onsdag 15. april 2015

Bio-sirkelen: Crime and Punishment

Klok av skade fra forrige biorunde hvor jeg pløyet 704 Hemingway-sider så ble det en kreativ vri på Ingalill's Biografisirkel kategori. Jeg har nemlig kjørt en dobbelt-kvalifisering. Crime and Punishment kan jo være så mangt! Jeg valgte derfor å gå for biografien til en advokat, en advokat som de aller fleste kjenner best som forfatteren John Grisham. Som advokat har han gravd seg ned i (økonomisk) crime for å utstede punishment til dem som fortjente det. I tillegg skriver han om crime og punishment, og her kommer dobbeltkvalifiseringen inn i bildet. (At biografien er en 80-siders affære, OG at jeg fikk lese om en tidligere favorittforfatter gjorde heller ikke særlig skade -)

Selv om jeg har lest flere bøker fra Grisham så visste jeg forbausende lite om ham. Det er kanskje ikke så rart. Ifølge Libby Hughes, forfatteren av biografien, så er den virkelige John Grisham - advokaten - en særdeles privat person som unngår publisitet så ofte han kan. Han gir få, om ingen, intervjuer og holder seg borte fra rampelyset.

John Grisham ble født i Mississippi og hadde en ganske ustabil barndom i så måte at familien flyttet hvor enn pappa-Grisham til enhver tid fikk seg jobb som bygningsarbeider. Det være seg Arkansas, Louisiana eller rundt i Mississippi. Over alt hvor de dro tok mamma Grisham de fem ungene med seg i kirken. Religion ble tidlig en del av livet til John, og allerede som åtteåring bestemte han seg for å bekjenne sin tro offisielt. Selv så ung så mener Grisham selv at det var det den viktigste hendelsen i livet hans. I utgangspunktet ville unge, lovende (og etter sigende virkelig handsome) Grisham bli baseballspiller. Han skiftet universiteter kontinuerlig for til enhver tid å gå på det universitetet i Missisippi som hadde den beste baseball-treneren. Men etterhvert så måtte Grisham innse - han kom aldri til å bli noen profesjonell spiller. Til det viste det seg at han var faktisk altfor pinglete på banen... Baseball ble likevel en stor del av Grisham's liv etter han fikk barn, og bygget en baseball bane i hagen...

John Grisham
Bildekilde: nytimes.com
John utdannet seg istedenfor som kriminaladvokat. Han hadde stor formidlingsevne og en sterk følelse for hva som var rett og galt. Utdannelsen falt likevel ikke enkel for godeste Grisham, og han måtte virkelig jobbe for karakterene. Under en veldig lang eksamen så hadde han mistet helt oversikten og kunne rett og slett ikke svare på det siste spørsmålet. Han bare skrev og skrev, og skrev enda litt til. Da han fikk eksamensprøven tilbake hadde professoren ved universitetet skrevet: "You obviously don't know the answer, but you have a great gift for fiction...". Advokatkarrieren til Grisham ble faktisk svært suksessrik til tross for at utdannelsen var tung, og det var faktisk en dag i retten at han fikk ideen til til første bok - A Time to Kill. En 10 år gammel pike vitnet mot  en mann som hadde voldtatt og forlatt henne som død. Grisham ble så grepet av historien at han spant videre på saken og lurte på hvordan det ville gått med faren til piken om faren hadde drept overgriperen. Han måtte bare skrive dette ned. Og resten er historie. Grisham er blitt en usedvanlig suksessrik forfatter, og med sin bakgrunn som advokat som kjenner kriminalsaker detaljert fra begge sidene av bordet så er også kriminalbøkene han usedvanlig troverdige og overbevisende.

John Grisham lever idag et særdeles tilbaketrukket liv og produserer i gjennomsnitt 1,5 bøker pr. 2 år. Etter 32 romaner går det fremdeles i Crime & Punishment, selv om han har droppet advokatkarrieren til fordel for forfatterkarrieren. Det er likevel ingen tvil om at Grisham's bøker ikke ville vært hva de er om han ikke hadde penset inn på lov-og-rett på universitetet. Gudsjelov at mannen ikke ble baseballspiller!

