søndag 29. mai 2016

Man Booker International Prize vinneren 2016 "The Vegetarian" av Han Kang

Forstyrrende! Forstyrrende! Jeg har lest boka fra sør-koreanske Han Kang som fikk The Man Booker International Prize 2016 og sitter igjen med pustebesvær og generelt stort ubehag, men likevel med den herlige følelsen som kommer etter å ha lest ei bok som rett og slett har limt seg fast i meg på flere plan.

The Vegetarian dreier seg i all hovedsak rundt kvinnen Yeong-hye og ektemannen samt Yeong-hye's søster In-hye og hennes mann. De to ekteparene lever forsåvidt ordinære liv, selv om ingen av dem ser ut for å utvise særlig kjærlighet eller lidenskap i forholdene sine. De har heller ingen felles interesser eller hobbyer, og det første som slår meg er - hvorfor er disse parene gift med hverandre? In-hye driver en hudpleiesalong og mannen er kunstner/video artist uten de aller største evnene eller ambisjonene. De arrangerte livene deres ruller på autopilot helt til Yeong-hye har en drøm som med ett endrer hele dynamikken i livene deres. Drømmen er av særdeles blodig og brutal karakter og Yeong-hye blir vegetarianer over natten. Hun takler rett og slett ikke lenger å spise kjøtt. Yeong-hye har gjennom hele ekteskapet blitt styrt av sin mann, så det å bestemme seg for å bli vegetarianer i en familie som alltid har basert måltidene sine på kjøttmat er en for henne ukjent handling av uavhengighet. Kanskje ikke den store greia for oss i vårt vestlige samfunn, men dette avbryter faktisk Yeong-hye's ekteskap og setter i gang en grotesk kjede av hendelser i hjemmet og ellers i familien.

Han Kang
Bildekilde:
english.yonhapnews.co.kr

Mer vil jeg ikke fortelle om utviklingen av historien for den må oppleves direkte på kroppen. Det er nemlig sjelden ei bok har krøpet inn på meg med større ubehag enn denne. Situasjonene som oppstår i utviklingen av Yeong-hye's vegetarisme og hvordan dette påvirker ektemann, søster, svoger og foreldre er i mangel av bedre ord - selsom og forstyrrende. The Vegetarian er delt i tre kapittel. Det underlige er, at selv om Yeong-hye er hovedpersonen i historien så ligger fortellerperspektivet først i hovedsak hos ektemannen, dernest hos svogeren for så å avslutte hos søsteren. Yeong-hye's egen identitet forsvinner mer og mer. Personkarakteristikkene er fantastiske i denne temmelig surrealistiske boka, språket er godt (selv om jeg svært gjerne kunne tenke meg å ha lest den på originalspråket) og nesten poetisk til tider.

Tittelen The Vegetarian er ikke akkurat det som sparker igang den største leseentusiasmen min, så jeg startet temmelig tilbakeholdent på boka. Noen få sider inn, og jeg var hektet. Hvorfor? Fordi boka egentlig ikke handler om vegetarisme i det hele tatt. Fordi Han Kang på et merkelig vis beskriver en Brontë-asiatisk the mad woman in the attic in the making (Jane Eyre-referanse for de av dere som ikke har lest boka). Dette er ei bok som på overflaten ser stillferdig og sakteflytende ut, men som istedenfor å handle om det innlysende - vegetarisme - utvikler seg til en destruktiv og surrealistisk historie om tvang, sex, vold, makt og identitet.

Amelia Gray, forfatteren av Gutshot, sier det enkelt og spot on: "If it's true you are what you read, prepare to be sliced and severed, painted and slapped and fondled and broken to bits, left shocked and reeling on the other side of this stunning, dark star of a book."

Anbefales uforbeholdent.


Kilde: Egen e-bok - Utgitt: 2016 - Språk: Engelsk - Sider: 192 - Utfordring: GoodReads, Utenlandske forfattere


Go nuts
Pistaccio-farm i California20 kommentarer:

 1. Jane Eyre-referanse - LOVE! Så glad for at du vart berørt av boka. Høyres rart ut med temaet i boka å seie at eg er glad for at eg har lest boka, men den sitter ennå i kroppen, og eg gler meg over alle som leser den. Jane Eyre-referansen din tenkte eg ikkje på då eg las boka, men den slo meg som spot on, og kvifor har ingen skrevet bok om the mad woman in the attic (aka Rochesters wife). Muligens nokon har det, og eg har ikkje fått det med meg? God søndag, Marianne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror det er umulig å ikke bli berørt av denne, fordi boka vekker så utrolig mange følelser - fra undring til avsky via irritasjon til medynk og avmakt. Jeg får for guds skyld ikke håpe at (noe av) dette er selverfart av Kang.. Av en eller annen grunn dukket the mad woman Bertha Mason opp i hodet, og slapp heller ikke taket. Hvor "mad" ville noen av dem vært om de var blitt respektert? For begge kvinnene har et poeng med oppførselen sin. Vet ikke om noen har skrevet historien om Rochesters kone, men det ringer en bjelle fra studiene mine at så var tilfelle. Kanskje vi burde google :) God bok, og fortsatt god søndag til deg også Elida.

   Slett
  2. The mad woman in the attic må eg sjekke ut, syns nemlig det ringer ei bjelle hjå meg og. Jane Austen har jo flust av fanfiction-bøker, og det er fleire bøker som er etterlikninger av Jane Eyre som "Rebecca." Nokon må skrive om Bertha Mason.

