torsdag 19. november 2015

Pengeutfordringer og "Vennskapets Pris" av Kjell Askildsen

Det er blitt lest på vestlandet, til tross for manglende bokomtaler. Jeg fant årsaken til manglende omtaler - eller, anmeldelser - idag. Jeg tjener så altfor lite på det jeg skriver! Som alle andre BOKbloggere i Norge. Det har ligget over meg som ei mare i lang tid. Men idag gikk lyset opp for meg. Pengemotivasjonen har ikke eksistert i min lille, blonde hjerne. Og DET har jeg gjort noe med! Hvordan? Jeg har nå gått til anskaffelse av følgende:
 • skaut til håret (som også fikk seg en omgang med hairextensions)
 • hvit blondebluse
 • kurs i posering (intelligent posering! viktig!)
 • ...og saftige avtaler med både B og C forlag her i Norge
Og - for å legge lista til mitt nivå - man får da jammen det man betaler for - så har jeg satt prisen til mellom 40.000-60.000 pr. omtale. Så, dere som leser dette, kan nå bare se fram til noen saftig blomstrende anmeldelser av "dameromaner" her på bloggen. Disse bøkene, vet dere, som minner oss om hvor kjekt det er å lese. Og, at neste års bokbloggerjulebord kommer til å bli en fest av dimensjoner, med rød løper, champagne til øra og et helt pressekorps i hælene - stinne av gryn som vi alle er blitt. (Og for de av dere som ikke har lest avisa idag og skjønner bæret av dette innlegget - se HER og HER).

Kjell Askildsen får imidlertid ikke nyte godt av mitt nå pengesterke forhold til forlag. Etter å ha lest Trist som Faen av Behn, en novellesamling jeg faktisk likte, så ble jeg skuffet av Vennskapets Pris. Jeg forstod ikke hvor Askildsen ville med denne novellesamlingen, jeg - som i utgangspunktet er veldig glad i forfatteren. Jeg fant svært få poeng med hver av novellene, og som samling totalt sett så gav de meg svært lite. Dessverre. Askildsen skriver likevel særdeles godt. Også disse novellene har en språklig kvalitet som langt overgår de fleste. Men de grep meg ikke. Holdt meg ikke fast. Fikk meg ikke til å fundere på dem i etterkant. Samlingen er et knippe noveller hvor flesteparten av dem ble skrevet mellom 1998 og 2004. Av en eller annen årsak ble de ikke utgitt dengang, og det har det nå vært en grunn for, tenker jeg.

Derfor ble jeg svært overrasket da jeg leste følgende i VG om selvsamme bok: "Det er 19 år siden Kjell Askildsen sist ga ut en bok med nyskrevne noveller. Derfor er utgivelsen av «Vennskapets pris» ikke bare årets litterære comeback. Det er et lite stykke norsk litteraturhistorie."  Nyskrevne noveller? I etterordet skriver Askildsen selv: "De fleste novellene i denne samlingen er skrevet i årene 1998-2004. Jeg vil takke Torleiv Grue og Terje Holtet Larsen som overbeviste meg om at disse novellene fortjente utgivelse. Uten deres innsats ville denne boken aldri blitt til." 

Jeg klør meg derfor litt  bakhodet og lurer på følgende: har VG anmelder ikke engang bladd igjennom hele boka? Eller... rykk tilbake til start.

Kilde: Egen bok - Forlag: Oktober - Utgitt: 2015 - Sider: 100 - Utfordring: GoodReadsSnart tilbake hit - men først jul :-)

 .

13 kommentarer:

 1. Hehe...herlig innlegg! Fikk en sms i morges av en venninne som lurte på hvorfor jeg ikke hadde sagt et ord om at det var gode penger å tjene på bokblogging og link til dagbladets innlegg. Jeg har i likhet med deg helt misforstått dette og kommer til å ta affære snarest!

