søndag 16. desember 2012

Jeg har lånt min første e-bok fra biblioteket!

Etter barnesykdommene ble kurert på Ryfylkebiblioteket er nå e-bok utlånet oppe og sviver. Intet mindre enn en stor begivenhet, spør du meg! Superenkelt var det også - jeg er mektig imponert! Ikke var det noe fiks-fakserier å få dette til å fungere heller, for programvaren som kreves på PC er kun standard - Windows MediaPlayer, Adobe Reader og Adobe Digital Editions. Mao. programvare som de absolutt fleste av oss har installert allerede.

Som tidligere nevnt er det påkrevd å være registrert hos ett av de syv Ryfylke-bibliotekene som er gått sammen om løsningen før man kan låne bøker, men når det er gjort så er det like enkelt å låne som å kjøpe e-bøker på hvilken som helst nettbutikk. Man logger seg på med unikt lånenummer og personlig passord og kan bla i utvalget som foreløpig er på 158 e-bøker fordelt innenfor Krim/Spenning/Andre romaner/Noveller/Dikt og ett skuespill. E-bøkene legges i Lånekorga og når man er ferdig kan man enkelt klikke på hver bok og velge Last Ned. Elegant!

Utlånsperioden er i utgangspunktet 14 dager, og om du ønsker å forlenge denne er det mulig for ytterligere 14 dager. Etter utlånsperioden er utløpt vil e-boka rett og slett slutte å fungere. Skal bli spennende å se hvordan akkurat det forløper.

Så her sitter jeg, med ei av Ryfylkebiblioteket-avdeling-Strand's første e-bøker til låns. Jepp - dette var litt av en gavepakke for oss med lesebrett! Lenge leve teknologien :o)


Velkommen til Ryfylke E-biblioteket !!!




.

14 kommentarer:

 1. Du skriver at dei med lånekort i Ryfylke-biblioteka kan låne e-bøker. Trur du det går å låne for dei med nasjonalt lånekort?

  Forresten har eg nettopp lagt ut 3. søndag i advent-trekning, og det er Ann Brashares-boka som trekkes:-) Legg igjen ein kommentar på innlegget om du er interessert i å kanskje vera den heldige vinnaren.

  SvarSlett
  Svar
  1. På websiden deres står følgende: "Hjå oss kan alle låne! Barn får lånekort når dei føresette tillet det. Vaksne får lånekort ved framvising av gyldig legitimasjon. For å låne e-materiell må du ha nasjonalt lånekort som er utstedt eller registrert hjå oss."
   Jeg antar at man må inn på ett av bibliotekene under Ryfylkebiblioteket-paraplyen for å registrere seg selv om man har nasjonalt lånekort. Du må nemlig få et bruker-passord for pålogging. Jeg måtte også opplyse e-mail adresse. Jeg kan sjekke imorgen (mandag) om det er mulig å registrere seg over telefonen :o)
   Og nå iler jeg inn på bloggen din! Trekninger er alltid kjekke å være med på :) !!!

   Slett
  2. Tusen takk for hjelpen:-)

   Slett
  3. Så bra at dette fungerer! Jeg håper flere kommer med etterhvert. Alle får nasjonalt lånekort nå så vidt jeg vet, men en låner vil likevel ha et lokalt bibliotek knyttet mot sitt lånenummer.

   Slett
  4. Dårlige nyheter Elida! Man må være bosatt i kommunen for å få det nasjonale lånekortet registrert på Ryfylkebiblioteket. Som betyr, at dersom du ikke bor i en av følgende kommuner så får du ikke låne fra e-biblioteket: Strand, Suldal, Sauda, Hjelmeland, Finnøy, Forsand...

   La oss håpe at ebok-utlån blir en stor suksess og at andre kommuner følger etter! (Utrolig at Ryfylke-kommunene er foregangskommuner!)

   Slett
  5. Jaja, får bruke Amazon då. Nesten som eit bibliotek det og når ein helst vil ha bøkene som ikkje koster noko;-) Tusen takk for hjelp, også satser me på at biblioteka på Jæren og Sandnes kjem etter:-)

   Slett
  6. Ja nå må vi bare krysse fingrene for flere norske bibliotek! :-)

   Slett
 2. Flotters! Dette blir bra når de andre kommer etter. Har du fått filen over på din Kindle eller må du lese på PC/andre lesebrett??

  SvarSlett
 3. Gratulere! Du er jo den perfekte "pilot-testeren" for alle type ebokprosjekt :)

  Jeg gleder meg til at e-bokutlån blir virkelighet i resten av landet også, selv om utvalget ikke er så mye å skryte av enda. Det blir nok fortsatt lån av papirbøker på meg så lenge backlisten ikke er digitalisert. Men dagens nyheter er morgendagens backlist :)

  Nå trenger du jo ikke å kjøpe Natten Drømmer om Dagen (Ambjørnsen), det er jo bare å låne digitalt - om ikke ventelista er for lang da!

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe.. ja var det ikke litt spesielt at akkurat min kommune skulle være med i pilotprosjektet. Heaven sent :o)
   Jeg har så mange bøker på vent her allerede at jeg tror jeg kommer til å være en nokså sjelden e-bok låner det første halve året. Jeg har litt å pløye igjennom allerede, om jeg ikke skal begynne å låne i tillegg. Men, man vet jo aldri. Plutselig kommer det en nyhet jeg bare MÅ lese :D
   Jeg gleder meg også til at ebok-utlånet kommer til større kommuner. I disse småkommunene er jeg litt usikker på hvor mange som er nok teknologisk interesserte til å prøve ut dette... Vi trenger MANGE brukere for at dette skal bli testet skikkelig og bli en suksess!
   Krysser fingre, for dette er jo et SUPERT TILBUD !!!

   Slett
 4. Jeg kom forresten over denne artikkelen i dag: http://www.nrk.no/nyheter/kultur/litteratur/1.10848687

  Dette lover ikke godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. HVA !!!!!!
   Kan dette være mulig???
   Legge ned ebok-utlånet etter kun tre uker her i kommunen???
   De må jo være aldeles sprø som legger ned etter en så kort oppetid! Hvilke erfaringer kan de ha gjort seg om ebok-utlån sålenge dette ikke har vært tilgjengelig for brukerne mer enn noen få dager? Jeg er rett og slett SJOKKERT! :-( Dette må jeg sjekker nærmere opp gitt....
   Takk for tipset!!!

   Slett
 5. Jeg ble så glad når jeg så at Drammensbiblioteket hadde fått opp eboklån igjen, men for en stor skuffelse :( Her kan du kun lese på pc/ mac, nettbrett eller smarttelefon! Du får ikke overført lånene til lesebrett. Hva er vitsen da? Hva synes du om en slik ordning? Du kan lese mer om det på nettsiden min.

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)