter når man søker i Home-vinduet. Man kan også søke etter ord og uttrykk inni bøker.
 • Amazon har kjøpt GoodReads, for de av dere som er medlem på GoodReads (goodreads.com). Fra Home-vinduet kan du automatisk logge deg inn på egen GoodReads account og se de siste aktivitetene der.
 • Ja, Voyage har en fullverdig Browser - og med den nye oppløsningen så er den jammen ikke verst!
 • Home-"baren"/headeren kan man få tilgang til fra inni bøker også, og gir deg de samme mulighetene. Eneste forskjellen mellom Voyage og Kindle er egentlig at man får tilgang til hvordan Collections fungerer direkte fra knappen helt til høyre i Home-baren.
 • Sist men ikke minst: Man kan sette opp det som kalles et familie bibliotek og dele bøkene sine mellom familiemedlemmer. Veldig enkelt oppsett!

Jeg går ikke inn på de forskjellige Settings, men kan nevne at Airplane Mode gir tilgang til eller sperrer for wifi. Oppkoplingen mot wifi går normalt utrolig kjapt. Innlogging og passord gjøres bare første gang man går inn på nettet. Det finnes det som kalles Parental Controls for dem som trenger det på lesebrettet, språkvalg, ikke minst lesevalg hvor man kan sette ønsket skrifttype, -størrelse, linjeavstand, kople Voyage mot andre sosiale nettverk som FB og Twitter osv. Mye kjekt for penga!

Men - er Voyage verd prisen?

Har du ikke et lesebrett og vil kjøpe deg ett - vær ikke i tvil: Voyage er brettet du vil ha!
Er du fornøyd med din eksisterende Paperwhite så er svaret litt vanskeligere. Ja, Voyage har en del nye, kjekke features. Ja, det har bedre oppløsning og kontrast, er lettere og mindre. Men er man fornøyd med Paperwhite'en (som jeg absolutt er) så ville jeg ikke investert i Voyage med mindre man er techno geek eller absolutt mååå ha siste versjon av en dings uansett. Amazon sine lesebrett - nå har jeg hatt 5 forskjellige opp gjennom årene - har vært forut for sin tid og slått konkurrentene ned i støvlene. Hver gang. Også Kindle Voyage! Største konkurrenten til Voyage er Kindle Paperwhite, all in the Amazon family ;o)

Nei - Kindle Voyage kan ikke bestilles på nettet fra Amazon til Norge nå når dette skrives. Modellen er ennå ikke sluppet for internasjonal shipping fra Amazon Kindle Store. Jeg fikk min kjøpt i Houston og bragt hjem i håndbagasjen. Heldige meg :o)

Sjekk denne hands-on testen fra frittstående geeks!.

17 kommentarer:

 1. Hei! Takk for en opplysende omtale:) Fikk du bestilt Voyage til et hotellrom i Houston? Var det lang leveringstid?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan. Ja jeg fikk bestilt til hotellet, og det tok 2 dager! Veldig god service! :-)

   Slett
 2. Takk for en grundig og fin omtale. Den var utslagsgivende for at jeg bestilte meg Voyage i helgen (ad omveier selvsagt). Gleder meg til å ta den i bruk :-)

  SvarSlett
 3. Jeg skal ønske meg kindle til jul, har ikke hatt kindle før. min mor og min bror har det. min bror har paperwhite mens min mor har en gammel som hun kjøpte i usa. med knotter fremme å sånn. Jeg har lest litt og sett på youtube, at voyage så er det litt treigt med de "knottene" fremme på skjermen for og bla, er dette noe problem du har opplevd ? har hørt det ikke er så veldig mye forskjell på paperwhite og voyage, hvilken anbefaler du ? hva er fordeler og ulemper med dem ? kan du lage et innlegg paperwhite vs voyage fordeler og ulemper ? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan,
   Kort fortalt - dersom pris ikke er et argument så ville jeg kjøpt Voyage. Alt er litt bedre, selv om forskjellen ikke er stor. Knappene har jeg ikke hatt et problem med. Paperwhite har ikke knapper i det hele tatt, så dersom du ikke liker "knappene" (for det er jo ikke knapper, bare felt på hver side av Kindle som du kan trykke på for å bla) så kan du jo bare touch'e inne på skjermen som du likevel må på Paperwhite. Har man Paperwhite fra før ville jeg egentlig ikke byttet - du får ikke så mye mer for prisforskjellen. Er det din første og pris som sagt ikke er det som holder deg fra den ene eller andre så ville jeg valgt Voyage.
   Hilsen Marianne

   Slett
 4. Hei! Jeg har lyst til å gi Voyage i julegave til en Kindleconnosieur:-) Hvordan fikk du ordnet det med hotellet? Har du noen gode tips?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg bodde på hotellet og spurte dem om det var greit at jeg fikk sendt Kindle med adresse dit. No problem. Men man må altså være der :-)

   Slett
 5. Hei! Så smart å skaffe den ad omveier! Hvordan klarte du det? Jeg skulle så gjerne bestilt en for å gi som julegave...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det jeg gjorde var å bestille den via Jetcarrier. Det er et firma som sørger for at man kan bestille varer som f.eks amerikanske nettbutikker ikke sender til Norge enda. Man registrerer seg og får oppgitt en amerikansk adresse som man bestiller varen til, så videresendes den til Norge. Du kan lese mer om det her:
   http://www.jetcarrier.com/cms/

   Jeg har brukt Jetcarrier ved flere anledninger og opplever det som trygt og sikkert. De har norsk kontor i Halden.

