mandag 1. oktober 2018

Septembers samlede :-)

Kort sagt - september har vært svært travel! Høydepunktet var selvfølgelig bokbloggertreffet i forbindelse med Kapittel 18, litteraturfestivalen i Stavanger. For en høydare - for en gjeng! Resultatet ble, at suksessen gjentas neste år. Dato er allerede satt i september 2019, den og mer info kommer jeg tilbake til.

Så til bøkene jeg har lest gjennom halve august og hele september, i og utenfor morfinrus og kirurgiske inngrep - whatever makes me stronger osv :-)


I beit for gode krimbøker på øret? Jeg startet med Jan-Erik Fjell tidligere i år og er kommet til veis ende på Storytel. Ikke mindre enn fem bøker på kjappen fra Fjell sier både noe om forfatteren og bøkene. Veldig veldig bra, og protagonisten Anton Brekke er en herlig etterforsker. Han liker jeg virkelig stilen til. I tillegg er det favoritten Helge Winther-Larsen som leser, og han er jo en fest alene!

I Rovdyret må Brekke etterforske en gedigen polititabbe, en mann sitter i fengsel på åttende året for mordet på Zahl, så dukker Zahl plutselig opp - som ferskt lik!? Samtidig kommer en fransk leiemorder til Norge på oppdrag fra en død mann = forviklinger på høyt nivå.

I Lykkejegeren finner man knokler fra en død mann i en gammel Cadillac i Norge. Saken starter imidlertid i Las Vegas allerede i 1978. Dette er den mest intrikate historien fra Jan-Erik Fjell sålangt, og er virkelig interessant skrudd sammen. Mer rabalder blir det selvfølgelig når Brekke må reise til Las Vegas ifm sakens gang, han lider nemlig av spillegalskap. Jepp - disse to, og resten av Jørgen-Brekke-serien anbefales sterkt!Dette var science-fiction boka si! Jason våkner opp etter at en maskert mann har slått ham bevisstløs for å finne ut at livet hans overhode ikke er som han husker det. Hans kone er ikke hans kone, sønnen hans ble aldri født og Jason er ikke en vanlig fysikk-professor ved universitetet, men et høyt respektert geni som har oppnådd noe fantastisk i forskningen sin. Hvilken av disse to verdenene er den riktige? Er en av dem en drøm? Så hvorfor føler han at han har levd denne drømmen? Eller har han det? Og hva er det egentlig han har oppnådd som forsker? Utrolig spennende, konstant overraskende og med et briljant plott. Anbefales virkelig for dem som liker litt annerledes sci-fi! Velskrevet selvbiografi fra Jan Redford dette. Om hvordan det er mulig å kombinere rollen som kone og mor med et halsbrekkende liv som ekstrem-fjellklatrer. Eller er det mulig? Spennende liv, satt med hjertet i halsen halve boka, og resten av tiden lurte jeg på hvor mange seksualpartnere denne dama egentlig har hatt? Etter endt løp kom jeg fram til at hun nok har besteget og/eller erobret like mange fjell som menn... Ei lesverdig bok dette, og grunnen til at jeg plukket opp nettopp henne i denne runden av biosirkelen som jeg deltok i er at hun har bosatt seg "like nede i gata" fra oss i Whistler, Canada. Ikke akkurat nabo'n, men dog :-)
Yayyhh.. Min svært så interessante og ikke minst engasjerte foreleser på UiS er kommet ut med ny bok i serien om Ingrid Winter. Stavanger Aftenblad gav boka 5'er på terningen, og her refererer jeg deres omtale:
Utgangspunktet for Janne S. Drangsholts (f. 1974) tredje bok om Ingrid Winter er Tolstojs utsagn i ”Anna Karenina” om forskjellen på lykkelige og ulykkelige familier. Winter forstår ikke ”disse menneskene som klarer å tilbringe en hel dag i hengekøyen, blottet for dødsangst”. For selv er hun jo fanget i tidsklemme og hverdagsstress, og med en febril hjerne som aldri tar pause. Hun er to artikler fra å bli professor ved UiS, men veileder masterstudenter som skal skrive oppgave om forfattere de aldri har lest et ord av.
Venninnen Katti skriver bloggen ”Brusemamma. En idébank for livsnytende småbarnsforeldre”. Den yngste datteren Alva er opptatt av Kardashians og ”feer som redder verden iført sexy haute couture”, misliker å ta på papir og hører muligens hjemme i autismespektrumet. Som om ikke dette er utfordringer nok, sendes hun på fotballtrening i Tottenham-shorts (hvor er barnevernet?) ”Ingen med barn kan sannferdig nekte for at familieprosjektet av og til likner en lavbudsjett skrekkfilm”.
Jeg starter med å le, fortsetter å flire meg gjennom boka og innser etterhvert at det ligger en god del alvor mellom linjene her. Kan ikke hjelpe det, jeg digger både Drangsholt og Ingrid Winter, hemningsløst. Alle tre bøkene sålangt i serien anbefales!Så til Fransk Åpning og sex med Vigdis Hjorth. Det sies at Hjorth i stor grad baserer bøkene sine på eget levd liv, mens Unn Conradi Andersen kanskje treffer spikeren mer på hodet ved å kalle Hjorths tekster:  «en åpen iscenesettelse som ikke utgir seg som sannhet, men som leker sannhet på en åpenlyst løgnaktig måte.» Boka er ikke bare om sex - selvfølgelig, det ville vært håpløst, men forteller historien til en litt underlig kvinne ved navn Laura Buvik. En kvinne som finner seg en elsker og samtidig må finne rammeverket og innholdet til et radioprogram hun nettopp er satt for å lede, "11-halvtimen". Merkelig, rar og underfundig liten bok som jeg ikke ville unnvære. Jeg skal tross alt pløye hele forfatterskapet hennes...I Yale-studiene mine er turen kommet til Nabokov's Lolita. Ei bok jeg trodde jeg hadde lest tidligere, men som det viste seg jeg bare hadde lest ufattelig mye OM. Kort fortalt handler boka om en voksen, pedofil mann som innleder et forhold til en liten pike på 12 år. Pervers i form og innhold og full av ordspill og litterære allusjoner. Helt motsatt av det jeg trodde... jeg elsket boka. Men leser du den, vær forberedt på å bli rasende og sjarmert, blendet og forferdet. Dette er ikke en kjærlighetshistorie, det er mer en skrekkroman med innblikk inn i et rovdyrs sinn. Men du all verden så godt skrevet. Forvirrende? Ja! Men anbefales!

