fredag 4. desember 2020

Ung jente, voksen mann av Eline Lund Fjæren


Ung jente, Voksen mann
har stått på leselista mi siden 2014 da jeg gravde meg dypt ned i Tomas Espedal og hans selvbiografiske roman Imot naturen (omtale HER - forøvrig en svært leseverdig bok!) Begge bøkene tar nemlig for seg forholdet mellom en svært ung jente og en mye eldre mann. Det spesielle med Fjærens bok er at det er hennes debutroman, og hun debuterer virkelig med et forbløffende brak.

Selv om Lolita-komplekset langt fra er ukjent i litteraturen (skrev litt om hva jeg syntes om Nabokov's Lolita HER) så behandler 19-årige Eline Lund Fjæren temaet forbudt kjærlig med både stor innsikt og nærhet, men også med respekt til tross for den svært så talende, men også kanskje litt betente tittelen på boka. 

Kjærlighetshistorien utspiller seg fra jenta er 13 og han over 30 og fem år fremover i tid hvor jenta til slutt forlater mannen. De 120 sidene er delt opp i hele 70 kapittel hvor fortellerfokuset veksler hyppig mellom jenta og mannen. Dette gjør at vi får følge kjærlighetsforholdet og hendelsene fra begges synsvinkel og opplever sammen med dem hvordan dette utvikler seg.

Men hvor Tomas Espedal mesker seg i detaljer om rå sex, underkastelse, maskebruk og binding er Fjærens roman så godt som blottet for erotikk. Her er det de sterke følelsene som råder. Sjalusi fra begges side, redsel for at den andre skal gå og selv bli forlatt, sammenlikninger av seg selv og andre på egen alder. Den unge jenta ser venninner bli forelsket i jevnaldrende gutter mens hun selv mistet dyden som 13 åring. Den voksne mannen ser sine venner gifte seg, få barn og utvikle seg intellektuelt. Han føler selv han står på stedet hvil i forholdet til den unge jenta, for offentlige kan de ikke være. Det ville ikke fungere. Maktforholdet veksler mellom dem, her er ingen - eller kanskje begge? - offer for situasjonen kjærlighetsforholdet har plassert dem i.

Språket til Fjæren er knapt og konsist. Hun treffer meg virkelig. Dette er stor fortellerkunst. Forfatteren var selv 17 år da hun skrev Ung jente, voksen mann og forlaget Oktober måtte vente til hun var 18 før de kunne utgi boka. Gitt den sterke fortellingen og de sammensatte følelsene Fjæren beskriver så inderlig og ofte intenst kan det være nærliggende å tro at hun tar en Espedal, mao skriver selvbiografisk lett innpakket i romanens form. Forfatteren sier imidlertid selv på det direkte spørsmålet:

Eline Lund Fjæren
Bildekilde: bergenbibliotek.no

"Jeg har fått noen private meldinger fra unge jenter som kjenner seg igjen og lurer på om boken er selvbiografisk. Mange har et behov for å snakke om det, tror jeg. Jeg skjønner godt at noen blir nysgjerrige, men boken er ikke selvbiografisk. Jeg tror ikke jeg hadde klart å skrive om så konkrete ting fra mitt eget liv.."
Om boka er selvbiografisk eller ei er for meg av liten betydning. Jeg føler likevel den føyer seg pent inn i rekken av norske forfattere som har trykket grader av selvfremstillende litteratur til sitt bryst - Knausgård, Espedal, Hjorth og nå Fjæren. Jeg er ihvertfall ikke en som klager :-)

Klassekampen skrev det så fint i sin omtale av boka:

"Fjæren skildrer den lykkelig-ulykkelige forelskelsen med innsikt og nærhet .. En føler seg litt mer aksepterende, litt mindre dømmende, litt klokere, etterpå."
Anbefales!

