fredag 21. desember 2012

Ebok-utlån en særdeles kort lykke???


Ikke før har jeg annonsert at jeg har lånt min aller første ebok med suksess fra Ryfylkebiblioteket så tipser Bokofilia meg om følgende artikkel på NRK.no idag (direktelink:HER)

Prøveavtale om e-bokutlån blir ikke forlenget


Kan dette være mulig??? Hvordan i all verden kan det gjøres erfaringer med ebok-utlån fra biblioteken på få uker...??? Forstå det den som kan....

Jeg tar meg den frihet å legge hele artikkelen fra NRK.no's kulturside her:

""Norsk bibliotekforening reagerer etter at prøveprosjektet med utlån av e-bøker i bibliotekene ikke blir forlenget. Det skjer før prosjektet har kommet skikkelig i gang. 


PRØVEORDNINGEN
  • Prøveordningen innebærer at bøker som omfattes av innkjøpsordningen for voksen skjønnlitteratur i år blir kjøpt inn parallelt som e-bøker og papirbøker.
  • Det betyr at 160 titler i 2012 er gjort tilgjengelig som e-bøker, og kan lånes ut i de utvalgte bibliotekene fram til 1. juli neste år.
  • Buskerud fylkesbibliotek var først ute med å nytte seg av ordningen.
  • For 14 dager siden kom Ryfylkebiblioteket med, mens Troms fylkesbibliotek er i startgropen. Problemer med tekniske løsninger er hovedårsaken til at det har gått så tregt.

– Det er synd prosjektet ikke blir forlenget. Det er synd for bibliotekene, men også for forfattere og forlag. Vi hadde trodd at vi endelig kunne komme i gang med utlån av e-bøker. Nå er det tilbake på stedet hvil, sier nestleder Anette Kure i Norsk bibliotekforening til NTB. Kulturrådets prøveprosjekt startet 1. januar i år, og omfatter sju bibliotek/biblioteksammenslutninger, men bare to har kommet i gang med utlån. 


UENIGE OM FJERNLÅN

Bibliotekforeningen ønsket å forlenge prosjektet. Det gjorde også Kulturrådet. Rådet sendte i oktober et brev om dette til forhandlingspartene, det vil si Forleggerforeningen og Forfatterforeningen.

– Vi fikk et ganske likelydende svar i november, der de stilte seg positive til forlengelse, men stilte visse betingelser. Den ene gikk på selve databaseløsningen, den andre på måtene bibliotekene er organisert på. De ønsket ikke at flere biblioteker skulle gå sammen om e-bokutlån, sier konstituert seksjonssjef Arne Vestbø i Kulturrådet til NTB.

I et brev til Kulturrådet skriver Forleggerforeningen at de ikke ønsker «fjernlån av ebøker, derfor må prøveprosjektets lisenser bare dedikeres til enkeltbibliotek».

Forfatterforeningen misliker «en modell der e-bokutlåns-lisensene under innkjøpsordningen distribueres til bibliotekgrupper som hver for seg vil virke som en sentral for de underliggende bibliotek i regionen eller området».

Kulturrådet ba Norsk Bibliotekforening om råd, og Bibliotekforeningen mente at prosjektet burde videreføres slik det opprinnelig var planlagt. «Et formål for et prøveprosjekt bør være å kunne teste ut og samle inn kunnskap om ulike modeller», svarte Norsk Bibliotekforening til Kulturrådet. 


AVSLUTTET FØR DET KOM IGANG
 
Forsøket blir avsluttet nesten før det er kommet i gang. Det er i dag bare et fåtall av de sju bibliotekene eller biblioteksammenslutningene som er med i ordningen som har kommet i gang med utlån.
– Selve prøveprosjektet er jo bare halvveis. E-bøkene som kjøpes inn i år, kan foreløpig lånes ut fram til 1. juli neste år, og det gjenstår å avklare hva som skjer med de bøkene bibliotekene allerede har fått tilgang på. Det kan jo også være at vi setter i gang et nytt prøveprosjekt, sier Arne Vestbø. 


SMÅTT OG PUSLETE
 
– Når prosjektet nå blir avsluttet, får vi et veldig begrenset erfaringsgrunnlag. Dette blir veldig smått og puslete, sier Anette Kure.
Hun viser også til at lånerne er utålmodige etter å komme i gang med e-bokutlån.
Til tross for at så få bibliotek har kommet i gang med utlån av e-bøker i 2012, vil ikke Arne Vestbø i Kulturrådet karakterisere prøveprosjektet som mislykket.
– Vi skal vurdere hvor mye prøveprosjektet har å bety for innkjøpsordningen, og jeg antar at prosjektet har vært med å sette e-bøker til bibliotekene på agendaen og har fått fortgang i ting. Så vi mener dette har vært vellykket, men dette skal vi gjennomgå grundig, sier Vestbø.
Også Kristen Einarsson i Forleggerforeningen håper å dra nytte av prosjektet.