Libby Hughes
Bildekilde:
capecodtoday.com

Likte jeg boka? Ikke noe særlig. Den var kort og ikke særlig spennende! Jeg trodde forfatter Libby Hughes hadde mer å komme med, med tanke på at hun også har skrevet biografiene til bla. Margaret Thatcher, Nelson Mandela, Colin Powell og Tiger Woods for å nevne noen. Hun hadde nok en utfordring i Grisham, for han gir ytterst sjeldent intervjuer, hun fikk ikke treffe mannen selv (!) og har basert boka si på intervjuer av menneskene rundt Grisham. Ingen førstehåndsinformasjon direkte fra bio-objektet, med andre ord. Det var jeg ikke klar over i utgangpunktet. Det er vel også grenser for hvor spennende en advokats liv er når han ikke er med på noen kontroversielle saker, er bundet i sin tro, lever fullstendig etter både gode moralske og religiøse prinsipper og lar kun voldskriminalitet dukke synlig opp i bokform.Kilde: Egen bok
Forlag: iUniverse
Utgitt: 2004
Sideantall: 81
ISBN: 9780595322831
Utfordring: Biosirkelen, GoodReads


Preview The Firm basert på John Grisham's bok med samme tittel18 kommentarer:

 1. Godt at boken var kort da, når du ikke likte den noe særlig. Slike bøker hvor de skriver en biografi uten å snakke ned den de skriver om blir aldri bra. Minner meg litt om Jimi Hendrix boken, selv om han bidro litt da - men den var kjedelig :)

  Jeg har lest kun Klienten av John Grisham og den likte jeg, men det var for 20 år siden!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe... ja jeg har lest alle mine Grisham-bøker på 90-tallet. 20 år siden her også... En periode der jeg tok for meg forfattere og leste til jeg ble lei. Det ser ut for at jeg ble lei etter 6 bøker, og kan ikke lenger skille dem fra hverandre i hodet. Jeg får rett og slett vurdere å gjenlese ei av dem.

   Slett
 2. Skriver hun om Grishams politiske karriere eller retur til advokatyrket etter suksessen? Og hva er din favorittbok av Grisham?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er lite om det meste her, og veldig kort om både den politiske karrieren og advokatyrket dessverre. Mest om ungdom og barndom, og en kort gjennomgang av bøkene hans. Veldig skuffende. Når det gjelder favorittbok av Grisham så tror jeg det må bli Regnmakeren. Gikk gjennom de bøkene jeg har av ham i hyllene her tidligere. Samtlige seks er fra 90-tallet, og når sant skal sies så husker jeg svært lite fra dem lenger. Jeg husker bare jeg likte veldig godt bøkene hans dengang da. Kanskje jeg burde ta opp et par av dem igjen. Tidlig 90-tall er frrryktelig lenge siden :-)

   Slett
  2. Dokumentariske "The Innocent Man" fra 2006 og "Sycamore Row" fra 2013 (oppfølger til "A Time To Kill") kan anbefales varmt hvis du skulle få lyst til å ta en tur innom ham.

   Slett
  3. Det ligger ikke mindre enn 14 John Grisham bøker på Storytel, men verken The Innocent Man eller Sycamore Row. Jeg har notert meg dem bak øret og skal kikke etter dem neste gang jeg besøker bruktbokbutikken min i Stavanger. Der er det alltid mye kjekt å velge mellom.
   Jeg er godt over halvveis i Lee Child's Tripwire. Skal ta for meg en av dem i måneden i lydformat og holde rnå på med nr. 3. Lee Child er behagelig å ha på øret.

   Slett
  4. Hehe - jeg har også saumfart storytel for Grisham - og noterte meg akkurat det samme. Irriterende, for jeg fikk veldig lyst til å høre Innocent Man. Lee Childs har jeg forøvrig aldri lest, trodde han var en macho, spiontype, men jeg tar kanskje feil??

   Slett
  5. Macho, ja. Spion, absolutt ikke. Den godeste Jack Reacher er en drifter, som dumper borti dette og hint. Bakgrunn fra militæret, nå "dimmitert" og ca 37 år når serien starter. Forsøk deg på førsteboka i serien på Storytel om du vil ha en krim/thriller/godt fortalt røverhistorie på øret. Jeg tror du vil bli overrasket. Det er som å høre film. Lee Child er særdeles observant på detaljer, og Reacher er akkurat passe laid back til at macho-naturen hans ikke blir for overveldende i bøkene. Her er det heller ikke vold for voldens skyld eller spekulative grep for å gjøre historien(e) mer spennende. Lee Child er rett og slett en veldig bra forteller som passer godt til devil-dog-walks, strykehauger og hageangrep. Prøv Killing Floor på Storytel.

   Slett
 3. Anbefalar En uskyldig mann av Grisham. Ei sakprosabok om dødsstraff og justismord.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har jeg ikke i hylla, og kan heller ikke huske jeg har lest den. Jeg ser En uskyldig mann ble skrevet i 2006. Det er flere år etter jeg sluttet å lese Grisham-bøker. Jeg tror nok jeg må lese Grisham igjen bare for å se om den gamle god-følelsen jeg erindrer å ha hatt dukker opp igjen. Jeg noterer meg En uskyldig mann som kandidat!

   Slett
 4. Skjønner at det blir en tynn biografi når man ikke får komme nær objektet… hm. Men vi fikk da vite bittelitt om forfatter Grisham, da..

