tirsdag 29. januar 2019

"The Penelopiad" (eller antikkens Handmaids?) av Margaret Atwood

The Penelopiad er min tyvende bok fra Margaret Atwood, og ennå klarer forfatteren å fange meg fullstendig. Ikke alle bøkene har truffet meg like godt selvfølgelig, men Atwood fikser det å overraske, variere og eksperimentere med språk og tekst så overbevisende hver gang at jeg overhode ikke går lei.

Boka var i så måte en så perfekt innertier for eget vedkommende at jeg faktisk ikke lettet rumpa fra soffen igår fra jeg satte meg ned til den var ferdiglest. The Penelopiad står allerede hjemme i hylla, men denne gang har jeg ikke hatt med meg papirbøker på tur. Derfor ble den lånt på Whistler bibliotek istedenfor - alltid litt spesielt å låne Atwood-bøker fra biblioteket her hun 'hører hjemme'.

Historien handler om Penelope, kona til Odyssevs (som var den antikke, greske kongen av Ithaka og en av heltene i Homers Odysseen og Iliaden). Så kan man jo lure på hvorfor Atwood skriver seg så langt tilbake som antikken, siden hun er mest kjent for sine fremtidsdystopier? Årsaken er at Atwood er med og bidrar i en serie kalt Canongate Myths, hvor samtidens forfattere omskriver gamle myter og gir dem nytt liv. Litt morsomt da å lese sjangerbeskrivelsen denne boka har fått, for det er en parallel novel. Og det er her The Handmaids Tale kommer inn i bildet. En parallell roman er nemlig litteratur skrevet inn i, avledet av eller som har foregått under rammen av et annet fiksjonsarbeid av samme eller annen forfatter. (kort forklart fra wiki). La meg komme til boka...

Margaret Atwood
Bildekilde: wired.com
Eller, kort om den opprinnelige myten først: Penelope, som er søskenbarnet til den vakre Helen av Troya, er gift med Odyssevs. Når Helen av Troya blir bortført drar Odyssevs av gårde for å kjempe i den trojanske krigen. Han blir borte i 20 år. Penelope klarer i løpet av disse årene å oppdra deres felles sønn, beholde kongedømmet Ithaca og holde over 100 friere på avstand - samtidig. Når Odyssevs endelig kommer hjem etter å ha overlevd vanskeligheter, kjempet mot monstre og gått til sengs med gudinner i fleng, så dreper han alle Penelopes 100 friere og - merkelig nok - tar livet av 12 av hennes nærmeste tjenerinner. DER starter nemlig boka.

Det Atwood har gjort er å skrive historien fra Penelopes og tjenerinnenes synsvinkel, for Homer's Odysseen er nemlig ikke den eneste versjonen av denne myten. Myter gikk originalt fra munn til munn, som betyr, at en myte ble fortalt på en måte ett sted, men kanskje på en helt annen måte et annet sted. Atwood har brukt Odysseen som kilde når det gjelder Penelopes biologiske bakgrunn, hennes tidlige liv og ekteskap for så å legge til de skandaløse ryktene som også gikk om det i utgangspunktet så pertentlige og såkalt trofaste hustruemnet som hun var. Innimellom kapitlene som Penelope forteller om sitt eget liv og levnet - fra dødsriket må vite -  og ser tilbake på eget levd liv mens hun daglig møter alle de andre døde fra mytene så er det kapitler med korsang (chorus) fra de hengte tjenerinnene.

Kople historieoppbygningen over her med pekere mot vår samtid og språkdrakt, tjenerinner i framtidsdystopier samt alle menneskene fra antikkens myter - som vakre Helen av Troya og Odyssevs selv - som støtt og stadig tar seg en tur for å gå igjen som levende personer så har du en herlig røre. Historien blir deretter betydelig farget av Atwood's snertne og skarpe penn hvor kommentarene drypper syrlig og satiren like ofte er tydelig som mellom linjene. Dette er bare SÅ BRA! Språket og ikke minst satiren i denne boka minner meg svært om Jose Saramago's Kain (link her) som jeg rett og slett elsket nettopp pga skrivestilen.

