13:00 | Møteplassen - Korea: Hva skjer
Palle Ydstebø, Morten Traavik, ordstyrer |
Timingen kunne ikke vært mer perfekt for dette arrangementet. Statslederne for Sør- og Nord-Korea avslutter nemlig idag sitt tre dager lange historiske møte hvor blant annet Nord-Korea sier de vil ta konkrete steg mot atomnedrustning og tillate internasjonale inspektører, en buffersone skal opprettes mellom de to landene for å unngå konfrontasjoner og sammen vil de søke om Sommer-OL 2032. Møtet ble avsluttet idag og presenteres i mediene med et bilde av Kim Jong-un og Moon Jae-in med sine respektive koner på toppen av det 2.744 høye fjellet Paektufjellet som ligger i Nord-Korea på grensen mot Kina.
Forholdet mellom Sør- og Nord-Korea ble diskutert mellom oberstløytnant Palle Ydstebø, som er sjef for seksjon for militærstrategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole og forfatter, regissør og kulturattaché Morten Traavik. Sistnevnte har vært i Nord-Korea 20 ganger og fremstod med særdeles tyngde når det gjaldt livet til menneskene bak grensen til det lukkede landet. Det ble en svært interessant samtale med en dyktig og informert ordstyrer (som jeg dessverre ikke husker navnet på). Til tross for at det nå tilsynelatende skjer store ting mellom Sør-Korea og Nord-Korea så var både Ydstebø og Traavik skjønt enige om, at dette har vi hørt før. Historisk sett har forholdet mellom landene rullet frem og tilbake uten at noe stort egentlig skjer når det kommer til stykket. Diskusjonen omhandlet også USA (Trump) sin rolle og at "ingen" egentlig er interessert i gjenforening, heller ikke de store beskytterne til landene. Sør-Korea: oss/USA - Nord-Korea: Russland og Kina. Traavik var hakket mer positivt innstilt til at forholdet mellom landene nå vil utvikle seg i positiv retning fremover, Ydstebø var noe mer tilbakeholden. Tiden vil vise.
Det militærstrategiske var interessant å få et innblikk i, minst like fascinerende var Morten Traavik og hans kulturprosjekter. Som da han tok med seg det slovenske bandet Laibach og arrangerte den første vestlige rockekonserten i Nord-Korea. En av sangene de spilte var The Sound of Music, og en flott musikkvideo om livet i det lukkede landet fulgte denne - en snutt som vi fikk se på Kapittel-arrangementet. Anbefales!
Mer om Morten Traavik og Laibach i Nord-Korea HER og HER.
Traavik har også skrevet en bok som kommer ut i disse dager som omhandler Nord-Korea, en slags versjon av en reisehåndbok for mennesker som er interesserte i å reise, oppleve og ikke minst tolke verden. Etter å ha lest Erika Fatlands Grensen så er jeg for egen del veldig klar for å lære mer om Nord-Korea.
Aschehoug skriver følgende om boka:
Med solid innsikt om landets komplekse historie skildrer kunstneren Morten Traavik Nord-Korea med et eksepsjonelt innsideperspektiv. Han bringer oss tett inn på livet til dagens nord-koreanere og gir oss en innføring i "verdens mest lukkede" nasjon. Vi får også møte andre nordmenn som har knyttet nære bånd til landet. Forræderens guide til Nord-Korea vil gi deg kunnskap og endre ditt blikk på dette mytiske landet. En helt uunnværlig bok for alle som er opptatt av vår samtids mest spennende politiske spill og ikke minst er det en guidebok utenom det vanlige.
Denne boka er definitivt noe for meg, og arrangementet var en en spennende start på et veldig interessant Kapittel 18 program!
.
Vel blåst for Kapittel. Trefforganisering. Opererering og det meste.
SvarSlettMåtte bare sjekke hvordan det går der bort i vest. Kne? Rehab? Snowboard? Bok?
Kom meg ikke på arrangementene du nevner. (men fikk med meg Tønes).
Takk. Veldig kjekt det blir i Stavanger neste år også! Vesten har det fint, rehab er smerte- men virkningsfullt, snowboard innen rekkevidde i januar (men da må jeg jammen få fart i kalosjene) og NÅ er jeg igang med lesingen igjen, samt Yale-studier gjenopptatt. Lolita ferdigstilt, nå Kerouac. (Det hjalpt veldig på at jeg fikk PCn igjen fra hotellet, hvor den lå så fint i 6 dager før jeg fikk returnert til Stavanger og hentet den.....)
Slett