mandag 2. mai 2016

1001-boka "August is a Wicked Month" av Edna O'Brian

I Lines 1001-lesesirkel for april skulle det leses ei bok "skrevet av en kvinnelig forfatter du aldri har lest noe av og vet lite om." Jeg valgte Edna O'Brian fordi det var den første kvinnelige forfatteren jeg fikk øye på da jeg åpnet Elida's oversiktelige regneark over 1001-bøker. Ikke googlet jeg forfatteren på forhånd heller, så jeg skred til verket med fullstendig blanke ark. Og resultatet? Dette må jeg gjøre oftere! Jeg fikk meg nemlig en veldig så positiv overraskelse.

Historien handler om Ellen Sage, en irsk separert alenemor i slutten av tyveårene som bor i London. Hun har en 8 år gammel sønn og et forsåvidt greit forhold til sin eksmann George. Når jeg kommer inn i historien er sommerferien på trappene og George skal reise på campingtur med deres felles sønn. Selv om Ellen har problemer med å tilpasse seg et liv uten sin eksmann så takker hun nei til å være med på turen. Alene og seksuelt frustrert på andre året så åpner hun istedenfor døra, armene og senga for en mann hun kun har møtt én gang tidligere. En gift mann som allerede har en elskerinne, men som (selvfølgelig) er uimotståelig. Det blir kun med den ene natta, og når Ellen innser at det ikke kommer til å bli noe mer mellom dem heller bestemmer hun seg for å dra til sør-Frankrike for virkelig å slå ut håret. Hun investerer i ny garderobe, nytt pågangsmot og med ett mål for øyet - å jakte på menn som kan gi henne en midlertidig pause fra frustrasjonene hun går og kjenner på. Vel ankommet hotellet tar det ikke lang tid før Ellen roter seg til med både servitører, musikere og room-service, men ikke noe blir som hun planlegger. Så treffer hun på en kjent amerikansk skuespiller og hans entourage, og her tar historien virkelig av. Gamle single menn med seksuelle behov, gifte menn, frustrerte fruer, vakre unge kvinner, fylleparties, ménage à trois, en bilulykke med døden til følge og til slutt - to tragedier som rammer Ellen direkte.

Det skorter definitivt ikke på ytre spenning i denne boka, men her er også mye å forholde seg til når det gjelder indre verdier og tankesett. I bunn og grunn handler boka om å lære seg å leve livet på ny. Et liv som tidligere var fyllt opp av mann, barn og familieaktiviteter, men som nå er ensomt og uten fysisk og mental nærhet. Hvordan takler man egentlig seksuell frustrasjon, mangel på voksenkontakt, singellivet, en kropp som har båret frem et barn - uten annen hjelp enn seg selv å stole på? Noen av opplevelsene til Ellen er littegranne far fetched, men i bunn og grunn så portretterer O'Brian en svært så troverdig og frustrert kvinne. Ellen er like ambivalent som alenemor som jeg var den gang da, selv om vi kanskje løste utfordringene våre på litt forskjellig måte. Gjenkjennelig er likevel den overordnede kontrasten mellom punktert psyke og uten glede i livet kontra perioder med nesten euforisk lykke. Begge følelsene aldeles umulige å kontrollere.

Edna O'Brian
Bildekilde: spectator.co.uk
Gitt at boka ble publisert allerede i 1965 så er Ellen temmelig forut for sin tid når det gjelder seksuell frihet. Normen på den tiden var fremdeles kyskhet, selv om 69'er flower power perioden var like om hjørnet. Når historien slutter så har nok Ellen lært mangt å mye om seg selv, men det er ikke utelukkende positivt. Hun returnerer hjem med flere brutte illusjoner, men likevel med en større innsikt. Lesere med behov for happy endings og at historier skal utvikle seg i en oppskriftsmessig positiv retning vil nok ikke akkurat trykke denne boka til sitt bryst. Historien viser istedenfor at mennesker kan sørge og helbrede seg selv på forskjellige måter, og det er kun en selv som kan bestemme hvilken måte som er riktig. Jeg likte veldig godt måten O'Brian presenterte boka på. Hun gir nok detaljer til å sette scenen både når det gjelder det ytre og indre landskapet, men hun har selvbeherskelse nok til ikke å beskrive det innlysende. Show not tell på sitt beste. Karakterene er både morsomme og triste.  Historien likeså. Den gjenspeiler både gleden og smerten de fleste opplever i livet, denne gang fokusert rundt den single alenemoren Ellen som kastes ut i livet på ny uten en synlig livbøye.

