mandag 10. oktober 2022

Julian Barnes - The Sense of an Ending

Det måtte en Man Booker Prize-vinner fra 2011 til å vende meg mot blogg igjen. Ei av de tynneste bøkene jeg har lest i år, men som jeg er nokså sikker på kommer til å sitte igjen som den aller beste av året - selv om vi har et par måneder til å gå på. 

Dette er nemlig ei av disse sjeldne bøkene man kommer over gjennom livet, hvor forfatteren klarer å trenge helt inn til beinet. I The Sense of an Ending får Barnes meg som leser til a) å filosofere over eget liv og hukommelsens upålitelighet  gjennom hovedpersonen i boka, Tony som forsøker å forstå sin egen situasjon i nåtid sett i lys av egen fortid, og b) utforske hvilke mekanismer som settes igang både hos Tony og oss selv dersom vi prøver å få en dyper innsikt i eller forsøker å beskytte oss selv mot den vi er. For hvem er vi, egentlig? Og er min sannhet det samme som din når vi ser tilbake på samme episode?

 Fornemmelse for Slutten som den heter på norsk - er rett og slett ei forunderlig tankevekkende og svært velskrevet bok. Barnes har valgt å dele den i to, hvor første parten beskriver Tony som ung mann og en av fire kamerater i en vennegjeng som vokser opp i London. Siden treffer vi ham et sted i 60årene - skilt, med en datter og et godt forhold til sin ekskone - der han reflekterer over livet og forsøker å finne ut hvordan det er gått med kameratgjengen og hans tidligere kjæreste Veronica. 

Boka høres kanskje triviell og ordinær ut, som hvilken som helst oppvekstroman, men det er den definitivt ikke. Jeg er en temmelig rask leser, men jeg har brukt over ei uke på denne 192 sider lange boka. Så absolutt ikke fordi den er tunglest eller kjedelig, men fordi den satte igang så mange tanker og funderinger over eget levd liv. Og språket. Nevnte jeg språket?

"History is that certainty produced at the point where the imperfections of memory meet the inadequacies of documentation."

Anbefales!

Kilde: Egen bok - Utgitt: 2011 - Sider: 192 - Forlag: Vintage -
Tags: 1001lesesirkel2022, ManBookerPrize2011, 1001books

  The White Cliffs of Dover
Det nærmeste jeg kom Barnes' London i sommer :-)
7 kommentarer:

 1. Heisan! Jeg leste denne ifb 1001-sirkelen, og likte den også godt.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sjeldent godt skrevet, syns jeg. Fikk to Julian Barnes-bøker fra Elida og har likt dem veldig godt begge to. Den andre var Levels of Life. Jeg holder på å fylle ut 1001-sirkelen med bøker jeg har lest i år. Det ser jammen ut som jeg kan klare 11 av 12. Den på over 500 sider sliter jeg med... :-)

   Slett
  2. Stoppet litt opp ved sommertid her, men skal ta igjen for en del måneder. Samme her ang den på over 500 s.

   Slett
 2. Hei. Eg las denne då den var nominert til Booker, og likte den godt :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja tusen takk for boka - jeg likte den svært godt! Det ser ut for at jeg har lest en del 1001-bøker i år, after all :-)

   Slett
 3. Ja,denne boken var veldig godt! Leste den for en del år tilbake, mulig når den var nominert til Booker. Mener den er filmatisert og tror jeg har sett den..

  SvarSlett
  Svar
  1. Boka vant Booker-prisen tilbake i 2011, så det kan nok stemme. Den er også filmatisert. Den vil jeg se. Fant den på nettet, så en kveld det regner og blåser og jeg trenger pause fra lesingen så blir det film. Litt spent på hvordan de har løst filmingen.

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)