torsdag 5. desember 2013

"Det henger en engel alene i skogen" av Samuel Bjørk

Om Bokhandlerprisen er det største kvalitative stempelet ei bok kan få er diskutabelt. At Samuel Bjørk's "debut" både ble nominert til prisen i år og er blitt en stor suksess er det imidlertid liten tvil om. Nå gikk riktignok prisen til Cecilie Enger med boka Mors gaver, men jeg forstår godt hvorfor Samuel Bjørk's "engler" havnet i samme selskap. Dette var krim for meg!

Handlingen er lagt til Oslo og historien åper med at en seks år gammel jente blir funnet hengende fra et tre i Maridalen. Hun har på seg en dukkekjole, en ransel og en lapp fra Norwegian rundt halsen med teksten "Jeg reiser alene". Nok en skoleklar liten pike blir funnet av to brødre som er ute og leker i skogen, og politiet i Oslo har fått en seriemorder å hanskes med. Etterforsker Holger Munch i mordavsnittet får ansvaret, og hans første jobb blir å sette sammen teamet som skal håndtere denne spesielle saken. Holger er en av landets beste etterforskere og krever kun de dyktigste. En av dem er politikvinnen Mia som har en usedvanlig teft for gjerningsmannsprofilering. Mia er imidlertid flyttet til Hitra med ett mål for øyet, å ta sitt eget liv på datoen for tvillingsøsterens tragiske bortgang. Holger klarer å hanke inn Mia, ihvertfall til denne saken, og sammen med den nyansatte hackeren Gabriel og resten av teamet begynner den møysommelige jobben mens flere skoleklare jenter står i fare for å bli myrdet.

Denne boka ble fortært i to store jafs til tross for tykkelsen (534 sider). Jeg satt i spenning en hel kveld og resten fikk jeg lest på en flytur over den store pytten. Historien er skrevet av "debutanten" og psevdonymet Samuel Bjørk, og hvem vedkommende er har jeg undret meg over en tid. At dette er forfatterens første bok tviler jeg noe på, for her var det både en usedvanlig godt oppbygget krimgåte, et solid språk til krim å være og usedvanlig interessante karakterer å bryne seg på. Boka kunne fort blitt en altfor rå og spekulativ krim med småjenter som blir tatt av dage, men selv om seriemord av barn er hovedplottet i historien så går ikke forfatteren i fella. Her er nemlig ikke fokus på råskap og billige poeng, men en møysommelig oppbygget krimgåte som løses av virkelige personer med reelle og troverdige liv. Den overvektige etterforskeren har jeg ikke møtt i litteraturen tidligere, ei heller dyktige Mia som ønsker å ta sitt eget liv fordi det ikke lenger gir henne noen mening (selv om hun kan minne meg om frøken Salander fra Stieg Larsson bøkene når det kommer til utseende). Hackeren Gabriel er også troverdig, noen-og-tyveåringen som fremdeles bor hjemme på gutterommet og hvis største utfordring er å hacke koder som legges på internett. (Eneste som jeg irriterte meg litt over var navnet hans - Gabriel. Noe søkt med tanke på tittelen på boka - Det henger en Engel...") Jeg er i utgangspunktet kanskje noe over gjennomsnittet interessert i gjerningsmannsprofilering, så Mia var nok den karakteren som interesserte meg mest av dem alle. Jeg skulle ønske jeg hadde de samme evnene, da hadde jobben min vært en helt annen.. (For andre likesinnede så anbefaler jeg denne masteravhandlingen - uhyre interessant: Gjerningsmannsprofilering – mellom samfunnsvitenskap og politiarbeid).

