søndag 25. oktober 2015

Sålangt i oktober - samlebokomtale

...så har jeg lest, vært asosial og nøyd meg med det. Bøkene har vært varierte, noen gode, enkelte ikke helt som forventet, og ei temmelig skuffende, selv om den var god - og solgt til 10 land allerede - for fallhøyden var stor, og sånn kan det gå. Det er dags for noen few-liners bokomtaler. Man må da komme ajour!

Arne Henning Årskaug: Utstyrstekstar
Kortprosa, når ikke Fotturar i Norge til midt på leggen, rotete og lite fengende. Lesegleden led nok litt av at Samlaget sendte meg feil bok - jeg ventet nemlig på Fotturar, og fikk denne først. *

Arnaldur Indridason: Røsten
Islands svar på Jørn Lier Horst, bare noe mer sakteflytende. Gjennomført og god krimhistorie om en barnestjerne/korgutt som i voksen alder blir funnet drept i kjelleren på et hotell, naken og med kondomet på. Ble kanskje løftet et hakk av at jeg lå ved en bassengkant i 38 grader og lyttet til denne. ***

Vigdis Hjorth: Hjulskift
Svikter aldri! Sannsynligvis og kanskje den beste av Hjorth jeg har lest sålangt. Kanskje delt førsteplass med Snakk til meg. Litteraturprofessor og litteraturelsker Louise finner kjærligheten med bilselger Truls som aldri har lest ei bok. Morsom og på kornet om forhold på tvers av samfunnslag og -normer. Kan fisketurer, mygg og sex i trange campingvogner veie opp for samtaler om Ibsen, Brecht og verdien av å lese bøker? Les! *****

Lee Child: Bad Luck and Trouble
Innleserne til Lee Child - han veksler mellom et par - har bare de mest sexy, mannlige innleserstemmene jeg har kommet over. De passer SÅ til helten Reacher (og er SÅ forskjellige fra Tom Cruise som de kan komme!) og er så herlige å ha på øret at jeg nesten ikke henger meg opp i feil og mangler i historiene. Denne er spesielt god. Historien altså. Om man liker å ha film på øret (eller liker å lese film i bokform). ****

Maja Lunde: Bienes Historie
Jeg har hørt masse om denne boka, spesielt direkte fra forfatteren selv og jeg hadde skyhøye forventninger. Boka var god, misforstå meg rett - det er absolutt en grunn til at den er solgt til nå 10 land allerede. Men jeg forventet meg kanskje noe mer? Biedøden er et utrolig interessant emne. Jeg hadde likevel håpet at de tre historiene i boka fra tre forskjellige tidsepoker skulle gi meg noe mer. Et mer komplett bilde og en mer intens historie. Er det pga den så veldig store forventningen at jeg ble skuffet? ***+

John Scalzi: Old Man's War
ENDELIG! Da fant jeg omsider tilbake til sci-fi, den foretrukne sjangeren over alle før jeg begynte å blogge og fant en enorm verden der ute av andre, fortreffelige forfattere. Det var likevel herlig å lande med en lettlest, småhumoristisk Scalzi som tok meg med i krigen hvor ingen soldat er under 75 år gammel - kvinner som menn,  verdener koloniseres, det hoppes mellom univers med letthet og eleganse, og det beste? Det er mange flere bøker i serien - dette er den første! **** :-)

Elle Andra-Warner: David Thompson
Biografien til Canada's største eventyrer som på 1700-tallet kartla store deler av Canada til fots eller med kano. Historien til Thompson er formidabel, og det ligger et par gode filmer ute på youtube. Det florerer også informasjon om Thompson på mange nettsted så derfor visste jeg mer enn boka da jeg først startet på biografien. Jeg skal ikke si den var dårlig, men den gav meg lite tilleggsinformasjon. Bærer preg av at Thompson er long gone, og at forfatteren lener seg på mye av informasjonen jeg allerede hadde tilegnet meg før jeg leste boka. **+

Sånn i bunn og grunn burde dette vært delt opp i flere omtaler. Mange av bøkene over fortjener sitt eget innlegg, men det går ikke alltid som man planlegger. Regner med å være i septemberdriv i november igjen :-)Ikke mye vann i bekken vår forrige uke...

