fredag 31. juli 2015

Prissjokk på litteraturstudier!

Av og til er det ikke lurt å være helt laidback. Så laidback at man glemmer å melde seg opp til studier til høsten og ikke får plass. Vel, det er jo håp likevel for kreative hoder, tenkte jeg. Og måtte tenke i litt nye baner. Kanadisk litteratur har jeg lenge hatt lyst til å studere! Men problemet har vært hvor? Jeg har ikke funnet studiet i Norge, men Athabasca University i Canada hadde online kurs helt i min gate. Fantastisk !Introduction to Canadian Literature here I come! Jeg kunne til og med avholde eksamen - riktignok i Canada - men i Whistler, hvor vi tilbringer en del tid hvert år.

Suksess? - Not!

Med mindre man har overutviklet bankkonto og ikke syns at å betale 10.000,- NOK for en bokstavkarakter gjør innhugg i lommeboka...

Jepp! TITUSENKRONER!

Og hva pengene går til? Universitetet har en kjekk "utgiftskalkulator" som fortalte meg følgende:

 • One Time Fee (General application fee) $115
 • Learning resources fee $180
 • Tuition fee $952
 • Students' Union and Allumni Relations Fees $20
 • Out of country fee $334

= den nette sum av 10.049,- med dagens valutakurs.

Og i tillegg kommer pensumlitteraturen...

Er jeg villig til å betale dette? Nope! Jeg lager istedenfor et eget opplegg basert på kurset deres. Jeg har tilgang på læreboka og alle pensumbøkene. Mangler kun kursmateriellet, og det kan jeg virkelig leve uten.

Selvlaget kursmateriell i boks + alle pensumbøker kjøpt på Amazon = universitetsfaking på høyt nivå!

DAGENS MORAL: FAKE IT TILL YOU MAKE IT (eller få med deg påmeldingsfrister) !!!
2 kommentarer:

 1. Så kjedelig, Marianne, men det var en veldig smart løsning du har funnet frem til der. Selv om det kanskje ikke gir deg et papir med bokstaver når du er ferdig.

  Vi har de siste to ukene hatt besøk fra USA, siden datteren er 15 år var naturlig nok skolegang et tema som kom opp. Og OMG, som vi sier på godt norsk, for noen priser de må beregne når de skal gå på college/universitet. Jeg har sagt det mange ganger tidligere, men jeg mener det ikke mindre nå, jeg betaler min skatt med glede! Sammenlignet med mange andre land har vi et svært gunstig system for folket her, når det gjelder utdanning, helse og mye annet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan jammen si OMG! De 10.000,- "mine" var for kun ETT fag!! Jeg vet folk som flytter til "gunstige" byer for om mulig å spare littegranne penger på college/universitet for ungene. Og stakkars dem som har flere enn et par barn.. SYKT dyrt! Her hjemme betalte jeg 680,- x 2 semester + pensumbøker og tok 6 fag (Nordisk Litteraturstudie). Helt crazy priser i USA og Canada. For meg betyr det lite om jeg får karakter i faget. Jeg studer ikke for å få en grad/tittel. Jeg studerer for gøy på mine gamle dager og skal ikke bruke litteraturfagene til noenting i jobbsammenheng.
   Jeg betaler også min skatt med glede, mer og mer med glede faktisk ettersom ungene vokser. Vi har det godt i Norge, ingen tvil om det.

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)