torsdag 15. desember 2016

Biografisirkelen - Mr. Ice and Snow himself

Siste biosirkel av året, og tema er is og snø. Det ble derfor veldig naturlig for meg (langs bassengkanten i Bangkok...) å ta for seg mr. Ice and Fire himself, nemlig George R. R. Martin som skrev (og fortsatt skriver på) A Song of Ice and Fire - eller Game of Thrones om du vil. Og forte seg og skrive bør han, for TV-serien har tatt igjen bøkene og raser forover i høyt tempo, mens den godeste GRRM himself har en tendens til å sige rundt og gjøre helt andre ting enn å skrive for tiden, - ihvertfall ifølge hans egen blogg som jeg har fulgt noen år... Kanskje suksessen har gått ham til hodet? MEN JEG VENTER PÅ SISTEBOKA - OG ER IKKE ALENE! Anyway, jeg har ihvertfall lest - A biography av Lily McNeil.

(Og liiikner litt på nissen igrunn... - ekstrapoeng for årstidsmatch?)

GRRM har faktisk skrevet sci-fi, fantasy og horror fiction siden 1960-tallet og vant sin første award - Alley Award - så tidlig som 1965. Gjennombruddet kom imidlertid ikke før med nevnte Game of Thrones, og nå er det vel svært få som ikke kjenner til forfatteren. Et tegn i tiden, at det må film til for å sette dyktige forfattere på verdenskartet? Når det gjelder Martin selv så hadde han et helt annet ønske om yrke da han var ung, han ville nemlig bli astronaut. 
"At a certain level you actually think, I'm gonna fly to other planets, and then you think, well, maybe I'm not gonna fly to other planets. I think I should just write about other planets and other civilizations."
Og den største inspirasjonen til forfatteren var faktisk Marvel's Spider Man og Iron Man. Hvem skulle trodd det fra en mann som har mottatt flere Hugo og Nebula awards. Vi begynner et sted alle!

George Raymond Richard Martin ble født i 1948 i New Jersey. Som alle barn ønsket han mer penger enn han fikk hjemme. Men istedenfor å gå med avisa så skrev han "monster stories" som han solgte til de lokale ungene. Det han brukte pengene til var Milky Way sjokoladeplater. Tidlig krøkes, som god forfatter skal bli? På highschool fortsatte han å skrive og som 21 år gammel solgte han sin første offisielle historie - Hero - som ble publisert i Galaxy Magazine. Som bakgrunn har Martin en master i journalistikk, men istedenfor å jobbe som journalist under Vietnam-krigen - en krig han var så absolutt imot - så jobbet han istedenfor som frivillig med et nasjonalt støttet program med formål å bekjempe fattigdom. Forfatteren underviste også i skriving i flere år, noe som han elsket. Problemet var, at han likte det så altfor godt. Såpass godt at det gikk ut over egen skriving, en driv han ikke klarte å undertrykke. Han måtte rett og slett velge, og valget ble å fortsette og skrive sci-fi og fantasy.

På privaten og damefronten har det imidlertid vært svært lite action for forfatteren. Han giftet seg første gang i 1975 med Gale Burnick. Ekteskapet forble uten barn og varte kun i fire år. Det gikk deretter så langt som til 2011 før Martin giftet seg igjen med sin kjæreste gjennom et helt halvt liv, Parris McBride. (Ikke mange detaljer? Nei! Og jeg kommer tilbake til det...). Et fun fact: GRRM har deltatt på absolutt alle WorldCon's (World Science Fiction Conventions)siden 1971. Det sier litt om dedikasjon, gitt.

Jon Snow - død eller ikke død?
Bildekilde: Huffington Post
Det er blitt trukket flere paralleller mellom Game of Thrones og Lord of the Rings av Tolkien. Både i bok- og filmformat. Men der hvor LotR utmerker seg som en trilogi i filmformatet så ville ikke GoT kunne prestere like godt. Årsaken? LotR er basert på kun ei bok fra Tolkien, og ble til tre svært lange helfilmer. Med tanke på at GoT er på totalt 7 bøker, så ville tilsvarende blitt 20 filmer. En umulig og svært kostbar affære og hvor svært mye måttet ha blitt utelatt. Produsentene endte derfor opp med TV-serie formatet og komprimerte hver bok inn til en TV-sesong hver. Som alle vet, en stor suksess. Den største forskjellen mellom Tolkien og Martin? At sistnevne tar livet av karakterene sine underveis! Der hvor Tolkien bevarer mer eller mindre hele "fellowship of the ring" gruppa, så knerter Martin en av hovedrollefigurene allerede i sesong 1. En uhørt tankegang på papiret, men du verden som det fungerer! Time Magazine uttalte i 2011 at George R R Martin var "one of the most influential people in the world." Kanskje å ta litt hardt i, men likevel.

Om sin egen skriving sier Martin:
"I can tell you generally that when treating with magic in fantasy, you have to keep it magical. Many fantasy writers work out these detailed systems and rules, and I think that's a mistake. For magic to be effective in a literary sense, it has to be unknowable and strange and dangerous, with forces that can't be predicted or controlled. That makes it, I think, much more interesting and evocative. It functions as a symbol or metaphor of all the forces in the universe we don't understand and maybe never will."
Game of Thrones var inspirert av den historiske War of the Roses mellom Plantagenet husene i Lancaster og York såvel som Sir Walter Scott's 1820 roman Ivanhoe. Et annet lite fun fact - jeg har vært på Hadrians Wall, en 117 km lang mur som engang markerte den nordligste romerske grensen i det vi idag kaller Storbritania. Denne muren er inspirasjonen til muren mellom menneskene og the wildlings i GoT.