  Når det gjelder Askildsen så har jeg nettopp lest denne novellesamlingen og det var mitt aller første møte med forfatteren, og jeg ble litt lettet når jeg ser at heller ikke du fant meningen bak disse novellene. Tror jeg kunne skimte noe i noen av novellene men de grep meg ikke noe særlig og jeg brydde meg ikke om karakterene.Jeg holder på med omtalen på denne nå, og den blir sikkert veldig kort for jeg merker at jeg ikke engasjerer meg noe særlig med den. Kunne tenkt meg å prøvd å lese noe av forfatteren, har du en tittel som du kan anbefale?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er muligens ikke i novellemodus for tiden, det kan kanskje forklare den manglende entusiasmen min. Husker bare at jeg likte bla. "Hundene i Tessaloniki" så utrolig mye bedre, og anbefaler den dersom du vil prøve noe mer av Askildsen. Språket hans er ikke å ta feil av, det lavmælte og litt underlige. Men entusiasmen min uteble denne gang. Synd egentlig, for jeg hadde sett fram til denne.

   Slett
 2. Hehe, jeg har også et skaut jeg kan ta på, og har fundert i hele dag på hvordan det nye profilbildet mitt på bloggen skal se ut.;) Jeg trenger også penger, men eier bare ikke skamvett nok til å selge meg så dyrt, så derfor har jeg ikke tenkt på det, før nå. O:(
  Over til noe annet: jeg har også lest Vennskapets pris i dag, på mobil, og jeg likte det. Utmerket mobillesing mellom alt annet. Det er noe med stemning, jeg synes typene er rare. Det er mye om å gå ut og inn, frem og tilbake, om avstand, om å være alene, om kvinner-menn, om å drikke øl. Ikke alle er like gode, eller har tydelige poeng. Jeg synes likevel mange ga fine/rare inntrykk, skisser, skildringer, de ga meg bilder av situasjoner, slik kunst kan gjøre. Men jeg er helt enig i deg ang VGs anmeldelse,- de er ikke akkurat nyskrevne disse novellene. De har vel bare samlet seg i skuffen helt til noen fikk se dem og ba ham gi dem ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det bare å kjøra på, Anita. Skamvettet har alle rosabloggerne tatt livet av på vegne av de fleste allerede. La pengene komme til meg, hindre dem ikke... (ingen kan ta fra meg mine bibelsitater fra mormor.. ;)
   Vennskapets Pris som mobillesing, det var en ny variant. Men ser at novellene nok kan passe i miniformat, korte som de er i seg selv. Jeg er lei for at jeg ikke likte denne samlingen. Kanskje den skal få en ny sjanse litt utpå nyåret. Er nemlig glad i Askildsen fra gammelt av, med Hundene i Tessaloniki som den absolutte favoritten. (http://www.dagbladet.no/nyheter/1999/03/10/160159.html) Kanskje det er min egen modus. Jeg trenger lette og lite krevende tekster for tiden, og lytter mye til krim - mer enn på lenge. Skal la solen senke seg over 2015 tenker jeg, før jeg leser noe som krever mer enn et minimum av konsentrasjon.

   Slett
  2. Det kan godt hende d er noe med modusen. Ikke alltid jeg er i modus for noveller, dikt eller spesielle typer romaner etc. Denne leste jeg et par ganger, dvs jeg leste hver novelle to ganger, for å få med meg alt. Jeg likte veldig godt Historien om Thomas F og Carl Lange. De er lengre enn disse novellene, men jeg liker uansett måten Askildsen skriver på. Har så vidt begynt på Laila Stien siste, og der faller jeg av hele tiden, så den er jeg ikke i modus for, eller tematikken eller språket fenger meg ikke.. Korte noveller på mobil funker bra. Ser frem til Ari Behns Tiger blir ledig på ebokbib. Nå erhwg nr ti i køen. Har ventet et par uker...

