torsdag 8. september 2016

Booker-kandidaten "The Schooldays of Jesus" av J.M. Coetzee

Det var her jeg ikke startet med stående ovasjoner og "hva var det jeg sa, de gamle er eldst" eller noe sånn. Jeg, som til nå har holdt førsteplassen på min egenkomponerte og dynamisk rangerte Booker-longlist tom, i påvente av Coetzee sin nominerte Jesus-bok. Jeg kan si det først som sist, Coetzee klatrer absolutt ikke til topps. Jeg vurderer ennå om den kommer til å fortjene plass på short-list'en, og jeg har ennå 6 bøker igjen å lese. Jepp, såpass.

Boka handler om David, en gutt på 6 år som bor sammen med Simón og Inés. De er nettopp ankommet Estrella, deres nye bosted. Om hovedpersonene vet vi kun at de møttes på en båt fra et annet liv. I det nye landet har de nye navn og opptrer nå som en familie, selv om vi egentlig aldri får bekreftet at Inés er mor til David. Det vi kun vet med sikkerhet er at Simón ikke er faren. David lærer seg språket i det nye landet, og begynner og få noen venner. Snart er han klar for å starte på skolen, men siden David er noe spesiell så blir han - etter anbefaling fra de tre søstrene som eier farmen Simón og Inés jobber på - skrevet inn på skolen som går under navnet Academy of Dance. Dette er en alternativ skole hvor all læring foregår med ballettsko på beina, og her lærer David det som beskrives å kalle ned tall fra stjernehimmelen. Hva det er? Se det får man aldri vite, selv etter ferdiglest bok. En person blir drept, en blir stilt for retten og dømt på et vis og sånn går nå dagene i Estrella (som betyr "stjerne" på spansk). Mer eller mindre The End, så blir det ingen spoilers.

J. M. Coetzee
Bildekilde: biography.com
Hva jeg syns om denne historien er noe vanskelig å beskrive. The Schooldays of Jesus er nemlig full av allegorier og filosofiske sidesprang, men de gir meg lite? Vaskelappen til boka reklamerer med at dette er en hypnotiserende allegorisk fortelling som på en elegant måte behandler de store spørsmålene rundt det å vokse opp, hva som menes med å være en forelder og den konstante kampen mellom intellekt og følelser. Vel. Noe har jeg a) enten klart å overse, b) ikke forstått eller c) så er denne boka "noe" hypet opp.. Jeg synes nemlig dette var en svært enkel filosofering over forholdet foreldre/barn, oppvekst, skolevalg og hvordan leve sitt liv. Ikke noe nytt under solen. Og hva var det med tittelen på boka? Skulle David (bibelsk navn) liksom være Jesus in disguise? Vel var han spesiell, riktignok hadde de problemer med å finne et sted som ville ta dem inn (i herberget), joda det stemmer at det var spørsmål rundt hvem som var David's far, og det var en manntallsinnskrivning i Estrella som David på død og liv måtte holdes utenom... men - alvorlig talt da! Og så irriterte jeg meg grønn over hvordan Coetzee refererte til Simón inn i historien - en urimelig hyppighet av å gjenta en frase, igjen - og igjen - og igjen. "he, Simon" - "said he, Simon" - "thought he, Simon" - "to him, Simon" - djeeez, opptil flere ganger pr side! Hadde jeg ikke nok å fundere på, så ble det ihvertfall ikke bedre av denne oppstyltede og irriterende repeterende måten å skrive på.

Er det så at Coetzee har kommet på langlisten bare pga navnet? Jeg begynner virkelig å lure - jeg, som i utgangspunktet er veldig glad i Coetzee!! Underveis var jeg ganske så sikker på at det lå gjemt noe i denne historien som jeg ikke klarte å se, men nå lurer jeg på om boka verken er så dyp eller intellektuell som den ønsker å være. Lille David var en interessant nok karakter i seg selv, men Simón, som hadde stemmen store deler av boka - var rett og slett temmelig kjedelig, Inés likeså. Og irriterende nok av alt: jeg satt og ventet og ventet - ei hel bok - på at David skulle forklare hva det ville si å kalle tall ned fra himmelen iført ballettsko... No such luck! La dette være sagt: Coetzee fikk tre stjerner av meg på GoodReads, men det er kun fordi jeg i utgangspunktet liker forfatteren veldig godt. Jeg må likevel si meg enig i en av de andre leserne av boka (Vi MacDonald): Dette var "Plotless pointless and ponderous posturing with painful prose." Dessverre...

Kilde: Egen bok - Kjøpt: Amazon - Språk: Engelsk - Sider: 288 - Utfordring: GoodReads, Booker Longlist 2016



.