onsdag 12. oktober 2022

Hjemmekontoret av Lars Saabye Christensen og 9 flere forfattere

La meg innrømme helt i starten her, denne boka var mye bedre enn jeg hadde forestilt meg selv om jeg ser Dagbladet har trillet en sekser på terningen. Ikke nok med det, men de har jammen plukket ut samme sitatet som meg fra boka, og det er definitivt ikke i mangel på sitatvennlige kommentarer.

I Hjemmekontoret møter vi ti forskjellige norske forfattere som forteller om eget liv som skribent. Hvor de skriver, hva som påvirker dem, hvor produktive de er, om talismaner som hjelper dem med inspirasjon, om behovet for stillhet og et eget room with a view for kunne konsentrere, eller den andre ytterligheten - Vigdis Hjorth som ser ut for å kunne skrive bok mens hun står i kø for å betale kjøttboller en hektisk fredag ettermiddag på Rema1000 med laptopen på tralla.

Under pandemien fikk mange av oss kontakt med hvordan det er å ha hjemmekontor - på godt og vondt. En forfatter lever hele sitt arbeidsliv på hjemmekontoret. Hvordan påvirker dette motivasjonen og kreativiteten, avskåret fra alle andre i skriveprosessen? Boka er forunderlig privat, og forfatterne åpner seg virkelig opp for leserne sine. Som her, Jan Kjærstad:

"Det velsignede med et hjemmekontor er at ingen ser meg avkledd, at ingen ser hvor mislykket jeg er. At ingen ser hvor lite jeg får til på en dag, og hvor gudsjammerlig dårlig det er. Det er også̊ godt å vite at ingen er vitne til hvor lite jeg jobber. Eller hvor irriterende ofte jeg står fast. Hvor mye jeg ligger på sofaen og stirrer i taket."

Følelsen jeg sitter igjen med er at forfatterlivet må være temmelig ensomt til tider. Når idéene ikke kommer, teksten ikke flyter, inspirasjonen dabber av og det virker som om prosjektet aldri kommer i mål. Når det å sette på en maskin med klær, luke i bedet og bake boller eller intens internettsurfing kamuflert som research ikke er annet enn prokrastinering. 

Stor takk til alle forfattere der ute som holder ut og finner gnisten, idéene og inspirasjonen igjen og igjen så vi andre dødelige kan stikke av fra egen hverdag med nok ei bok mellom hendene.

Forfattere: Lars Saabye Christensen, Cecilie Enger, Jan Kjærstad, Vigdis Hjorth, Kjartan Fløgstad, Selma Lønning Aarø, Olaug Nilsen, Agnes Ravatn, Dag Solstad, Thorvald Steen.

Anbefales!

Kilde: Biblioteket - Forlag: CappelenDamm - Utgitt: 2022 - Sider: 170 - Tags: Personlige beretninger
My room with a view

4 kommentarer:

 1. Leste dette på insta, men må si hei og enig her også:) Har blogget om boka, hvis du vil lese mine synspunkter:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp - leste. Denne er god. Spesielt morsom for oss som skriver litt på si også. Ikke bare jeg som føler at det ikke går fremover til tider :-)

   Slett
 2. Åh,denne står på lese-ønske-listen min så jeg håper at den kommer på Bookbites eller Allbok om ikke så lenge for når både du og Anita har likt en bok kjenner jeg at det begynner å haste med å lese. Hehe..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja denne er en must for alle som skriver - forfattere, bloggere og juksere i faget ;-) Og ja - liker både Anita og jeg bør den treffe riiimelig godt innafor hos deg :-)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)