mandag 21. november 2016

"Portrett av ein varulv" av Carl Frode Tiller

Sjanger ingen hindring når det gjelder svært gode forfattere. Jeg har lest et skuespill (ja, ja - skodespel) av Tiller. Tenkte i utgangspunktet at dette så magert ut, med 91 fysisk veldig små sider fulle av luft og få ord. Nynorske ord. Men så var det valget av ord, da. Som igjen viser, at Tiller er en ener og mestrer mer enn "bare" en svært svært god Innsirkling-trilogi i romanform. Det eneste jeg tidligere har lest fra forfatteren.

Portrett av ein varulv handler om Kent, en black metal musiker som har droppet ut av videregående skole. Kent er en destruktiv faen full av ukvemsord både mot søsteren, moren og vennegjengen, og ser ut for å gjøre hva som helst for å skape støy og spetakkel. Vi følger Kent gjennom en kveld og en natt mot hans første dag i (nok en) ny jobb, denne gang på et dampvaskeri Og hva er mer naturlig - for Kent - enn å starte ny arbeidskarriere med å drikke seg stupe full på fest kvelden før. Ikke nok med at han drikker og driter seg fullstendig ut på festen, men han og bandkompisen Espen setter også fyr på kirka og forsøker å antenne det lokale asylmottaket. I tillegg oppfører Kent seg skikkelig ufordragent mot både eks-kjæresten som er glad i ham ennå, og en småtjukk og lite intelligent, men trofast venninne.

Carl Frode Tiller
 Bildekilde: aschehoug.no
Igjen skriver Tiller intenst om følelser og gjenkjennelige situasjoner satt helt på kanten av det akseptable, og spiller på usikkerheten og retningen disse kreftene og følelsene kan ta i tenårene. Dialogene er kraftig ladde gjennom hele det korte skuespillet. Noen ganger provoserende, som når Kent og kompisen stifter branner. Andre ganger direkte motbydelige, som når Kent prøver å få venninnen til å skade ham med glasskår fra ei flaske. Til tross for Kent's destruktive oppførsel får han medfølelse etterhvert, ihvertfall fra denne leseren, selv om avslutningen på skuespillet ble noe vag. Kanskje måtte den bli slik? Jeg ønsket meg imidlertid mye mer! Dette var nemlig glimrende så lenge det varte.

Skuespillet ble skrevet på oppdrag fra Det Norske Teater, og ifølge Tiller er det det første skuespillet han har skrevet for ungdom - et oppdrag han forøvrig fant svært utfordrende. Varulven en metafor på en skikkelse som går gjennom en forvandlingsprosess, noe Tiller valgte å overføre til tittelen. Som varulven gjør ungdom ofte ting de egentlig ikke verken vil eller forstår, som Kent. Joda, dette var bra. Veldig bra. (Så ser jeg litt bort fra avslutningen, som egentlig plaget meg en smule, for den ble - litt vel lettvint? :-)



Kilde: Egen bok - Utgitt i bokform: 2011 - Forlag: Aschehoug - Sider: 91 - Språk: Nynorsk - Utfordring: GoodReads


Julegaveønske 2016 :-)


6 kommentarer:

  1. Interessant. Jeg har enda ikke lest noe skuespill av Tiller, selv om jeg tenkte å lese hans forrige, kom vel i fjor. Men jeg har sett et stykke av ham på Trøndelag teater, Begynnelser, tidligere i år. Det var knallsterkt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tiller er veldig presis i dialogene, så jeg føler jeg har lest et mye lengre stykke enn det i utgangspunktet ser ut som. Komprimert og fortettet handling, mye ligger i de uuttalte ordene mellom ungdommene. Også gjemt i følelsene dialogene skaper, men som Tiller ikke nødvendigvis setter ord på. Dette var bra, virkelig bra. Jeg skal lese flere skuespill! Hvilket var hans forrige skuespill? Det som kom ut ifjor? Jeg får ikke helt grepet på bibliografien hans..

      Slett
    2. Det er Kven er redd?
      https://www.aschehoug.no/nettbutikk/kven-er-redd-aco.html

      Slett
    3. Ahh.. takk! Det skal jeg sjekke ut!

      Slett
  2. Jeg har lest to skuespill (vet ikke om han har skrevet flere?), og sett teateroppsettingen av et av dem. Knallbra, vil jeg si. Så nå må jeg skaffe meg denne!

    SvarSlett
    Svar
    1. Da er denne en must. Og jeg må få skaffet meg flere! Jeg har utfordret meg selv på sjangere i 2016. Ikke lest flere enn kun et par tre skuespill "før i verden", så dette var en svært positiv overraskelse!

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)