mandag 16. september 2013

Årets bokbloggertreff i Oslo

Siden jeg ankom allerede torsdagskvelden og fikk med meg hele fredagen på Oslo Bokfestival så hadde jeg møtt flere av bokbloggerne allerede. Ganske greit, syns jeg. Det å treffe 52 "kjente" ukjente på en gang kan være noe overveldende selv for et kanskje noe over gjennomsnittet sosialt vesen! Jeg var temmelig sliten etter et skikkelig tettpakket program fredagen, så lørdag måtte jeg rett og slett starte dagen...der jeg sluttet gårsdagen. Denne gang i fred og ro - og hvilken perle av et sted! Jepp, heaven is a place on earth - og det heter Eldorado bokhandel! Å rusle blant bøker fra 75 forlag fordelt på 3200 kvm og hvor samtlige av bøkene står med fronten ut og roper "se på meg" er både inspirerende (for leselysten), beroligende (etter en travel fredag), stressende (fordi man vet at man aldri kommer til å klare å lese alle bøkene man ser) og ikke minst utfordrende for både konto og maksvekten på innsjekket bagasje hos SAS... Jeg klarte å komme meg ut dørene etter over en time med kun 3 bøker i posen. DET var en bragd! Vigdis Hjort bare for jeg måtte(!) - Franz Kafka fordi det er på tide med en dose absurditeter igjen og Øystein Wiik fordi han dro en skikkelig opera-trall på scenen da han under Mord på plassen presenterte den nye boka si Casanovasyndromet (og fordi jeg ikke har lest noe av ham tidligere, og egentlig ikke har troen på at en mann som er dyktig å synge faktisk også kan skrive - det ville være særs urettferdig! ...for oss som ikke kan noen av delene that is...). Nå gjenstår det å se om jeg var heldig med kuppene!

Eldorado-kupp!
Etter Eldorado-vandringen gikk ferden til Sehestedts plass og Bokbloggertreffet som i år som i fjor fant sted på Gyldendalhuset. Litt spent da jeg tråkket inn dørene, men snakker meg om å komme "hjem"! Skravla gikk på alle fra første øyeblikk, og det var en utrolig trivelig gjeng. Hele det opplagte programmet var veldig bra. Fra Knirk ønsket velkommen via Bookcrossing info, Quiz, informasjon om Bokbloggerprisen til neste år, lunch, innlegg om hvordan få flere lesere på bloggen sin (Bokelskerinnen) og litteraturkritikk på blogg (Lines Bibliotek). Det faglige innholdet ble avrundet med at Cappelen Damm hadde et innlegg om hvordan prosessen fra utkast til bok-i-perm foregikk. Alt veldig nyttig for en bokblogger, om man har blogget lenge eller er rimelig fersk i gamet!

Etter en fantastisk smakfull tapas-middag i godt selskap bar det ut på plassen. Her var det fest for det litterære Norge, og Harald Eia var godt igang med Brillequiz da vi omsider rotet oss utenfor. Charlotte Thorstvedt snurret skiver etterpå, og det ble mer mingling og bokprat langt utpå natta. Litt festlig å vase rundt blant bokfiffen og særs kjente forfattere i Norge :o) I 24:00 tiden på natta var det etterhvert nokså tynt i rekkene blant bokbloggerne, og selv de mest utholdende av oss (Rose-Marie, Anita, Line, Ingalill, Elisabeth, Nora og jei) pakket sammen poser med bøker og vendte nesa mot hhv hotell og heim. En ualminnelig kjekk dag i skikkelig trivelig selskap, og det eneste jeg beklager er at jeg ikke fikk pratet like mye med alle bokbloggerne. Gleder meg allerede til neste års samling!!!

En stor takk til arrangementskomiteen! Og som Randi sa - den trengs ikke skiftes ut med det første ;o)

Hjem fra bokbordetDen mest spennende boka jeg fikk med meg hjem var imidlertid en tegneserie jeg kom over hos Minuskel Forlag. Jeg har utviklet en fascinasjon for Franz Kafka, og her fant jeg en tegneserieroman basert på Prosessen av selvsamme forfatter. Klarte selvfølgelig ikke å gå fra denne (heller)...Vel hjemme etter endt bokfestival og bokbloggertreff så er det full fart. Jobb må tas igjen - for ikke å snakke om forsømt skolearbeid..., og allerede onsdag starter Kapittel - Stavangers svar på Oslo's bokfestival. Det kan bli nok en lang uke :o)

.

