onsdag 15. juni 2016

Bio-sirkelen: I rettferdighetens navn, Kim Friele

Pia's Kulturkrok står ansvarlig for månedens kategori i Ingalill's Biografisirkel, og tema var uten tvil spennende. Men hva velge? Valget mitt falt på kjente Kim (Karen-Christine) Friele, aktivisten som gjennom hele sitt lange liv har kjempet for de homofile's rettigheter i Norge. Ikke visste jeg like før helga, at valget mitt skulle bli så skremmende dagsaktuelt som det ble. Tenker da på den tragiske massedrapsepisoden i Orlando natt til søndag hvor 49 homofile mennesker på nattklubben Pulse ble skutt ned og drept med kaldt blod da de var ute og hygget seg. Aldeles grusomt forferdelig,  og en hendelse som foraktes av hele det norske folk. Solide støtteerklæringer til de homofile forankret i norsk tros- og livssyn har imidlertid ikke alltid vært tilfelle... og det vet Kim Friele alt om. Senest idag kan vi lese følgende i Stavanger Aftenblad: Stavanger bispedømmeråd starter denne uken jakten på ny biskop etter Erling Pettersen som går av med pensjon tidlig neste år. Dermed er det åpenbart duket for nye runder om homofilisyn, kjønn og alder. Kampen for de homofiles rettigheter er med andre ord lang fra over, heller ikke i liberale Norge. Så til boka og Kim Friele og krigen mot programfestede paragraf 213 av 1902:

"Finder utugtig Omgjængelse Sted mellom Personer af Mandkjøn, straffes de, der heri gjør seg skyldige eller som medvirker dertil, med Fængsel indtil 1 Aar. Med samme straf ansees den, som har utugtig Omgjængelse med Dyr, eller som medvirker dertil."

Karen-Christine Wilhelmsen ble født i 1935 og har rukket å bli 81 år gammel. I hele 53 av disse årene har hun kjempet for de homofiles rettigheter. Hun vokste opp på Fana i Bergen, studerte bl.a. språk ved universitetet i Cambridge og jobbet som sekretær ved Opplysningskontoret for Forsikring fra 1958 - 1971. Navnet Friele fikk hun da hun giftet seg med advokat Ole Friele Jr. Ekteskapet varte i 3 år. De ble skilt i 1961 og Kim tok steget ut av skapet og stod fram som den første åpne homofile i Norge. (Det sies at Wilhelmsen-familien bare var glad til at Kim ikke tok pikenavnet sitt tilbake...).

Jeg har lyst å referere starten av boka, for den hadde de mest interessante frampekene jeg noensinne har lest i ei biobok. Snakker meg om å fange leseren! Dette er noe helt annet enn en kjedelig tidslinje med årstall, gitt. Boka starter nemlig med fjoråret. Det er juni 2015 og Kim Friele står og vifter med et regnbueflagg mot Pride-paraden foran Domkirken i Oslo:
"Blant de 20 000 som danser seg forbi, er homofile politikere, prester, militære og psykiatere. Idet de oppdager henne, legger noen hånden på hjertet. Andre trykker hånden hennes... Enkelte stjeler en klem, hvisker en takk. For dette vet de:
Norske politikere sluttet ikke av seg selv å betrakte homofile som kriminelle. Prestene fant det ikke plutselig for godt å dempe sine moralske fordømmelser. Offiserene gikk ikke frivillig med på at legningen ikke smitter andre rekrutter. Psykiaterne nektet i det lengste å akseptere at homofile og lesbiske ikke er mentalt syke. De mange titusener av tilskuere...har ikke fått åpne sinn bare fordi tiden er gått.
Forandringene og rettighetene har kommet fordi Kim Friele for mer enn 50 år siden trådte ut av rekken, sa "sånn kan vi ikke ha det", og krevde at homofile, uten skam og frykt, skulle få leve sitt eget liv. Med sta utholdenhet, uredde protester og eminent politisk håndtverk endret hun våre lover og hjerter. Historien om Norges første åpne homofile er også historien om hvordan vi ble et moderne og litt bedre land."
Ola Henmo
Bildekilde: twitter.com
Intet mindre enn ei fantastisk dame! Historien Ola Henmo her forteller, er rå og usminket. Forfatteren har intervjuet Kim Friele og mennesker rundt henne, han har godt grep om historien og forteller med stor innlevelse og engasjement. Jeg skal ikke påstå at jeg nå vet hvordan livet som Norges første åpne homofile føltes på kroppen, men her kommer jeg virkelig innafor. Her skildres alt, ikke bare reaksjoner fra de nære - slekt, venner og ektemann - men også hvordan hun ble mottatt av politikere, den steile prestestanden, det rigide og trangsynte militærsystemet, psykiatere og sist, men ikke minst, også hvordan den interne maktkampen etterhvert utviklet seg i LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner). Den godeste Kim var nok ikke den enkleste å jobbe sammen med, for hun var vant til å få det som hun ville - etterhvert, og ikke uten kamp. Mange mente hun var for sterk, for brå, for oppfarende, for sta og for aggressiv. Kim og LLH har begravet stridsøksen nå, men den satt langt inne. Henmo har skrevet en nyansert biografi, den hopper littegranne frem og tilbake i tid, men er enkel å følge. Boka er troverdig og et solid stykke arbeid. En av de beste biografiene jeg har lest, faktisk.

