lørdag 28. desember 2013

GLADMELDING og HURRA! Norske ebok-leverandører sender rett til Kindle!

Flere norske ebok-leverandører har nå sett lyset og forstått at Amazon sine Kindle lesebrett is here to stay! Istedenfor å tape i kampen mot engelske ebøker så har følgende nettbutikker åpnet for å gjøre livet enklere for oss som liker å lese både norsk og engelsk litteratur på ett og samme lesebrett:

Tre ganger tre hurra for ...
  • Aschehoug.no
  • Digitalbok.no
  • Ebok.no
Løsningen er like enkel som den er genial. Ovennevnte nettbutikker har fjernet DRM-sperren på alle eller deler av utvalget av ebøkene sine og benytter Amazon sin allerede lenge eksisterende programvare Send-To-Kindle til å gjøre jobben for seg.

Aschehoug.no har samtlige ebøker tilgjengelig for Kindle! Her er det bare å velge og vrake :o) Fremgangsmåten for hvordan du sender de norske ebøkene fra Aschehoug over til Kindle finner du HER.

Hos Digitalbok.no kan noen ebøker du kjøper (de uten teknisk DRM) sendes direkte til Kindle. Hvordan du finner ut om boka du ønsker å kjøpe fra Digitalbok.no har teknisk DRM eller ei lærer du HER. Hvordan du sender disse ebøkene fra Digitalbok.no til Kindle finner du HER

Hos Ebok.no finner du tilgjengelige norske ebøker for Kindle HER og fremgangsmåten for å få dem over HER. De har foreløpig over 1000 ebøker - and still counting - som kan sendes til Kindle.

Ikke glem - at alle andre norske ebøker som fremdeles har teknisk DRM også kan leses på Kindle. Det krever bare litt mere arbeid. Oppskriften på How-To finner du på bloggen min HER.

Er ikke dette gode nyheter på tampen av 2013 så vet ikke jeg :o)



torsdag 26. desember 2013

Kindle Paperwhite til jul?

Det er tydelig at Amazon har solgt mange Paperwhite til Norge i forbindelse med jula. Det synes virkelig på besøkstallet på bloggen min. Tusen takk for alle hyggelige meldinger på mail ifm konverteringsoppskriften som tydeligvis fungerer i det ganske land fra Karasjok i nord til Lyngdal i sør.

God Jul - Godt Nyttår - og ikke minst ... Happy Read til dere alle!!!

...og når julefeiringen og -freden har senket seg en smule og to mer, så vil det igjen komme bokomtaler fra ebokhyllami... :o)




fredag 6. desember 2013

1001-boka "Hunden fra Baskerville" av Arthur Conan Doyle

Jeg har nå fått lest boka som mange ganger er kåret til verdens beste kriminalhistorie, og som er den mest populære av alle fortellingene om den briljante privatdetektiven Sherlock Holmes og hans trofaste venn og biograf dr. John H. Watson. Hunden fra Baskerville ble utgitt første gang i 1901 i The Strand Magazine og er den tredje forfatteren gav ut med radarparet i forsetet. Det er en selvfølge at boka befinner seg på 1001-lista for denne er virkelig elegant. Mysteriet vi blir presentert for befinner seg på Dartmoor - heiene som omslutter barndomshjemmet til Sir Henry Baskerville, en amerikaner som har arvet den svære eiendommen etter sin onkel som døde under heller mystiske omstendigheter.

Det sies at gamle Sir Henry døde av skrekk etter å ha blitt forfulgt av en djevelsk diger hund da han befant seg ute på heiene. Familielegenden forteller at denne djevlehunden søker å ta livet av den Baskerville som til enhver tid besitter eiendommen. Den onde Sir Hugo Baskerville fra 1800-tallet sies nemlig å ha sluppet en av sine digre og glupske hunder etter en kvinne som hadde klart å rømme fra ham, og hun hadde dødd av skrekk ute på den myrlendte heia da hun hørte hunden komme etter seg. Den gale Baskerville, som også satte etter kvinnen, fikk strupen revet over av selvsamme hund, og hunden kan ennå høres der den uler ute på Dartmoor - stadig på jakt etter den neste Baskerville på eiendommen. Jada, her settes stemningen virkelig før Watson inntar stedet sammen med den nye eieren. Watson er satt til å være observatør og beskytter for Sir Henry Baskerville av Sherlock Holmes som på uvant vis ikke deltar så mye i denne historien før henimot slutten. Holmes opererer selvfølgelig i kulissene og vurderer sakens utvikling ut fra oppdateringene han sporadisk får fra Watson.