Penelope skriver her sin egen selvbiografi akkompagnert av korsang fra tjenerinnene, og denne boka - den vil du IKKE gå glipp av!

Fra en henført Atwood-tilhenger. Ingen over - ingen på siden!


Kilde: Whistler Biblioktek (og egen hjemme i hylla) - Forlag: Alfred A. Knopf - Sider: 196
Språk: Engelsk - Utfordring: GoodReads, Favoritter




Ikke rare bokhylla i Whistler... men jeg har! :-)

.

31 kommentarer:

  1. Helt fantastisk!Og du har helt rett-dette vil jeg IKKE gå glipp av!Jeg liker jo mytolgi selv om jeg ikke har lest så altfor mange bøker om det. Den serien må jeg bare titte litt nærmere på. Jeg må lese både Homers og Kain boken også ser jeg(den ligger nå klar her og har gjort det i x-antall år)

    Tusen takk for supre tips! *Iler inn å bestiller boken ASAP"

    SvarSlett
    Svar
    1. Boka er i tillegg lettlest og humoristisk, så der har du en innertier! Antar at du har lest/sett The Handmaids Tale? Trengs ikke på forhånd av denne boka, men da ser du på en måte hvor synsvinkelen kommer fra.
      Og har du ikke lest Kain, så har du en herrrrlig satire i vente, så sant du ikke er ihuga tilhenger av og sterk troende på Det Gamle Testamentet.. ;-)

      Slett
    2. Ehm....nei,tror det skal gå bra!:-D De hadde ikke innbundet utgave men er skriften liten i pocket? Har en følelse av at bøker på Engelsk er best i innbundet utgave (for meg i hvert fall) men jeg leter videre. Har lest The Handmaids tale og likte den godt.

      Slett
    3. Jeg leste hardcopy, og det finnes vel flere pocket-utgaver tenker jeg, så ikke godt å si ang skriftstørrelse. Du får prøve Kindle-versjonen. Der regulerer du størrelse selv ;-)

      Slett
    4. Jeg fikk tak i innbundet og norsk utgave på ark.no så det ordnet seg :-)

      Slett
  2. Oy, og dette ble ikke forvirrende? Må man kjenne disse mytene, Tjenerinnens beretning eller Atwoods forfatterskap for å ha fullt utbytte av boken? Jeg ble veldig nysgjerrig, men tilhenger som jeg er av handling som er rett frem, så kjenner jeg at dette blir en utfordring :)

    SvarSlett
    Svar
    1. hehe... langt fra forvirrende! Dette er en rett-fram-historie, og forhistorien ligger innebakt i boka, så ingen fare. Ingenting trengs leses på forhånd, det gav meg bare en ekstra dimensjon. Spesielt da jeg begynte å lese mer om paralell novels, men det gjorde jeg i etterkant fordi jeg var nysgjerrig. Kjør på Tine. Trenger ikke kjenne Atwood's forfatterskap heller. Dette er bare nok ei fantastisk, enkeltstående bok. Piece of satire cake for deg ;)

      Slett
    2. Og jeg som elsker kake :) Har lest litt av henne og er fascinert. Liker dystopiene hennes da, så kjekt å snuse på noe annet. Takk for supert lesetips Marianne!

      Slett
    3. Ikke helt dystopi dette, men definitivt annerledes! Og svært annerledes enn de realstiske romanene du har lest i det siste. Det er det som jeg liker så godt med Atwood, hun er så uforutsigbar.

      Slett
  3. Artig, du selger den godt.:)
    Jeg evt jo hva Atwood er god for, så hvis denne kommer på norsk skal jeg lese den. Har forøvrig tre Atwoodbøker ulest i hylla, så de går nok foran engelske versjoner.
    Kain har jeg også lest og likt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er oversatt til norsk og heter Penelopiaden her. Jeg fant den på Biblioteksøk.

      Slett
    2. Har du lest og likt Kain så liker du denne :-)
      Det er rett og slett herrrrlig å finne innertiere som denne boka (for eget vedkommende). Det går litt lenge mellom hver gang ei bok treffer så godt som denne. Som Astrid Terese sier, denne er oversatt til norsk. Har ikke sett den norske utgaven, så jeg vet ikke hvem som har oversatt.