Kim Friele og Wenche Lowzow
Bildekilde: geysir.no
Kim's eget kjærlighetsliv hører vi litt om, stykkevis og delt. Her er det imidertid ingen sensasjonspreg og dyneløfting. Ja, hun hadde tidligere i livet perioder med kortere romanser og flere partnere. Ja, vi får navngitt noen få av dem. Nei, her er det ingen utlevering. Kim er ærlig og oppriktig om egne holdninger og følelser, men andre holdes der de skal holdes - innenfor privatlivets fire vegger. Unntatt forholdet til Wenche Lowzow, hennes store kjærlighet - den konservative rektoren og skolepolitikeren som ble Norges første åpent homofile stortingsrepresentant. Forholdet til Wenche bobler hun over med. Kim og Wenche var faktisk de første to homofile i Norge som inngikk lovlig partnerskap, og det er et forhold som ennå er solid. Kim er 81 år gammel og riktig så oppegående den dag idag, Wenche er blitt 90 med dessverre skrantende helse både fysisk og mentalt. Wenche ble alvorlig syk i 2005 og fikk diagnosen brystkreft i det ene brystet. Da dommen kom, parerte Wenche med at da kunne de likegodt fjerne begge brystene. Kim's reaksjon som selvfølgelig fulgte henne på sykehuset? "Det blir som Wenche vil. Vi reiser ikke puppeløse hjem. Vi hadde fire, vi kommer fortsatt til å ha to. Ferdig med det, svarte Kim." Ingen mangel på galgenhumor, verken der eller ellers.

Det ville blitt for mye å referere alle kampene, seirene og slagene til Kim Friele her i omtalen. Denne boka må bare leses. Ikke bare fordi den forteller historien om en utrolig sterk kvinne, men den er også - som vaskeseddelen sier - faktisk beretningen om tilblivelsen av et moderne Norge. Kim Friele har også skrevet en memoarbok, Troll skal temmes, som kom ut i 1990. Denne står nå på planen og skal leses. Av priser mottok Friele Fritt-Ord-prisen i 1978 med begrunnelse i «hennes innsats for å skape forståelse for de homofiles situasjon». I 2009 ga Kim selv uttrykk for at hun vil levere tilbake prisen i protest mot at filosof Nina Karin Monsen ble tildelt årets pris, og Kim omtalte prispengene som «judaspengene». 22. juni 2005 ble en byste av Kim Friele avduket på Rådhusplassen i Oslo i forbindelse med Europride-festivalen, og i 2008 ble hun utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet. "Du har gjort Norge til et mer anstendig samfunn", sa statsminister Jens Stoltenberg i sin takketale. Ikke så verst et ettermæle, spør du meg! En velkomponert og kunnskapsrik biografi som like mye forteller livshistorien til Kim Friele som oppvåkningen, tilblivelsen og forankringen av LLH i det norske samfunnet. Ei bok som burde stått på pensum på Videregående!

