torsdag 13. februar 2020

Full spredning av Nina Lykke

Så satt jeg der i soffen foran (gass)peisen med pledd over beina, svært fornøyd etter en lang dag på snowboard i fjellet med et glass rødvin og boka til Nina Lykke på Kindle. Freden hadde senket seg, første besøket i fjellheimen var reist hjem, det var på tide med quality me-time. Og der, akkurat da, kom Lykkefølelsen over meg (pun intended). For hva finner jeg? Jo, en sjelevenn i bokform. Elin. Nina Lykkes allmenpraktiserende lege-Elin. Elin på 50+ som har rotet det kraftig til for seg og som derfor tilbringer natta på eget legekontor i en sovestol fra IKEA mens hun har fullverdige dialoger med skjelettet Tore som som står i det ene hjørnet.

Elin er midt i livet, jentene er blitt voksne og har flyttet ut, og det er  kun hun og ektemannen Aksel som fyller hjemmet. Et hjem hvor Aksel benytter enhver mulighet for å gå på ski, delta på skirenn i inn og utland, preparerer ski, trener seg opp til nye fysiske utskeielser og i det hele tatt er lite hjemme. Og hvor Elin derfor får leve sitt eget liv - et liv som etthvert fylles av alkohol og binging av serier på TV etter endt dag på jobben. Helt til hun ved en feiltakelse aksepterer en venneforespørsel fra Bjørn, gamlekjæresten fra 30 år tilbake som nå er gift og bor i en stor og flott mursteinsvilla med kone og har tre utflyttede barn og barnebarn. Jeg røper ingenting når jeg sier at boktittelen forteller det meste om resten av historien.
Nina Lykke
Bildekilde: Ringerikets blad

Jeg opplevde Nina Lykke for første gang på Kapittelfestivalen i fjor høst da hun kom og pratet om boka og tilblivelsen av denne. Den mørke humoren, taletrengtheten og spissfindighetene til forfatteren traff meg allerede da. Nå når jeg har lest Full Spredning klarer jeg ikke å la være å se Nina Lykke selv i rollen som midtlivskriserammede Elin midt i den voksne trassalderen med pasienter som får så ørene flagrer når hun mister tålmodigheten fullstendig som deres fornuftige og rådgivende lege. Et uttall av historiene vi får høre fra legekontoret vitner som en særdeles oppegående forfatter som tar det norske samfunnet så aldeles på kornet, Her kommer ram samfunnskritikk, herlig innsikt og fantastisk satire hånd i hånd med et skjevt blikk på alkoholforbruk, sidesprang og hva vi mener vi har rett på som nordmenn boende i rike Norge. Noe er pinlig gjenkjennelig...
"Og der lå jeg, denne skjebnesvangre fredagen for et år siden, og døste under mitt elektriske varmeteppe, med en sofapute under knærne, full som vanlig - ekstra full siden det var fredag - og hadde glemt alt om Bjørn. I stedet fulgte jeg med på en TV-serie jentene hadde anbefalt, som handlet om en kvinne som i 1946 går gjennom en stein og havner to hundre år tilbake i tid. I 1746 møter hun en skotsk adelsmann, og så følger sex og vold og kjærlighet og tortur og krig, og flere tidsreiser, og først hadde jeg flirt litt av hele konseptet, men det tok ikke mer enn en halv episode før jeg var helt oppslukt."
(selv har jeg sett alle sesongene som er utgitt og holder på med bok 5 i serien - ja, avhengighetsskapende selv uten Bjørn ;-)

Hvordan det går med Elin, lurte du på? Nei det vil jeg vel ikke fortelle. Den dama der må du få førstehåndskjennskap til selv. Lykke skriver som hun prater, mye og hele tiden med snert og humor i både dialoger, tankesprang og diagnoser - ja selv i samtalene med skjelettet i hjørnet av legekontoret kan du finne et levd livs erfaring med gode råd på kjøpet. Er du på jakt etter vage hentydninger og lyrisk prosa så finner du den definitivt ikke her. Dette er ei bok med taletrengt tempo, men likevel så sitter du igjen der da - etter lest bok - og tenker over både dette og hint når det gjelder nordmenns selvsentrerte tanker.

Nina Lykke vant Brageprisen med Full Spredning og jeg har fått meg en ny, stor favoritt. Andre bøker fra forfatteren er Oppløsningstendenser (2013) samt Nei og Atter Nei (2016).

Anbefales!


