torsdag 2. januar 2014

"World War Z" av Max Brooks

World War Z var ei av bøkene jeg fikk med meg fra bokbloggertreffet i september, og boka har jeg sett fram til å lese siden jeg så filmen med Brad Pitt i hovedrollen. Nå er jeg absolutt ingen zombie-fan, heller tvert imot, men filmen var så bra - og så lite zombie-spekulativ, egentlig - at boka jo bare måtte bli en suksess! Dette baserte jeg ene og alene på at bøker "alltid" er bedre enn filmen. Der tok jeg grundig feil denne gang, gitt. For ikke å snakke om at filmen er fullstendig annerledes enn boka. På alle vis. Kanskje med unntak av tittelen...

Det hele startet med rykter fra Kina om en pandemi som hadde brutt ut. Etterhvert begynte tilfellene å øke i omfang og spre seg til andre land i verden. Det som i utgangspunktet hadde sett ut som økende rabalder fra en kriminell underklasse eller til og med begynnelsen på en revolusjon, viste seg å være mye, mye verre enn antatt. Zombier begynte å overta større og større deler av kloden, og de livnærte seg ved å ta livet av og spise mennesker. Det er nå ti år siden zombiekrigen som nesten utryddet menneskeheten, og drevet av et ønske om å bevare historien til de overlevende, begir forfatteren seg ut på en reise gjennom herjede land og ødelage byer for å kartlegge hvordan det hele begynte. Og, ikke minst, for å forstå hvordan man kan hindre det i å skje igjen.

Og boka, ja den er faktisk en stor samling intervjuer. Løsrevne intervjuer med mennesker fra Kina, India, Israel, Irland, Denver, Sibir, Washington, Ukraina m.m. Disse forteller hvordan de opplevde starten på "pandemien" og hvordan de gjennomlevde krisen og kom ut av den med forstanden i behold. Boka har en journalistisk vinkling med konkrete spørsmålsstillinger som intervjuobjektene svarer på. I og for seg greit nok, men det var langt fra dette jeg forventet da jeg begynte å lese boka. Det hele ble for meg altfor oppstykket og lite spennende. Vi kommer tilbake til enkelte av intervjuobjektene flere ganger, men langt fra så ofte at jeg føler det hele henger sammen som ei bok - en historie - med ideen om at en historie har en start, et innhold og en avslutning. I så måte er boka veldig spesiell. Dersom jeg ikke hadde sett filmen først så er det mulig jeg ville hatt en annen oppfattelse av boka. Jeg forventet noe helt annet enn jeg fikk. Boka er langt fra dårlig, den er godt skrevet, spørsmålene som intervjueren vi følger på sin reise stiller til de menneskene han møter er fullstendig relevante, og svarene vi får er utfyllende, skremmende og veldig dekkende av zombie-overtakelsen av jorda. Jeg forstår dem som har trykket boka til sitt bryst. Den traff imidlertid ikke meg helt.

Her traileren fra filmen - som absolutt er severdig



Kilde: bok fått på bokbloggertreffet
Forlag: Vendetta
Utgitt: 2013 på norsk (2006)
Språk: norsk
Sideantall: 393
ISBN: 9788293059738
Utfordring: GoodReads

9 kommentarer:

  1. Har ikke lest boken, men så filmen nå i julen og likte den godt. Tenkte det samme som deg at jeg burde lest boken siden filmen var så bra. Etter å ha lest innlegget ditt så er det kanskje ikke noe bråhast.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det kunne ha vært interessant om du leste boka Beathe, for å få en annens syn på bok kontra film. Denne gang var historiene i boka og filmen så forskjellige at for meg kunne det vært to vidt forskjellige kilder. Begge kanskje like gode om man ikke leser boka med filmen i hodet? Det var nok feilen jeg gjorde i dette tilfellet.

      Slett
  2. Dette var interessant. Jeg var en av dem som leste boken før filmen kom, og jeg likte boka kjempegodt. Jeg oppfattet den som en stor dose samfunnskritikk, godt skrevet og spennende. Filmen derimot ... Det jeg skrev om den på Facebook rett etter at den var sett, var følgende:

    "Det finnes overhode ingen karakteroppbygging, og den røde tråden er meget svak, nærmest fraværende. Brad Pitt virker fjern og uinspirert, og ingen av karakterene gjør spesielt inntrykk. Ikke var den skummel heller. Bare teit og irriterende. Det eneste positive var et par gode actionscener, og noen fine "scores" fra Marco Beltrami. Skjønner godt at forfatteren gremmer seg!"