Arthur Conan Doyle
Bildekilde: en.wikipedia.org
I klassisk gotisk stil hører man mystiske skrik fra myrheiene rundt Baskerville-eiendommen. Her er tåkete netter, en rømt forbryter fra fengselet, signaler som blir gitt med talglys, en butler som vet mer enn hva han vil innrømme, en vakker kvinne med en heller mystisk og spesiell fortid og noen som helt tydelig spionerer på Baskerville Hall. Språket er svulstig og melodramatisk med overdetaljerte beskrivelser - jeg fant bla. 7 substantiv med tilhørende maleriske adjektiv i en og samme setning.. - men dette finner jeg helt passende til settingen. Det er en fin motvekt til den tørre og ekstreme logikken til Holmes og Watson. Hunden fra Baskerville er den mest spennende Sherlock Holmes historien jeg har lest. Mysteriet bygges godt opp, det er hint og fordekte meninger rundt hver en lyngdott, persongalleriet er veldig bra utviklet og atmosfæren som jeg ble innhyllet i ble virkelig spooky etterhvert. Det hjalp selvfølgelig på at jeg leste boka en guffen vestlandshøstkveld.. Når Sherlock Holmes da plutselig dukker opp på scenen blir jeg like overrasket som Watson, uten at jeg skal fortelle noe mer om sakens utvikling. Her er det bare å kaste seg rundt om man ikke har lest boka. Nokså utrolig at en historie fra 1901 kan være like spennende den dag i dag. Kan absolutt anbefales!


Kilde: Egen bok
Forlag: Aschehoug
Min norske utgave utgitt: 2008
Sideantall: 231
ISBN: 9788203211539
Utfordring: 1001-bøker, GoodReads


Ikke akkurat djevlehunden fra Dartmoor...
- heller en lokal Houston variant...






torsdag 5. desember 2013

"Det henger en engel alene i skogen" av Samuel Bjørk

Om Bokhandlerprisen er det største kvalitative stempelet ei bok kan få er diskutabelt. At Samuel Bjørk's "debut" både ble nominert til prisen i år og er blitt en stor suksess er det imidlertid liten tvil om. Nå gikk riktignok prisen til Cecilie Enger med boka Mors gaver, men jeg forstår godt hvorfor Samuel Bjørk's "engler" havnet i samme selskap. Dette var krim for meg!

Handlingen er lagt til Oslo og historien åper med at en seks år gammel jente blir funnet hengende fra et tre i Maridalen. Hun har på seg en dukkekjole, en ransel og en lapp fra Norwegian rundt halsen med teksten "Jeg reiser alene". Nok en skoleklar liten pike blir funnet av to brødre som er ute og leker i skogen, og politiet i Oslo har fått en seriemorder å hanskes med. Etterforsker Holger Munch i mordavsnittet får ansvaret, og hans første jobb blir å sette sammen teamet som skal håndtere denne spesielle saken. Holger er en av landets beste etterforskere og krever kun de dyktigste. En av dem er politikvinnen Mia som har en usedvanlig teft for gjerningsmannsprofilering. Mia er imidlertid flyttet til Hitra med ett mål for øyet, å ta sitt eget liv på datoen for tvillingsøsterens tragiske bortgang. Holger klarer å hanke inn Mia, ihvertfall til denne saken, og sammen med den nyansatte hackeren Gabriel og resten av teamet begynner den møysommelige jobben mens flere skoleklare jenter står i fare for å bli myrdet.

Denne boka ble fortært i to store jafs til tross for tykkelsen (534 sider). Jeg satt i spenning en hel kveld og resten fikk jeg lest på en flytur over den store pytten. Historien er skrevet av "debutanten" og psevdonymet Samuel Bjørk, og hvem vedkommende er har jeg undret meg over en tid. At dette er forfatterens første bok tviler jeg noe på, for her var det både en usedvanlig godt oppbygget krimgåte, et solid språk til krim å være og usedvanlig interessante karakterer å bryne seg på. Boka kunne fort blitt en altfor rå og spekulativ krim med småjenter som blir tatt av dage, men selv om seriemord av barn er hovedplottet i historien så går ikke forfatteren i fella. Her er nemlig ikke fokus på råskap og billige poeng, men en møysommelig oppbygget krimgåte som løses av virkelige personer med reelle og troverdige liv. Den overvektige etterforskeren har jeg ikke møtt i litteraturen tidligere, ei heller dyktige Mia som ønsker å ta sitt eget liv fordi det ikke lenger gir henne noen mening (selv om hun kan minne meg om frøken Salander fra Stieg Larsson bøkene når det kommer til utseende). Hackeren Gabriel er også troverdig, noen-og-tyveåringen som fremdeles bor hjemme på gutterommet og hvis største utfordring er å hacke koder som legges på internett. (Eneste som jeg irriterte meg litt over var navnet hans - Gabriel. Noe søkt med tanke på tittelen på boka - Det henger en Engel...") Jeg er i utgangspunktet kanskje noe over gjennomsnittet interessert i gjerningsmannsprofilering, så Mia var nok den karakteren som interesserte meg mest av dem alle. Jeg skulle ønske jeg hadde de samme evnene, da hadde jobben min vært en helt annen.. (For andre likesinnede så anbefaler jeg denne masteravhandlingen - uhyre interessant: Gjerningsmannsprofilering – mellom samfunnsvitenskap og politiarbeid).