   Slett
  3. Iflg, feministisk litteraturteori går temaet mad-woman-in-the-attic igjen og igjen gjennom litteraturenhistorien, men teori til side er det faktisk skrevet bok om Bertha Mason, som faktisk også står på 1001 lista. ( The Wide Saragasso Sea - Jean Rhys. Kanskje dere har lest den allerede?

   (Interessant teoriverk - Gilbert/Gubar - The Mad Woman in the Attic - omdiskutert, om svært mye om penisen som penn, men underholdende og lesbar likevel, selv om det sikkert er utdatert nå, - noen har alle sine teorireferanser fra 90s - host og host)

   Slett
  4. AH - JA! Der var Bertha-boka! Takk. Den skal leses, spesielt siden den i tillegg ligger på 1001-lista.

   Slett
 2. Denne boka virker veldig veldig interessant. Har bitt meg merke i at mange har lest den ifb Boooker.. Og din omtale inspirerte enda mer. Håper bare den kommer på norsk snart. Må ha!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den kommer ifølge Pax forlag dessverre ikke ut på norsk før våren 2018... Snakker meg om å ta livet av en prisvinner! :-(
   Veldig synd, for dette er ei virkelig god bok!

   http://www.pax.no/den-internasjonale-man-booker-prisen-til-han-kang.5876597-341959.html

   Slett
  2. 2018?!? Då har det allereie vore fleire Booker-vinnere og ingen kjem vel til å bry seg om ei sørkoreansk bok då. Ifølge Pax på Instagram kjem ei anna bok av same forfatter på norsk i 2017, men den kan eg allereie nå lese på Kindle om eg har tid. Norske forlag har aldri vore heilt i same tidstempo som andre.

   Slett
  3. Ja temmelig håpløst.. Skulle trodd Booker-vinnere var mer interessante enn som så. Gudsjelov for Amazon og at jeg leser engelsk.

   Slett
  4. Uff, det var skrekkelig lenge til.. Da må jeg vel få lest den på engelsk, i sommerferien kanskje, eller svensk, eller dansk.. regner med våre naboland er kjappere med oversettinga. Kanskje.

   Slett
 3. Jane Eyre referansen fikk jeg ikke med meg når jeg leste boken, men så har jeg heller ikke lest den ennå så kanskje ikke så rart. Likte som deg denne boken veldig godt. Forstår ikke helt hvorfor Norge skal bruke så ufattelig lang tid på å få oversatt bøker, i dette og andre tilfeller burde de jo smi mens jernet er varmt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har Jane Eyre tilgode? Heldige deg! Det er ei bok som tåler tidens tann og kan nytes flere ganger. Jeg hadde boka som nærlesingsprosjekt på litteraturstudiet, så det er kanskje ikke så rart at jeg koplet Yeong-hye til Jane Eyre.

   Anita: Jeg synes å huske å ha lest ett eller annet sted at svenskene gir ut The Vegetarian høsten 2016. Kanskje det kunne vært et alternativ til engelsk?

   Slett
 4. Denne har jeg liggende og håper å få lest den før neste Booker-runde setter i gang i slutten av juli. Men akkurat nå ligger den på toppen av fjorårets påbegynte Booker-vinner på nattbordet mitt. Litt mindre avskrekkende sidetall på denne da og liker at du ble revet med. Jeg har lest to av de andre Booker-nominerte, en fra kortliste og en fra lang, og ingen av de var så voldsomt medrivende selv om de var gode. Jane Eyre-referansen gjør meg enda mer interessert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håndterlig størrelse, lettlest og medrivende. Håper flere leser og skriver om boka, fordi den virkelig var noe for seg selv. Jeg har ikke vært spesielt opphengt i Booker-bøker tidligere, men med The Vegetarian så fikk jeg øynene opp for at jeg kanskje skal fokusere mer på denne prisen. Jane Eyre ja. Hun dukket opp der etterhvert. Litt festlig :)

   Slett
 5. Ahh, dette var da ikke spoilende, jeg kunne fint ha lest innlegget ditt før boka og kun kommet fra det med økt leselyst. Jeg vet ikke om jeg er like superentusiastisk som deg, men likte den svært godt likevel. Spesielt midtdelen med kroppsblomstene og kunsten.

  Sjokkert over 2018opplegget.
  Det mer jeg leser og leser om, liker jeg den internasjonalbookerprisen bedre enn manbooker. Den åpner opp for bøker jeg aldri ellers ville ha funnet, mens mange av de ordinære havner på radaren uansett. Så langt har vi fått flere gamle bøker (kun lest den finse og denne selv), men etterhvert som prisen setter seg vil kanskje oversettelsene komme radigere. Man kan jo alltids håpe!) Denne boka kom allerede i 2007, så Pax tenker vel at det ikke gjør noe om de venter er par år til??

  SvarSlett
  Svar
  1. Forresten, jeg tror kanskje overskrifta di er feil, da det skilles mellom manbooker og internasjonal.
   Hilsen frøken pettttimetter..

   Slett
  2. Den pirkomane har korrigert bloggtittel - takk :)

   Slett
 6. Herlig omtale, og veldig kjekt at du fant tonen selv om det gikk trått helt i starten. Nesten litt synd at tittelen kan skremme vekk mange lesere, for dette er en riktig godbit :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nemlig! Har du lest Levende og Døde og/eller The White Book av samme forfatter? Svææært bra begge to!

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)