Høstmåneden oktober er såvidt startet, høstferien nærmer seg for dem som er heldige å ha den, det striregner og blåser ute - what's new?, det fyres på travelt i peisen og stabelen av høstens nye bøker vokser på nattbordet. Jeg er i stand til å sitte ved et bord og skrive igjen etter å ha meldt meg inn i reservedelsklubben for verneverdige skrog, så nå kan mørketiden bare komme.

 
Gamla on-call som sykepleier, alltid en trøst 💓19 kommentarer:

 1. Hei og hjertelig takk for sist, for en helg! Håper du har stukket hodet ut av rusen og kastet krykkene. Du har jo fått lest litt også, fikk lyst å legge frem Vinterkrigen etter å ha lest dine tanker om den. Er helt enig i det du sier om Jan Erik Fjell sine bøker, de er skikkelig bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Likeså! Krykkene kastet (brukes kun på "lengre" shoppingutflukter - da varer de ... lenger :-) rusen er trent ut av kroppen og jeg har begynt å få med meg forlagsmøter med høstfristelser. Winterkrigen er fin, ikke hysterisk morsom, men humreverdig, og når det gjelder Fjell - så har det gått 2 år siden forrige bok = det er på tide med ny Anton Brekke! Kjenner jeg fikk inspirasjon av deg og flere andre på å skrive igjen, ikke bare lese. Og datoen for neste Kapittel er klar, så kanskje jeg også skal skrive en teaser vi kan linke nye bokbloggere opp mot? Kanskje en idé. Ha en fiiin uke og start på høstmnd nr 1...

