fredag 6. desember 2013

1001-boka "Hunden fra Baskerville" av Arthur Conan Doyle

Jeg har nå fått lest boka som mange ganger er kåret til verdens beste kriminalhistorie, og som er den mest populære av alle fortellingene om den briljante privatdetektiven Sherlock Holmes og hans trofaste venn og biograf dr. John H. Watson. Hunden fra Baskerville ble utgitt første gang i 1901 i The Strand Magazine og er den tredje forfatteren gav ut med radarparet i forsetet. Det er en selvfølge at boka befinner seg på 1001-lista for denne er virkelig elegant. Mysteriet vi blir presentert for befinner seg på Dartmoor - heiene som omslutter barndomshjemmet til Sir Henry Baskerville, en amerikaner som har arvet den svære eiendommen etter sin onkel som døde under heller mystiske omstendigheter.

Det sies at gamle Sir Henry døde av skrekk etter å ha blitt forfulgt av en djevelsk diger hund da han befant seg ute på heiene. Familielegenden forteller at denne djevlehunden søker å ta livet av den Baskerville som til enhver tid besitter eiendommen. Den onde Sir Hugo Baskerville fra 1800-tallet sies nemlig å ha sluppet en av sine digre og glupske hunder etter en kvinne som hadde klart å rømme fra ham, og hun hadde dødd av skrekk ute på den myrlendte heia da hun hørte hunden komme etter seg. Den gale Baskerville, som også satte etter kvinnen, fikk strupen revet over av selvsamme hund, og hunden kan ennå høres der den uler ute på Dartmoor - stadig på jakt etter den neste Baskerville på eiendommen. Jada, her settes stemningen virkelig før Watson inntar stedet sammen med den nye eieren. Watson er satt til å være observatør og beskytter for Sir Henry Baskerville av Sherlock Holmes som på uvant vis ikke deltar så mye i denne historien før henimot slutten. Holmes opererer selvfølgelig i kulissene og vurderer sakens utvikling ut fra oppdateringene han sporadisk får fra Watson.

Arthur Conan Doyle
Bildekilde: en.wikipedia.org
I klassisk gotisk stil hører man mystiske skrik fra myrheiene rundt Baskerville-eiendommen. Her er tåkete netter, en rømt forbryter fra fengselet, signaler som blir gitt med talglys, en butler som vet mer enn hva han vil innrømme, en vakker kvinne med en heller mystisk og spesiell fortid og noen som helt tydelig spionerer på Baskerville Hall. Språket er svulstig og melodramatisk med overdetaljerte beskrivelser - jeg fant bla. 7 substantiv med tilhørende maleriske adjektiv i en og samme setning.. - men dette finner jeg helt passende til settingen. Det er en fin motvekt til den tørre og ekstreme logikken til Holmes og Watson. Hunden fra Baskerville er den mest spennende Sherlock Holmes historien jeg har lest. Mysteriet bygges godt opp, det er hint og fordekte meninger rundt hver en lyngdott, persongalleriet er veldig bra utviklet og atmosfæren som jeg ble innhyllet i ble virkelig spooky etterhvert. Det hjalp selvfølgelig på at jeg leste boka en guffen vestlandshøstkveld.. Når Sherlock Holmes da plutselig dukker opp på scenen blir jeg like overrasket som Watson, uten at jeg skal fortelle noe mer om sakens utvikling. Her er det bare å kaste seg rundt om man ikke har lest boka. Nokså utrolig at en historie fra 1901 kan være like spennende den dag i dag. Kan absolutt anbefales!


Kilde: Egen bok
Forlag: Aschehoug
Min norske utgave utgitt: 2008
Sideantall: 231
ISBN: 9788203211539
Utfordring: 1001-bøker, GoodReads


Ikke akkurat djevlehunden fra Dartmoor...
- heller en lokal Houston variant...


13 kommentarer:

 1. (alt du får tid til i det store utland -)
  Baskerville er den eneste Holmes jeg har lest, og nå ga du meg mer lyst til å lese denne om igjen enn å lese en ny Sherlock. Montor om jeg begynner å stagnere? Jeg husker det som ekstremt neverpirrende også skummel at jeg nok aldri kommer til å forsøke igjen - vil ikke ødelegge førsteinntrykket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det beinhard prioritering! Går ut over lesingen da... men pytt. Og idag fikk jeg meg nye hørepropper, så nå skal det gå veien med Renberg også! Ikke les Dartmoor-boka på ny. Husk den skumle settingen du ble hensatt til dengang. Den jeg fant nå. Jeg har funnet ut at jeg sannsyligvis er en aldri så liten skap-gotiker! Det blir mer Sherlock Holmes, men ikke nå.

   Slett
 2. Så moro at du skriver om denne, Marianne! Jeg likte den også, men var nok ikke så begeistra som deg. (http://boktanker.blogspot.no/2013/04/hunden-fra-baskerville.html) Passer uansett veldig godt nå som det uler som verst ute, og den er en veldig fin julegave til nesten alle bokelskere. Fortsatt god adventstid!

  SvarSlett
  Svar
  1. Av og til fortjener (eld)gamle perler å komme fram i lyset. Kanskje jeg er en liten skap-gotiker? Jeg syns de gamle Sherlock Holmes historiene er fornøyelige å lese om man leser dem med rette øyne. Syns filmene med Robert Downey Jr. og Jude Law er fornøyelige også, og håper det kommer flere av dem :o) Skal lese omtalen din!

   Slett
 3. Dette høres ut som et lekende lett 1001-kryss! Jeg har ikke lest noen Sherlock-historier til nå (shame on me), og det er tydelig at dette bør bli første bok ut! Ha en fortreffelig uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja dette er nesten for gratiskryss å regne Anne :-) Trenger du en retro-skummel, lettlest krimhistorie i romjula så kan den definitivt anbefales!

   Slett
 4. En stor favoritt! Jeg tenkte et øyeblikk at jeg egentlig liker "De fires tegn bedre", men det er jo ikke sant, så jeg trekker det tilbake. Ingenting er så kult som gamle krimgrøssere, bortsett fra nye krimgrøssere da :)

  SvarSlett
  Svar
  1. God krim er god krim - gammel som ny, helt enig :-) I år er vel året jeg har lest mest krim på så lenge jeg kan huske. Det har definitivt gått ut over sci-fi lesingen som tidligere har vært favoritt. Kjekt med sjanger-skifte innimellom! Flere forfattere å velge mellom! (...som om det var mangel på uleste, interessante bøker...hehe)

   Slett
 5. "Hunden fra Baskerville" kan også lastes ned i en fri/gratis/uten copyright utgave fra http://www.epub.no/2013/09/ny-gratis-ebok-hunden-fra-baskerville.html. I den har jeg også lagt inn Sidney Pagets klassiske illustrasjoner.

  SvarSlett
 6. Sherlock Holmes har jeg til gode å lese, men det jeg har sett på film har vært bra så det er på tide å finne frem bøkene tenker jeg. Eller laste den ned fra linken over :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det som er det fine med bøker som er "gått ut på dato" - de kan lastes lovlig gratis ned fra nettet :o) Lettlest og kjekk bok en hustrig mørk kveld!

   Slett
 7. Har den i hylla og håper på å få lest den neste år:)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)