  SvarSlett
  Svar
  1. Littegranne. Irriterende lite... Jeg hadde håpet på mer kjøtt på advokatbiten og noe mer på den politiske siden, selv om det var Grisham som advokat som var målet mitt med boka. Men, det har sparket liv i Grisham-interessen min igjen. Kanskje jeg skaffer meg En uskyldig mann som ble anbefalt av Beroene over her, eller jeg gjenleser ei av de seks jeg har i hyllene. Jeg får se. Som biografi var boka lite å skryte av...

   Slett
 5. (80s? Tilsvarende i Hemningwayboka måtte vel bli beskrivelsen om hvor mye og hvordan skum han foretrekker i ølet? 780s fordelt på 2 biografier gir 2 solide bøker. Jeg skjønner det her er nøye beregninger langt utenfor dobbelkvalifiseringer.)

  Jeg liker Grisham, eller jeg likte han før, den aller siste boka jeg leste av han, var så elendig at jeg avskrev han for den overskuelige framtid. Det var så fortærende lettvint - The Associate. Før derimot likte jeg han godt, og du har sikkert rett når du sier at det er dette stadige presset med å levere etter kontrakt som tar på. Får håpe han nå som bemidlet og aldrende er beyond slikt og kan bruke all sin tid og kreativtet på framtidige verk.

  Når det gjelder biografiaspektet skjønner jeg ikke skribenter som gidder å bruke tid på - uautoriserte, u-intervjuede bøker (annet enn chhaching-elementet) - kan ikke se for meg annet enn at det må være like frustrerende for biografen som - for leseren. Artig anekdote dog - det med eksamenbesvarelsen - tilfeldiger styrer verden.

  Ser forresten at du har sneket inn Edgar Allen Poe som neste biografi - med Hitler - ehhh - Chaplinbart - er du sikker på den er ekte? - og langt alvorligere - fikk du ikke med deg at jeg tullet med rekkefølgen og det faktisk er vitenskap som er neste kategori??

  SvarSlett
  Svar
  1. 80s = jepp, taktisk, men dog planlagt. Fant ut jeg hadde 6 bøker av Grisham i hylla - det måtte jo være en grunn fra dengang på 90-tallet at jeg brukte mine få og surt ervervede kronasjer på så mange bøker fra en forfatter? Da jeg fant ut at han egentlig var advokat så sa bio'en seg selv -) Og ja - jeg måtte balansere Hemingway...
   Og ja - eksamensanekdoten var festlig. Selv om Grisham faktisk hadde skriblet litt fiction i ung alder som han ikke gav ut.
   Jeg trodde jeg hadde googlet nok rundt boka og forfatteren Libby Hughes til at jeg var temmelig sikker på at bio'en var av det ok slaget, men den var rett og slett en skuffelse. Når man ikke engang får bio-objektet i tale så er det begrenset med info og spekuleringer man kan ta med...
   HVA? Tuller du med rekkefølge? Ingen problem! Vitenskap skal bli. Den godeste Poe kan vente til august. OG - han har den ekteste og besteste Hitler/Chaplin-barten du kan tenke deg. Ofte karikert. Bare google Poe du, så finner du en herremann som kunne sklidd rett inn i Herrer-Med-Bart kategorien.
   Jeg er ennå irritert over Grisham-biografien. Mannen er advokat, og så er det null, niks og nada juicy stuff om verken saker, kontroverser eller uskyldig dømte som Grisham har frikjent (eller satt i bur). Nei vettu hva.

   Slett
 6. Da lærte jeg ihvertfall litt! Jeg visste absolutt ingenting om Grisham og det er virkelig begrenset hvor mye du kan fortelle når du ikke får snakke med personen du skriver om :-) Godt boken var tynn :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. You can't win them all... har jeg lært, og koser meg heller videre med Atwood's The Year of the Flood på Kindle og Firewall av Lee Child på øret :-)

   Slett
 7. Jaja, jeg skal klare å styre unna denne biografien, men kjenner at jeg fikk lyst til å leve flere bøker AV John Grisham! Så i så måte hadde biografilesingen din en god misjon! Ønsker deg en happy day!
  Hilsen Pia kulturkrok, som ikke klarer å publisere som wordpress ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke fått anledning til å se på denne publiseringsgreia. Har problemer jeg også ofte, med å publisere på Wordpress. Irriterende greier...
   Jeg har vært å lett etter Grisham på Løvås Bruktbu i Pedersgata. Flere av Grisham der til nice price, men leter etter En Uskyldig mann - ennå uten hell. Det er ikke som om jeg er tom for bøker i hyllene da...så det er vel like greit :-) Happy day to you too - og grattis igjen med A! :D

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)