Jeg graver, derfor er jeg

Stille og rolig på bokbloggen betyr ikke at jeg ikke leser for tiden, bare at jeg ikke har skrevet så mye i det siste. Istedenfor å skrive etter å ha lest ei bok, har jeg nemlig utført boka i praksis so to speak. Hva jeg prater om? Hage, drivhus, kjøkkenkompost og brune fingre.


Skal du lese EI hagebok i år så kan jeg anbefale denne fra André Strømqvist. Denne innehar faktisk alt du trenger å vite om stell av hagen din, enten den er stor eller liten, kun på balkong eller terrasse.

Her får du vite det du trenger om kompost og gjødsel og jordforbedring. Hva du bør plante hvor. Hvordan formere/lage stiklinger, plante og beskjære det meste av det som vokser i en hage.

Du finner et godt og stort kapittel om kjøkkenhage, hvilke redskaper som er smarte å anskaffe seg og hvilke problemer som (ofte) kan dukke opp i enhver hage, uansett hvor dyktige man er.

Boka er inspirerende, engasjerende og - ja - fikk meg til å investere i både dette og hint. Blir det ikke sving på hagen vår nå så står det ihvertfall ikke på utstyret og den teoretiske kunnskapen :-)


 Hageinteressen min er nesten like gammel som meg selv, men før vi flyttet hit vi bor nå hadde jeg i 15 år en 2,5 mål stor og uregjerlig "naturtomt". Jeg mistet fullstendig motet, og brukte ihvertfall ikke tid i drivhuset som vi hadde. Nå derimot, har jeg en mye mindre OG oversiktelig hage, og får drivhus i geburtsdagspresang senere denne sommeren. Da måtte jeg lese meg opp.

Denne boka var GULL i så måte, for her fikk jeg svært gode tips om både planlegging og valg av drivhus, smarte ting å tenke på mht innredning i forhold til sol/skygge/hva man skal dyrke, hvilke planter som egner seg for drivhus, hvordan en tidlig vår kan planlegges på vinterstid og stell og utfordringer som kan komme med drivhusdyrking. Veldig god, og anbefales definitivt til dem som går med et drivhus i magen.


Og med hage- og drivhusinteresse dukker alltid spørsmålet om jord og plantenæring opp. Hvilken gjødsel skal jeg bruke? Hvilken jord skal jeg benytte? Hvordan få den mest næringsrike jorda til det jeg skal dyrke? Jeg har lest og testet ut varmkompost i hagen i et tidligere liv, men vi fikk aldri helt sving på komposten og la prosjektet dødt.

Etter å ha lest Bokashi av Anette Hjerde var jeg imidlertid ikke i tvil. DETTE kan til og med jeg få til. Kompostering av kjøkkenavfall inne i to bøtter (!) for så å legge komposten ut i en pallekarm og blande med jord. Enklere kan det ikke bli. Underveis kan man tappe ut væske fra beholderne og blande ut med vann for næring til blomster og grønnsaker man dyrker både inne og ute. Perfekt! Jeg er allerede igang med min første bøtte, og boka gir deg trinn for trinn hva du skal gjøre og hva du kan forvente. SÅ ENKELT! Anbefales!!


Ei siste lita bok jeg bestilte her om dagen er denne boka, en 12 måneders kalender til hagen. Tenkte at den sikkert var kjekk å ha, men det viste seg at den virkelig var kjekk å ha. Kanskje uunnværlig?

Her finner du nemlig tips om hva du bør tenke på, kan planlegge å gjøre og huske måned for måned, også gjennom vinteren. Når det er lurt å kjøpe inn nye frø, når det er tid for beskjæring av busker og trær, når og hva du bør gjødsle med, kalke, luke og høste. Den minner også om når småfuglene trenger vintermat og ikke minst er den en inspirasjon til nye hageprosjekter.

I tillegg til mange praktiske råd, tips og ideer om hagebruk er det sider med plass til egne notater, sjekklister og skisser hvor man kan samle erfaringer fra egen hage som man kan ha nytte av senere år. Veldig bra, igjen!