   Slett
 2. Satser på at jeg har kommet i gang med bloggen igjen til neste år slik at jeg får med meg treffet neste gang.
  Lolita-boken fikk jeg faktisk inn dørene her i dag og jeg må ærlig innrømme at jeg ikke ante hva den handlet om 😂 Jeg har kjøpt en bok som heter "Å lese Lolita i Teheran" og den kan jeg ikke lese før jeg har lest Lolita av Nabokov.
  Winterkrigen ligger på vent, likte den første veldig godt, bok nr 2 bare så der og da satser jeg på at jeg kommer til å like den siste. Litt av en operasjon du har hatt og godt å se at pusen gir trøst.
  Ønsker deg en fin Oktober,Marianne🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt morsomt du også skal lese ei bok utgitt så langt tilbake som i 1955 :-) You're in for a surprise dersom du ikke kjenner til innholdet på forhånd. Denne er kontroversiell, og ble nektet utgitt i USA da Nabokov prøvde å få den antatt. Han måtte til et lite, fransk forlag som var kjent for utgivelser av den litt sære sorten, før han fikk publisert boka. Tre år senere var USA modne nok. (The land of the free osv etc og sånn...;) Lolita i Teheran har jeg ikke hørt om, så nå er det min tur å google.
   Jeg er i overkant glad i Winter (altså Drangsholt, som jeg bare SER er Winter) og er kanskje litt vel entusiastisk, men boka er god, og for meg svært så lokal. Morsom link mellom Winter's universitet og Kapittel-festivalen i Stavanger gjorde at boka var perfekt å lese - i pausene under Kapittel-festivalen :-)
   Nå er jeg blitt ny, pus passer på, så da er det bare opp til meg å trene. Oktober blir fin, men tung.. Og så håper jeg å se deg i bloggerekkene igjen. Du vet, du kan komme til Kapittel og BBT selv om du ikke blogger på det jevne vettu!

   Slett
 3. Heia. Godt å se deg blogge bøker igjen.:) Jan Erik Fjell sine bøker er knallbra. Jeg liker dem godt. (men Jørgen Brekke heter han Anton ikke da...;) Tror du tok en Hartmann/Hirtmann her, gitt. lol. )
  Fransk åpning leste jeg for mange år siden, men husker ingenting. Det var jo den Vigdis Hjorth ble forbundet med i lang tid etterpå.. erotisch literature..
  Artig at du likte Lolita. Det er en bok jeg har lest veldig mye om, men ikke i. Har en utgave, men den har så liten skrift at hver gang jeg har prøvd å begynne, så gled den oppgitt tilbake i hylla..

  Gleder meg forøvrig til neste års Kapittel og Bloggtreff. Har booka Thon Maritim i tre døgn. Må ha mer tid enn to døgn så jeg rekker å se litt av Stavanger i dagslys også. Det ble ikke mer tid nå enn frem og tilbake til Sølvberget. Gleder meg!

  Winterkrigen ble jeg også fristet til å legge lenger opp i lesebunken. Det får jeg alltid når du fremsnakker den. Nå ligger den litt under midt på i den ene stabelen av tre.

  SvarSlett
  Svar
  1. HAHA, nå måtte jeg flire her. Hirtmann/Hartmann korrigert til Anton. Selvfølgelig. Ble bare så veldig engasjert et øyeblikk her :)
   Som deg hadde jeg lest mye OM Lolita. Gi den en sjanse. Velskrevet, men med et innhold som jo kan diskuteres... Verste er, at man får sympati for den pedofile tosken. Da har forfatteren gjort en god jobb! Forstår godt at ingen ville ta i boka i USA i starten. Der tåler de jo fremdeles ikke å se en pupp i det fri...
   Booka Maritim allerede?! Bevares! Ja det tror jeg jammen jeg også skal gjøre! Veldig greit hotell å bo på. Kjekt å høre at du blir et ekstra døgn. Været kan vel knapt ble verre enn i år :)
   Tre bokstabler? wheyy.. jeg er glad jeg leser ebøker og slipper å se dem... Jepp, I'm back!

