Booker-langlistede "Serotonin" av Michel Houellebecq

La meg si det først som sist - jeg ble rimelig overrasket over at jeg likte denne boka! I utgangspunktet ei bok som ikke har fristet meg til å lese. Eller, fristet meg nok til å lese ennå, til tross for at den faktisk står hjemme i bokhylla blant flere andre uleste-på-vent-kanskje-en-gang-bøker. Men så var det langlisten til den internasjonale Booker-prisen da, som fikk meg til å bruke en credit hos Audible på lydbokvarianten, og det angrer jeg definitivt ikke på nå i etterkant.

I korte trekk handler boka om den aldrende landbruksingeniøren Florent-Claude Labrouste, en mann som midtveis i livet føler seg dypt deprimert både pga sine romantiske fiaskoer (selv om han ved romanens start deler leilighet med en ung og yppig japansk pike) og sin manglende suksess innenfor sitt eget fagfelt. Når vi møter Labrouste er han på randen til å dø av tristhet ifølge ham selv. Han hater sin unge kjæreste, og følelsen er temmelig sikkert gjensidig. Karrieren er i all hovedsak over og han går på heftige lykkepiller (er mao sterkt medisinert) for å takle det daglige livet. Så langt har han penger nok, mye takket være sine foreldre, men pengene vil heller ikke vare inn i evigheten. På et innfall forlater han sin unge, japanske kjæreste for å returnere til Normandie, der han en gang jobbet med markedsføring av regionale oster og - utrolig nok - hvor han en gang var forelsket og til og med kanskje lykkelig. Men finner han lykken igjen i et land og en landsdel som er ødelagt av globalisering, europeisk jordbrukspolitikk og en gjeng med bønder som lengter tilbake til hvordan livene deres var tidligere?

Michel Houellebecq
 Bildekilde: El Mundo
Jeg lyttet som sagt til lydboka, og jeg må si at John Sackville gjorde en formidabel jobb med innlesingen. Romanen er skrevet i jeg-form, noe som gjorde seg svært godt i lydbokformatet. Innholdet er nemlig en lang tanke-/talestrøm fra Labrouste der han reflekterer over gjenforeninger med gamle kjærester, filosoferer over ideer om kjærlighet og ungdom, fantaserer om fortiden og hans overhengende ønske om å oppleve det han føler han har mislykket mest med i livet - nemlig å finne lykken. Romanen er rett og slett fornøyelig mørk, der Labrouste - nå med manglende sexlyst og null evne til ereksjon pga medisineringen - gjenopplever fortiden der det tydeligvis er de seksuelle erfaringene som trer sterkest frem fra hukommelsen.

Serotonin er en studie i depresjon hvor protagonisten er brutalt ærlig med seg selv. Samtidig er boka nesten morsom til tider, som en svart komedie. Til tross for alt snakket om sex, så oppleves historien verken pornografisk eller provoserende. Dette er en roman fra en forfatter som ikke bare beskriver menneskelig forfall, men også den triste og langsomme tilbakegangen i det nyliberale Frankrike. Stilen er tørr, forstyrrende og på samme tid både følelsesrik og følelsesløs. Dersom Serotonin representerer stilen til Houellebecq så skal jeg definitivt lese mer fra forfatteren.

Anbefales!


Kilde: Audible - Utgitt: 2019 - Sider: 320 - Språk: Engelsk
Utfordring: GoodReads, Int Booker langliste 2020


Livet skal leves og nytes til det stupes :-)
Whistler, Canada
.

Kommentarer

 1. Så deilig å få sine tanker om en bok snudd til det positive. Jeg har lest Underkastelse av denne forfatteren, og leser gjerne denne også. Liker bøker som setter søkelyset samfunnet og hvordan vi er i forandring. Kos deg i snøen Marianne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er alltid gull! Og jeg tror jammen jeg skal lese mer fra forfatteren etterhvert. Han må nok leses i doser, men det må Fosse også, og han er jeg blitt skikkelig glad i :) Vi koser oss de siste dagene i snø nå. Har besluttet å reise hjem en mnd tidligere enn planlagt. Kan jo ikke være sikker på om flyene går som de skal i april... Bedre føre var...

   Slett
 2. Ja,det en representerer stilen til Houllebecq. Men jeg synes satiren har kommet bedre frem tidligere- her var det hakket for dystert til at jeg orket å le noe særlig. Men nå er jeg var for det depressive, sklir lett ned i det mørket selv.

  Her er min omtale:
  https://artemisiasverden.blogspot.com/2019/10/3-kjappe-folk-med-angst-av-fredrik.html#more

  P.S. Liker du Houllebecq liker du antagelig Despentes Vernon Subutex-bøker. :)
  Despentes er en kvinnelig Houllebecq på en måte..

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres bra ut, faktisk :) Da er jo flere av bøkene hans interessante. Jeg fant den ikke så depressiv og provoserende som deg og likte godt den svarte satiren. Kan bli enda mørkere for min del. Mistenker dog, at innleser gjorde boka for meg. Han var perfekt.
   Despentes ja. Jeg får se. Som med Høllebekken har jeg motstand mot Subutex-bøkene. Kanskje når hypen har lagt seg litt?

   Slett
 3. Hvis Høllebekk er en mannlig Despenetes er jeg mer fristet til å lese. Har hatt han låst i gammel-syter-på-kynisk-og-veltalende vis, der jeg alltid har vært litt fristet, men ikke helt har giddet. Slitsomt nok med gammeldamesyt. Liker det du skriver om lydboka da. Setter den på Audibleønskelista. Hjelper jo selvfølgelig også med bookerliste.

  (må ta en titt i bunkene og se hvilken Høllebækks jeg har liggende)

  SvarSlett
  Svar
  1. De middelaldrende mennene hans kan være litt sytete ja, mer sytete enn Despentes sine karakterer, men man leser jo så forskjellig. Satiren er stort sett god, han er drøy, provoserende (for mange).

   Slett
  2. Tenkte du ville tenne mer da Anita sammenlikner Despentes med Høllebekk. Jeg har også hatt ham i syte-gruppa, derfor har Serotonin i papirform stått i hylla mi siden den kom inn dørene. Aldri for seint å snu :) JA! Sett den på Audibleønskelista (bruk en credit da, du har jo (hadd) sju ledige! Storesøster ser deg ;)

   Slett
  3. Bare 5 left. Brukte 2 på japankrimmen.

   Slett
 4. Jeg har den på norsk i bokhylla, så jeg tenkte jeg skulle lese den :-) Jeg har akkurat blitt ferdig med bibliotekbøkene, så nå skal jeg ta fatt på uleste bøker i bokhylla mi. Det blir bra, det er mye der jeg har hatt lyst til å lese og så har andre bøker kommet i veien osv. Greit med karantene når det gjelder å få lest litt :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke fullt så bra med karantene når jeg hadde gledet meg til du kom hjem og vi skulle på kafe :-)

   Slett
  2. Enig! Så veldig fram til kafé-treff nå! Kanskje litt senere utpå våren/sommeren, og vi kan sitte ute - i behørig avstand? :-)
   Serotonin anbefales ja, utrolig nok fra denne kanten. Må likevel si at jeg er glad jeg lyttet til den før krisen tok verden. Nå takler jeg bare lettvint action på øret.. :-/

   Slett

Legg inn en kommentar