søndag 13. november 2016

Samlebokomtale - mange tette, uten badehette

Du verden. Jeg har visst vært på jobbreise og hatt ferie på mange måter, ser jeg. Med en særdeles oversett blogg på flere måneder! Ikke fjernt fra bøker selvfølgelig, men definitivt stort fravær fra sosiale medier og internett. Fantastisk! Men jobbreiser og ferien til vestindiske øyer var verd alle sine  øyeblikk, så etterslepet får man ta som en kvinne! Jeg har ikke planer om å skrive omfattende omtaler av alle bøkene jeg har klart å trykke i meg på tur, så revolvervarianten kommer istedenfor. Jeg har lest mye (til å være ferie), og jeg har diskutert bøker i timevis. Den utsatte sommerferien ble nemligt tilbragt med et par av våre danske venner, hvor begge er forfattere. Jepp, herlig nerdeconvention de luxe :-)


Feriens Vandring

Ei ufattelig interessant og spennende bok om ei jente midt i tjueårene som krysser Australias ørken alene sammen med 4 kameler og en hund. Jeg hørte forfatteren snakke om boka på Kapittel festivalen. Aldeles utrolig og uforståelig at denne lille sarte kvinnen (nå vel passert 50) klarte denne bragden. Funfact: hun måtte trene opp kamelene selv, de var ville... Anbefales!


Feriens Uforståelige

Lars Haga Raavand. Vannsikt. Poetisk vakker. Fragmenter av tekster. Vannet som et slags bærende motiv gjennom boka. Masse luft. Anskuelse av hendelser. Repetisjoner. Masse luft. "Som havet bærer havet. Og lar det synke. Om hverandre". Masse luft. Men jeg forstår den ikke? "Det er vårt arkimedespunkt. Det er vår jord. Det er der mi er. I havet: bevegelsen"......................


Feriens Lengste bokdiskusjon

Du verden for en selvfremstillende historie. De Vigan forteller om moren og hennes liv. Sitt eget, og resten av familien og dens ufattelige påvirkning av bestefar George. Selvmord, incest, galskap, særdeles masochistisk sex med døden til følge, downs syndron, fortrengelser, fortielser og sterke krav. At forfatteren måtte vente til etter morens død med å skrive boka er fullt forståelig, og Alt må vike for natten sparker igjen igang diskusjonen om hvor grensene går for selvfremstillende litteratur. Anbefales sterkt!


Feriens Stavanger-Dobbel

Åh ja! For tiden mine to store favorittforfattere fra Stavanger, og begge fikk være med på stranda :-)
Winter i verdens rikeste land. Drangsholt, min gamle foreleser ved Universitetet, har nok engang skrevet om Ingrind Winter. Situasjonskomisk, så absolutt gjennkjennelige karakterer, mindfulness-app for takling av stress i bil med barn i baksetet, menn som snakker seg opp som handymen, men som tydeligvis aldri har tatt i en hammer, stress på jobb, pill råttent hus, særdeles svett økonomi, en ektemann som vil på vinferie til Italia og forseintkomming til SFO for n'te gang. Jeg likte denne andreboka minst like godt som den første, og vil ha mer av samfunnsaktuelle og lett fornøyelig stressa Ingrid Winter. Anbefales!

Du er så lys. Renberg med ny vri har kommet ut med ei bok på nynorsk. Interessant! (..og bare så det er sagt, jeg var temmelig skeptisk, for jeg liker Tjensvollgjengen - innlest på (noe vel pent) stavangersk av forfatteren selv). Men, igjen - du verden - nyeboka var da virkelig bra! Kort fortalt - Jørgen og Vibeke får ny nabo. Tilsynelatende nesten uten innsats fra egen side tar nabo Steinar mer eller mindre over i livet til Jørgen og Vibeke. Steinar stråler, med magnetisk tiltrekningskraft på kvinner og menn. Men hva er galt? Er noe galt? Finurlig. Jeg likte boka svært godt, og er noe uenig i VGs anmelder. Anbefales så absolutt! Denne boka vokser på meg.


Feriens Mest korrekte cover!

Der illustrasjonen sier det som skal sies om boka. Nuff said...


Feriens Beste irritasjon!