Utover i boka tok jeg meg flere ganger i å lure på om Ellen's historie var forankret i Edna O'Brian's eget liv. Og måtte selvfølgelig google. Som Ellen er også Edna irsk, og de har ganske så mange andre fellestrekk. Begge har en veldig sterk og kontrollerende mor som gjør som hun vil, dette inkluderer også å forlate familien for en periode for å følge egne drømmer. Begge kommer fra en strengt religiøs familie og har tilbragt deler av livet hos nonner.. Begge giftet seg mot sine foreldres ønsker, og begge fikk barn, men ble skilt.. Kanskje begge er/var like seksuelt frigjorte? Hvem vet. O'Brian's bøker dreier seg ihvertfall (ifølge wiki) ofte om kvinners indre følelser og deres problemer med å forholde seg til menn og til samfunnet som helhet. Vi får ikke vite hele bakgrunnen til hvorfor Ellen forlot Irland, men O'Brian's første bok - The Country Girls - blir ofte kreditert med å bryte tausheten rundt seksuelle forhold og sosiale problemer under den undertrykkede perioden i Irland etter andre verdenskrig. The Country Girls ble nemlig både forbudt, brent og fordømt. Og O'Brian forlot Irland i protest.

Særdeles interessant bok og et veldig godt, blindt valg av 1001-forfatter i denne runden av lesesirkelen. Boka anbefales så absolutt om man ikke nødvendigvis må ha en lykkelig slutt som avrunding på en god og tankevekkende historie. Fun fact: Jeg er født i august, i 1965. A wicked month for sure :-)


Kilde: Egen e-bok - Forlag: Amazon - Sider: 224 - Språk: Engelsk
Utfordring: GoodReads, 1001-bøker, Utenlandske forfattereTakk for (na)turen :-)


17 kommentarer:

 1. Alt mitt er oversiktleg, Marianne! ;-) Eg tok for meg biblioteket, og valgte den første kvinnelege forfattaren eg kom over som var ukjent. Når eg opner oversikten på bloggen eller opner appen ender eg alltid med å google, og det blir feil. Min ukjente forfatter var og ein suksess, så dette må jo gjeras oftare. Veldig lett å lese det som du kjenner igjen, eller forfattere ein har lest før merker eg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har orden i sysakene, det skal være visst! Trodde jeg hadde fått Excel-ark av deg, men kanskje jeg bare fikk kopiert fra bloggen din? Genial liste uansett.
   Jeg er også fæl med å google forfattere jeg ikke kjenner. Men av og til, som denne gang, var det faktisk veldig greit å ikke vite noe om bakgrunnen til O'Brian. Det får ihvertfall meg til å spekulere bredere, om du forstår. Det blir ikke min siste blind date fra 1001-lista. Og nå er jeg omsider kommet meg helt hjem og kan lese og ikke minst skrive i fred og ro... Blir det langweekend?

   Slett
  2. Eg trur du har kopiert lista frå bloggen ;-) Det blir langweekend, og eg har ein bokstabel eg skulle ha vært gjennom for lenge sidan - gler meg!

   Slett
  3. Ahh.. da er det nok det jeg har gjort, og lagt inn i Excel. Fungerer særdeles utmerket, så takk :)
   Jeg har også en bokstabel jeg ønsker å ta fatt på. Har ennå 3-4 bøker jeg kjøpte meg på Barnes & Noble som jeg ikke har lest. Skal bli deilig å sige ned i soffen og bare lese. Lenge siden!

   Slett
 2. Bra skrevet! Og jeg kjenner lysten til å lese boka med en gang! Har både lest Country Girls trilogien og biografien Country Girl så hun er ikke ukjent for meg. Min ukjente kvinne ble en spanjol fra 1800-tallet og det var så som så, litt for mye politikk og moral.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Monika. Det er kjekt å skrive om bøker man liker. Jeg har vært borti litt for mange midt-på-treet i det siste. Var ikke klar over at du var så O'Brian-belest! Jeg har vel vagt hørt om forfatteren tidligere, men det ringte ingen bjelle. Country Girls ble nå fristende å lese, trilogien tenkte jeg på. Hvordan var den? Og hva med biografien? God? I såfall kan jeg putte den inn i sirkelen på egnet sted, for Edna virker ganske så unik som person å lese om.

   Slett
 3. Det hørtes ut som en spennende metode og en vellykket leseopplevelse:-) Boken er notert! Hva og hvor er disse excelarkene til Elida? Jeg rakk ikke 1001 denne måneden, selv om jeg hadde flere kandidater i bokhyllen. Får satse på å prioritere litt hardere i mai med nålevende amerikaner. Jonathan Franzen skriker til meg nok en gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har aldri hatt excel-ark, men eg har ei oversiktleg liste på bloggen :-)