      Slett
    3. Ok. Jeg skal - forhåpentligvis- til Hellas og reise rundt i gamle ruiner og tempel i juni, så mytologien kan godt repeteres, om enn i Atwoods drakt .:) Skal både til Delphi, Olympen og Askeipleios tempel bl.a.(Og Cirke skulle jeg gjerne ha lest ) Vet ikke hvor relevant Penelope er her, men det har ikke noe å si. Gresk mytologi henger jo sammen med alt i gresk mytologi og annen mytologi.:)

      Slett
    4. Fås på Arks nettbutikk, fant den ikke på de andre store nettbutikkene.
      https://www.ark.no/boker/Margaret-Atwood-Penelopiaden-9788202213435

      Slett
    5. Kari og Kjell Risvik er oversettere, leser jeg på Bokelskere.no.

      Slett
    6. Åhh.. skal du til Hellas og ruinene? Misunner deg den! Du vet hva du har å gjøre når det gjelder dokumentasjon. Jeg vil på tur!! :-) Penelope er relevant, fordi hun var gift med den notorisk utro Odyssevs. Han igjen var en av frierne til Helen av Troy og hadde ideen bak den trojanske hesten. Ei kone som holder ut med en slik mann er verd å få med seg, bare fordi.. hehe..

      Slett
    7. Jepp! Såfremt det bli nok påmeldte-gruppereise med en jeg reist på sånne turer med før.
      Leste meg opp på Penelope, hun var datter av Kongen av Sparta- og vi skal til Sparta- så da er det i alle fall innafor reiseruta.;)
      (ja, vet det om Odyssevs og Helen fra Troy , btw har sett filmen Troja- fascinerende)

      Slett
    8. Stemmer! Det glemte jeg å nevne, prinsesse av Sparta og svært intelligent. På en tid der kvinnene skulle være vakre, punktum - var kanskje ikke det den største fordelen, men så klarte hun å lure mange med mye da, uten å spoile boka ;)
      Gruppereiser med flinke guider kan være svært spennende! Høres ut som en interessant tur, spesielt om dere skal reise mye rundt som det ser ut for.

      Slett
    9. Ja, det blir gøy. Var i Israel/Palestina, Peru/Bolivia- inkaland, Mexico og Mayaland, m.mer med samme reiseleder . Veldig gøy. Han bruker lokale guider i tillegg:)
      Jeg gleder meg til å se om vi greier å lokke frem Oraklet i Deplhi.;) (med litt vin innabords, så kanskje- kan vi i alle fall tro det?)

      Slett
    10. Med vin får man alltids svar! HAHA
      Peru/Bolivia- inkaland, Mexico og Mayaland... har stått på reiselisten min en stund. Siden jeg leste noen Clive Cussler-bøker fra områdene, faktisk. Mexico er bare "litt" usikkert for tiden. Hadde planer om å kjøre gjennom nord-Mexico da vi kjørte fra Houston til Whistler for et par-tre år siden, men ble frarådet det på det sterkeste. Må nok komme oss littegranne lenger sør for grensen til USA før det blir mer trivelig i Mexico. En annen gang!

      Slett
    11. Utrolig hva som løsner med vin.:) Sansene bare åpner seg!
      Yucatan i Mexico er vel fortsatt rimelig trygt for turister. I Nord mot og i fjellene ville jeg vært mer forsiktig ja.