Nei jeg ville IKKE like ei bok nr 4 i Stieg Larsson serien om Lisbeth Salander & Co. Stieg Larsson skal skrives av Stieg Larsson, og når han ikke kan skrive mer... osv... Stor var irritasjonen da denne boka var like god som de tre forrige. Dette var rett og slett en troverdig fortsettelse av historien, karakterene er uendret fra seriens tre første bøker. Og, jeg MÅ innrømme... at den forutinntattheten min må begrenses veldig... Anbefales! (hvem skulle trodd jeg skulle si det...)

Feriens Garanterte kandidat til Bokbloggerprisen, åpen klasse!!!

Totalt ukjent forfatter Arne Lygre, skuespill som jeg svært sjeldent leser og enda sjeldnere liker i bokform. Tok meg med storm. De ulike karakterene tar forskjellig form gjennom de flere historiene som skuespillet presenterer, og karakterene navngis som Menneske, Venn, Bekjent, Fremmed og Fiende. Selv om det er forskjellige historier, henger de likevel forunderlig sammen. Fantastisk flott! Anbefales!


Feriens Desiderte skuffelse

Etter å ha hørt Madame Nielsen i samtale med Tomas Espedal på Kapittel om denne boka så jeg virkelig fram til å lese. Jeg tok den faktisk med meg i papirformat på ferie, og DET er sjelden siden jeg benytter Kindle på tur. Samtalen med Espedal om boka dekket imidlertid alt. Og da mener jeg ALT. Jeg fant ingenting nytt. Historien er imidlertid fascinerende om man ikke var og hørte den berømmelige samtalen, som virkelig var noe for seg - to lettere distre og velformulerte menn i tett dialog. Jeg anbefaler boka for dere. For meg ble den en stor nedtur. Den ble altfor enkel i forhold til dialogen. Men likevel ganske kul, siden herr Madame Nielsen skriver om seg selv i tredjeperson selv om dette er en selvopplevd historie. Innhold? Madame Nielsen vandret med flyktningene opp gjennom Europa, krysset grensene sammen med dem helt til hun/han kom til Danmark. Fascinerende. Joda, må innrømme det.


Feriens Mest kjente forfatter - min venninne :-)

Denne boka er nemlig skrevet av danske Pouline som var med på ferieturen. Boka kom ut på engelsk i år og er en ærlig beretning om en periode av hennes liv der hun delte tiden sin mellom tre menn. En mann til intellektuelle samtaler, en seksualpartner for fysiske behov og en handyman til å hjelpe til i hus og hage. Dette er virkelig ei bok som setter et solid grunnlag for refleksjon rundt eget/potensielt parforhold. Hvem er vi? Hva vil vi? Hvilke behov betyr mest? Hvilke forsakelser er vi villige til å inngå, om noen i det hele tatt? One woman, three men er skrevet rett fra levra. Et drømme- eller skrekkscenario? Les boka. Den trigger definitivt diskusjoner. Vi brukte to uker, og er vel ikke ferdig diskutert ennå :-)


Feriens Sakprosa

I en pitteliten, men proppe full, bokhandel på Antigua fant jeg denne boka om Barbuda. Den tar for seg historien til øya gjennom slavetid, kolonitid og helt opp til nåtid. Særdeles interessant om man har planer om å reise hit. Dette er ikke ei typisk reisebok, heller en historisk fortelling om livet på øya, forholdet mellom master og slaver (veldig godt), hvorfor de innfødte faktisk arvet hele øya etter kolonistene forsvant, og livet idag. Velskrevet og god historiebok som evner å se både to og tre sider av samme historiske hendelse uten å pålegge leseren en holdning. Jepp, dette var faktisk veldig bra og gikk langt utenpå det jeg googlet meg fram til før vi reiste. Det er ikke ofte. Så var ferien over, men jeg trenger ikke se så langt etter den neste :-)


November er igang, og jeg har lest flere bøker. Hver av dem skal få seg en liten egenomtale. Kan ikke starte for brått på... Snart jul, Chris Rea på radio, de tre nøttene nærmer seg og med fyr på peisen kan jeg omsider starte på ... høsten :-)


.