   Slett
  2. Virkelig vellykket Silje. Når det gjelder Excel-arket så er det muligens jeg som roter litt. Jeg har kalt det ElidaKomplettListe.xls, så lista kommer nok fra kronologimesteren. Men jeg har kanskje kopiert den som tekst og importert den i et regneark på egenhånd. Det korttidsminnet du...
   Heldig med mange bio-kandidater i hylla! Biografier leser jeg svært svært sjeldent, så derfor var lesesirkelen god å kaste seg over. Med den strenge generalen så leser man jo også - tør nesten ikke annet ;) Det som er så synd er at selv om kanskje forfatteren er interessant, så er det ikke sikkert at biografen er like flink med ord.. Selvbiografier er nok kanskje det jeg liker best.
   Les Jonathan Franzen i august. Der har jeg nemlig valgt biografi fra en person på 1001-lista :)

   Slett
  3. Jeg leser også sjelden biografier, eller sakprosa i det hele tatt (utenom jobb og studier), så synes også biosirkelen er en ypperlig anledning til det. Jeg har ikke så mange bio-kandidater i hyllen egentlig, tenkte på 1001-damer som jeg kjenner lite til. Jeg har allerede planer for bio-runden din:-) Jeg trodde først det var biografier fra 1001-listen, så fant en memoarbok som jeg har kjøpt meg. Liker dobbeltkryss, så har planer om å få inn en av årets norske biografier på planen også:-)

   Slett
 4. Det er mulig dette excelarket kommer fra meg. Det ligger ihvertfall 2 slike lister i introen til 2006 lista mi. (lagt ut 2009) Ei for 2006 og ei for 2008. Eldgamle saker jeg innser jeg ikke har brukt siden før jeg laget liste på blogg. 2006-2008. Vil ikke gå inn å sjekke, har lest alt for lite 1001 de siste årene.

  Ikke lest Edna, men du frister meg, ble også fristet av Countryjentene til Monika, så kommer jeg meg noen gang ut av denne lettlestkrimonlybobla.... ihvertfall noteres hun.
  Blindt 1001 liker jeg. Og blinde biografier. Det kunne vært en kategori, I'd rather go blind - men da måtte det også handle om kjærlighet, hvis ikke hadde alle skrevet om Ray Charles eller Helen Keller.
  Inspirerende omtale, Marianne!
  (på tide dere kom hjem)

  SvarSlett
  Svar
  1. Opprinnelsen til Excel-arket lokalisert. En kopi av Elida sin liste som hun har på bloggen. Brand new (ifjor ihvertfall..). Kan godt sende den om du vil ha ei oppdatert liste?
   Edna frister til mer lesing, og ja - hadde jeg hatt hjerne så skulle jeg kommet med den kategorien til biosirkelen. Rart hva man kan dumpe borti aldeles uforvarende.. Tror det blir Country Girls på meg også på et tidspunkt, enten trilogi eller biografi. Nettopp lest Tolstoy. Gamlisene og jei... Og krim har jeg lest..ei av i år. Fått aldeles krimtørke. Ingenting frister. Til helga kanskje...
   (godt å komme hjem ja - savnet senga og soffen OG bokstablene..)

   Slett
 5. Interessant omtale av en totalt ukjent forfatter for meg Marianne. Selv leste jeg en jeg vet lite om, men tross alt visste om, Nadine Gordimer, ferdig i går. Maiboka ble Frihet av Jonathan Frantzen, den er også lest og omblogget, faktisk tidligere enn aprilboka som kom på etterskudd. Nå har jeg funnet frem juniboka, satser på murstein, russisk Forbrytelse og straff, FJODOR.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her går det unna ser jeg :) Jeg har ikke startet på maiboka enda, men Frantzen står på lista over interessante forfattere jeg ennå ikke har lest noe av. De valgene. Jeg kjenner ikke Gordimer heller og må få lest meg opp på omtalene etterhvert. Trodde mai ble en rolig måned, men dengang ei. Ser virkelig fram til Forbrytelse og Straff omtalen din. Det er en murstein av dimensjoner.. Kommet meg igang med en impulsbok igår, The Vegetarian, Man Booker Prize vinneren. Sålangt forbausende interessant!

   Slett
  2. The Vegetarian skal jeg også lese, venter til den kommer på norsk. Håper Fjodors F&S går unna, med den og biosirkel i juni, spørs det om jeg må starte i mai.;)

   Slett
 6. Alltid herlig med full klaff på blind date, også i litteraturen! Vi må nok gjenta kategorien neste år, ja. Edna O'Brian var ukjent for meg også, men det høres ut som en bok jeg kan like. Jeg har et ambivalent forhold til happy ending (i bøker, vel å merke, ikke i livet), og synes det kan ødelegge noe av kraften i fortellingen. Ord til ettertanke fungerer ofte bedre. Godt skrevet, wicked Marianne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Edna anbefales så absolutt, og blind date går herved inn som fast innslag i lesesirkelen, hvert år. Jeg har ihvertfall mye å ta av der :) Jeg må bare passe meg så jeg ikke setter meg fullstendig fast i eldre litteratur. Akkurat nå er triggerfaktoren lav på kommende norske utgivelser til høsten, så jeg håper det bedrer seg. Og takk :)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)