– Nå skal utlånet av bøkene fra 2012 fortsette ut første halvår i 2013, og jeg håper vi får erfaringsdata derifra som vi kan lære av, sier han til NRK.no.

Kristen EinarssonKristen Einarsson, direktør i Forleggerforeningen, synes det er udramatisk at prøveprosjektet ikke blir videreført. 

DEPARTEMENTET ØNSKET IKKE Å GRIPE INN

Kulturdepartementet har tidligere ikke ønsket å gripe inn for å få til en permanent, felles ordning for utlån av e-bøker fra norske bibliotek.
– Kulturrådets prøveprosjekt for utlån av e-bøker skal etter planen avsluttes 30. juni 2013, og skal evalueres. Dette vil danne utgangspunktet for en alminnelig ordning for utlån av e-bøker fra norske bibliotek, uttalte statssekretær Kjersti Stenseng i Kulturdepartementet i slutten av oktober.
(NTB/NRK)""

I mangel av bedre ord...: BAAAHHHH...!!!! 



5 kommentarer:

  1. Ja, dette er virkelig høl i hue! Utviklingen i denne saken avslører med all tydelighet at Forleggerforeningen og Forfatterforeningen ikke ønsker e-bokutlån i det hele tatt.

    Ved å kreve at prøveprosjektets lisenser skal begrenses til enkeltbibliotek og ikke gjelde fjernlån, hvordan skal man da kunne få et godt nok data og lånegrunnlag til å evaluere prosjektet i det hele tatt? Nei, det blir en farse!

    Jeg hadde store forhåpninger til ebokutlån på bibliotek, og det er synd Bibliotekforeningen ikke får støtte til å drive frem prosjektet som planlagt. Ebokutlån er en super mulighet til å kunne innarbeide norske ebøker hos nettbrettbrukere. Den sjangsen ser jeg at de store nå lar gå fra seg. Synd!

    SvarSlett
  2. Enig at man her går baklengs inn i fremtiden. Det pleier å gå dårlig for det er lett å snuble når man kun ser bakover.

    Forøvrig så er det ebok-utlån på Drammensbibliotektet. Hvis man fysisk tropper opp der så får man lånekort og kan låne ebøker. Ikke så altfor stort utvalg, men noen bøker finnes der da. Jeg har vel lånt og lest ca 30 bøker der.

    Du laster ned bøker i Epub-format på nøyaktig samme måte som når du kjøper bøker. Så er det bare å konvertere til Kindle-format og lese! Ingen tekniske problemer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan Morten,
      Litt vanskelig å troppe opp på biblioteket fra Stavanger :o) Men det fungerer her på Strand også, enn sålenge. Drammensbiblioteket er med på samme prøveordningen, så vi får se hvordan det går.
      Konverteringen til Kindle går som smurt også på biblioteksbøkene, så det er jo bra for oss med Kindle. Har kun lånt og testet ei bok, det gikk imidlertid knirkefritt. Ja - baklengs inn i fremtiden er helt rett! Vi får krysse fingrene og håpe at forleggerforeningen og bibliotekene blir enige. Det er ihvertfall ikke det tekniske det står på lenger...

      Slett
  3. Dette er jo bare trist, endelig hadde Drammensbiblioteket fått inn en del flere bøker så jeg har begynt å låne igjen, men så skal det altså stoppe opp!?!
    Det er bare så vanskelig å forstå, jeg blir bare så forb.... irritert.
    Jeg vet ikke om en engang går baklengs inn i framtiden, det føles mer som om en haster av sted inn i fortiden.

    SvarSlett
    Svar
    1. Inger, der treffer du spikeren på hodet!
      Vi får nå se da, og være optimister, det kan jo være at de kommer til enighet og at prosjektet fortsetter etter 30.juni. En del av problemene ligger i at det ikke er ønskelig at kommuner slår seg sammen om utlån av ebøker, noe Ryfylkebiblioteket har gjort. Her er det nemlig 6 små kommuner som kjører et fellesprosjekt, uten at jeg ser problemet med det nå i starten før ebok-utlån tar av.
      Krysser fingre og håper på det beste...

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)