Kilde: egen ebok - Utgitt: 2019 - Sjanger: Roman - Forlag: Oktober - Sider: 282
Utfordring: GoodReads


En fugl i hånden er bedre enn ti på taket...
Whistler, Canada


25 kommentarer:

 1. Her snakker vi om en velfortjent brageprisvinner. Artig at jeg skulle finne omtalen din akkurat nå, siden jeg skal til lege i dag for første gang på nesten 5 år, for å sutre litt over hvor vond kroppen føles :) Full spredning glemmer en ikke så lett nei!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe.. ja mye av de dialogene på legekontoret er skremmende på kornet. Jeg har ei bekjent som er allmenpraktiserende, og jeg får høre mye festlig derfra. Spesielt det med rundt hva vi "har krav på" som pasient, om man trenger det eller ei. Full Spredning kommer til å sitte i lenge ja, det skal være visst :)

   Slett
 2. Enig i mye av det du skriver. Lykke skriver om ting en kan kjenne seg igjen i og hun tar ting veldig på kornet. Samtidig syntes jeg det ble litt for mye av det samme så jeg gikk litt smålei til slutt og derfor nådde den ikke helt til topps hos meg. Jeg syntes Nei, og atter nei er hennes beste bok hittil-den likte jeg veldig godt.
  Men jeg likte intervjuet med henne på Lindmo i forrige uke og det er ingen tvil om at hun er flink til " å selge" bøkene sine. I motsetning til Tine over her så syntes jeg ikke at dette er en bok som blir sittende lenge i.
  Tore likte jeg veldig godt da, og humoren - til det ble for mye.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg så også intervjuet med henne på Lindmo. Veldig bra, og faktisk enda bedre på Kapittel - der syns jeg bokbaderen var spesielt god. Jeg er enig med deg at Lykke er mye, men det er det jeg liker med henne. Hun treffer meg så definitivt på et personlig plan. (Jeg kan også være mye til tider, svært mye .. hehe). Tankerekkene som kom og gikk, ofte i sirkler tilbake til seg selv igjen, men det er sånn jeg også er skrudd sammen. Av og til klaffer alt, og jeg tror det varierer svært fra leser til leser. Det er jo det som er det fine :) Jeg har ikke lest Nei og Atter Nei faktisk. Har den i hylla hjemme. Har du lest Oppløsningstendenser? Den ble jeg ikke SÅ begeistret for.

   Slett
  2. Altså, jeg liker humoren og satiren hennes men her ble det for mye etter min smak,litt vel mye på repeat. Har lest Oppløsningstendenser og likte ikke den jeg heller.Har lest en novellesamling som falt i smak. Hun er litt som Eikemo for meg, jeg både liker og ikke liker...hehe..

   Slett
  3. Novellesamling fra Lykke? Humm.. Den må jeg lete etter. Kunne passet meg etterhvert. Er det den som heter Orgien og andre fortellinger? Den finner jeg ikke som ebok, dessverre, så den må vente til jeg hjem. Ser den eksisterer i paperback og lyd, men ligger ikke på Storytel. Der ligger imidlertid Atter Nei-boka, men på svensk. Men DET orker jeg ikke ;)

   Slett
  4. Stemmer det! Nei,det forstår jeg og det er kanskje greit å vente til du kommer tilbake til hjemlandet,kan være fint å ha noe Lykke tilgode også :-) Jeg er hekta på Storytel om dagene og det går mest i De syv søstre serien av Lucinda Riley som jeg liker overraskende godt. Passer ypperlig på lyd i hvertfall for meg som ikke liker veldig mye krim.

   Slett
 3. Har alltid tidligere hevdet at jeg liker Nina Lykke, bedre enn Nina Lykkes bøker, synes hun er så mye artigere, in person, enn på papir. Har ikke kommet så veldig langt i denne ennå, men finner den, så langt, mer fornøyelig, enn forgjengeren (Atter Nei). Sannsynligvis fordi jeg er - selveste målgruppa - og det gjelder ikke bare min Outlanderbesettelse. (Alle 8 lest/hørt, Runde 2 på serien). (Jeg går også altfor mye til legen, altså ikke i følge meg selv, men kan høre NinaL).

  Håper ikke humoren blir slitsom etterhvert, som vil si, at jeg håper ikke Tore vil da overhånd. Skjelettet er det jeg foreløpig liker minst ved boka, kunne greid meg med indre dialog -).

