tirsdag 18. september 2018

Kapittel 18 - Kickoff med Tore Renberg


Imorgen starter endelig Kapittel 18, og til tross for at jeg humper kraftig rundt på krykker så skal jeg få med meg alle dagene. Årets program er svært spennende, og i forkant av dagene kommer jeg til å trekke fram ett arrangement som jeg gleder meg spesielt til. (Begrenser jeg meg ikke, kan jeg komme til å anbefale det meste, så her blir det prioritering..)


Imorgen, onsdag 19. september kl. 15:00
Åpningsforedraget med Tore Renberg

Tore Renberg
Bildekilde: Kapittel18 programmet
Det er ikke til å stikke under en stol at jeg er noe i overkant glad i vår lokale Tore Renberg. Fra jeg leste (og så filmen) Mannen som elsket Yngve, til siste bok ut med den spik sprø, men elskelige Hillevågsgjengen i Skada Gods. Renberg har alltid truffet noe spesielt i meg. Derfor ble jeg også svært så forskrekket da jeg forstod at boka Du er så lys, skulle gis ut på nynorsk. Whaaaat?!

Renberg har alltid skrevet bokmål, så skepsisen min var svært stor, og helt ærlig - jeg følte meg merkelig nok en smule snurt. Ikke fordi jeg ikke leser nynorsk, jeg har egentlig ingen preferanser, men fordi Renberg har vært bokmålsmann gjennom hele forfatterskapet. Du verden så positivt overrasket jeg ble! For nynorsken falt helt naturlig på plass i boka, og jeg likte den svært godt.

I åpningsforedraget, som har fått tittelen Stavanger og nynorsken, skal Renberg fortelle om sitt eget forhold til nynorsk og argumentere for at Stavanger bør bli en nynorskby. Spennende! Jeg ser virkelig fram til dette, OG flere bøker fra Renberg på nynorsk. (Et håp bare, at den forhåpentligvis kommende fjerdeboka i trilogien(!) om Hillevågsgjengen forblir på bokmål ;-)

I 2018 har også Kapittel gått over til å bli et nynorsk-arrangement. Hvorfor ikke? Stavangersk er nærmere nynorsken enn bokmålet i tale - en spennende utvikling! Temaet for Kapittel 18 er Samhald, et vidt begrep som omfatter mye. Her er det bare å forberede seg på lange og ikke minst interessante dager.

Programmet starter allerede 08:30 imorgen, onsdag. I tillegg til åpningsforedraget skal jeg også få med meg
  • Jarett Kobek i samtale med John Erik Riley, tema: Jeg hater internett - kl. 17:00
  • Tor Åge Bringsværd i samtale med Alf van der Hagen kl. 19.00
  • NRK sin Utakt-redaksjon, Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland, snakkar med forfattar og litteraturvitar Janne Stigen Drangsholt - Hva er en klassiker? - kl. 21:00
Hele onsdagens program ligger bak linken HER. Ser jeg deg der?


.

4 kommentarer:

  1. Lykke til med starten, gleder meg til å slå følge fredag kveld :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk takk! Årets program er intet mindre enn sabla bra, så her er det bare å få med seg så mye som mulig. Ser deg fredag!

      Slett
  2. Skulle gjerne vært med fra starten! Men det blir fint å kunne være med på noe av det flotte programmet på festivalen. Vi sees.

    SvarSlett
    Svar
    1. Litt av programmet er veldig mye bedre enn ingenting! Neste år får denne uka være obligatorisk ferieuke for alle bokbloggere 😄

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)