   Slett
  2. Ps: husk å velge frakt via fly, da får du pakken raskere og er sikker på å få den til jul.

   Slett
  3. PS! De selger nå Voyage fra norske multicom.no - husk at dette innlegget er fra april = lenge siden!!! Du kjøper Kindle Voyage på nett i Norge her:

   http://www.multicom.no/searchresult.aspx?q=kw:kindle+voyage

   Slett
 6. Jeg har hatt Paperhvite 1, veldig fornøyd. Så kom Voyager, den måtte jeg bare ha- og den var super. Jeg fikk den til Norge via min kjøpte adresse i USA. Men- i sommer gikk den i vaskemaskina på 85 gr sammen med dobbeltlakenet få dager før ferien. Det gikk ikke bra.. Det eneste jeg klarte å få tak i da var Paperhvite 2 fra Multicom, sendt til hytta. Skjønte etterpå at jeg hadde fått billigvarianten med reklame- men det merker jeg ingen ting til. Det er så lite som skiller PW 2 og Voyager, jeg bytter ikke tilbake før/ hvis jeg mister eller koker Kindlen en gang til.. Da blir det nok Voyager igjen...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ups - vaskemaskin... nei det ble vel noe drøyt selv for en Voyage :) Paperwhite gjør jobben, reklame eller ei - det plager ikke meg heller. Kvaliteten på begge brettene er så solid at det igrunnen er hipp som happ hvilket av de to nettbrettene man leser på. Veldig praktisk! Nå skal jeg reise bort et par måneder, og kan lese hva jeg vil når jeg vil sålenge jeg har wifi-tilgang i kjøpsøyeblikket. Rett og slett elsker lesebrettet mitt :)

   Slett
 7. Hei,
  jeg har en paperwhite fra 2014 som jeg er strålende fornøyd med! Siden du tydeligvis er veldig godt inne i Kindle, håper jeg du kanskje kan svare på noen spørsmål jeg har?:
  1. Er det mulig å overdra en gammel Kindle til ny bruker/eier? (hvordan og går det da an å slette alle bøker på enheten?)
  2. Er det mulig å sortere bøker som er lest vs ulest på paperwhite? (Skulle gjerne sluppet å ha alle bøkene liggende oppramset på Kindle´n- det begynner å bli endel! Ville gjerne hatt en mappe der leste bøker kunne "skyffles" inn i....!)
  3. Vet du om det er stor forskjell på min paperwhite 6" fra 2014 og den som nå er på komplett.no fra 2015?

  På forhånd tusen takk for hjelp! :)

  Mvh Lise-Lotte

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan,
   Beklager seint svar, men jeg er på reisefot. Det er fullt mulig å overdra en gammel Kindle til ny bruker/eier. Først avregistrerer du Kindle fra deg, så omregistrerer du den til ny bruker. Se linken her fra Amazon sine sider:

   http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/ref=sr_1_1_acs_h_2?ie=UTF8&nodeId=201195240&qid=1453768649&sr=8-1-acs

   Når du har omregistrert Kindle'n så vil den normalt tømmes for innhold. Innholdet følger brukeren og kan ikke overdras til ny bruker med mindre du gir den til et familiemedlem som skal ha tilgang til dine bøker.

   Når det gjelder sortering så er det bare to sorteringsnivå foreløpig. Jeg har laget meg mapper som typisk heter: Leser Nå - Har Lest - Nye Bøker. Den/de bøkene jeg leser i øyeblikket legger jeg i Leser Nå mappa. Når jeg er ferdig med ei bok legger jeg den over i Har Lest mappa.
   Når det gjelder forskjell på Paperwhite fra 2014 - 2015 så er det kun kontrast og bakgrunnshvitfargen som er litt forskjellig. Den er kanskje også pittelittegranne raskere, men ikke så det merkes nevneverdig. Jeg ville nok ikke byttet. Sambo her bruker sin 2014 Kindle til tross for at det er kommet ny variant, og det sier sitt - han er teknofreak :) Jeg ville ikke byttet var jeg deg. Jeg bytter til nyeste modell fordi jeg skriver om dem, men ellers ville jeg nok hatt min "gamle" Paperwhite til den tok kvelden på egenhånd :)
   Spør og grav i vei om du lurer på noe mer. Bare kjekt å hjelpe!
   -Marianne-

   Slett
 8. Dette har vært til stoor hjelp! Har lenge undersøkt og lest om de ulike nettbrettene, spesielte de som da tilhører Kindle. Dette toppen kransekaken. Tusen takk!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig å kunne hjelpe. Les gjerne også innleggene mine om den nyeste Kindle Oasis via linken nedenfor. Lykke til med valget :)

   https://ebokhyllami.blogspot.no/2016/08/ny-kindle-oasis-omsider-i-egne-hender.html

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)