fredag 13. mars 2015

"Shift" av Hugh Howey (#2 i Silo-serien)

Spoilerfri! Hurra for Storytel og takk Ingalill! Sammen sørget de for at jeg fikk over 18 timers lytting på bok 2 i Silo-serien. Tidenes lengste (for meg) lydbok UTEN å sovne (prestasjon!). Dystopi-serien til Howey blir nå oversatt til norsk, og jeg leste førsteboka - Silo - som leseeksemplar fra Bazar. Konklusjon: veldig bra! Neste oversatte bok i serien - Shift - kom ifølge Bazar i 2016. Ikke like bra... Men, hjelpen dukket opp når nøden var størst, og det viser seg at hele serien ligger i engelsk lydbokversjon på Storytel, fremsøkt av Ingalill. Resultatet er at jeg har gått med propper i øra siste måneden, og det hyppigst brukte ordet siden da er det klingende HÆH? Man er langt fra så sosial og observant som vanlig (ja jeg kjører bil med lydbokpropper), har jeg erfart... Ikke like smart kanskje, men effektiv leser er jeg jammen blitt. Dog ikke mindre sær, ifølge min datter på 18... det kan jeg leve med. Nuvel, tilbake til boka.

Det skal dedikert interesse til (nå snakker jeg for meg selv) for å starte på et over 18-timers langt lydbokprosjekt. Foranledningen -  Silo - var god! Jeg må likevel si, at etter 4-5 timer inn i Shift, så måtte jeg kontrollsjekke med Ingalill. Det var da ei utrolig treig bok å komme inn i? Det går over etter rundt 9 timer, var svaret... Proppene forble i. Heldigvis. Bok 2 i en planlagt trilogi har jeg erfart kan være så mangt. Her har Howey gjort et smart stunt. Shift er nemlig historien forut for Silo! Med andre ord, hva som var foranledningen til at befolkningen gikk fra å leve et liv slik vi kjenner det til å bo i 150 etasjers siloer under jorda uten mulighet for å trekke frisk (som nå er dødelig giftig) luft. Hva og hvem var skyld i at menneskeheten ble innestengt? Hva skjedde dengang på et tidspunkt i historien som fjernet menneskene fra frisk luft, blå himmel, grønt gress under beina og vind i håret? Det er faktisk en interessant historie! En historie om makt, megalomani, mennesker som ser på seg selv som utvalgte til å føre rasen videre, "nødvendige" valg og manipulerende krigføring. Ikke helt ukjente virkemidler fra virkelighetens verden, men her er selvfølgelig historien dradd videre. Man snakker deep freeze av mennesker, vaktordninger og lange trapper, svik, mytteri, hevn og ensomhet. Men også styrke, enkelte menneskers ubøyelige trang til å utforske muligheter, stole på instinkter, være nysgjerrig, søke etter nye løsninger.

Hugh Howey
Bildekilde: amyeyrie.com
I 2007 skisserte Center for Automation in Nanobiotech (CAN) en maskinvare- og programvareplattform som en dag ville tillate roboter mindre enn menneskeceller til å foreta medisinske diagnoser, gjennomføre reparasjoner av menneskekroppen og til med forplante seg selv. Samme året sendte CBS et program på TV om effektene av medikamentet propranolol mot lidelse fra ekstreme traumer. Det skulle bare en enkelt pille til for å fjerne minnet om en traumatisk hendelse. Nokså samtidig ble det imidlertid klart hva som kom til å kunne ta livet av hele menneskeheten. Disse to hendelsene satt sammen ble plutselig et fryktinngytende våpen. Og hva har ikke verdenshistorien vist oss sålangt om  menn i maktposisjoner? Jeg sier ikke mer. Jeg vil bare anbefale alle som liker dystopier å starte på Silo-sagaen, enten på engelsk eller norsk (med advarsel om venting på de siste to bøkene...).