  SvarSlett
  Svar
  1. Tore tar ikke overhånd, han mer mest synlig i starten, synes jeg å huske. Jeg likte faktisk at Elins indre ble representert i form av et mannlig skjelett -) Møtte Lykke for første gang med deg på første rad på Kapittel, og er svært enig - hun er svært artig in person. Derfor var jeg veldig spent på boka. Ble ikke like glad i Oppløsningstendenser som jeg leste i desember, men denne derimot. Skal bli interessant å se hva du synes til slutt.
   Helt ferdig med Outlander 8? Vet du ikke at den som sparer har... tilgode? ;) Jeg er nok bare redd for å gå lei. Er også igang med runde 2 på serien. Når jeg har TV for meg selv. Sambo rister på hodet, han syns runde 1 var svært bra, men takler ikke en ny runde. Så rart...

   Slett
 4. Strålende, takker og sendt til kollega som er i bokklubb og leser denne boka i klubben akkurat nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig da, og velbekomme ;) Dette er nok ei bok som er svært god for en bokklubb og diskusjoner ja. Spesielt om leserne er i målgruppa, som jeg definitivt befinner meg midt i. Har du lest den selv kanskje?

   Slett
 5. Jeg liker innlegget ditt om Nina Lykkes bok, skal sjekke om jeg liker henne som forfatter - og er ganske sikker på at jeg ikke kommer til å lese Full spredning. Ble mer fristet til å lese Outlander :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, ja her treffer jeg både den ene og andre leseinteressen ser jeg. Har du ikke lest Outlander? Da har du mange trivelige timer foran deg. Det er en serie jeg nyyyyyter. Er kommet midt i bok 5 av 8. Du finner dem nydelig innlest på Storytel om du liker lydbokvarianten. Jeg lytter til den på engelsk. Er noe usikker på om den ligger der på norsk? Det husker jeg faktisk ikke. Men sikker på å ikke lese Full Spredning? Humm... kom ikke å si at jeg ikke advarte deg - den er treffsikker ;)

   Slett
  2. Det går sjelden bra med meg og kvinnelige norske nåtidsforfattere. Jeg har fått med meg at hun har snert og det er spennende - så kanskje når bokkøen minker er det hennes tur ... :)
   Outlander ligger også i kø. Seriekøen. Det er for mye å velge i mellom !!

   Slett
  3. Den ligger der på norsk, men ikke hele serien. Husker Solgunn også prøvde svensk, som var forskrekkelig, hørtes ut som klam mykporno. Den eneste måten å høre lydbøkene på er engelsk. Tro meg!

   Slett
  4. Svensk? Ugh. Det får jeg svært sjelden til. Med mindre jeg treffer en kjekk svenske ;) Ja jeg tror denne serien må lyttes til på originaldialekten/språket, innleser av serien på engelsk er svært dyktig. I starten trodde jeg faktisk at det var skuespilleren fra TV-serien som hadde lest inn bøkene. De har en utrolig lik stemme. Den passer som hånd i hanske. Jeg får visst fortsette med Outlander sesong 5 på øret etter nr 3 i Baldacci serien min her, så jeg blir ferdig før jeg ser sesongen på TV.

   Slett
 6. Jeg liker også Nina Lykkes bøker, helt siden Oppløsningstendender har jeg vært fan. Husker henne den gangen hun da fikk blomster og heder og ære på Bokfestivalen i Oslo, skal tro om det ikke var den gangen da jeg traff deg på gata der og vi snakket med Frode Eie Larsen. Før BB-treffet. Hun hadde vunnet en pris da også.
  Nu vel.
  Gjenkjenbart det med den serien om tidsreiser, du. ( Den 17. februar startet sesong 5 på Viaplay, gleder meg masse.. spoilerbilder ligger ute på fb-siden, nam nam)
  Ellers ser jeg på Full spredning som en utrolig festlig harselerende satire som tar mye på kornet i vårt overmetta samfunn.
  Interessant også å lese alle kronikkene og meningsartiklene og artiklene i avisen ei kjølvannet av denne boka, for tiden, som feks Aftenposten og Adressa.
  Artig innlegg !

