fredag 11. januar 2019

1001-lesesirkelen: "Closely Watched Trains" av Bohumil Hrabal

Det er blåst liv i 1001-lesesirkelen igjen, denne gang av Elida på bloggen My First My Last My Everything, og hurra og takk for det! Jeg har nemlig savnet lesesirkelen, for den gav meg jammen mange fantastisk gode, men også rare, givende og temmelig frustrerende leseopplevelser sist jeg deltok. Det er noe eget med det å lese klassikere - bøker og forfattere som overlever tidens tann. Lesesirkelen tar utgangspunkt i lista og boka "1001 books you must read before you die". Denne oppdateres årlig, noen få nye kommer til, enkelte faller fra, men lesesirkelen omfavner dem alle - eksisterende og utgåtte fra lista. Må si jeg har gledet meg til å komme igang igjen!

Januars kategori er å lese ei bok på 250 sider eller færre. Jeg valgte meg Closely Watched Trains av forfatteren Bohumil Hrabal opprinnelig fra det historisk spennende landet Moravia som nå er en del av Tsjekkia. Jeg ble faktisk så fascinert av selve landet Moravia at det tok litt tid før jeg kom igang med boka. Historie-googlingen min hadde imidlertid noe for seg, for det gjorde at jeg fikk en bedre forståelse av forholdet mellom tsjekkerne og tyskerne under den 2. verdenskrig, tidsepoken hvor boka er lagt til. Nuvel.

Vi møter Milos Hrma, en ung lærling som jobber som stasjonsvakt på en togstasjon i Bohemia i 1945. Krigen går mot slutten, noe Milos er glad for. Han er nemlig en litt sart sjel og er nettopp kommet tilbake i jobb etter å ha prøvd å ta sitt eget liv ved å kutte begge håndleddene. Krigen går inn på ham, men det verste er at han ikke klarer å fullbyrde kjærligheten til Masha. Han får den rett og slett ikke opp å stå.

Handlingen i boka går over kun én dag, en dag som kulminerer i et plott hvor Milos og kollegaen Hubička skal sprenge et stort, tysk ammunisjonstog. Tyskerne og samarbeidspartnerene deres er allerede på tuppa, siden flere av togene deres er blitt angrepet av partisanerne, så det er ikke en ufarlig jobb den glamorøse motstandsagenten Viktoria Freie gir Milos og Hubička. De skal nemlig droppe en tidsbombe midt i togsettet.

Bohumil Hrabal
Bildekilde: wikipedia.org
Mer vil jeg ikke si om historien, den er nemlig kun 85 sider lang, men en ting er sikkert. Closely Watched Trains er særdeles spesiell. På togstasjonen er det både nazi-kollaboratører, oppdrett av noen spesielle brevduer, sex med telegrafisten og stempling av hennes edlere deler og en stasjonsmesters higen etter å bli forfremmet til inspektør. Alt beskrevet i et heller tungt, men likevel overkommelig språk.

Likte jeg boka? Tjah. Humor og tragedie hånd i hånd, en dose sosialrealisme og sex, men også mer enn jeg likte om mishandling av dyr på disse togene. Jeg sitter igjen med en blandet følelse etter lest bok. Gav den en 3'er på GoodReads, men kunne like gjerne gitt den 2 eller 4... alt etter hva som vektlegges. Glad jeg valgte og leste denne boka. Det hadde jeg ikke gjort om jeg ikke deltok i lesesirkelen, og DET hadde vært et minus. Uansett.

Kilde: egen bok - Utgitt: 1965 - Forlag: Northwestern University Press - Språk: Engelsk - Sider: 85
Utfordring: GoodReads, 1001-sirkelen, 1965, KaosutfordringenEndelig tilbake på snowboard igjen
Whistler Blackcomb hurra :-)

16 kommentarer:

 1. Nytt land, ny forfatter og tittel, skal si du er med på å sprenge grenser. Veldig kjekt å lese om handlingen, har akkurat avsluttet en roman med handling fra de siste ukene av verdenskrigen. Kos deg på brett, DONT break a leg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Liker svært godt 1001-lesesirkelen, da hopper jeg i det med begge beina. Har mange gode leseerfaringer derfra. Kjøpte meg 1001-boka til bokhylla her borte. Ikke helt oppdatert, papirutgaven er fra 2010 tror jeg, men kombinert med Elida sin oppdaterte liste så gjør den nytten. Er ikke så veldig glad i bøker fra 2.verdenskrig faktisk. Jeg har 'lest meg ferdig på emnet' for en stund, men denne fristet. Noe annerledes enn andre såkalte krigsromaner jeg har lest.
   Skal IKKE break a leg! Vær du sikker! Skal igrunnen noe til å brekke titanet jeg har i kne, men den andre foten er jo foreløpig uten reservedeler... Jeg tar det kuli ja, dette skal nytes. Første året uten smerter i kneet på lenge. Det skal ivaretas! Er du med i 1001-sirkelen? Ja? Synes å huske det ja.

   Slett
 2. Det passet aldeles ypperlig med en ny 1001-lesesirkel nå som jeg skal ha litt fokus på det i år. Valgte meg Sylvia Plath som jeg nettopp har lest ferdig. Denne var helt ukjent for meg,men jeg fikk lyst til å lese den en gang.En stund siden jeg leste noe fra krigen så kanskje på tide igjen?