   Slett
  3. Ennå ikke satt meg i kø på Tiger'n. Den skal leses, men det er langfra sikkert det blir i år. Jeg har lest en diktsamling av Atwood nettopp som jeg likte godt, og der var tematikken og språket midt i min gate. Jeg tror jeg er mer kresen på noveller og poesi enn hva jeg er på romaner når jeg tenker meg om. Eller, det skal kanskje mye mer til før de treffer. Jo kortere tekster desto vanskeligere er jeg å overbevise. Det er nok mitt utrente novelle- og poesiøre som skaper trøbbel, skal du se. Jeg kan kun bli bedre... Har du lest Hundene i Tessaloniki? Jeg føler for å finne den frem igjen, for så å skrive en omtale - for å balansere inntrykket mitt utad av Askildsen :)

   Slett
  4. Jeg føler meg temmelig kresen selv for tiden når d gjelder alt jeg leser. Sikkert fordi jeg leser så mye. Godt da å finne noe som jeg liker, noe som går inn og er noe mer en middels. Jeg har ikke lest Hundene.... Mener hatt den i hylla i flere år, tatt ut og satt inn mange ganger. Skal få lest den på nyåret engang.

   Slett
 3. Jeg er nok en av dem som lo da jeg leste, men ikke skjønte bæret. Måtte klikke på her og her og ble sjokket over det jeg leste der og der... Det er utrolig synd at sånt blir skrevet, de der er jo ikke ekte bokbloggere, for de aller færreste har reklame en gang på bloggen sin.
  Når det gjelder Askeldsen, så har jeg også lest (hørt) ham. Ble litt stresset når både du og Beathe ikke likte det noe særlig, men heldigvis fikk jeg med meg at Anita var like fornøyd som meg. Min omtale er skrevet og kommer om noen dager (travelt på bloggen for tiden, mye som skal ut...)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det setter ikke akkurat oss rene bokbloggere i et heldig lys, dessverre. Det er noe enkelt å putte alle i samme bås.. Vel, jeg har bestemt meg for ikke å bry meg. Jeg har mine lesere, og sånn er det. Rik får jeg bli på gode, gammeldagse måten - å jobbe :)
   Ser fram til omtalene til både Anita og deg. Jeg ble som sagt skuffet. Kanskje jeg hadde altfor skyhøye forventninger siden jeg liker forfatteren godt i utgangspunktet?

   Slett
 4. Kostelig!
  Jeg sier som deg - kom med pengene - fullt av bøker jeg liker nok til å ta betaling for overstrømmende anmeldelser. Akk, tenk bare hvis Samlaget hadde vært på denne pengegaloppen. Vi kunne alle blitt styrtrike for å skrive om Fotturanene. Ching og cha - og sukk.

  Hmm-er litt til Askildsen - jeg trodde boka var bedre??
  , men then again, har jeg aldri lest han, og aner derfor ikke hva man kan forvente.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er redd for at pengestrømmen kommer til å bli like seigtflytende som Indridason sine krimbøker, og at mengden ikke kommer til å bli nevneverdig større inn på konto blondebluser og skaut til tross. An honest day's work vil nok forever være basen for min manglende formue. Det jeg ikke kan ta med meg i graven osv... Når det gjelder Askildsen så setter jeg min lit til Tine og Anita som også nettopp har lest samlingen. Sammenliknet med "Hundene i Tessaloniki" så syns jeg den falt gjennom, dessverre. Er jeg begynt å bli kravstor på mine gamle dager, eller burde novellene som ble forkastet i 98-04 perioden fått ligge i skuffen? Les boka, den er på ca 100 sider (Askildsens etterord inkludert).

   Slett
 5. Fantastisk! Jeg måtte lese høyt for Vidar :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe... jeg ble nok noe i overkant provosert av posering og megetsigende blikk. Ikke fordi jeg selv er så forbasket flink med omtaler, men fordi det virker som disse bloggerne kan skrive - og få overbetalt for - hva det nå måtte være. Markedsføringens kraft. Jeg er også redd for hva det gjør med kvaliteten på omtaler/anmeldelser på sikt. Er man som ren bokblogger redd for at en omtale ikke er nyansert og god nok så er jeg veldig i stuss på om flere titalls tusen kroner gir det rette bildet av ei såkalt god bok... Kjekt du liker ;)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)