   Slett
  2. Anton følger med vettu.;)
   Skal nok gi Lolita en sjanse- men må skaffe den i større skrift- enten på bib eller kjøpe.
   Ser det har vært en del diskusjoner om den i det siste- i Klassekampen eller Dagbladet tror det var KK..
   Noe angående det at noen mener man "legaliserer" pedofili hvis man liker boka, mens andre mener at da har man ikke skjønt det litterære prosjektet-- En interessant diskusjon i grunn og bunn.

   Ja, booka på Booking dått cåmm. Så er det gjort, så risikerer jeg ikke at det er utsolgt hvis jeg somler. Med avbestilingsfrist da selvfølgelig..

   Hvis været blir værre neste år blir det snøstorm og glatt og flyet går ikke.. La oss håper på sol og nydelig rolig høstvær, sånn som vi har her i Trøndelag akkurat nå. Ingen Knud eller Olaus skal stanse oss..

   Elsker bokstabler, selv om jeg blir litt småstressa når ulestbunkene blir for store..Tenker mye på når og hvem jeg skal lese i hvilken rekkefølge. Og må passe meg for ikke å kaste fra meg den jeg leser for å starte på en annen. Behovsutsettelse.. særlig hvis den jeg leser er litt treg..

   Good yo`re back.:)

   Slett
  3. Ang Lolita, ja en veldig interessant diskusjon. Man trenger vel ikke like og akseptere det man leser selv om man synes det er god litteratur? En av målsetningene med litteraturen er vel i og for seg å skape diskusjon, engasjement, sette følelser i sving. Jeg er jo ikke akkurat for pedofili selv om jeg satte veldig stor pris på det poetiske språket og måten Nabokov lar Humbert kommunisere med leseren på. Jeg forstår godt hvorfor Lolita er blitt en klassiker.

   Slett
  4. Nettopp.
   Og det finnes et menneske inne i den pedofile også. (muligens en annen diskusjon)

   Slett
  5. Nemlig. Det er det det finnes. Mennesker er sammensatte vesener, og dersom du leser Lolita så vil du se at Nabokov gir Humbert forsonende trekk henimot slutten der, og Lolita underveis - det motsatte. Hun blir temmelig så manipulerende. Så kan det diskuteres opp og ned og i mente om det er stuerent å ha en pedofili-klassiker i hylla ;)

   Slett
  6. Jepp.
   Jeg leste en gang for mange år siden en knallsterk roman om vold. (Margfolket av Keri Hume?) Far mishandlet barnet, men det var så mye godt ellers i den relasjonen- og tilknytningen var så sterk, at den boka endret mitt syn som tidligere var ganske svart-hvitt angående dette. Ikke at vold ellr overgrep forsvares på noe vis- men heller det at det er mye i en relasjon som er så mye mer komplisert.. Nå er dette selvsagt mer komplisert i en foreldre-barn-relasjon, enn et eksternt type parforhold som Lolita-eldre mann..
   Poenget mitt er vel egentlig at det er mange sider i en relasjon det kan være viktig å prøve å forstå. Ikke for å forsvare handlingen- hvis hun er mindreårig- men at ting ikke er svart/hvitt, og en overgriper ikke bare er overgriper. I Loiltatilfellet, slik du beskriver det, burde han selvsagt greid å stå i mot, men det gjorde han ikke. Litteraturen kan gi oss nyanser for å forstå menneskelig skrøpelighet- som ikke jussen kan.

   Slett
 4. Hei! Fine bøker du har lest. Jeg liker Fjell svært godt. Tenker at jeg skulle lest flere klassikerere igjen, når du trekker fra Lolita. Og bøkene til Vigdis Hjorth er jo bare bra. Gleder meg til hennes siste som kom nå. Det ser ut som at beinet gror godt og håper at du er i full gang snart! Ønsker deg en fin oktober.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk Åslaug :) Jeg har omsider lært at dersom jeg skal beholde lesegnisten så må jeg lese variert - noveller, bio'er, sci-fi, krim og klassikere, nytt og gammelt om hverandre. Ellers så går jeg så fort lei. September har i så måte vært perfekt, så nå satser jeg på at stillesitting enda en stund gjør godt for bok"stabelen" på Kindle. Mye kjekt å lese foran oss nå denne høsten, ser jeg. Fin oktober til deg også!

