tirsdag 14. oktober 2014

Bokomtale "The Maze Runner" trilogien av James Dashner

Fanget! Av en dystopisk pageturner - en YA trilogi. Ikke nok med det, jeg har allerede sett filmen til første boka også. Etter seriøse klassikere og sakprosa var det befriende å legge hjernen til side og bare ta imot lett fordøyelig underholdning.



SPOILERFRI
James Dashner har her skrevet en trilogi som garantert vil fenge dem som likte The Hunger Games  og Divergent trilogiene. The Maze Runner foregår også i en dystopisk verden, og historien starter med Thomas der han ankommer Lysningen - en egen verden innelukket i en labyrint - i en heis opp fra intet og uten hukommelse. Det lever kun et sekstitalls unge gutter i Lysningen når vi møter Thomas, og guttene som bor her har allerede i to år forsøkt å komme seg gjennom labyrinten og ut til den virkelige verden. Utfordringen er at utgangene til labyrinten blir stengt hver kveld av svære porter, og i løpet av natta så endrer labyrinten seg. Uansett hvor mye guttene utforsker labyrinten på dagtid så vil den ikke være lik dagen etter. Og om natta patruljeres korridorene utenfor av dødelige vesener.

Jepp, her presenterer Dashner oss for en noe annerledes utfordring, og jeg må si - dette er spennende. Virkelig spennende! Settingen er ny og annerledes, bakgrunnen for at verden er slik den er er ukjent, og med guttenes "mind swipe" med selvfølgelig derpå følgende manglende hukommelse så utforsker leseren historien sammen med dem. Ut over i serien får vi vite at guttene er en del av et prosjekt - et studieprosjekt for å finne en kur for et virus som har tatt over vår vanlige verden. Guttene settes på umenneskelige prøver for å kunne provosere frem og finne hjernemønstre som kan være med på å definere hvordan antistoffene mot viruset skal utvikles for deretter å spres til menneskeheten. Underveis så kommer Thomas' hukommelse tilbake i biter, og den murrende følelsen av at alt ikke er som det gir seg ut for å være blir bare mer og mer styrket. Sammen med en gruppe ungdommer, hvor flere blir drept og bikker under for viruset underveis, så søker Thomas etter sannheten. Er virkelig organisasjonen WICKED som utfører alle testene dem de gir seg ut for å være? Hvorfor har Thomas en uggen følelse av at alt er en del av en dekkoperasjon for noe helt annet? Og hvorfor ser Thomas seg selv jobbe sammen med "fienden" i de få, lyse øyeblikkene han får hukommelsen tilbake? Se det vet bare jeg som har lest hele trilogien ferdig :-)

James Dashner
Bildekilde: zimbio.com
Førsteboka var her virkelig bra! Dette var YA av ypperste klasse. Filmen var også upåklagelig, selv om handlingen henimot slutten av filmen - uten å røpe noe som helst her - ikke fulgte boka i det hele tatt. Det kan være fordi bokas avslutning nok kan være noe krevende å filme, men det reagerte jeg på. Ellers syns jeg filmen representerte boka på en ypperlig måte, og med veldig bra skuespillere som passet ideene jeg satt med i hodet etter lest førstebok. Andreboka er alltid vanskelig i en trilogi, spesielt dersom førsteboka - som her - var veldig spennende. Jeg syns Dashner fikk til ei god andrebok,  selv om den (kanskje) var litt repeterende av bok 1. Absolutt ikke samme innhold, men bygget noe over samme lest. Tredjeboka kommer med en del opp- og avklaringer av saker og ting som man har sittet og lurt å underveis som historien skred fram, og disse er absolutt plausible.  Avslutningen ble (kanskje) noe lettvint? Men jeg kan heller ikke se hvordan serien ellers skulle endt. Her var det nemlig spenning til siste slutt, og til å være en YA serie så har denne fått ALTFOR LITEN OPPMERKSOMHET! Med tanke på hvor kjent både The Hunger Games og Divergent trilogien var da de ble filmet så syns jeg Dashner burde ha fått tilnærmet like stor oppmerksomhet som disse.