Kilde: Biblioteket - Forlag: Oktober - Utgitt: 2013 - Sider: 121 - Sjanger: Roman

 

Favorittjuleblomsten min
Amaryllis Souvereign

9 kommentarer:

  1. Spennende. Det er jo ofte historien blir fortalt fra den eldre mannens synspunkt i litteraturen. Har du lest Knausgårds Ute av verden?
    Jeg hadde en Espedal fascinasjon i mange år, men brått gikk det over og nå har jeg litt avsmak.
    Amaryllisen er vakker. Erotisk og reptilaktig på samme tid
    Ønsker deg en fin helg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke lest mye av Knausgård, så nei - ikke vært borti Ute av verden. Lesbar? Jeg fikser ikke Min Kamp bøkene hans, men har lest littegranne ellers.
      Jeg var også fiksert på Espedal - i perioden da jeg gikk på UiS i 2014-16. Så mye at jeg planla bacheloren min på ei av bøkene hans. Har ikke fått avsmak, men han bør definitivt leses i doser. Nå er det en stund siden. Kanskje jeg skulle tatt ham opp igjen?
      Morsomt du ser den erotiske koplingen blomsten og teksten. Intended ;)

      Slett
    2. Leste - og likte de to første bøkene til Knausgård. Ute av verden er om eldre mann/ ung kvinne. knausgård kan absolutt skrive, men har ikke lest Min kamp eller noe annet enn de to første.
      Tror Espedal bleknet litt for meg etter at jeg leste Bergeners (noe sånt?. Lest den? Men hans Gå kommer jeg aldri til å glemme ...
      Noen ganger føles det som forfattere er som forelsker. Kanskje bare meg ...?
      Ja bildet gjør at jeg tenker på Georgina O`Keffees blomster bilder :)
      Forresten: Hvilken Espedal bok skrev du om?

      Slett
    3. Smiler litt her, Espedal-boka var selvfølgelig Gå.. ;-)
      Jeg har ikke lest Bergeners, kun Imot Kunsten, Imot Naturen, Gå.. og Året. Jeg mistet begge mine foreldre midt i bachelor-/Espedal-fascinasjonen, så jeg har en del bøker tilgode. Kommer nok til å ta ham opp igjen. Gammel kjærlighet ruster ikke? Jeg får se.
      Kanskje jeg faktisk burde finne meg Ute av verden på biblioteket på onsdag. Da skal jeg til (stor)byen og plukke med meg et lite lass for jula/romjula. Herved notert.
      Og nå skal jeg kikke nærmere på Georgina O'Keffees blomsterbilder. Forstår hva du mener :)

      Slett
    4. Selvfølgelig var det Gå ... :) Gamle forfatter kjærligheter kan man alltid vende tilbake til ❤ Trist med foreldrene dine.

      Det er noe med bildene til O`Keeffee ... Tenk at hun levde i ørkenen og malte de eksotiske erotiske blomstene .. magisk

      Slett
  2. Hørtes interessant ut denne her Marianne.Har ikke lest noe av henne, men hørt navnet flere ganger.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror kanskje du ville likt denne ja. Ser hun har gitt ut ei bok til - Klokken og Sengen. Skal se om jeg finner den på biblioteket til uka. Den har også fått svært gode omtaler.

      Slett
  3. En forfatter det står respekt av, å kunne skrive godt om dette temaet uten å ty til det erotiske. Fikk lyst å lese boken, har noen romaner med tematikken slingrende i bakhodet, men kommer ikke på titler.
    Takk for tips om podkast, mannen og jeg har kost oss på hyttetur, og for første gang lyttet til Kjente bøker på 4 minutter :)

    SvarSlett
    Svar
    1. AH! Så kjekt dere likte Kjente Bøker-podden. Ikke noe revolusjonerende, men lett underholdning i bilen er det så definitivt :-)
      Ja det er virkelig noe med det å kunne skrive gode uten å ty til lettvinte "triks". Nå er nok tittelen på denne boka en trigger på nysgjerrigheten, men den beskriver likevel kun rammeverket for historien inni. Intelligent!

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)