onsdag 14. mai 2014

Bratte bakker og det man ikke dør av...

...vokser man på, sa min kjære mor engang. Det er kanskje noe i det. Jeg konstaterer at jeg har vokst kraftig siden siste innlegg på bloggen for et par måneder siden, men håper det roer seg nå. Voksesmerter kan være slitsomme..

Det er blitt lest. Ikke mye utenom pensumlitteratur, men noe skjønnlitteratur er det blitt likevel. I tillegg til Lillegraven's Urd har jeg fått med meg Nordahl Grieg's Vår ære og vår makt, Knut Hamsun's Victoria (på engelsk, var litt kjapp i avtrekken da jeg var på bokshopping ifjor vår..) og Alice Munro med Bjørnen gikk over fjellet. Sønnen til Nesbø er også fortært. Forøvrig beste Nesbø-boka jeg har lest, jeg som aldri har vært stor fan av Harry Hole. Ok, Snømannen var god - den skal han ha. Største skuffelsen siden sist er Terrorjegerne av Tom Bakkeli. Jeg trodde den kanskje skulle nærme seg Rikard Spets sitt thriller-nivå -- Allah's Tårer var virkelig i særklasse --, men Bakkeli nådde ham ikke til midt på leggen engang. Dessverre. Nå venter jeg på neste Angus Storm bok, Spets - få fingrene på tastaturet!

Jeg leser norsk for tiden. Tom Egeland har gitt ut ny Beltø-bok, og sta som jeg er har jeg gjøvet løs på denne. Fikk overdose på albino-arkeologen da Nostradamus' Testamente kom ut, men nå satser jeg på at det er gått lang nok tid siden sist Beltø-dose. Er godt igang med Den 13. Disippel. Sålangt lover den godt, til tross for at ett og annet provoserende element i bokbransjen sabler bestselger-Egeland nord og ned. Liker den nevrotiske Beltø med kvinnekomplekser jeg!

Bøkene av Nordahl Grieg og Hamsun var to store, positive overraskelser. Alice Munro hadde jeg store forventninger til. Den lange novellen (korte romanen) jeg leste var helt ok. Kanskje jeg hadde forventet meg noe bedre språk? Nå kan det selvfølgelig være formatet som ødela litt. Jeg hørte boka som lydbok - på norsk. Jeg må nok gå tilbake til gamle tradisjoner, og lese engelsktalende/-skrivende forfattere på engelsk, og holde meg til norsk når det gjelder norske forfattere. Jeg er ikke alltid like overbevist om at oversetterne gjør en superb jobb. Innleseren av Munro-boka klang heller ikke helt godt i øret. Det var nå et veldig personlig synspunkt, men dog.. Og så glemte jeg nesten Urd! Nydelige Urd! Jeg har lest to diktsamlinger i år. Det blir flere! Lillegravens Urd var spesiell - ikke rart den havnet på Bokbloggerpris-shortlista! Det blir imidlertid ingen bokomtaler av ovennevnte. Det startes med blanke ark. Eller kanskje rett og slett Urd må få noen ord? Man får se.

Jeg er igang igjen. 2 eksamener gjenstår, men de er jo "bare" en adaptasjonsanalyse og en dikt-tolkning. Pyttsann - det var da så lite... (sa optimista :o)

.

10 kommentarer:

 1. Du får da jaggu lest litt Marianne, ikke bare pensum det der. Den 13.disippel er jeg også godt i gang med. Liker den ganske godt. Og Beltø e ren underfundig fyr og Egeland er dyktig forfatter, som kan å skrive, som syr det historiske sømløst inn i storyen.:) Ha en flott kveld.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg liker også Egeland. Veldig godt! Nå skal jeg nyte Den 13. Disippel i fred og ro et helt døgn, før neste eksamensoppgave blir utlevert. Synes sålangt at historien har en mye mer sømløs (som du også nevner) veksling mellom historiske fakta og fiksjon. Mye mer galant gjort enn Dan Brown klarte i sin siste Inferno. Jeg sier som jeg har sagt tidligere - Jeg synes rett og slett Egeland er en bedre forfatter enn Brown! Og en flott kveld til deg også -)

   Slett
  2. Så bra. Jeg syntes også det fra jeg leste Sirkelens ende etter DaVincikoden at Egeland skriver bedre enn Brown, og har bedre karaktertregninger. :) Håper det gik fint med eksamen.

   Slett
  3. Litt spesielt er det jo også da at Egeland henviser til Dan Brown i teksten sin - "det var noe Dan Brown kunne ha skrevet" :-)

   Slett
 2. Velkommen tilbake!
  Jeg er sååå glad. Også over at du har vokst. Min plan for framtida er å kun omgi meg med mer hurtigvoksende individer enn selvet, bare slik skifter man fokuset vekt fra sin egen vekst. Jeg regner med at eksamen er overstått med flying colours og de blanke arkene er halvfylte. Jeg gleder meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg også! De blanke arkene er foreløpig blanke, men du verden hvor mye man kan få plass på slike! Flying colours - vel, frem til nå har det gått strålende, så får vi se hvordan de to siste utarter seg. En igjen som blir utlevert i morgen. Så er det slutt..fram til høsten.. Gleder seg utrolig til å melde meg inn i det glade bokbloggerselskapet igjen. Har fulgt de heftige diskusjonene fra sidelinjen. Kjedelig er det ihvertfall ikke -)

   Slett
 3. Det er vanskelig å få til skjønnlitterær lesing nå i disse eksamenstider, men du har da fått lest en del likevel :)
  Jeg gleder meg også til neste bok av Spets, håper den kommer neste måned!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke helt tørke nei, men så er også skjønnlitteratur en del av pensum. Derav resultatet :-) Spets har ei bok på planen. Håpet i det lengste at den kom nå til våren, men forstod den blir klar utpå høstparten engang. Jeg skal bli flinkere til å lese norske forfattere i år. Sålangt har jeg klart meg temmelig bra. Leser Egeland nå. Herlig avveksling i sola! Og så ser jeg fram til å få tid til å lese bokblogger igjen. Det har jeg virkelig savnet.

   Slett
 4. Litt sen tilbakemelding, men ja! Jeg må si den boken hadde vært spennende å ha akkurat nå - da forlaget la den ut i katalogen sin for våren var jeg snar med å spørre etter den, men fikk jeg til svar at den var utsatt så vi får bare smøre oss med tålmodighet :)

  Utrolig herlig å være ferdig med eksamener nå, jeg feiret med å sette meg i sofaen :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må si jeg syns det var fantastisk kjekt å være igang med eksamener igjen... Enda bedre var det å være ferdig! Nå er jeg sofa- og solsengklar jeg også! Driver og lader Kindle'n med bøker til ferien som starter førstkommende mandag. Det skal bli "lett" skjønnlitteratur. Ingen mursteiner. Bare kos som ikke utfordrer altfor mange av de små grå. Men godt språk vil jeg ha! Og gode historier. Sommer er herlig - omsider har vestlandet forstått verdien av tørre(!) og solrike vårdager! At vi ikke har mer enn 13-15 grader kan jeg absolutt leve med :-)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)