   Slett
 5. For gå inn på storytel og seive Fjell da. Høres så mange svenskeserier at det er på tide med en norsk. Darling River. Lolita. Mørket senker seg. Det er så lenge (og jeg var så ung at ingenting traff og/eller sjokkerte) siden jeg leste Lolita at jeg bare tenker på Stridsberg når den kommer opp. Darling River. Drømmefakultetet og det faktum at jeg ennå ikke har lest Beckomberga. Derimot har jeg både lest Fransk Åpning og Winterkrigen. Og til tross for at jeg ikke er like fenget av Ingrid Winter som deg, er det mye å humre av i denne treern. Skulle bare ønske hun dro den litt lenger, gikk bittelitt dypere enn bare humor. Hun har talentet. Det må komme..

  (Gleder meg at du leste biobok!! Putt inn linken. En eller annen gang kommer jeg til å oppdatere denn biofanen, og da er det greit at alle kommer med)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke lyttet til Fjell? You're in for a treat! Etterforsker Anton Brekke er definitivt noe for seg selv, og så er det jo innlesertopofthepops som leser bøkene. En fryd på øret, ut i skogen, med dårlig kne og sideveis nedstigning til havnivå. Lolita og Stridsberg? Tjah. Interessant kopling. Beckomberga er et must, og var nok fjorårsboka som reiv best i innvollene. Vær forberedt før du starter, Beckomberga stjeler energien din tønnevis om gangen. Ittno' å ha på øret, for å si det sånn. Ihvertfall ikke for meg.
   Drangsholt kommer, Ingrids tre første er oppvarming. Hun har nok å ta av dersom skrivelysten og -energien nærmer seg forelesernivå. Hun var en fest i forelesningssalen, og da snakker jeg ikke bare humor, men intensitet, innlevelse og ikke minst dybde. Ser fram til utviklingen i det forfatterskapet der da.
   Ja jeg leste biobok vettu, men glemte å linke. Skal se om jeg finner hvor den skal legges og gjøre det nuh. Holder på med Coq Rouge nå, Guillou. What's the fuss about? Hadde det ikke vært for at jeg har et kne å trene og er full av smerte (som i og for seg døyver boka) så hadde jeg aldri kommet meg gjennom. Sååååå omsteeeeendeliiiiig. Lest den?

   Slett
  2. Lolita og Darling River = Stridsberglinken. Var overbevist om at du hadde lest Darling River. Not?

   Slett
  3. Tittelen plinger jo svært velkjent, men nei - jeg tror faktisk ikke jeg har lest Darling River?? Finner ikke spor av den på bloggen her heller - merkelig. Jeg tror faktisk jeg har den i ebok-format et sted. På en annen Kindle? Hummm... Må def leses! Takk for påminnelsen. Nå må jeg på leit her.

   Slett
 6. Dark Matter gleder jeg meg virkelig å lese, den står på hylla. Fransk åpning er også på leselista.

  Jeg leste Lolita for ikke så lenge siden, og likte den. Fascinerende hvordan forfatteren klarer å vise at det hovedpersonen i boka er riv ruskende galt, selv om det er fra hans ståsted vi ser det hele... Eller hva?

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende at du har funnet deg Dark Matter! Jeg har ikke registrert at noen andre jeg kjenner har lest den. Spent på hva du synes. Jeg likte den svært godt. Det har blitt litt lite rom for sci-fi i det siste. Må bli flinkere å lure noen innimellom. Har fremdeles flere sci-fi klassikere jeg ennå kunne tenke meg å lese.
   Og ja, enig når det gjelder Nabokov og fremstillelsen av Humbert. Det er som om både Humbert OG Nabokov henvender seg til leseren, parallelt. Og selv om jeg overholde ikke støtter pedofili på noen som helst måte, så synes jeg forfatteren klarer å gi Humbert noen mer forsonende trekk i slutten der. Svært spesiell bok som jeg er veldig glad for at jeg har lest.

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)