Nå har jeg ikke lest Shift, men lyttet til den. Det KAN være årsaken til at boka var noe vanskelig å komme inn i. Det tar nemlig litt tid før man innser at boka handler om perioden før Silo. Riktignok har hvert avsnitt en årsangivelse som avsnittsoverskrift, men dersom man ikke pays attention så vet man ikke alltid hvor man er når avsnittet starter. Typisk avsnittsoverskrift: 2345 - Silo 1. Etterfulgt av 2105 - Silo 17 eller bare 2045... Avsnittene hopper med andre ord kraftig i tid! Jeg innbiller meg det er noe enklere når man SER disse avsnittsoverskriftene nedskrevet og ikke bare hører dem i fart. Når det er sagt, og man har vennet seg til de store tidsmessige hoppene, (og husker navnene på menneskene som befinner seg der og da) = kommet noe inn i boka, så er den utrolig spennende. Veldig forskjellig fra Silo. Her får man ikke same same but different, men foranledning forut, tanker, idéer og ikke minst holdninger til mennesker på den tiden, innsikt i teknologiske og ikke minst biologiske nyvinninger og hvordan disse kan og vil bli brukt for alt det er verd. Ja jeg anbefaler boka. Ja den er veldig forskjellig fra klassikerne jeg leser. Her er det imidlertid plottet, den geniale tankegangen til forfatteren, oppbygningen av historien, hvordan den fanger og ikke lar deg være i fred, som tar tak i leseren. La gå at kjærligheten ikke er så nakent, enkelt og stemningsfullt presentert som hos Gavalda, eller landskapet ikke så malerisk detaljert som hos Radcliffe eller innleserstemmen så besnærende som Ridnick i King Solomon's Mines. Her er det bio-tekno som råder - kombinert med menneskets iboende makt- og kontrollbehov. Spennende, spesiell og digg serie (for dem med tålmodighet ;o)

(Kan forøvrig også anbefale boka Virus av Paul McEuen og serien The Fifth Column av Nathan Farrugia. Begge basert på nano-/bioteknologi og skrevet av menn som virkelig kan faget sitt. Gode arvtakere etter Michael Crichton begge to!)

Kilde: Storytel
Utgiver: Selvpublisert gjennom amazon.com (Well done!)
Utgitt: Januar 2013
Innleser: Peter Brooke
Lyttetid: 18t 15min
Utfordring: GoodReads


Nok en Bangkok Buddha :-)

.

9 kommentarer:

  1. Jeg gleder meg til å begynne på denne. Tenkte jeg skulle ta den på Kindelen, men nå kan jeg jo også høre den. Hm, dilemma :-D

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Du minnet meg på at jeg skulle sende ei bok til deg. Var ikke det Unnskyld?
      Dersom du ikke er "kommet inn i" å lytte til lydbøker så KAN denne være noe forvirrende. Jeg bare advarer... Tidshoppene gjorde den ganske krevende. Jeg innbiller meg den er lettere å lese for å komme inn i, så kan du jo fortsette med lyd? Takk for igår! Hyggelig :-)

      Slett
  2. Flott omtale. Jeg lånte blindt Silo denne uka og planlegger å lese den en gang før biblioteket purrer på meg:-) Vil du si at Shift er bedre? Må man lese Silo for å forstå sammenhengen i denne?

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Mohammed. Jeg er svært fleksibel når det gjelder kronologi, men her må jeg nesten si at Silo bør leses før Shift. Shift forklarer Silo, mens Silo gir Shift kjøtt på beina først - og en bakgrunnshistorie (forgrunnshistorie?) som gjør forståelsen mer komplett, om jeg kan kalle det det. Bøkene er også vidt forskjellig oppbygget, og i starten av Shift er det som om man leser ei bok fra en annen forfatter med et helt annet plott. Til man forstår. At slik begynte galskapen :-)

      Slett
    2. ...og, Shift og Silo er såpass forskjellige syns jeg, at å sammenlikne blir vanskelig. Jeg likte veldig godt Silo, og ble noe skuffet over starten på Shift. Til jeg kom inn i boka. Da tok den seg kraftig opp og ble minst like spennende som Silo. Jatakk begge to, tenker jeg :-)

      Slett
  3. (Sukk, fleksibel til kronologi....)