  SvarSlett
  Svar
  1. JA, det husker jeg når du nevner det Anita. Tror jammen det må være første gang da jeg var med på bokbloggertreffet og Bokfestivalen i Oslo. Du verden for en hukommelse på deg -)
   Så absolutt harselerende satire! Jeg fikk et lite snev av Are Kalvø hist og her i boka. Det er noe med skrivestilen, den litt tilbakelente overbærenheten i skråblikkene og kommentarene som kommer. Jeg må rett og slett lese Atter Nei-boka også, selv om jeg synes Oppløsningstendenser ikke kunne måle seg med Full Spredning.
   Var redd for å google andre/avisers meninger om boka, så det skal jeg nå. Får håpe at kronikkene og artiklene ikke ligger bak betalingsmur...
   Viaplay? Mmmhh... Har jeg ikke. Er ikke det en betaltbar sak? Vi har tilgang til Netflix og HBO her borte, og nå har jeg funnet ut hvordan jeg kan streame NRK TV. Kommer ikke Outlander til å fortsette på Netflix også da??
   Og takk :)

   Slett
  2. Ja, var det ikke koselige tider den gang Oslo Bokfestival eksisterte og BB-treffene var samtidig.:)
   Hukommelsen min har vært og er plagsomt god til tider. På godt og vondt.
   Stilen til Lykke er veldig bra. Nei-og-atter-nei-boka var også veldig god, synes jeg, elsker den slutten der.
   Tror noe av debatten i Aftenposten ligger åpent, i alle fall leste jeg noe av det, men noe ligger under muren om jeg ikke fikk med meg.
   Det startet med noen lege-pasient-historier, for å bekrefte at Lykke ikke er på villspor, så kom det visst motsvar, og så er debatten i gang..
   Likte det Adressa skrev i går om at fokuset kan bli feil, siden det kan virke som at pasienter ikke blir tatt på alvor jfr Aftenposten-saken, at de blir latterliggjort. (under muren, tror jeg) Altså, det er viktig at temaet blir balansert når man drar det ut i samfunnsdebatten.

   https://www.adressa.no/pluss/meninger/2020/02/12/Arrogant-å-gjøre-narr-av-folk-som-går-til-legen-21072841.ece

   Viaplay koster penger ja, ca 100 pr mnd, sist jeg var abbonent. Uten bindingstid, så da sier jeg opp når sesongen er ferdig.
   Netflix kommer et år etter.. Orker ikke å vente til 2021.

   Slett
  3. Hæh? 2021? Nei det kan man ikke vente på! 100,- uten bindingstid? Da er det jo ikke noe å tenke på. Billig for en Outlander-sesong. Jeg trodde Viaplay var en "bind-deg-for-12-mndr"-app som var null fleksibel. Da gjenstår det bare å få sambo oppdatert på sesong 4 og teste at vi faktisk kan kjøre Viaplay her borte.
   Jeg elsker å gå på kino, men trenger alternativer. Pga kronekursen er det blitt svindyrt å gå på kino her. Tror jeg betalte tilsvarende 260,- for to personer, liten sal, dårlige stoler, flatt gulv, men med lite folk og god lyd da. Vi betaler vel det samme i luksussalen i Stavanger, men det inkluderer både snacks og drikke i skikkelige sofastoler som man kan lene bakover. Og med goood plass til beina. Nok digresjon, Viaplay it is!
   Og ja, det var kjempekos med Oslo Bokfestival og BB-treff samtidig. Tunge kofferter på vei hjem, og nytt lesestoff for minst ... en mnd frem i tid -)

   Slett
  4. Jepp. Det går jo ikke.
   119,- pr.mnd ser jeg.. Og 12 episoder= ca 4 mnd. Det er det jo verdt.:)
   https://viaplay.no/serier/outlander

   Viaplay har også rettighetene til sesong 6.

   Før brukte jeg å slå til på intro-tilbud, men det får jeg visst ikke lenger..

   Kino er kino, serie serie.. Like dyrt som her hjemme der nå da. Ligger vel på 110-130 her også, alt avhengig av film og sal.

   BB-treff i gamle dager; masse leseeks, samt bøker kjøpt på festival, ja kofferten ble tung;)

   Slett
  5. Du som leser/lytter flytende engelsk har jo også en mulighet her:
   https://www.starz.com/us/en/buy?TID=37504&utm_campaign=om-otl&utm_medium=social&utm_source=fb&fbclid=IwAR0WZENk7IlluH8xLPQd0RKHWO-zxcCB3oa55P5aI_qXQQmlxrN4BZ9APw4

   Slett
  6. Starz er dessverre ikke tilgjengelig utenfor USA og Puerto Rico :-/

   Slett
 7. Hm, jeg har ikke sett på disse bøkene som noe for meg. Jeg er så sær på humor i bøker at omtaler jeg har lest skyver meg unna. Men nå ble jeg imidlertid veldig nysgjerrig :-D Du skriver som vanlig utrolig godt og inspirerende. Jeg snur og legger bøkene til tbr-listen :-)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)