mandag 26. oktober 2020

De mest interessante siden juli :-)

Det er aldri for seint med en oppsummering, for selv om det har vært manglende blogging siden juli så har det blitt lest. En god del, faktisk. De mest interessante bøkene kommer listet her.



En sjeldent god, selvbiografisk roman om illegal abort. Anbefales!
 
"Som singel 23-åring ble Annie Ernaux gravid. Året var 1963, og abort var forbudt i hjemlandet hennes Frankrike. Ernaux innså fort at abort likevel var eneste mulighet. Å fortelle om graviditeten eller bære fram barnet ville påføre henne og familien hennes en uoverstigelig skam. Hun hadde heller ikke noe ønske om å få barn på dette tidspunktet. Først forsøkte hun på egen hånd, med strikkepinner. Men da det ikke gikk, begynte jakten på en lege som kunne hjelpe, og ikke minst penger til å betale for inngrepet. Redd og fortvilet fant hun til slutt en klok kone i en annen by. Det holdt på å gå virkelig galt. Ernaux endte på sykehus med livstruende blødninger. Førti år senere dykker Annie Ernaux ned i minner og dagbøker og graver fram glemte detaljer. Hun skriver åpent om kvinners seksuelle frigjøring, om lidenskapens kraft, og om hvordan den ufrivillige graviditeten sementerer hennes plass. "
 
 
 

Skikkelig, god og heftig hard core sci-fi! Dette er litt av en space opera, og liker du sci-fi så er Peter F. Hamilton en av mine store stjerner. Anbefales ikke til nye lesere av sjangeren, til det er denne boka og resten av serien noe i overkant. Men for et magisk plott, uten at det er mulig å gi et fornuftig sammendrag her. Google boka og serien, sjekk ut forfatteren og spenn deg fast for en murstein av ei første bok. Jeg lyttet til boka fra Storytel, Der ligger alle tre. You are hereby warned!
 
 

Jeg elsket forfatterens forrige bok Svermen og hadde derfor svært høye forventninger. Sommerfuglens Tyranni var god, men langt fra så god som den første. Litt nedtur for egen del, men anbefales likevel. Har du ikke lest Svermen? Gjør det!
 
"Luther Opoku er sheriff i en søvnig småby hvor livet går sin vante gang med småkriminelle, ulovlig narkotikaproduksjon og personalmangel. Under mystiske omstendigheter faller en kvinne ned i en kløft oppe i fjellene. Etterforskningen fører Luther og assistenten hans, Ruth Underwood, til et forskningsanlegg bortgjemt i fjellet, som drives av det mektige Nordvisk Inc., et høyteknologiselskap i Silicon Valley. Her blir de viklet inn i en kjede av utrolige og usannsynlige hendelser som fører til at Luther begynner å tvile på sine egne opplevelser. "
 
 


Langlistet til Bookerprisen 2020. Hva skal jeg si? Så enkel at det er pinlig. Lite skjer. Men så er det måten lite skjer på som likevel er besnærende. Forstår du? Denne kan ikke forklares, men må oppleves. 3 eller 5, 2 eller 4 stjerner? Vanskelig.
 
"Micah Mortimer is a creature of habit. A self-employed tech expert, superintendent of his Baltimore apartment building, cautious to a fault behind the steering wheel, he seems content leading a steady, circumscribed life. But one day his routines are blown apart when his woman friend (he refuses to call anyone in her late thirties a "girlfriend") tells him she's facing eviction, and a teenager shows up at Micah's door claiming to be his son. These surprises, and the ways they throw Micah's meticulously organized life off-kilter, risk changing him forever."
 
 
 

Jeg synes ikke den når heltt opp til Wolf Hall, men du verden for ei bok og og fantastisk, historisk trilogi! Jeg ble sjokkert da boka ikke kom på kortlista til Bookerprisen i år. Det var den av langlistebøkene jeg hadde aller størst tro på skulle komme videre. Anbefales!
 
"England. May 1536. With The Mirror and the Light, Hilary Mantel brings to a triumphant close the trilogy she began with Wolf Hall and Bring Up the Bodies. She traces the final years of Thomas Cromwell, the boy from nowhere who climbs to the heights of power, offering a defining portrait of predator and prey, of a ferocious contest between present and past, between royal will and a common man's vision: of a modern nation making itself through conflict, passion and courage."
 