22 kommentarer:

 1. Åh, det høres helt herlig ut!! Håper jeg også får anledning til å være med en gang :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må du prøve å få til Anette. Det var usedvanlig hyggelig !!! :)

   Slett
 2. Takk for sist og for et sprudlende bekjentskap du er.
  Ganske beskjeden også, hvis dette var alt du fikk med deg hjem fra bokbordet, skjønner du ikke ble med på sluttraidet da plutselig alt forsvant. Til ære for deg tok jeg med en av disse svarte sci-fi-ene, så får vi se da om jeg leser. Hjorthboka er god, men kanskje ikke av de aller beste, synes jeg, men vigdis er vigdis og umulig å mislike.
  Angrer på at jeg ikke bare troppet opp på Eldorado, men finner jeg fram skal jeg ta turen senere i uka, må uansett til oslo for å hente startnummer. Blir ikke det helt det samme uten dere og Uri, men man får da late som. God studieøkt! Det fossregner og blåser forresten, dere kom der ut av byen i tide!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er kjent for å være svært beskjeden... ikke det? Nei kanskje ikke. Denne gang så så jeg imidlertid min egen begrensning. Jeg har et hav av uleste bøker, og pensum kakker meg i hodet hver eneste dag. Jeg er snart ajour med lesingen etter ferien, men hvor mye jeg husker er jo en helt annen sak... Fikk med meg 16 bøker hjem totalt. Det holder for et par måneder til... Sci-fi'en er god, men nå skal jeg ærlig innrømme at jeg aldri har lest engelskspråklig sci-fi oversatt til norsk! Jeg er litt i stuss på om det gjør seg, så derfor skal jeg starte på ei av dem i kveld. ETTER pensum er lest et par timer (til). Vigdis måtte jeg bare ha. Tror du har nevnt tidligere at den ikke er blant de beste, men - ja, Vigdis er Vigdis, og der stod jo boka og ropte på meg på Eldorado.. Du bare MÅ finne tid til å stikke innom! Men sett av ihvertfall en time. Det er et ganske så spesielt konsept! Det blir aldri det samme uten oss og Uri! Never! Men du får jo anledning til å SHOPPE! Det fikk ikke vi da vi ble vist rundt etter stengetid... Gedigen pluss i din favør! Og takk for sist til deg også! Særdeles trivelig å omsider møte deg!

   Slett
 3. Høres ut som det har vært en aldeles vellykket helg,fra begynnelse til slutt.Neste år må jeg sannelig se å få tatt turen bort.Jeg skal kanskje til Oslo nå i oktober og skal definitivt besøke Eldorado!

  sv:Høres ut som en god frokost det også,Marianne! Må se å få kommet meg avgårde til neste år,for det virker som en utrolig flott gjeng:-)Virus ja,den har jeg såvidt begynt på men så ble nettbrettet lånt vekk til poden her,så på tide å få det tilbake slik at jeg får lest ferdig boken! Har gått i den fellen igjen at jeg leser for mange bøker samtidig så i dag har jeg bestemt meg for å ta en bok ad gangen (+ boken på nettbrettet)ellers blir jeg jo aldri ferdig!


  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er imponert over alle som kan ha flere enn 2 bøker på gang samtidig. Der er jeg helt håpløs! Mister hele gnisten når jeg føler meg overmannet av bøker i flertall :) Eldorado er et must! Husk bare å sette av GOD tid!

   Slett
 4. Flott oppsummering, Marianne, og det var veldig koselig å endelig få møte deg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Likeså Silje! Jeg har jo vært med deg på ferie til Paris i sommer, så det var særdeles hyggelig å endelig få treffe deg :-) Like blid og hyggelig som jeg hadde innbildt meg. Hilse din kjære! Du har en trivelig mann!

   Slett
 5. Det var kjempehyggelig å få hilst på deg :) Når jeg ser du har kjøpt Wiik må jeg bare anbefale hans første bok også, Dødelig applaus. Den er veldig bra, og jeg tror du vil like den :) Har sans for Wiik selv!

