lørdag 13. februar 2016

Samleomtale

Ett av mine nyttårsforsetter er å skrive et par ord om alle bøkene jeg leser, derfor - et kjapt, lite oppsamlingsheat grytidlig dagen før Valentines morgen.. (Nok en importert amerikansk "day" som jeg har lite til overs for - nuvel..). Bøkene som sålangt har unnsluppet bloggen er ikke mange, men til gjengjeld varierte.


Jeg har likt Indridason, og begynte´(nesten) - kryss i taket - på nummer én i serien. Traust, sakteflytende krim. Nå er jeg en tålmodig sjel iblant, men ett sted går grensen - og grensen gikk ved denne boka. Ikke spesielt spennende plott, mye mellomsnakk og digresjoner og forsøk på to parallelle plot som jeg ikke syntes gjorde hverandre mer spennende eller tilføyde noe til helheten. I utgangspunktet blir en ung asiatisk gutt myrdet, men hva er motivet? Hvem er den forsvunne kvinnen? Hva har lærerne på skolen med dette å gjøre? Rasisme? Annet? Gjeeeesp... Tror jeg skal ta en Indridason-pause nå... Denne var usigelig treig og lite engasjerende. Synd. But I'll be back... trur eg...  
...en kommentar som leder meg direkte til den aller beste boka av de jeg ikke har omtalt, nemlig den Spellemannsprisvinnende(!) "Jon Eikemo leser Jacob Sande". UTROLIG BRA! Jeg digger forfatteren og visesangeren Jacob Sande. Han skrev i all hovedsak om sjømannslivet og livet i fjordlandskapet på Vestlandet. Diktene fremkaller det meste, også denne samlingen glitrende lest av Jon Eikemo. Jeg flirte, gapskrattet, funderte, fikk litt fnatt av det groteste (lytt til litt av Likfunn her) og burleske og hadde en tripp og to ned memory lane sammen med melankolien. Denne lydboka ligger på Storytel og kan rett og slett bare anbefales. Trur eg... :-)Sisteboka ut sålangt ikke omtalt er den nye serien Vulcan's Fury fra Michael R. Hicks. Jeg er subjektiv her, for jeg er deltakende i editeringsprosessen også på denne. 2 ukers arbeid nettopp ferdig og avlevert, så nå kan jeg lystlese igjen. Ei fantasybok helt annerledes enn de sci-fi/fantasybøkene han har gitt ut tidligere. Handlingen er lagt til romerriket, men ikke nødvendigvis til det romerriket vi kjenner til fra ca 800 f.Kr til ca. 500 e.Kr. Dette romerriket er basert på vårt gamle, med styreform, skikker og en ledende Cæsar. Men når i tid vi befinner oss vet jeg ennå ikke etter lest førstebok, flora og fauna er distinkt annerledes, det rusler hexatigre i skogene og alt det grønne er ikke spiselig, for å si det sånn. Hicks har gjort sin research når det gjelder å portrettere det gamle romerriket, styresett og intriger. Jeg har googlet meg grønn, men fant ikke en eneste logikkfeil. Historien er spennende, boka avslutter med en cliffhanger, og jeg sitter og spinner littegranne irritert over at jeg ikke har nesteboka i serien foran meg. For de av dere som er interessert så gir jeg lyd når denne er tilgjengelig og jeg kan si noe mer om historien :)

Jeg er omsider igang med biografien til lesesirkelen denne måneden, men om jeg blir ferdig ila februar vil tiden vise. Danseren Rudolf Nureyev står på planen. En utrolig spennende fyr, og starten av boka har direkte litterære kvaliteter. Jeg ble nesten sjokkert, for det har jeg ikke vært vant til de siste rundene i bio-sirkelen. Dette blir bra (selv om jeg - igjen - har valgt en murstein). Nathan Farrugia har også sendt meg et forhåndseksemplar på førsteboka i sin nye serie som blir utgitt om en måneds tid. Helix skal serien hete, og jeg tripper etter å gå igang også med denne. De av dere som leste og likte hans 5th Column serie (technothriller på høyoktannivå) har sannsynligvis noe å glede seg til. Det gjør jeg! (Og kjenner jeg meg rett så sniker denne boka seg foran både bio- og 1001-sirkelen denne måneden...). Spennende tider!

...og her borte er det påskestemning og påskeføre i fjellet.6 kommentarer:

 1. Kos deg i utlendighet, i dag har vi hatt akkurat den samme nydelige blå himmelen her i Bergen. (Så at jeg ga Vinterbyen en 5`er :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi får nyte været når vi har det.. Her har vi hatt sprutregn innimellom, så det er bare å carpe øyeblikkene :) Jeg lette etter Vinterbyen på bloggen din. Har du en søkefunksjon? Fant ikke omtalen av boka.. Jeg ble rett og slett lei Erlendur, og må ta meg en pause. Har lyttet til ei bok i måneden de siste månedene og det har gått fint til nå. Kanskje jeg rett og slett har fått en liten overdose? Indridason skriver godt, men jeg syns som sagt denne ble temmelig treg. Hadde vært kjekt å lese omtalen din!

   Slett
 2. Jeg har også Arnaldur pause, men jeg kom til 9 før jeg ga meg. (Alle er løst dokumentert). Jeg skal selvfølgelig også høre resten, tror det er 2 som har kommet til etter jeg tok fri, men har ingen hast. Har nå istedet begynt på Åsa Larsson. Er på bok 2 og synes foreløpig det er fint. Kanskje litt mye prester og hunder (for mange kjæledyr i krim gjør meg nervøs).

  Jeg venter spent på Rudolph - og krysser fingrene for at han ikke havner bakerst i køa. Det er allerede 16.feb. SAnde skal jeg høre (kanskje) når jeg har hørt Fosse, som ikke skjer før jeg har lest ferdig trilogien.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt du har en plan på Fosse-lesinga di :-) Jeg har begynt på Nureyev. Må kaste meg litt rundt her, for det er mye jeg vil lese på altfor kort tid. Min Arnaldur-pause blir lang denne gang. Skal gjennom VanderMeer trilogien først, så en dose Lee Child på øret, tenker jeg. Sande er korthørt. Og skjønn. Om man liker gammelmodig diktning i Eikemo-drakt. Prester og hunder i krim? Hmm... Åsa Larsson har jeg aldri lest.. Doris Lessing ja, Shantaram. Den glemte jeg også. De planene.. Hicks-boka tok uforholdsmessig lang tid å komme gjennom denne gang. Mye googling og kontrollsjekking og vips så er 2 uker gått. Ikke får jeg lest blogger heller. Skjerpe meg!

   Slett
 3. Jeg har hele tiden tenkt at Hicks bøker appellerer til meg, men denne lesetiden, denne lesetiden, den strekker slettes ikke til. Dette tror jeg faktisk er det andre blogginnlegget jeg leser på en uke hvor leseren har vært skuffet over Arnaldur. Jeg leser jo sjeldent krim, det var den tida igjen, og jeg merker at forfatteren ikke akkurat hopper inn på ønskelisten min.

  Jeg liker forresten målet ditt, og kjenner på at jeg burde satt meg samme mål. Kanskje neste år? Ha en fortreffelig helg, Marianne!

  SvarSlett
 4. Håper du har det helt fantastisk! :-)

  Jeg er ajour med Arnaldur. Det vil si at jeg nettopp fullførte den siste boken hans og jeg er stor fan. Men jeg ble veldig nysgjerrig på den Vulcan's Furyen din. Det hørtes ut som perfekt fantasy for meg, så jeg må iallefall lese mer om den :-)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)