Hadrians Wall - også kalt den romerske mur, påbegynt 122 e.kr


Om biografien

Så hvorfor disse digresjonene, filminfo og bilder? Vel - forfatteren av denne biografien er som nevnt Lily McNeil. Og for å være helt ærlig - den er utrolig dårlig!!! (Boka rett og slett suger! Sa jeg det? Ja det sa jeg!) Det er ei tynn flysse av ei bok, og jeg lærte mer om forfatteren ved å google i 10 minutter enn hva hele boka klarte å prestere - ferdiglest på 20 min. Her er det knappe 30 sider med copy/paste fra intervjuer av forfatteren, kort wiki-info og størst fokus på GoT filmen. Sørgelig lite om Mr. Ice and Fire himself. Forarbeidet mitt har vært svært dårlig da jeg plukket boka, det skal innrømmes - men, til mitt forsvar så var det kun denne biografien jeg fant av mannen på Amazon. Så jeg trodde osv... Mitt tips: Stay away fra biografien! Google rules! Jeg så i ettertid en ærlig sjel på GoodReads hadde skrevet følgende om denne boka: "Looks like it was cut and paste from Wikipedia, can't believe I paid for this horseshit." Så vet dere det... Nei les istedenfor mursteinene A Song of Ice and Fire. FAN-TAS-TISK! :D

Kilde: egen ebok - Utgitt: dessverre - Forlag: Amazon - Sider: 40 - Utfordring: Biosirkelen, GoodReads


 
Min egen drage - langs bassenget her i Bangkok :-)

 
.

6 kommentarer:

 1. "Utgitt: dessverre." Hahaha, huff. Synd at det ikke skal gå an å skrive en ordentlig biografi når man først setter i gang. George RR Martin virker jo som en ganske spennende og på mange måter unik person, så det må da være noe å interessant skrive om uten å "kopiere fra wikipedia" (!???).

  Jeg har lest de 3 (egentlig 3,5. Kom halvveis i bok nr 4) første bøkene i serien, før jeg måtte gi meg. Fikk nok. Game of Thrones var OVERALT. Tenkte at jeg måtte vente litt og nå har det gått over fire år og tja, er vel ikke noe nærmere å fullføre. Men det er ikke Martins feil egentlig, han skriver jo godt. Det ble bare for mye hyping og snakking om GoT overalt, og da mister jeg interessen.

  SvarSlett
  Svar
  1. haha - ja dessverre... Martin skriver spennende, men jeg syns ikke biografien beskrev noen spennende person nei. Helst kjedelig. Og nerdete. Men kanskje man må være det for å bygge så utrolig kompliserte historier? Lurt å vente med bøkene til hypen har lagt seg. Der er jeg helt enig. Jeg leste bøkene som var kommet ut før TV-serien begynte å rulle. Da var det mye mindre trykk på bøkene, selv om de selvfølgelig var populære. Men man slapp å lese om GoT over alt. Hele tiden...

   Slett
 2. Veldig godt innsalg av GoT, men ikke av biografien. Fikk veldig lyst, igjen, til å lese kolossene GoT, har en av dem i hylla. Serien har jeg dog ikke sett, mua ev enkelte episoder sammen med min eldste sønn som er storfan, men jeg har syntes den har vært for brutal.. Mulig jeg tåler bøkene bedre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Bøkene er mye bedre!! Ikke akkurat en bombe... Noen av scenene blir vel visuelle på film, men så spørs det på fantasien din da hva du ser inni hodet når du leser ;) Jeg venter som sagt på flere bøker, men ble utrolig skuffet over denne biografien - som er den eneste sålangt som jeg har funnet. Den godeste Martin virker som en superkjedelig type, men kan han være det når han skriver så vanvittig store verdener??

   Slett
 3. Hjemme fra Oslotur. Du sitter vel på ei strand og skriver om de andre 3 snø-bionene du skulle lese? Ja?
  Æsj og æsj til dårlige biografer. Hun ville vel bare skrive i full fart for å tjene penger mens han Martin var i vinden. Likte funfactsen og alt du har googlet deg fram til - og er - som alle andre - fan av tv-serien, ikke lest bøkene. Jeg tenkte å lese, vurderte sterkt å lese, også ta for meg tv, når alt var ferdig, men fristelsen ble for stor, og nå er det for sent. Altfor lange bøker å lese når man kjenner storparten av historien. Ihvertfall for meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skulle SE en snø-bio og skrive om Whistler samt å lese denne. Da de få sidene var ferdigspist så orket jeg rett og slett ikke. Ble fullstendig demotivert av denne biografien. Hvordan er det mulig å få utgitt noe så aldeles skrekkelig dårlig? Tviler på at dama har tjent stort på denne, og jeg skal gjøre mitt - og poste en skikkelig dårlig ener-stjerne på Amazon. Burde fått null...
   Og serien burde du lese, uansett om du har sett TV-serien frem til nå. Martin skriver veldig bra!

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)