    Det er en av de dårligste filmene jeg har sett!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg kan godt forstå at forfatteren gremmet seg, for filmen er ikke på noen måte lik boka - verken i oppbygging eller innhold. Som jeg skrev så syns jeg igrunnen kun det var tittelen og Zombie-fokuset som var felles. Ellers var filmmanuset så langt fra boka at jeg forundret meg over at filmen kunne ha samme tittel som boka...

      Jeg leste bokomtalen din tidligere og var derfor spent på hvordan den ville være. Jeg ville virkelig like boka, men denne refererte zombie-invasjonen ble bare rett og slett kjedelig for meg. Jeg verken fikk et forhold til noen av karakterene som ble intervjuet eller intervjueren selv. Jeg følte jeg leste en fake historie med fake "originale" kilder mens forfatteren forsøkte å fortelle meg en sann historie, muntlig gjenfortalt.

      Jeg likte konseptet rundt eksistensen og spredningen av Zombi'ene, kunne godt leve med og finne samfunnskritikken interessant, men jeg likte ikke forfatterens måte å fortelle historien på. Metoden kom i veien for kontinuiteten av boka for min del. Filmen likte jeg av helt andre årsaker, og jeg behøvde ikke relatere den til boka siden jeg ikke hadde lest den på tidspunktet. Forstår veldig godt at du ikke likte filmen siden du er en av dem som syns boka var strålende :-)

      Slett
    2. Det var derfor jeg syntes ditt innlegg var interessant, siden vi har lest bok/sett film i ulik rekkefølge og det er spennende å se hva slags resultat det kan ha. Et annet eksempel er The Shining av Stephen King. Jeg så filmen før jeg hadde lest boken, og den er en av mine favorittfilmer. De jeg kjenner som leste boken først og så kikket på filmen, liker ikke filmen - forfatteren gremmer seg over filmen og finansierte selv en miniserie fordi han mislikte Kübricks versjon så sterkt.

      Det var manuset Max Brooks også reagerte på, og jeg er også enig i at det ikke hadde noe med hverandre å gjøre, så hvorfor de bruker samme navn må gudene vite ( garantert for å innkassere på bokens suksess). Jeg følte jeg leste en dokumentarroman om noe som hadde skjedd.


      Slett
    3. Jeg har også lest og sett The Shining, men hadde såpass mange år mellom filmen (først) så boka at jeg ikke fikk noen reaksjon på verken den ene eller andre. Jeg rett og slett elsket Kübricks versjon av filmen og syns Jack Nicholson var superb i rollen. Jeg husker jeg likte boka også, vel så godt - men jeg gjorde meg aldri opp en mening om forskjellene/likhetene og hva jeg foretrakk. Det kan jo ikke gjøres om, men jeg lurer jo nå på hvordan jeg hadde oppfattet boka om jeg ikke hadde sett filmen så nylig opp til leseropplevelsen. Jeg så veldig godt dokumentarroman stilen, men fikk den ikke til å henge på greip med filmen i bakhodet. Sånn kan det gå. Som du sier - det var nok for å melke bokas suksess fra 2006, og kanskje det ville være nærmest umulig å filme bokas synspunkt på Zombie-invasjonen på en overbevisende måte? Spennende med forskjellige synspunkt og vinklinger på boka! :-)

      Slett
  3. Denne filmen har jeg lyst til å se, men etter det du skrivet og utfra kommentarene over virker det som en god idé å lese boken først.

    SvarSlett
    Svar
    1. Se gjerne filmen - men etter boka Birthe, om du har planer om å lese den. De er så forskjellige at du får to historier til prisen av ...to :D Jeg tror Elin gjorde rett valg. Først bok - så film. Men da kan det jo være du ikke liker filmen...? Valgets kvaler på denne ;o)

      Slett
  4. Ja, det blir valgets kvaler, men ettersom leselisten er sprengt og det ikke ser ut til at jeg får puttet inn denne boken på en stund tror jeg det blir filmen først :)

    SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)