lørdag 30. november 2013

Så var man her igjen - med samlebokomtaler - og status :o)

Svosj så ble det oktober og november oppsummering i ett! Verden har gått videre utenfor egen studieboble, og jeg er klar for en oppsummering av bøker lest de siste to månedene jeg har vært i hi. Det ble faktisk et par, hvem skulle trodd. Stuene har jeg også fått pusset opp og flyttet tilbake inn i. Ser ut for at det jeg må gjøre når det topper seg på aktivitetsfroten er å fylle på mer! Utrolig hva man får gjort når man er påskrudd! Vel vel - tilbake til bøkene. Det mangler selvfølgelig omtale på de aller fleste leste i september så jeg får gi bøkene en kjapp runde underveis her.

Jepp. Spesiell blanding! Jeg har lest min første Cecilia Samartin bok - Lille Vinge, og det ble en barnebok. Den ble lest mellom tørre fagbøker og jeg må jo si at det var virkelig en søt liten historie om en pike og en flaggermus og deres uventede vennskap. Jeg er kresen på barnebøker, men denne hadde jeg lest til min datter om hun var i rett alder! Boka ble tilsendt fra forlaget. Anbefales! Amelia Earhart skrev jeg om her! En grei biografi, men skrevet for et noe yngre publikum enn meg selv sånn i utgangspunktet. Kan anbefales likevel. Og The Norwegian Hytte også - her. Boka var en giveaway fra forlaget. Sistnevnte var en festlig sak som jeg nå har kjøpt ikke mindre enn 5 - fem! - eksemplarer av. Julegaveboka above all i år! (Vi har hatt mange håpløse engelsktalende mennesker besøkende hytta - og de har selvfølgelig gått på ski - kind of..).

Nok en interresant blanding. To av dem er pensumbøker, og det er Mig äger ingen samt Fruen fra Havet. Førstnevnte er en fortelling om oppveksten til forfatteren Åsa som bor hos sin alkoholiserte alenefar - en mann som jobber på metallverket i Västerås. Det er en fortelling om klassetilhørighet, manndom og følelsen av å være utenfor, samt hvordan alkoholens makt kan påvirke en enkel arbeiderklassefamilie. Kjærligheten til sin far holder unge Åsa flytende under oppveksten. Dette er en vakker bok. Anbefales. Jeg måtte lese den på svensk (anbefaler norsk.. :-) Fruen fra havet - dramaet av Ibsen tar for seg problematikken rundt hvilke konsekvenser de valgene vi tar får for oss selv og andre. Eldre enkemann finner en ny, ung kone. Hun på sin side er forelsket i en sjømann. Døtrene til enkemannen kommer inn i bildet, og sånn går nu dagan. Faktisk riktig så fornøyelig skuespill å lese!  Hulemannen av Horst var imidlertid en av månedens høydare. Jeg digger Horst, og denne boka var usedvanlig bra! Kanskje boka får en fullstendig omtale en vakker dag. Det fortjener den. Anbefales virkelig !!!

Avsluttet oktober med enda mer krim! Jeg måtte avreagere etter pensumbøkene og norrøn grammatikk, og hvilken avslutning på måneden!  Etter Horst gikk jeg over på krimdebutanten Jan Erik Fjell med Tysteren. Stor overraskelse! En krimhistorie som begynner hos mafiaen i New York, men som koples mot et drap i Fredrikstad på en fullstendig overbevisende måte. Min første, men absolutt ikke siste Fjell-krim! Anbefales! Reaping the Harvest er den siste boka i en trilogi av Michael R. Hicks. Jeg har rost forfatteren opp i skyene ved flere anledninger (bok 1 her og bok 2 her), og avslutningen på historien om genmodifisert korn og hvordan denne industrien kanskje kan slå ut er både skremmende og tankevekkende. Flott action thriller som anbefales! The Bone Season er det blitt skrevet mye om fra bokbloggerne. Jeg likte den utrolig godt, og i motsetning til flere så syns jeg debutanten Shannon gjorde en veldig god og grundig jobb med å bygge opp et troverdig univers uten å gjøre det kjedelig. Jeg liker detaljert fantasy, forfatteren er ung (22) - og veldig lovende etter mitt hode! Anbefales! Og det var slutten på oktober. November har vært magrere enn mager. Jeg holder på med den tredje skjønnlitterære boka av måneden, men kan desto mer om Vålerenga, Steinkjer og Lyngdal dialektene, norsk grammatikk ned på morfem-nivå og bøyningsmønstre i norrøn tid...