.

26 kommentarer:

 1. Enig med deg, Hjulskift er hennes beste! Jeg likte Bienes historie hakket bedre enn deg ser jeg :) Godt med korte omtaler når øyelokkene siger og mørket ute er mye mørkere enn ellers.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg likte Bienes Historie jeg også, ser du. Men jeg hadde dessverre vært på et ekstremt godt bokbad med forfatteren på Kapittel. Jeg tror at om jeg ikke hadde vært så hyper på boka i utgangspunktet så ville den klatret høyere opp på fornøyd-lista mi. Men sånn er det av og til. Ja Hjorth og Hjulskift er rett og slett bare veldig bra. Og dessverre veldig så gjenkjennelig, på så mange punkt. Igjen. Fra Hjorth... :D Korte omtaler ble løsningen denne måneden. Lysten til bare å krype under pleddet med flere bøker har vært stor :)

   Slett
 2. Er enig med deg når det gjelder Bienes Historie! Det er en god bok, men jeg forventet likevel noe... mer.
  Nå fikk jeg veldig lyst til å lese Hjulskift også, har hatt den i hylla altfor lenge :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre at jeg ikke er alene om Biene. God idé, godt skrevet, manglet noe! Og dersom du har Hjulskift i hylla - ikke nøle, les kvinne, les! :-)

   Slett
 3. Jeg har enda Biene tilgode, kjekt å skru ned forventningene litt. Korte omtaler er greit det, så få man frem essensen. Hjulskift likte jeg også godt, nest etter Snakk til henne. Godt du likt den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjorth er nok kanskje min største norske favoritt gjennom tidene. Jeg porsjonerer forfatterskapet ut og har alltid en ulest bok i hylla på vent. Når det gjelder Biene så fortet jeg meg å lese denne før det ble skrevet altfor mye om boka, livredd for å bli enda mer forutinntatt enn jeg allerede var. Den ER god. Den ER interessant. Nå ser jeg fram til å lese andres omtaler. Grepene Maja Lunde har gjort rent fortellerteknisk syns jeg nemlig er veldig bra, men så var det dette med gjennomførelsen da.. Les boka. Nå er jeg nysgjerrig på hva du synes :)

   Slett
  2. Fra å ha lest all hypen om Biene, så synes jeg det er greit å se noe som er mer på jorda. Men den kommer ikke først i køen, siden jeg prøver å prioritere de leseksene jeg har selv har spurt om, først. Anh Hjort, har forresten et par gamle av henne i hylla, fra 80-tallet tror jeg, tidlig Hjort, som jeg ikke husker noe av. Fransk åpning og Drama med Hilde. Har du lest dem?

   Slett
  3. ((((Anita))))
   , nå igjen????

   Slett
  4. Oops.. feiltasting Hjorth! Gjort er Hjorth, Hjorth er gjort, haha!

   Slett
  5. Tok den omsider, litt treg, eller for kjapp til å taste, alt etter som..

   Slett
  6. hehe... hva skjer -)
   Fransk Åpning og Drama med Hilde har jeg ikke lest. Jeg leser forfatterskapet i hytt og vær som sedvanlig (selv om jeg er blitt noe bedre med serier, Ingalill(!))
   Biene må likevel ha truffet en nerve, for det er få forfattere forunt å bli solgt til 10 land, mer eller mindre rett etter utgivelse..

   Slett
  7. Det rykket hardt i rødblyanten min -))

   Slett
  8. HAHA - stakkars Vigdis, forever feilstavet :D

   Slett
  9. Alvorlig tema, Marianne- mange som er opptatt av verden/klima/miljø for tiden heldigvis .
   Ingalill: Du skulle vært norsklærer, i et klasserom.;)

   Slett
  10. Vigdis er feiltastisk (bare hun ikke blir rosa).

   Slett
  11. Ja gudsjelov for det, Anita. Nettopp derfor burde boka vært mer intens, hatt mer punch bak. Virkelig fått oss til å gruble over biedøden i et miljøperspektiv. UTEN at jeg syns boka behøver å predikere noe. Jeg tror savner å sitte igjen med en sterkere følelse av at forfatteren vil si noe mye sterkere med historien sin enn hva som kom frem. Til tross for at dette er fiction.