Så - er du klar for å sette tennene i egne hageprosjekter? Det ble ihvertfall jeg etter å ha lest disse bøkene. Nå må bare vinteren gå og legge seg permanent! Vi hadde haglbyger her i uka, og haglene var store som klinkekuler. Det gror over i huset av tomat- og agurkplanter som jeg ikke kan sette ut ennå. Min kjære pelargoniasamling kan ikke utvides før jeg får mer plass og nå spirer både gresskar og blomkål i tillegg til sukkererter i kjøkkenkarmen. Hele huset føles som et drivhus - NÅ VIL JEG UT!

Noen andre med hagedilla her? Jeg tar gjerne imot tips om flere gode bøker!!

Istedenfor å være ute og grave har jeg lekt meg med fotoapparatet inne og lært meg den nyeste versjonen av bildebehandlingsprogrammet Lightroom. Av og til er det lov å "justere" på virkeligheten. Noe må man gjøre mens man venter :-)


 Sitronmelisse


Rød pelargonia (pelliss)


 Snack-agurk


Tofarget pelargonia

.


Kommentarer

 1. Fine bilder! Det er greit å jukse litt :)
  Det er godt med bøker som inspirerer. Jeg er for tiden kun litt for mange potter på kjøkkenet, men det er en helt spesiell følelse å plante fra frø eller stiklinger og se det bli en plante - og noen ganger noe som kan spises :) Min go to bok er Urtehagen på Knatten, en klassiker.
  Jeg har lyst på en Bokashibøtte og det frister mer når jeg elser hvor lett det er :) Del gjerne mer av hage og drivhus, Marianne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Marianne, jeg liker å leke (og jukse) med bilder ;)
   Skal sjekke ut Urtehagen på Knatten. Suger til meg alt jeg kan lære, og det med litt for mange potter på kjøkken, og stua, og gjesterom... Vel, I can relate, for å si det sånn. Bommet litt på været, og måtte ta mesteparten inn igjen etter jeg hadde satt dem ut. Men nå ser det ut for at "sommeren" omsider er kommet. Som i ikke-mer-fare-for-snø. Bokashibøtte er såre enkelt. DET var noe for meg. Blir det for krevende tidsmessig, eller man må gå rundt og huske mye, så går det i glemmeboka.
   Deler gjerne mer hage og drivhus når det gjelder bøker her på bloggen. Ellers har jeg en hagedagbok/-blogg på brunehagefingre.blogspot.no hvor jeg noterer med ujevne mellomrom hva som skjer. Og spesielt når arbeidet med drivhuset begynner. Uke 29 blir det levert. Yess!

   Slett
  2. Var innom hagebloggen din. Spent på gresskarene - og for et fint fuglebad. rahender jeg savner en hage når jeg ser på fine bilder - men det går over når jeg tenker på plenklipp og husmaling og alt detd er.
   Skal kjøpe Bokashi. Mine planteplaner er nå ramsløk og løytnanshjerte. Det er moro med brunehagefingre (selv om det skjer på en balkong) :)

   Slett
 2. Fint at du er tilbake igjen. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig du leser meg, takk :)
   En fin uke til deg Ina!

   Slett
 3. Her var det mye "snop" :-) Jeg har begynt i hagen jeg og, selv om vi har bare en liten stripe bak huset, så har vi en fin terrasse hvor vi kan ha mange krukker. Jeg fikk noen stauder av mor sist måned, så nå prøver jeg å få plassert dem på et optimalt sted :-) Jeg liker stauder!
  Jeg har også skrevet veldig lite, selv om jeg fikk ut et innlegg om Song for Eirabu i dag. Jeg har Drapet på kommandanten av Murakami i hodet og må prøve å skrive noe om de bøkene før jeg glemmer hva som tiltalte meg mest :-) Men det var det å finne litt energi til å skrive som ikke er helt på min side for tiden. Jeg er glad du skriver igjen, du er savnet når du ikke "er her".

  SvarSlett

Legg inn en kommentar