  SvarSlett
  Svar
  1. Likeså Elin! Utrolig hyggelig å endelig få hilse på deg også! Veldig bra jobb dere gjorde med treffet, og supert innlegg om lesere på blogg! Der var det flere nyttige tips å ta med seg. Kjekt å høre at du liker Wiik. Jeg må være ærlig å si at jeg ikke var klar over at han har skrevet bøker i tillegg til å synge! Måtte jo bare ha den siste boka etter trallet på Mordplassen på fredagskvelden :) Nå gjelder det bare å finne tid til alt jeg vil lese...

   Slett
 6. Kjempehelg Marianne.:) Og flott innlegg...mimre mimre.. Vi er jo den harde kjerne hehe..hva natta angår. ;) Skulle ha orka å dansa litt mer... sånn ordentlig, med Tomas Espedal kanskje??? Nekst year maybe..

  SvarSlett
  Svar
  1. Du, nå er jeg i Kafkas by- Praha. Det er visst et par store bokhandlere her som selger mye Kafka.. og jeg som skal lese ned vekta i kofferten, ikke tilføre nytt da?? Kom på her at jeg kan sende hjem bøker i posten.;) Kanskje..

   Slett
  2. Haha.. herlig Anita! Det er bare å sende bøker til seg selv! Posten må jo også ha noe å gjøre. Tenk så kjekt å komme hjem og få bøker i posten som du selv har plukket ut! Kafka var en underlig skrue, og du må definitivt skaffe deg noe Kafka'sk fra Praha! (PS! Det var da utrolig optimistisk av en bokblogger og tro at du skal lese NED vekta i kofferten... ;-)

   Slett
 7. Bra oppsummert! Det var så hyggelig å treffe deg igjen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å treffe deg også! Av og til (bare av og til altså..;) så ønsker jeg at jeg bodde i Oslo. Dere har SÅ MYE KJEKT å ta dere til på bokfronten! Jeg vet det skjer litt av hvert litterært utover Jæren, så jeg må nok utvide den fysiske horisonten min litt her borte på vestlandet og belage meg på å bevege meg litt mer enn jeg har gjort for å få kulturellt påfyll :)

   Slett
  2. Den skjønner jeg. Med Oslo altså. Det skjer jo litt mer der. Men Jæren er vel veldig fint da. Og jeg bor jo oppi skogen utafor Oslo så jeg er ikke helt bymenneske egentlig. :o)

   Slett
 8. Til neste år vil jeg si mer enn hei til deg, Marianne! :)

  Jeg tror forresten jeg må pugge ansiktet til norske forfattere. Den eneste jeg kjente igjen på kvelden var Helene Uri, men jeg antar det var flere der.

  Nå er jeg fylt av Eldorado misunnelse her, jeg må få kommet meg dit. Det høres ut som en skikkelig opplevelse. Tusen takk for den fine oppsummeringen av dagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Likeså Mari! Jeg ble temmelig overveldet og fikk bare hilset kort på flere av dere, selv om jeg hadde bestemt meg for å sirkulere hele dagen og kvelden med. Det ble det mindre av. Jeg tror jeg ble paralysert av alle inntrykkene. Utrolig masse kjekke mennesker i bokbloggergjengen, og skravla gitt jo på de aller fleste - hele tiden! Neste år skal vi sette av Mari(anne)-tid! :-)
   Og så kan vi starte puggingen begge to... Jeg kjente igjen et par forfattere på krimfronten i tillegg til Uri, og det var det hele. Forlagsmenneskene hadde jeg NULL peiling på, men fikk faktisk møtt noen av dem igår da jeg var på høstmøte med Vega, Font, Egmont og Vigmostad&Bjørke. Godt å vite at jeg ikke er alene om å kunne gå rett forbi de fleste uten å lette på et øyelokk... :-)
   Eldorado var fantastisk. Ikke noe annet å si om den saken. Og jeg er UTROLIG GLAD for at den bokhandelen ligger i Oslo. Der ville jeg gått amokkkkkkk....

   Slett
 9. Skulle ønske jeg var der, men jeg er for beskjeden:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å stille Rufsetufsa. Skravla gikk på så mange at dersom man er noe mer beskjeden av seg så holder det bare å være der og suge inn inntrykkene. Det stilles ikke krav til noen, og det er rom for absolutt alle :) Og - det er flere enn deg som er beskjeden! Ikke noe galt i det! Lenge leve mangfoldet, det hadde vært slitsomt om alle pratet på inn- og utpust, og i bøkenes verden er vi jo alle like ;)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)