   Slett
  12. Og ja til Ingalill - som lærer - MED linjal...

   Slett
  13. Skjønner hva du mener. Spent på hva jeg synes da.. Driver og leser Ferrante to nå, men startet på Doppler på bussen hjem i dag, litt lettere..
   Ingalill med linjal? Huttetur.. da blri det vel smekk på fingrene rett som det er..

   Slett
  14. Har fått meg Doppler på Kindle nå, og fant nettopp ut - at Erlend Loe skal lese hele boka på Litteraturuka på Sting i Stavanger i november! Ei hel bok lest av Loe - in one go. Bevares!

   Slett
 4. Neste Hjorthbok ut for meg er Om Bare - den har jeg gledet meg til lenge. Så langt, jeg sier det igjen, er Tredje.Pers Entall, min favoritt. Har fremdeles flere igjen, så for tidlig å utrope hennes aller beste, men Hjulskift er høyt der oppe. Glad du skriver det du gjør om Biene, for den hopper jeg glatt over. Ble aldri helt bitt av Reacherbasillen - selv etter du lurte meg til å lese enern, men det kan godt hende jeg prøver igjen. Har fremdeles 2 Drum til overs - og Arnaldur produserer fremdeles. Tenkte også å ta for meg Kallentoft og Åsa Larsson - jeg har komplett hekta på svenske lydbøker, men deretter - kanskje - Childs. Kanskje.

  Sliter med å få tid nok til å lese - så jeg hender opp med lydbøker - i farta - synd ikke alle nye norske går rett inn på storytel -))

  SvarSlett
  Svar
  1. Tredje Pers Entall står allerede i hylla, som neste Hjorth ut. Skal leses før jul. Jeg er blitt flink til å porsjonere. Noe som betyr, at nytt Hjorth-innkjøp må planlegges. Se for deg Louise og Ingrid Winter dele ei rødvin og tre, hehe... Reacher benyttes til det Reacher er best til - bedøvelse av de mentale smertene som oppstår ved klesvask og -stryk, støvsuging og gulvvasking. Som balsam for husmoryrket. No less. Drum er fantastisk bra til fotturar. Og som gledesspreder. Jeg har omsider begynt å like Nygårdshaug veldig godt etter jeg startet på Drum-serien. Ja, jeg er treig.. og Arnaldur er temmelig treig.. men det er noe med Erlendur jeg liker. Og så er jeg nysgjerrig. Finner han noen gang broren? ja si det.. Men svensk på øret? Der sliter jeg!

   Slett
 5. Arnaldur er ein bra mann, og Lee Child er ein tøffing..!
  MEN -
  Har aldri lest Hjorth, og har ikkje det minste lyst til å prøva. Har ikkje lyst til å lesa Bienes historie heller. Og sci-fi les eg i alle fall ikkje..!

  Dette med lesesmak og leselyst er pussige greier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt herlig at vi har så forskjellig lesesmak. Jeg lurer på hvor disse preferansene egentlig kommer fra? Du har i det minste et nokså klart krimfokus, mens jeg virrer innom de fleste sjangere og ser ikke ut for å finne roen før jeg klarer å sette sammen "blanda drops" på en slags balansert (i mitt hode) måte. Jeg går bananas i godtebutikken, mens andre går rett på hylla/hyllene de vet de liker. På et vis så misunner jeg lesere som i utgangspunktet vet mer om hva de liker - kanskje har litt smalere interessefelt? for da blir man så mye mer kompetent innenfor sin/sine sjangere. Har imidlertid landet på at jeg må innse at jeg er den jeg er, og fortsetter vel med å lese på tvers av det meste resten av livet. Er ihvertfall veldig enig i din første setning - og siste :-)

   Slett
 6. Ja, tenk, det er du som hadde for skyhøye forventinger! Boka var knallgod, jeg synes nemlig at historien har både driv og punch! Det er helt sikkert deg det er noe feil med :-P

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)