SnowCrash - hurra og endelig sci-fi igjen! Denne er en (post)cyberpunk story som er full av svart humor og satire. Stephenson pleier å pakke masse morro inn i en og samme bok, denne intet unntak. Her er referanser til historie, lingvistikk (ref.pensum), antropologi, arkeologi, religion, informatikk, filosofi etc etc. Litt for enhver smak med andre ord. Boka handler om Hiro Protagonist som har funnet at det er kommet et nytt narkotisk stoff, kalt for «Snow Crash», på markedet. Dette stoffet blir tilbudt på den flotte metaversenattklubben the Black Sun. Hiros venn og hackerkollega blir offer for stoffets virkninger, som er helt unike i og med det at den har effekt både innenfor den virtuelle verdenen og i virkeligheten. Her er action i real time og i metaverset, ofte parallelt. Ikke så tung som Peter F. Hamiltons bøker, men likevel spekket nok for en sci-fi elsker. Anbefales. Hundehjertet var en underlig sak fra Mikhail Bulgakov (kanskje mest kjent som forfatteren av 1001-boka Mesteren og Margaritha) . Den handlet om en berømt professor som utfører en organtransplantasjon på en hund og skaper et menneske. Boka er en avsløring av Sovjetunionens virkelighet og et bidrag til den moralske siden av organtransplantasjoner. Etisk spørsmål: hva om vitenskapen klarer å generere et vesen som tenker og lever som et menneske, er i besittelse av de samme eller like rettigheter som et menneske - kan skaperen ta livet av det han har skapt uten konsekvenser? Dreper han da en mann eller tar han livet av en hund? På kanten til temmelig absurd, likevel tankevekkende. Lettlest bok til tross for tunge etiske problemstillinger. Jeg tror faktisk jeg anbefaler denne også - til en dag man er klar for et noe annerledes plott...


Sakprosa 

Dialekter i Noreg av Skjekkeland. De første kapitlene var interessante, hvordan dialektene er kommet til som de har - ringvirkninger av bymål og landsmål og påvirkning fra resten av Europa. Når det kom til detaljforklaringer så var det derimot ei utrolig tung pensumbok å bruke. Ingen oppslagsordliste bak i boka, så er man på jakt etter informasjon om palatalisering og tjukk l eller assimilasjon så må man bla og bla og bla i det uendelige for å finne på hvilke sider informasjonen finnes. Den er nemlig heller ikke samlet, men kommer i drypp både her og der... Ugh! Jeg fant meg ei alternativ pensumbok og kan anbefale den til alle som vil ta Nordisk Årsstudium. Dropp Skjekkeland dersom du finner den gamle boka Norsk Dialektkunnskap av Helge Sandøy fra 1987. Den fikk meg gjennom eksamensoppgaven på 1-2-3!!! Språkets mønstre av Kulbrandstad leser du om du har over gjennomsnittet interesse av norsk gramatikk. Her får du det ned på morfem- og stavelsesnivå. Utrolig bra bok! ...dog ikke sengelenktyre. Hoveddrag i norsk språkhistorie av Torp og Vikør tar for seg den indre og den ytre språkhistorien. Den indre har talemålet i fokus mens den ytre legger hovedvekt på utviklingen av de moderne norske skriftnormalene og den spesielle språksituasjonen vår fra runene til bokmålsreformen i 1981. Tung, tørr, informativ og spekket med norrøn gramatikk i tillegg. Like heavy som jeg fryktet den skulle være (er glad den er over - og bestått).