  Godt å se at knær fungerer og at du kan utfolde deg i bakkene der borte 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Plath står også på min liste faktisk! Ikke ennå, men for mars hvor vi skal lese kvinnelige forfattere, tenkte jeg. Februar kombinerer jeg med Yale-studiene som jeg tar på nett. Kjekt! Trenger du en kort, spesiell 1001-bok fra krigen så vet du hvilken du skal velge ihvertfall ;) Litt tungt språk synes jeg, og så var fonten i papirboka mi ikke så helt enkel å lese. Det gjorde også sitt til at den ble litt slitsom for meg. Alt i alt likevel fornøyd med gjennomført "runde".

   Slett
  2. Plath sin var tung å lese men boken var god. Leser jo Martha Quest og The Virgin suicides også og det ble 3 "tunge"bøker samtidig 😳 men skal komme meg gjennom det. Jeg tenkte å lese Pianolærerinnen i feb og hun er nobelkvinne og jeg kan dermed krysse av to kryss den mnd.

   Slett
  3. Flere kryss er gull :-) Jeg har også registrert at Plath er tung, men det er i 1001-sirkelen jeg motiverer meg til de litt mer utfordrende bøkene. Så kan jeg heller ha god samvittighet når jeg nå gjenhører Margit Sandemo på engelsk på øret, hehe..

   Slett
 3. Flott anmeldelse, Marianne! Trenger eg ei kort bok ein dag og eit kryss skal eg definitivt ta denne. Det som er så fint med lesesirkelen er at andre oppdager bøker som du sjølv legger til side, og denne er ein av dei. Krigslitteratur er eg ikkje så glad i sjølv, og har igrunnen aldri vore glad i det.

  Godt å høyre at kneet fungerer, og at du koser deg på brett :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Noe spesiell, men helt flott å ha lest. Jeg leser sjelden tsjekkiske forfattere, så bare det var en erfaring rikere :)
   Fungerer gjør det, ikke optimalt ennå, men her gjelder det å skynde seg langsomt...

   Slett
 4. Har aldri hørt om denne forfatteren, men den er herved notert. Skjønt også jeg er rimelig mettet på krigslitteratur, så hender det en gang i blant at jeg leser det likevel.. Men plaging av dyr, er et tema jeg ikke liker å lese utbrodert..
  Okkeom, 1001-bøker, jeg liker også at det er igang igjen.
  Har også lest min bok for januar.:) Også med delvis tema krigen(e)- siden butleren jeg leste om tenker tilbake til mellomkrigstiden og en del epokegjørende hendelser på godset der han jobbet som hadde tilknytning til Hitler-Tyskland og Europa som sådan

  Bra kneet fungerer, kos deg videre.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hrabal var fullstendig ukjent for meg også. Det er det som er så morsomt med 1001-lista. Da kaster jeg meg uti ukjente farvann med begge beina først og håper jeg flyter i land. Plagingen av dyr plaget meg faktisk mer enn normalt i denne historien. Det ble litt vel visuelt beskrevet, men hørte med til historien likevel. Krigen var grusom både for mennesker og dyr.
   Butleren din skal som nevnt på bloggen din leses. Ishiguro er flott, og det jeg har lest av ham så langt har vært ganske finurlig spesielt, så den boka gleder jeg meg til. "Morsomt" du også endte opp i 2.verdenskrig uten å være helt giret på emnet :)

   Slett
 5. Denne høres jo akkurat like absurd som jeg liker det. Håper du koser deg glugg i favorittlandet mitt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Koser meg alltid glugg i favorittlandet MITT :-) Blir her til påske, så det skal koses i 3 mndr til ende. MED bøker, i massevis. Har god tid til å lese, og et fantastisk bra bibliotek om Kindle'n skulle gå tom, hehe - neppe, men har ihvertfall alternativet.
   Boka var absurd, men ikke fullstendig. Spesiell var den ihvertfall, med sine knappe 85 sider. Hadde vært morro om du leste den!

   Slett
 6. Interessant. Har ikke lest den der. Men fikk litt inntrykk av den nå da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vanskelig å skrive omtale om så korte bøker uten å spoile noe. Var noe undrende over at boka havnet på 1001-lista, men den var nok spesiell og god nok den gang den ble skrevet og utgitt. Alltid spennende å ta fatt i komplett ukjente forfattere. Er du med i 1001-sirkelen til Elida?

   Slett
 7. You lost me at dyremishandling, men jeg hang på helt til det. Bra det er noen uker igjen av januar. Da har jeg fremdeles en sjanse til å få kastet meg rundt. Bare litt usikker på om jeg har, jo, jeg kjøpte jo Banvilles The Sea på loppis igår. Dessverre på norsk, men hvis det er den eneste korte 1001boka i hyllene får det holde. Ikke sikkert det blir blogging, men er veldig innstilt på lesinga..

  (Flying start på 2019 er bare fornavnet av det du holder på med fortida)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nemlig! Ikke noe for oss dyrekjære de avsnittene der, så skygg unna om du er glad i bufe...
   Banville's Havet er imidlertid en såå fin bok! Jeg likte den svært godt dengang i 2014 og leste den også på norsk, for jeg fant den på en bruktbutikk i Stavanger. Sånn innerst bakerst der i en krok. Jeg er igang med lydbokversjon av månedens humorlyrikk. Jan Erik Vold på øret. DET er greier det :D Tenkte å finne meg Kalvø's hyttebok også etterhvert. Fant du den på lyd?

   Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...