tirsdag 30. juli 2019

Oppsummering, juli 13 bøker

Juli har vært en flott lesemåned for min del. Jeg er også kommet igang med skrivingen igjen, kun avbrutt av hetebølgen (4 dager) og uvilje mot å sitte inne. Tretten bøker er jammen ikke verst en sommermåned for min del. Bøkene jeg har lest er følgende...


Alle de tre bøkene i Are Kalvø's Greatest Hits nr 1

Definitivt ikke på nivå med Hyttebok frå Helvete som jeg fant strålende morsom og som fikk en 5'er av meg på GoodReads.  
Absolutt Oslo var ok, fikk en tre'er. Fin og småmorsom beskrivelse av Oslo på 90-tallet. Om man kjente til Oslo som ungdom på 90-tallet, som meg.  
Kunsten å være neger var faktisk forbausende god til tross for tittelen. Morsom! Men du må forstå satire. I boka harselerer Kalvø nemlig over norsk fremmedfrykt og skildrer disse stereotypiene som om de var sikre kjennetegn. Nei, jeg fant ikke boka rasistisk. Her er det nemlig flere som får "gjennomgå". Boka er en ramsalt satire som inneholder en kraftig dose samfunnskritikk, med og uten navngitte politikere. Kalvø har en sjelden observasjonsevne uttrykt gjennom en morsom og slagkraftig penn. 
Men fjernkontrollen min får du aldri gav jeg en to'er. Den definitivt svakeste av de tre bøkene. Humreverdig, men ikke egentlig morsom. Bare ok. Minus.

En bedre fundert og dokumentert 5:2 diett. Sommerkroppen 2021? Fordi jeg ville lære mer om fasting, hvordan mat påvirker kroppen, og hvorfor jeg alltid føler meg bedre når jeg kutter ut karbohydrater. Irriterende nok... :-/  God bok! Lett- og velskrevet, med matforslag i slutten av boka. Ingen pekefinger-bok, bare informerende. Fin.



Denne boka er definitivt ikke for dem som liker plottdrevne bøker, men om du er glad i fortellinger med fantastisk deilig bruk av språk så er du på rett vei. Fikk en 5'er av meg på GoodReads. Hvorfor, kan du finne i omtalen min HER.



Som man ser av coveret... en litt eldre bok. Sci-fi fra 1989 skrevet av Sharon Lee og Steve Miller. Boka er ei av mange i Liaden-serien. Jeg hørte den på Storytel, med svært god innleserstemme. I denne serien betyr språk mye. Høyspråk og lav språk med tilhørende klasseskiller. Slettes ikke en teknologisk serie. Her går det mer i mellommenneskelige forhold og helt andre kulturer. Faktisk ganske så god.



Militærhistorisk bok som skildrer det tsjetsjenske folkets opprør mot Moskva-kommunistenes makt i 1991. Et forøvrig vellykket kupp, men med et svært tragisk etterspill for det tsjetsjenske folket. Jeg klarte ikke å legge fra meg boka etter jeg plukket den opp på Norli. Omtale finner du HER.



Ei bok om et forhold mellom to unge mennesker hvis forhold går i knas. Etter forholdet ryker flytter jenta inn i garderobeskapet til sin tidligere unge samboer. Kan dette virkelig være noe å lese om? Definitivt! Sjekk omtalen min HER.



Ja hva skal jeg si om denne... Mann blir (muligens) bitt av sykt dyr, får rare ideer i hodet sitt om eget endrede utseende (som ingen andre tilsynelatende ser) og går inn i en selvutslettende periode hvor han til slutt ... forsvinner? Død? Aldeles spesiell, akkurat som jeg liker det. Haha, herrrrrlig sær :-)



Mens vi snakker om spesiell... Jeg har en forkjærlighet for Jon Fosse og hans svært egenartede skrivestil. Selv om han på ny og på ny skriver om livet i pittesmå bygder på den forblåste vestlandskysten en gang på seint 1800-tidlig 1900-tall hvor svært lite skjer i familiene han skriver om, så klarer han å fange meg i det suggererende språket sitt. Så også denne gang. I denne boka drar forfatteren skrivestilen sin neeeesten over kanten for til og med meg. Stream-of-consciousness møter repetering på stereoider. Aldeles ekstremt, men du verden så særegent. Naustet ble også utgitt i 1989, altså for 30 år siden, og var gjennombruddet til Jon Fosse her i landet. I senere bøker har han finpusset litt på skrivestilen sin, så nå virker han ikke så overveldende som i denne gjennombruddsboka. Anbefaler Trilogien (omtale HER) om du skal starte med Jon Fosse. Ikke Naustet, selv om jeg anbefaler den sterkt, men da til litt mer erfarne Fosse-lesere. Ellers tror jeg man fort kan bli bortskremt :-)



Så langt den aller beste boka jeg har lest i 2019, by far! Novellesamlingen tok meg aldeles med storm. Les den! Omtale finner du HER.



Denne boka ligger på langlisten til Booker Prize 2019, og den finnes også på Storytel sammen med 6 andre fra langlista. Jess, endelig kan man lese langlisten uten å a) stå i en svææært lang lånekø på biblioteket eller tømme kontoen på Bookdepository... Nuvel. Seriemordersøsteren var litt underlig, synes jeg. Handler kort om to nigerianske søster, en pen (som har en tendens til å drepe sine kjærester når hun er lei av dem) og en mye mindre pen søster som føler at blod er tykkere enn vann, eller noe sånn, og blir med og dekker over for seriemordersken. Jeg ble svært begeistret for boka i starten. Innleseren på Storytel har en fan-tas-tisk afro-amerikansk dialekt og leser som en gudinne. Det klarte lenge å skjule at jeg egentlig ikke fant historien noe særlig interessant etterhvert. Forstår ikke helt at boka ligger på langlisten til Booker prisen. Er den virkelig så spesiell? Slutten er åpen, noe jeg forsåvidt liker med bøker, er ikke så glad i at alt skal gå opp til slutt eller ha en happy ending. Men denne? Mmmhhh... Flere av mine Booker-lesende bokvenner har reagert på det samme som meg. Men lydboka er en fest, uansett hvordan man snur og vender på det. Jeg tror jeg anbefaler denne, men ikke forvent ... tja, se selv!