Tørre tall og fakta i kjapp oppsummering
 • 5 kvinner - 6 menn: jepp! Veldig bra! Nærmere 50/50 kommer man ikke...
 • 6 bøker på norsk, 4 på engelsk og 1 hel på svensk !!!
 • Totalt på land dekker jeg da faktisk på disse to månedene: Norge, Sverige, Russland, England, USA, Cuba (nytt land - hurra!), Australia

Målet med 85 bøker i året ble sprengt allerede i november! Ikke fordi antall er et mål i seg selv, men det viser at jeg har noenlunde kontroll på hva jeg tror jeg vil lese i løpet av et normalår. Neste år blir det selvfølgelig mye mer av "off the shelf" lesing også... *host*

Godt så e gjort sa kjerringå å snudde seg i sengå... Desember blir en normalmåned. Julestria har jeg et usedvanlig avslappet forhold til, nå er det tid for koselesing igjen! OG skikkelige bokomtaler!!!

I'm back!


Btw - size matters! ;o)


7 kommentarer:

 1. Dette var da skikkelig bra Marianne.:) :) Kos deg videre med lesing og studier og jul og alt.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Anita! Studiene har ferie til januar, og desember lover bra. Skal bli herlig med en beina-på-bordet måned. Jeg føler jeg har levd temmelig komprimert i det siste... Kommer du hjem til gamlelandet til jul?

   Slett
 2. (først mhauahshsa Sjekkeland, det var da også et navn -))

  Ikke verst det der, eksamen og alt, og veldig godt å ha deg tilbake!
  Linderborgboka er vel den eneste jeg har lest av de du summerer og der er jeg helt enig med deg - sår og veldig vakker. Hørte lydboka og kjøpt den i gaver i ettertid, det er vel det som kalles suksess - som hytteboka. Hvem gir du den egentlig til - de som har hytte? Må man ha hytte tror du, eller er det nok å ha vært på hytta, hvemsomhelses hytte? Jeg synes jo den ser fantastisk morsom ut men er usikker på om jeg har noen julegavermottakere som vil passe.
  Boneseason er notert! Selv om jeg sikkert kommer til å sitte fast i bookerland helt til neste shortlist offentliggjøres.

  SvarSlett
  Svar
  1. Linderborgboka var pensum, og det er det fine med hele studiet. Jeg er blitt introdusert til så utrolig mye bra litteratur! Gleder meg igrunnen til januar igjen! Med irsk sambo har jeg både familie og venner som har besøkt oss på hytta og fått smake hyttelivet. Bæring av mat, skuffing av snø, beinkalde morgener med dyna frosset fast i veggen og opp før fuglene flyr for å komme i bakken på uberørt pudder. Brunost og gammelt brød inkludert. Gir hytteboka til disse, for her kan de kjenne seg igjen i mye. Også ypperlig for alle nordmenn, som kommer til å ta alle poengene istedenfor bare de selvfølgelig ;o)
   Jeg har ikke kastet meg over booker-lister, naturlig nok. Leser fremdeles kun på innfallsmetoden og har faktisk ikke kjøpt nye bøker på flere måneder. Off the shelf er bare bøker fra før 2013 i hyllene, der sliter jeg ennå. Satser på at jeg neste år får kortet inn på uleste-bøker-hyllemetrene... Mål er ihvertfall kjekke på papiret... -)

   Slett
 3. Flott oppsummering, Marianne! Du har fått lest kjempemye disse månedene, og jeg beundrer virkelig kapasiteten din! Jobb, studier, oppussing...så bra jobba! Kos deg med lesingen i disse juletider. Det blir spennende å flere boktips i tiden fremover :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Anne! Nå føler jeg virkelig at jeg kan sitte med beina på bordet en stund because I deserve it - overskuddslageret er mer enn oppbrukt... Gleder meg til å lese andre blogger igjen og kose meg med omtaler og boktanker. Har savnet det disse månedene. Ha en flott førjulstid du også! Her skal det definitivt ikke stresses :)

   Slett
 4. Fin oppsummering dette, og som de andre er jeg også imponert over alt du har fått gjort - det blir kanskje slik når en har overskudd :)
  Mange spennende bøker du har lest! Jeg ante ikke at Cecilia Samartin hadde skrevet barnebok, den skal jeg notere meg. Ønsker deg en fin adventstid :)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)