    Jeg ser du fremdeles er mer begeistret enn meg. Riktignok tok Shift seg opp men jeg synes den aldri ble SKIKKELIG spennende, bare et blaff her og der, men den siste halvparten var jeg ihvertfall nysgjerrig på utfallet, og oppbygningen, og det er mer enn jeg kan si om Silo - og dessverre også Dust - som jeg synes var altfor lik Silo, som burde glede alle som likte førsteboka. Det ble understreket av at oppleseren i bok 1 og 3 er den samme (dame), mens en mann leser Shift.

    Sooo, jeg hadde aldri trodd jeg skulle si det mens jeg bannet og sleit meg gjennom de første 9 timene, men jeg hadde faktisk mest glede av Shift, midtboka, det som normalt bare er transportetappen. Og siden vi nå befinner oss i dystopia:

    Det ligger en annen trio på Storytel, (som jeg planlegger å lese med tid og stunder), der sisteboka faktisk ble nominert til Folioprisens langliste. Da må den jo være bra?? Jeff Vandermeer - Acceptance/Authority/Annihilation - har ikke sjekket rekkefølgen. Men skulle du gå tom for lesestoff er du herved tipset. Drømmen er at du leser først, slik at jeg slipper hvis den er dårlig, eventuelt kan du sette advarsel i tittelen så jeg kan boikotte innlegget hvis det er mesterverk. Selv har jeg pålagt meg dystopferie til jeg har samlet meg nok til å lese Atwood - som bør skje før Lillehammer...

    SvarSlett
    Svar
    1. (sukk, sånn erre bare...-)
      Ja jeg likte Shift. SKIKKELIG (med caps) spennende... Nei, det syns jeg ikke. Men, spennende nok til at jeg ikke klarte å legge fra meg headsettet. Jeg var vel mer nysgjerrig enn at det var direkte spennende. Jeg likte Shift. Den hadde (etter jeg kom inn i boka) sin egen sjarm, ulik som den var fra Silo. Derfor likte jeg også denne transportetappen mye bedre enn de fleste andre dystopitransporter. Ny vri gjorde seg virkelig. Jeg drøyer tre'ern littegranne. Redd for å gå lei, men er veldig nysgjerrig på hvordan den ender. Med den særdeles elendige Divergent-slutten (Allegiant) fresh in mind...
      Jeff Vandermeer har jeg hørt om, men var ikke klar over at han hadde en trilogi på Storytel!? Fantastisk! Storytel viser seg å være enda mer interessant enn jeg fryktet i utgangspunktet, og jeg begynner nå å angre - bare LITT - på at jeg disset dem noe i Dagens Næringsliv. Jeg syns fremdeles det er elendig at det ikke er mulig å lese ebøkene deres på¨noe annet enn nettbrett, men lydbokdelen må jeg innrømme at jeg begynner å sette særlig stor pris på!
      (Og så jobber jeg litt med Lillehammer-ideen. Atwood OG Stridsbert OG Kykelipi-Vold. Humm...)

      Slett
    2. Jeg leste et sted, avis?, at storytel selv var overrasket over hvor lite populære e-bøkene var sammenliknet med lydbøkene, som stod for majoriteten av bruken. ?? De must not ha hørt etter da vi klaget i starten. Ingen grunn til undring når de fikk det forklart av brukerne. Lesere vil ikke lese på nettbrett - ferdig med det! Jeg synes også de har mye å gå på når det kommer til norske lydbøker, MEN, det bryr meg egentlig ikke for jeg kan like gjerne høre oversatt litteratur på svensk som på norsk - og jeg tilgir dem alt så lenge de fortsetter å fylle på engelskdelen. ALT. (til og med det faktum at de ser ut til å prioritere apple)

      Ikke somle med Lillehammer, det kan bli fullt!

      Slett
    3. Overrasket over hvor lite populære e-bøkene var? Jeg får sende dem kopi av Dagens Næringsliv innlegget mitt, så skal de få se hvorfor... Det kan da ikke være så veldig vanskelig å gjette seg til med litt selvinnsikt...! Lillehammer er nevnt her i heimen, ikke fullstendig nedsablet!! Men det må koordineres med en Houston-tur til sambo. En av oss bør være hjemme - av og til ihvertfall...

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)