Alt i alt en svært fin lesemåned. Jeg er også igang som snapliotekar på kontoen Snaplioteket. Der er vi en gjeng bokelskere/tidligere bloggere/instagrammere som sprer det glade bokbudskap. Hver dag. Følg oss gjerne!

Jeg er klar for august. Øyestraks. Og da skal jeg lese meg opp på en del av forfatterne som kommer på Kapittel 19 i september. Stay turned.


Fantastisk deilig lesemåned er på hell.
Her er vi en gjeng på Flørli i Lysefjorden. Lokalpub fra 20-23.00 i høysesong. 
Anbefales også - i sol :-)


.


9 kommentarer:

  1. Fin oppsummering. 13 bøker er bra, og ca det samme som jeg har lest i juli. (opptelling i morgen)
    De Are Kalvøs Greatest Hits har jeg også. Tre tykke bind.
    Beistet likte jeg også.

    Husk samlesing Marstein i juli og Kverneland i august. Marstein kommer i alle fall til Kapitell.
    God august til deg når den kommer.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan og takk for samlesinginfo. Jeg har falt helt av norske 2018-bøker dessverre. Jeg skal se om jeg får med meg de to siste. Tror også Kverneland kommer på Kapittel i september nemlig. Som minner meg på, at jeg må lage et innlegg for årets Kapittel-festival snart. Ser ut for at vi får pressetilgang i år også, det er supert.
      Beistet var en sær sak, men jeg likte den svært godt. Hvor kommer fantasien til slike mennesker fra? Utrolig :)

      Slett
    2. Fint om vi får pressekort i år også.:)
      Kverneland var også der i fjor, husker jeg, men jeg hørte ham ikke da..
      Men har vært på arrangement/bokbad han på litteraturhuset her i Trondheim for noen mnd siden.
      Håper du leser disse to, før avstemning. (regner med du har stemt tidligere i år selv om du ikke har lest maneg?)

      Slett
    3. Jeg har stemt, men hadde jammen ikke mange på lista å velge fra... Sånn er det av og til. Jeg har måttet drive intensiv lystlesing, for nye bøker føles ofte som tvang på meg. Skal ikke gå i lesetørke, selv om skrivingen går i rykk og napp :) Ja Kverneland var der ifjor, men så vidt jeg så stod ei av bøkene hans på Kapittel-stand'en da jeg var på Sølvberget i forgårs. Programmet er langt fra klart, men pressetilgang får vi. Jeg har bare ikke fått vite fra hvem og hvordan ennå. Har god kontakt innad i Kapittel-organisasjonen, så det ordner seg. Håper det kommer mange bloggere/snappere/instagrammere. Veldig kjekt i fjor ihvertfall, til tross for orkan i kastene etc...

      Slett
    4. Håper i alle fall på bedre vær.:)

      Slett
    5. Kan vanskelig bli verre, men det er vel farlig å si... ;)

      Slett
    6. Sant det, været styrer man ikke..

      Slett
  2. 13 bøker? You crazy woman. (Tror jeg har lest 2 -))

    Hytteboka har jeg jeg lest og nominerte på topp til BBP, bare slått av Nini, nå har jeg lest så mye Nini at jeg ønsker Kalvø var på kort'n istedet. Og apropos kortlister, trodde jeg du ville pushe med dypere inn i seriemordersøstra, men fikk motsatt reaksjon, hoppet av etter en drøy halvtime første gang, og når du nå sier at begynnelsen var best, venter jeg litt til. Sliter litt med lydbøkene for tiden og har brent med på bookeraudio før. Ikke alltid det funker med lit.fic på lyd (for meg).

    Cusk skal jeg selvfølgelig lese, og Skjelbred er årets peneste omslag.

    Ja, og har du ikke fått det med deg, brukte jeg ei uke på Beistet tidligere i sommer, rotete meg inn i Alzheimers (muligens bare i kommentarfeltet), men det er jo noe av det samme du er inne på, aldring..

    Glad for å se leselyst i fri utfoldelse!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hytteboka er toppers, ingen tvil om det! Nini har jeg (ennå) ikke lest, og havner nok ikke der heller. Lysten er totalt fraværende. Don't know why. Når det gjelder seriemordersøstera så likte jeg lydboka, men jeg vet jo ikke om jeg likte boka? Den ble litt sånn der meeehhh etterhvert, og man ante jo hvordan tingene kom til å utvikle seg. Selv om slutten ble veldig åpen, noe jeg ikke forventet, så var ikke det heller overraskende eller gjorde historien bedre heller. Jeg ble bare. Vel, ikke helt imponert.

      Cusk må leses, OG Skjelbred. Omslaget skriker SOMMER, og novellene var herlig nostalgiske. Du tar boka på en kort kveld. Trivelig lesing.

      Oi. Leste du Beistet? Har jeg fortrengt, glemt eller rett og slett ikke registrert? Jeg må sjekke deg opp, gitt! Nei, ikke lest innlegget ditt. Jeg jubler jo for boka, selv om den var særere enn sær. Hurra for annerledeshet som treffer. Lytter nå til Bookerlanglistede Siste båt til Tangier. Meeehhh... Igjen... Kan det være meg?

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)