lørdag 15. oktober 2011

Anmeldelse - Clive Cussler "The Race"

At jeg ikke kan lære en enkel ting!? Clive Cussler skriver supre bøker! Clive Cussler som bruker andre til å skrive for seg, i dette tilfellet Justin Scott, skriver ikke supre bøker! Her er det kun snakk om peng! Arrgghh... Jeg blir like irritert hver gang, men gjentar bommerten igjen og igjen. Hvorfor kjøpe en bok jeg igrunnen vet kommer til å irritere meg? Jeg har jo lest samtlige Justin Scott bøker, og ingen av dem har vært over en 3'er..!


Litt om boka, ihvertfall... (ja, jeg skjønner du ser tegningen..)

Handlingen er lagt til 1910 og vi er i flyvemaskinens tidlige barndom. En avisredaktør, Preston Whiteway, tilbyr $50.000 til førstemann som klarer å krysse Amerika på tvers på mindre enn 50 dager. Han sponser til og med en av favoritt-kandidatene, en uredd og praktisk anlagt dame - Josephine Frost - og her er det sjefsetterforsker Isaac Bell kommer inn i bildet.

Josephine Frost's voldsdømte ektemann har nettopp drept elskeren hennes og har prøvd å drepe henne med, og han er garantert å prøve igjen. Isaac Bell har møtt Harry Frost tidligere, og han vet at mannen har gjort sine millioner på bankbok ved å lede gjenger med tyver og mordere i hver by og hver stat over hele kontinentet. Bell vet også at Frost ikke kun vil komme etter sin egen kone, men også etter avisredaktør Whiteway. Og dersom Bell tar saken - ja da står han også på listen.


Spoiler alerts så det holder...

Flykonkurransen starter og det må gå som det går. Isaac Bell klarer i løpet av konkurransen å forhindre alle forsøk på å drepe Josephine og ham selv med. Forsøkene er ikke engang veldig kreative, og Bell - som aldri har sittet i et fly før, håndterer sitt eget fly (!) som om han ikke hadde gjort noe annet i hele sitt liv. Og det med null instruksjon. Fantastisk.. Han vinner også hele flykonkurransen til slutt! Jadda... 

I starten av historien legges det synlig opp til at elskeren, som ble drept, overlevde drapsforsøket. Og selvfølgelig gjør han det.. Her er det så mange selvfølgeligheter at det er til å grine av. Samtidig så er boka treig! Når har noen gang en "ekte" Cussler bok vært treig?!?

Nei vet du hva! Bruk pengene på en annen bok enn denne. Jeg ble ihvertfall veldig skuffet - igjen! Cussler er som sagt en fantastisk flink action/thriller forfatter, og Dirk Pitt bøkene hans har et høyt tempo, er spennende, lettleste riktignok, men drivende og bra skrudd sammen. Fortid blandes med nåtid, og parallelle historier nærmer seg hverandre og syes sammen til slutt - alltid med en god vri og med uante spenningsmomenter underveis.

Cussler HAR skrevet noen gode bøker sammen med en annen forfatter, og det er unntaket - synes jeg. Det gjelder NUMA files som han har skrevet sammen med Paul Kemprecos. De 8 første i denne serien er veldig bra! Det skal han ha, men den 9 boken i serien er han igjen ute og skriver med en ny forfatter. Jeg skal innrømme at jeg ikke har lest "Devils Gate", og den står faktisk på listen, men nå under veldig sterk tvil.

Alle bøkene til Clive Cussler er listet HER. Jeg anbefaler samtlige 21 bøker i "Dirk Pitt" serien samt de 8 første i "NUMA files" serien. De vil gi deg spenning og action med fyldige historier og spennende twist & turns, resten kan du med fordel for både deg selv og lommeboka la ligge.

Ha en fantastisk helg! Jeg skal review'e en ny forfatter på flyet imorgen, "Soul Protector" av Amanda Leigh Cowley. Og den er lovende!...og turen - den går til Jakarta/Indonesia, og Perth/Australia!.

1 kommentar:

  1. Høyrest ut som om du gjer samme feilen som eg har gjort med Lee Child sine bøker, mislikar dei veldig men heldt fram med å lese dei. Syns elles også at Clive Cussler med hjelp er ufatteleg mykje dårlegare enn CC utan hjelp :-)

    SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)