"Kim fryder seg over å se fruktene av et liv i kamp. Samtidig frykter hun et tilbakeslag. Hun synes dagens unge homser og lesber er homopolitisk bevisstløse. De tar ikke inn over seg at rettigheter som er vunnet, kan tas fra dem. At den forfølgelsen homofile nå utsettes for i Russland, i Ungarn, i deler av Afrika, også kan skje her. Hun benytter enhver anledning til å advare homobevegelsen mot å bli historieløse."



19 kommentarer:

  1. Flott omtale Marianne. Tydelig at du likte den. Og kampen Friele har kjempet er beundringsverdig. Det er ikke så lenge siden homofili var diagnostisert som psykiatrisk lidelse, og også forbudt, her til lands. Skjønner at Friele er bekymret for de unge som tar ting for gitt. For de møter stadig vekk fordommer, det ser vi.
    Jeg tenkte også på Orlando, da jeg så at tre av dere hadde lest/skulle lese Friele.
    Tragisk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja jeg likte veldig godt denne. Nå er jeg veldig nysgjerrig på selvbiografien, men har vurdert det dithen at jeg drøyer den akkurat nå. Jeg syns Henmo si bok var balansert og fin, selv om han nok står hakket tyngre på Friele's side i LLH-konflikten. Ikke godt å vite hva som er helt sant og usant i saken der. Les boka Anita - den er kort, lettlest, småhumoristisk og på kornet. Spesielt om du ikke har lest selvbio'en tidligere. Homofili som psykiatrisk lidelse. Det er en skam hva "vi" har trodd langt opp i (dessverre) nåtid... At Friele har gjort Norge til et mer anstendig samfunn er det liten tvil i.

      Slett
    2. Har ikke lest noen bøker om henne, men Kim Friele er jo en dame/fighter/frontfigur som har fulgt tiden jeg har levd i siden ungdomsåra, så jeg vet jo hva hun står for, og har lest mye, sett intervjuer etc.. Men en samlet fremstilling som en biografi kan gi, er ofte verdifull allikevel. Småhumoristisk, tatt på kornet , kort - er absolutt salgsfremkallende på meg.;)

      Slett
  2. Veldig god omtale Marianne! Og for ei dame vi har lest om (jeg leste også om Kim Friele)! Jeg er veldig imponert over hvor mye hun har kjempet og klart å oppnå. Og ikke minst det at Norge har blitt et rausere samfunn, selv og fordommer fremdeles finnes!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Gro. Og ja, jeg noterte meg at vi var tre stk om denne boka. Nå venter jeg på omtale :) Ingen tvil om at alle tre er imponert over bragdene til Friele. Jeg visste på forhånd at hun har kjempet lenge i LLH, men at hun (mer eller mindre "alene") har fått gjennom så mange vesentlige saker er ikke mindre enn beundringsverdig.

      Slett
  3. Flott omtale Marianne, tenk at jeg aldri har visst at Kim Friele er gift Friele, har alltid tenkt hun er en søster eller kusine av kaffe-Friele :) Denne boken skal jeg lese, gøy at du og Berit omtalte den samtidig :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Tine. Jeg trodde også at Kim opprinnelig kom fra kaffe-slekten :) Ole Friele Jr var imidlertid advokat, sønn av høyesterettsadvokal Ole Friele Sr. Navnet skal likevel opprinnelig være et handelsnavn fra Nederland/Tyskland, som kom til Bergen under hansatiden. Kim's far er/var skipsreder Rasmus Johan Wilhelmsen, også et veldig kjent skipsfartsnavn i Bergen. Begge familier "høgt på strå" sosialt. Ikke rart far til Kim var fornøyd med at hun brukte Friele navnet slik at Wilhelmsen ikke ble "trukket inn i homsestriden"....