 
 

Svært svært god bok fra Vigdis Hjorth dette. Hun er en mester i å beskrive dysfunksjonelle/spesielle/utfordrende mor/datter forhold. Dette må være ei av de aller beste bøkene jeg har lest fra forfatteren. Og jeg har så langt lest ti av bøkene hennes. Anbefales sterkt!
 
Johanna er kunstner og har tilbrakt de siste tre tiårene i USA sammen med mannen sin og sønnen deres. Etter at mannen dør, vender Johanna tilbake til hjemlandet. Hva gjenstår av livet Johanna etterlot seg i Norge for flere tiår siden? Hva forventer hun å finne når hun kommer tilbake? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid? I romanen følger vi Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor.
 
 
 

Jeg tror jeg har lest det aller meste Renberg har skrevet og tør å påstå at dette er den aller beste boka hans noensinne. Det er noe med karakterene til forfatteren som griper rett inn i leselysten min, og etter at Renberg begynte å skrive på nynorsk så har bøkene hans blitt uimotståelig bra. Joda, jeg elsker Texas-serien hans også. Men med denne sisteboka tar han virkelig kaka. Jeg gleder meg stort til å følge forfatterskapet videre. Spesielt morsomt er det at både Renberg og jei er fra Madla like utenfor Stavanger. Mer lokalt kan det neppe bli :-)
 
"Dei kallar han Tollak til Ingeborg. Den gamle stabukken som bur oppe ved sagplassen. Alle veit at han har gjort ting på sin eigen måte. Alle veit kva han gjorde med dei gutane. Alle veit at ungane hans ikke kjem heim så ofte. Alle veit han tok til seg han dei kalla Oddotosken. Og alle hugsar den gode kona hans, Ingeborg. Men det er noko folk ikkje veit."
 
 
 

Jada, mer Renberg. Denne hadde jeg lagt bort for å nyte. Nå var det dags. Deilig nostalgisk tilbakeblikk på livet til en gammel dame. Jeg elsker å vandre rundt i Renbergs Stavanger, denne gang på bokmål, men likevel :-) Anbefales!
 
"Når Edels mann går bort etter lang tids sykeleie, står en kvinne på 84 år tilbake med åpne og underlige dager. En fremmed tomhet kommer til syne, ensomhet og lengsel. Hva skal Edel fylle tiden med?
Det er 1998. Edel er både munn- og fotrapp, lekker og elegant. Hun er årvåken i møte med mennesker, men også litt skarp i tungen, hvis noe skulle irritere henne. Og det er det jo en hel del som gjør.
Suverene Edel har en innadvendt datter som ikke pynter seg, en datter moren synes skulle legge seg i selen for å få tak i et skikkelig mannfolk. Skal det være så vanskelig å male leppene en smule og fremstå noe innbydende? Og hvor er verden for øvrig på vei? At de ikke serverer poteter på kinarestauranten kan hun til nød lukke øynene for, men sånn folk slenger rundt seg med omtrentligheter og river ned alt som er pent, hva skal det bli av det hele?
Sammen med datteren Tove steller Edel i stand et enkelt arrangement. De to kvinnene skal møtes hver onsdag. For, som Edel sier, «å tilbringe litt tid sammen».
I Ingen tid å miste blir vi kjent med to svært ulike kvinner sorgen har utpekt til nytt samvær."
 
 

 

9 kommentarer:

  1. Flotte boktips her! Fint å få slike.😊

    SvarSlett
    Svar
    1. Litt blandet kvalitet på det jeg har lest i det siste, så da ble det de beste her :-) Jeg har beveget meg tilbake til biblioteket i det siste - Sølvberget i Stavanger - og er nå full av lese- OG skrivelyst igjen. Det går i rykk og napp. Jeg får bare holde fast på rykket og lese bokblogger. Da skyter leseinteressen i været. Litt for mye å ta meg til for tiden, så det har gått ut over skrivingen. Godt det bare er en hobby ;)

      Slett
  2. Fin oppsummering det der, artig at vi har lest noen av de samme bøkene. Jeg likte godt Hendelsen, men da jeg ville lese mer av forfatteren sa det helt stopp med Årene. Vigdis Hjorth imponerer som alltid, og ikke bare meg (og deg) for arrangementet jeg skal på på torsdag er flyttet fra en liten kafe til Grieghallen, pga. pågang! Jeg har også lest Tollak, likte den bedre enn de siste bøkene til Renberg :)
    Ha en flott avslutning på oktober Marianne!