7 kommentarer:

 1. Så artig å se deg blogge igjen Marianne.:)
  Helt greit med slike revolveromtaler altså..

  Renberg har jeg lest og likt som du vet, og Drangsholt har jeg på lur her.
  Ang Arne Lygre har jeg sett stykker av ham spilt på Trøndelag teater, men ikke dette. Kanskje skal jeg prøve å lese denne siden du synes den er så bra?
  Alt må vike for natten har jeg også i hylla mi (ulest enda..) Kjøpte den etter å ha lest noen gode anmeldelser av den i sin tid. Nå må jeg nok ta den frem (etter 7.januar, du vet, BBPrisnominasjoner)

  Track (Feriens vandring) er en slik bok jeg kunne likt. Kommer den på norsk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, omsider tilbake. Motivert og klar. Det ble "litt" travelt en periode, men reisebloggen er særdeles godt oppdatert i det minste :-) Lygre var en stor overraskelse. Fant ham over tilgjengelig blogger-ebøker hos Aschehoug. Visste ikke hva jeg gikk til, og BAM - der satt den. Underfundig, spesiell, stemningsfull. Tviler på så mange finner på å lese denne sånn helt uten videre, men floskelen perle traff meg midt i pannen... Når det gjelder Track så er jeg jammen ikke sikker. Jeg tviler nesten, for da ville jeg kanskje ha hørt det på Kapittel festivalen. Dessverre. For den boka var aldeles like så fantastisk som dama. Google henne, så ser du hva jeg mener :) (PS - godt jeg hadde deg da jeg skulle promotere Renberg, takk ;)

   Slett
  2. Aha, den eBokløsningen til Aschehoug er jo flott, må bare ta den i bruk. Men først skal jeg lese de jeg har i hus som jeg tror på.
   (bra du likte Renberginnlegget! )

   Slett
 2. Jeg fikk helt gåsehud da jeg så du hadde lest de Vigan-boken. Uhyre sterk og definitivt en av de som har gjort mest inntrykk på meg i senere tid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så absolutt sterk. For en familie. For ei dame. Og ikke minst, ei utrolig fantastisk god bok! Den satt i lenge, og sitter ennå.

   Slett
 3. Styrtet inn på storytel for å se om de hadde Vigan, men, sukk, bare e-boka, vel, la den i bokhylla likevel, kan jo hende, man vet jo aldri. Det I do vet, er at jeg rakk akkurat å lese 30s Renberg for jeg litt på etterskudd sjekket bib, og så at den hadde ligget der og ventet i flere dager, lydboka altså. Klappet derfor kjapt sammen papirutgaven. Den framstod akkurat så skravlete at det er Tore som må lese, ikke jeg. Istedet plukket jeg opp Hegazi Høier (etter påtrykk fra Elisabeth) og juhuuu, halveis inn i første novelle begynne jeg å få tilbake trua på bokhøsten og mulighetenen for å fylle opp ei nomineringsliste.

  Er sterkt uenig med deg om Lagercrantz og sterkt misunnelig på sydhavsøyferier med liberale forfattere, men veldig glad for at du nå har tatt deg sammen over tastaturet. Likte forresten den forrige MadameNielsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. E-boka til Vigan er ikke bare-bare. Usedvanlig sterk bok, og ei du må få med deg. Du kan jo utsette den til høstinnspurten på norske er over. de Vigan er ei not-to-miss bok, bare så du vet det.
   Du og Renberg på øret, hehe. Nyt stemmen, og boka. Spent på å høre om han høres annerledes ut når boka er skrevet på nynorsk. Stavanger-dialekten er ikke så "grov" som nynorsken, og Renberg leser litt penslig i utgangspunktet. Omtale må skrives!
   Uenig om Crantz'en skal du få lov å være. Jeg vet ikke om jeg er enig med meg selv engang. Men boka ble slukt i one-sitting... og det sier litt = særdeles engasjerende. Jeg sammenliknet ikke med Larsson overhode. Tror kanskje det var årsaken. Jeg leser gjerne flere om frk. Salander. Invasjonen er god. Misforstå meg rett. Men igjen, Kapittel er farlig. Espedal enda verre. For samtalen var så god, at boka nesten måtte falle gjennom. Anbefales likevel. Og - godt å være tilbake. Jeg har mye catching up to do, for å sei det sånn...

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)