      Slett
  4. Svært god og grundig omtale, og eg ser at du er hakket meir begeistra for boka enn meg. Men me er like begeistra for hovudpersonen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dersom du har lest Kim Friele's egne memoarer så kan jeg tenke meg at det ikke er så mye mer spennende i denne boka. Jeg hadde bare lest i avisene om sakene og knapt googlet henne før jeg "Kampene". Jeg likte det enkle og liketille språket til Henmo. Jeg syns av og til at biografer blir litt vel pompøse til tider (eller det helt motsatte, direkte kjedelige). Denne var forfriskende. Men - er det i det hele tatt mulig å skrive ei uinteressant bok om Kim Friele? Det skal jammen godt gjøres! (Selv om jeg har et par kandidater i sekken ;)

      Slett
  5. Jeg var tilnærmet blank på Friele. Visste at hun kjempet for homofilirettigheter, eller kanskje jeg bare gikk ut fra det fordi jeg visste hun var lesbisk? Fikk tårer i øynene av innledningen du siterte. Virkelig en god og engasjert omtale.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Jeg ble veldig engasjert i denne boka. Sint, glad, trist, provosert, irritert og til slutt veldig stolt. Hva har ikke "vi" (les:Kim Friele med hjelp) fått til! Det er fremdeles 75 land i verden hvor homofili er forbudt(!) Kjærlighet er rett og slett forbudt! For det er det Kim Friele kaller det. Kjærlighet. Og hvem kan måle den? Måle kjærligheten? Det beste med boka er at den er så veldig ærlig, men ærlig med verdighet. Jepp, veldig bra.

      Slett
  6. Grundig omtale - ser interessant ut.

    SvarSlett
    Svar
    1. Interessant, engasjerende skrevet og historisk lærerik Randi. Her er det bare å kaste seg utpå.

      Slett
  7. For en god omtale, men enda viktigere: For ei flott dame! Hun har gjort en beundringsverdig jobb, ikke bare for de homofile, men for landet vårt. Stor takk til Kim Friele! Det er enda en lang vei å gå, og jeg håper de siste dagers hendeleser kan være med og vekke oss. For jeg tror ikke det bare er dagens unge homofile som er politisk bevisstløse. Vi har alle et felles ansvar!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er det vi har! Og det å lese om slike (i mitt tilfelle kvinner) gjør oss mer bevisste på akkurat det. Derfor vil jeg ha denne boka også inn som forslag til pensum i skoleverket! Bøker som provoserer og inspirerer til tankegang og dialog. Som skaper engasjement! Vi er så enige.

      Slett
  8. Hei, Marianne Søiland, dette var fantastisk hyggelig å lese, tusen takk! Mvh Ola Henmo.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt du fant bloggen min da :) En veldig god og ikke minst engasjerende biografi som passet som hånd i hanske til lesesirkelen denne måneden. For ei dame du har fått æren av å skrive om! Og selv takk for en sjelden bio-opplevelse! Jeg tyter ennå om denne boka til dem som gidder å høre. Når det er sagt, og det mener jeg - denne bør inn i skolen!

      Slett
  9. Ser at dette er veldig sent for en kommentar,men når det allikevel er åpent,så prøver jeg å nå deg.
    Anledningen er at denne boken nå får ny aktualitet i forbindelse med Nina Karin Monsens nylig utgitte bok,https://www.haugenbok.no/Generell-litteratur/Historie/Kampen-om-seksualiteten/I9788230014714.
    Der fremkommer kritikk av nettopp Friele for dennes angrep på NKM,begrunnet tildeling av Fritt Ord's pris til henne.
    Hun er meget kritisk til Friele's utsagn/meninger om henne,som hun også mener er feilaktig på de rent faktuelle beskrivelser av hendelser.
    Hva synes du selv om denne omtalen av Monsen i Ola Henmos bok?
    Kunne det være en ide om du skrev en omtale av NKM bok?
    Sånn for balansens skyld?

    Vennlig hilsen
    Ole H. Johansen

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan. Takk for link til Monsens bok. Jeg leste om Kim Friele ifm en biografi-lesesirkel fordi jeg var nysgjerrig på henne. Jeg har imidlertid ikke til hensikt å ta stilling verken til metodene eller midlene som hun brukte for å komme i den posisjonen hun hadde/har i homobevegelsen i Norge idag, ei heller hvem hun tråkket/ikke tråkket på, hva hun mente/ikke mente om Fritt Ord's pris. Ei heller om alt som står i biografien er sant/halvsannheter eller direkte feil. En sak har ofte tre sider, den ene partens, den andre partens, og det som muligens er den rette versjonen. Jeg var nysgjerrig på Kim Friele. Jeg er ikke fullt så nysgjerrig på Nina Karin Monsen. Men boka er notert bak øret :-) Ha en riktig god helg.

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)