Boka får imidlertid ikke heeelt full pott fordi jeg syns et par element ble droppet litt lettvint i historien underveis. Jeg hadde ønsket en tettere kopling mellom den religiøse sekten og selve casen og enkelte av bipersonene ble noe uinteressante og hang litt i løse luften i forhold til seriemorderen som ble etterforsket. Slutten og løsningen av saken ble også i overkant brå. Likevel lover dette fantastisk bra og skal jeg driste meg til en rating så vil jeg likevel gi boka 4 av 5 stjerner. Dette var nemlig en utrolig god krim, og jeg tilgir veldig så gjerne de få elementene som ikke helt falt i smak. Bøker som klistrer meg til boksidene til tross for slike hangups scorer høyt på treet hos meg. Nå må bare Samuel Bjørk stå fram og si hvem han/hun er! Ja - jeg er nysgjerrig :o)


Kilde: fått fra forlaget Vigmostad Bjørke som leseeksemplar
Utgitt: 2013
Sideantall: 534 spennende sider!
ISBN: 9788241909726
Utfordring: Norske forfattere, GoodReads


Tilbake i Houston for siste gang iår - her fra Brazos

9 kommentarer:

 1. Jeg synes at tittelen på denne romanen er så vakkert og mystisk. Omslaget også. Finfin anmeldelse av en bok jeg blir mer og mer nysgjerrig på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Silje. Tittelen er virkelig noe for seg selv og er - sett i lys av at jeg nå har lest boka - helt usedvanlig perfekt. Dersom det hadde eksistert en cover-kåring så ville dette vært min absolutte favoritt. Definitivt både vakkert og mystisk. Boka var også bra, og jeg kan virkelig anbefale denne. Lettlest og spennende!

   Slett
 2. Japp, så bra at du likte den, det gjorde jge også..veldig.:) :) Enig med deg- nå bør hen stå fram!!! Til jul! årets julenisse?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp - denne her var bra! Minnet meg også om at jeg har spart den siste boka fra Jussi, Marco-effekten. Jeg har faktisk vært så flink å spare den at jeg hadde glemt den helt ut - til nå. Den som venter på god krim osv :-)
   Og JA - dette hadde vært årets julenisseavsløring! Boka ligger nok under flere juletrær enn vårt i år!

   Slett
  2. Ja, ikke sant.. Og så Jussi da, jeg som ikke har negynt på han engang og har alle seks hjemme… ) må ta Jussipåskeride neste år tror jeg)

   Slett
 3. Fin-fin omtale, Marianne, og ikke minst takk for spennende link. Det er en rolig fredag på jobben. Alle systemer er nede på andre dagen, og da passet det ypperlig med litt akademisk påfyll :) Har du forresten utviklet en "gjerningsmannprofil" på forfatteren? Har du noen teori om hvem han/hun kan være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Anne! Ja linken er spennende for dem med interesser i den retningen. Jeg har imidlertid en svært dårlig teft for profilering, ellers så ville jeg umiddelbart gått ut med hvem Samuel Bjørk er...hehe... Jeg syns skrivestilen er en mix av flere. Litt Horst, litt Adler-Olsen, et snev av Kepler (fra sisteboka) og en dæsj Chelsea Cain. Alle store favoritter hos meg. Jeg har en følelse av at det er en kvinnelig forfatter, men det har jeg ingen belegg for å si. Det er bare en synsing. Så får jeg se - engang - om jeg er på rett spor :-)
   Hører det er crazy tilstander i Stavanger og omegn idag også. Jeg er i Houston på jobb og kom meg ut fra sola onsdag morgen, akkurat i tide før været slo til. Det ble en humpete tur til Schipol, men ingenting i forhold til været som råder nå. Fint med rolige fredager i julestria!

   Slett
 4. Her må vi være enige om å være uenige tror jeg. Boken var underholdende men litt mye i mine øyne... håper du vil like Marco effekten. Jeg har nedtelling til 17.januar og kinopremieren. Uansett, de på forlaget sier at forfatteren er en mann. Boken er ikke hans første, men den første i denne sjangeren :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Agree to disagree :) 17.januar er herved notert! Jeg lurer veldig på hvordan de har klart å portrettere karakterene som bærer bøkene. Gleder meg! Forfatteren en mann? Humm.. Interessant! Nå ble jeg enda mer nysgjerrig!

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)