    SvarSlett
    Svar
    1. Og jeg som hadde planlagt med Årene på sikt.. Vel, vi får se hva det blir til :) Hjorth til Grieghallen? Ikke verst! Misunner deg opplevelsen. Hun er jo bare sabla bra. Leste nettopp "Kielland på ny - Samvittighetskvaler" der hun er en av tre forfattere som har gjendiktet Alexander Kiellands novelle "En god samvittighed". Kommer vel en omtale imorgen. Bra den også. Ikke en bombe.. Tollak ja, beste Renberg ever. Er i en stim av gode bøker nå. Må det vare :)
      En flott avslutning på første høstmåneden til deg også Tine. Det har vært en fin oktober så langt!

      Slett
  3. Hei. Artig å se at det er bloggeliv i deg Marianne.:)
    Er veldig enig an Renbergs Tollak, utrolig sterk roman. Men dessverre deler jeg ikke din begeistring dor Hjorts siste. Jeg har lest 100 sider og tror ikke jeg liker den. For mye selvmedlidende repetering.. så langt og nå har jeg mista litt trua på at det skal skje noe annet. Men jeg skal lese ferdig. Har selv lest mye av Hjorth, men dette er det som har engasjert meg minst.

    Ernaux står på leseplanen min dog. Hun har jeg bare hørt bra om.

    Fortsatt fin høst til deg.:)

    Hilsen Anita/Artemisia

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan og ja, hon var intet død.. ennå. Leser temmelig jevnt, om mindre, men har ikke blogget på en stund. Kanskje er jeg tilbake for en periode. Har bestemt meg for at alt skal være lystbetont, og der er jeg nå. Godt å kjenne gnisten, det skal jeg innrømme. Hjorts siste ingen begeistring? Hummm.. vel. Da får jeg nøye meg med at vi begge digger Skarphedin Drum ;) Ernaux Hendelsen var ihvertfall bra, og Beathe liker både Årene og Sommeren 58. Får se hvor langt jeg kommer med Ernaux. Jeg er ihvertfall ikke ferdig.
      Fine høsten til deg også Anita. Følger deg jevnt og trutt, om enn ikke alltid synlig. Snikende ullteppe kommer nå ut i lyset for en periode :D

      Slett
    2. Takk for det Marianne.:)
      Ja, vi er enige om Skarphedin og Drum, og siste til Renberg.
      Ser frem til å lese ferdig Hjorth så jeg kan begynne på noe annet. *tvangslesing*
      Leste Sandra Lillebøs Tingenes tilstand før Er mor død, så kanskje ble det veldig mye mor-datter-disharmoni en stund her. Og Lillebøs bok var mye bedre (så langt).

      Vet at Beathe er fan av Ernaux, hun har blogget mye bra om bøkene hennes.
      Fin høst til deg også.:) Håper du blogger mer.:)

      Slett
  4. Fin oversikt og kjekt å se at det er litt liv her inne,Marianne. Er ikke så aktiv lenger jeg heller når sant skal sies. Har lyttet til begge Renberg, samt Hjorth sin bok og likte de alle sammen. Ernaux sin bok har jeg også lest og likt veldig godt. Har lest både Årene og Sommeren 58 og de er gode, Årene er faktisk en av de beste bøkene jeg har lest i år og jeg har lest MYE. Så jeg håper du får anledning til å lese mer av henne.

    Ha en fin resten av Oktober, Marianne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Se her ja, da er vi enige om alle bøkene mine. Tommelopp!! Ernaux skal jeg lese mer av. Begynte med Hendelsen, så får jeg se i hvilken retning jeg beveger meg. Skal på biblioteket imorgen og se hva jeg finner. Ja det er liv serru, bare litt sånn dann og vann. Men jeg leser da, selv om bloggen har fått hvile litt. Viktig å ikke tvinge seg, har jeg erfart. En fin oktoberrest til deg også Beathe. Snart er det jo jul?!? Hjelpe meg så fort det går. See U around!

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)