Skal jeg sammenlikne The Maze Runner med THG så er det nok mer dybde i THG. Den utvikler seg også i en mye mer dystopisk retning enn The Maze Runner. Begge seriene kan absolutt leses av voksne, men The Maze Runner er kanskje mer en ren YA - uten at det forringer serien det minste. Jeg syns The Maze Runner kanskje mer kan sammenliknes med Divergent trilogien, uten at de likner på annet vis enn at jeg syns de er mer dystopisk like, om jeg kan kalle det det. I alle tre seriene finner vi en kjærlighetshistorie, både THG og The Maze Runner har trekant-historier, og det er samfunnet og samfunnsstrukturer som påvirker og styrer handlingen. Gode serier alle tre. Bøkene heter på norsk:
  1. I Dødens Labyrint
  2. Ildprøven 
  3. The Death Cure er såvidt jeg vet ikke gitt ut på norsk ennå
Samtidig så er det kommet ut en prequel til serien som heter The Kill Order. Mer om James Dashner og trilogien kan du leser HER. Alle bøkene kan forøvrig kjøpes komplett på Amazon til den nette sum av $41 HER. Jeg freste gjennom alle tre bøkene på få dager, det sier litt om spenningsnivået. Jeg hadde absolutt behov for en lettlest røverhistorie nå. The Maze Runner var et godt valg!


Kilde: Egne ebøker
Utgitt: 2009, 2010, 2011
Forlag: Delacorte Press, kjøpt på Amazon
Utfordring: GoodReads



Høsten er kommet til Whistler

8 kommentarer:

  1. Maze Runner er faktisk like populær på biblioteket mitt som Divergent, kanskje til og med mer populær. Serien ligger forresten på 74. plass på CWAs liste over de hundre beste YA-bøkene, sammen med Giver-serien som også kommer på film: http://www.npr.org/2012/08/07/157795366/your-favorites-100-best-ever-teen-novels

    SvarSlett
    Svar
    1. http://www.npr.org/2012/08/07/157795366/your-favorites-100-best-ever-teen-novelshttp://. Jeg blingset litt. Fantastisk fin liste, forresten, og kjempefint innlegg. Jeg har ikke lest bøkene, men jeg har veldig lyst til å lese dem...

      Slett
    2. Her er det bare å kaste seg rundt Kari. Det var herlige bøker å slappe av i soffen med. De krever ikke mye, og spenningen får du gratis. Kjekt å høre at de er like populære som Divergent! Det var nemlig min oppfattelse også!

      Slett
  2. Og kven var det som ikkje visste om ho kom til å lese neste bok då ho såg at The Maze Runner var første bok i ein serie? Nemner ikkje namn ;-)

    Neida, det er kjekt å bli grepet av bøker, og nokon gonger trenger faktisk hjernen ein pause frå tyngre litteratur :-) Eg bruker Nora Roberts i slike tilfeller. Nokre gonger mystisk, andre gonger skummelt, men mann får alltid kvinne til slutt :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Liker jeg førsteboka i en trilogi, så leser jeg resten. De henger liksom sammen. Men eks. Adler-Olsen bøkene er ikke en serie per se - derfor har jeg ingen preferanser for rekkefølge. Når det er sagt å har jeg lest både THG, Divergent og nå Maze Runner i pen rekkefølge. Ikke verst da! ;-)
      Ja det var godt med en pause nå, bare la boksidene flyte og henge seg på. Det er kjekt med god litteratur, men jeg får ofte behov for ikke å tenke...

      Slett
    2. Du snakker til dronninga av kronologi (er det eit ord?), så det avsnittet las eg med ei klype salt ;-)

      Eg trenger og ofte pauser, eller måter å få opp leselysten på, og då er lettleste bøker gull verdt :-)

      Slett
  3. Jeg har enda ikke fått sett filmen selv med store intensjoner :-) Men så bra at du likte bøkene, da havner de på min leseliste og mest sannsynlig på Kindelen :-)

    Tusen takk for virushjelp! Jeg hadde virkelig ikke kommet på å lete i widgetene om du ikke hadde sagt det :-) Klem!

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjekk serie til en regnværsdag. Filmen også. Se den først! ...så les førsteboka. Kunne vært interessant å se hva du syntes om slutten av filmen uten å vite hvordan boka løser "den store oppgaven" (for ikke å røpe noe :-)
      Bare hyggelig når det gjelder virushjelp. Jeg ble bursur da jeg ikke kom inn på egen blogg og hadde tilfeldigvis god tid... Fant tips på nettet og begynte der. Problemet mitt var at jeg ikke kom inn å bloggen min for å sjekke gadgets og widgets, så jeg måtte få stoppet scriptet først, så jeg fikk logget meg inn. Noe skiiiit, men nå vet vi det også. Ikke måte på hva vi lærer av å ha blogg :-)

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)