      Slett
  4. Jeg liker Atwood veldig godt, og har tidligere lest mye gresk mytologi. Og The Handmaids tale er både som bok og filmserie fantastisk gripende. Så denne boka er fristende! Flott omtale du har skrevet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha :) Liker du Atwood OG gresk mytologi så bør du få med deg denne. Under 200 sider, så den er verken tung eller omstendelig. Tror jeg skal finne Circe-boka som Astrid Terese nevner under her. Jeg kjenner jeg er ikke helt ferdig med kvinnebedåreren og luringen Odyssevs ;)

      Slett
  5. Ah, denne må jeg lese. Jeg er veldig glad i Atwood og i gresk mytologi. Det er perfekt når forfattere en er glad skriver om emner som interesserer en :-) Jeg leste nettopp Circe av Madeline Miller, som er en nytolkning av historien om gudinnen Kirke. Hun hadde et forhold til Odyssevs (ca et år) mens han var på vei hjem til Penelope. I Circe lar Miller Penelope og sønnen reise til Kirke og bli boende der etter Odyssevs er død. Den anbefales hvis du liker den greske mytologien. Jeg skal kaste meg over biblioteksøk og se om jeg finner The Penelopiad her. Takk for tips!

    SvarSlett
    Svar
    1. AHA - så Odyssevs varmet sengen der også før han (etter 20 år) klarte å komme seg hjem til sin kone? Det var nok ikke få kvinner han bedekket før han "klarte å finne veien hjem" til sin fru... Men at Penelope fant seg i å bo hos Kirke? Humm... Tror jeg må lese denne ja!

      Slett
  6. Herregud!
    Skrev en eviglang kommentar, og presterte og logge meg ut av google istedet for å publisere = ikke bare forsvant kommentaren, men det 1000trinns prosessen med å logge seg inn igjen, var verre enn nettbanken.

    Uansett: Det jeg sa: sånn ca.
    Var at jeg, som Astrid Terese, også nylig har lest Circe, og før det igjen, Song of Achilles. Hungeren etter (gresk) mytologi er for øyeblikket sterk. Ser dog ikke ut som om denne er lest inn. Finnes hverken på storytel eller Audible, så da får det (etterhvert) bli bib.

    Ja, også klappet jeg litt for dine 20 Atwood.

    SvarSlett
    Svar
    1. Djeeez... Det er kjipt å logge av istedenfor å publisere. La meg si det sånn, det har skjedd noen ganger her også. Selvfølgelig de gangene man har skrevet mer enn en liten kommentar..

      Du også lest Circe og likt? Ja da må jeg jo finne meg den. MEN, etter jeg har pløyd meg gjennom de ni bøkene jeg lånte på biblioteket her igår. Gikk "litt" bananas, men vi skal nå være her til påske, så det bør gå. Var ikke klar over at du hadde hunger for gresk mytologi?? Det har gått meg hus forbi.. Nei, den finnes ikke på lyd. Har allerede sjekket. I retrospekt så ser jeg at kanskje det var fordi ingen påtok seg ansvaret for å synge inn tjenerinnenes chorus mellom hvert Penelope-kapittel, haha..

      Jepp, 20 Atwood it is ifølge GoodReads, og jeg tror ikke jeg har lest Atwood før jeg begynte å blogge og bruke GoodReads som lest-liste. Jeg har ennå mange å ta av, Atwood-bøker that is, men jeg sparer faktisk, så forfatterskapet varer lenge. Hun har vært svært produktiv, heldigvis!

      Slett
    2. Circe var ren opptur. Føler at jeg er flinkere å lese gode (bedre) bøker i år. Kanskje jeg bare er generelt blidere? Var heller ikke klar over at jeg hadde mytologihunger, tror det er smittsomt, mange som har lest Circe i det siste. Tror du bare må presse inn mellom Bosch.

      Slett
    3. Sitter og venter på mer garn fra YarnCanada. Når det kommer, havner Bosch på øret igjen. Han er fantastisk god å strikke til.
      Generelt blidere? Ihvertfall virker du svært så mye mer optimistisk, tross lege-ugg og symptomer. Jeg mener, leppestift OG blå øyenskygge er definitivt store fremskritt ;)

      Er Circe en ren opptur er den ikke vanskelig å legge i leselista! Done!

      Slett
  7. Jeg har lest både Beathes og Tines omtaler av denne boken, og nå må jeg si at den blir bestilt snarest! Gleder meg allerede :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hurra, predikeringen min virker ;-) Vet jo at du liker Atwood Birthe, så du er jo ikke akkurat vanskelig å overbevise - bra!

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)