Boka får imidlertid ikke heeelt full pott fordi jeg syns et par element ble droppet litt lettvint i historien underveis. Jeg hadde ønsket en tettere kopling mellom den religiøse sekten og selve casen og enkelte av bipersonene ble noe uinteressante og hang litt i løse luften i forhold til seriemorderen som ble etterforsket. Slutten og løsningen av saken ble også i overkant brå. Likevel lover dette fantastisk bra og skal jeg driste meg til en rating så vil jeg likevel gi boka 4 av 5 stjerner. Dette var nemlig en utrolig god krim, og jeg tilgir veldig så gjerne de få elementene som ikke helt falt i smak. Bøker som klistrer meg til boksidene til tross for slike hangups scorer høyt på treet hos meg. Nå må bare Samuel Bjørk stå fram og si hvem han/hun er! Ja - jeg er nysgjerrig :o)


Kilde: fått fra forlaget Vigmostad Bjørke som leseeksemplar
Utgitt: 2013
Sideantall: 534 spennende sider!
ISBN: 9788241909726
Utfordring: Norske forfattere, GoodReads


Tilbake i Houston for siste gang iår - her fra Brazos

mandag 2. desember 2013

"Jimmen" av Øyvind Rimbereid

Jeg har beveget meg utenfor egen komfortsone og lest et langdikt. I og for seg ikke noe nytt det med komfortsonen akkurat dette halvåret, men diktet var på en mer frivillig basis :-) Langdiktet Jimmen er skrevet av Øyvind Rimbereid, også fra Stavanger. Det forteller om fjordingen Jimmen og kjørekaren hans som kjører rundt i Stavanger og henter sydrer - eller skyller - som de siden selger videre til en bonde som grisemat. Jimmen og kjørerkaren befinner seg i et Stavanger i endring. Olje er funnet i Nordsjøen og en condeep bygges i Jåttåvågen. Det er midt på 70-tallet, og slik Stavanger og omegn beskrives husker jeg veldig godt fra egen oppvekst. Det fantes imidlertid ikke sydrekjørere midt på 70-tallet, akkurat det elementet har Rimbereid tatt fra mine besteforeldres barndom og satt inn i handlingen. Et litterært grep som knytter sammen det virkelig gamle Stavanger med den nye tiden oljen bringer oss inn i.

Øyvind Rimbereid
Bildekilde: mollebyenlitteratur.no
Kjørekaren snakker Stavanger-dialekt mens Jimmen har et gammelnorsk språk, ikke helt tydelig og ikke helt ferdig, men med innslag fra både eddadikting og folkeviser. For meg var dette en nydelig nostalgisk vandring på gamle trakter i et bysbilde som jeg virkelig elsket. Altfor mye er endret i Stavanger siden den tiden. Ikke alt til det bedre. Handlingen dreier seg rundt avfall og det å gjøre seg mer eller mindre usynlig i jobben. Kjørekaren er langt nede på rangstien, men han har fjordingen Jimmen som sin trofaste venn og ei søster som befinner seg på Dale - det felles "galehuset" for Stavanger og Sandnes. Kjørekaren har hull i hjertet og en usynlig jobb for de andre i samfunnet. Han bør finnes, men ikke synes. Likevel får Rimbereid kjørekaren fram i lyset, og knytter jobben til kjørekaren direkte til Stavangers sorte gull - oljen: «For condeepen ska ud te der syddrå boble. (...) Han ska ud te der alt grønt/blei te brunt og brunt te blått, og så te svart.

Diktet har en enkel ordbruk og det veksler mellom kjørekaren og Jimmen's synsvinkel. Når diktet slutter med at kjørekaren får et dødelig hjerteanfall tar han den gamle tiden og ånden med seg og det føles som om Stavangers forvandling til en ny tid er komplett. Det er et vakkert og stille langdikt. Det var rett og slett nydelig. Virkelig.


Kilde: Egen bok
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2011
Sideantall: 64
ISBN:  9788205418301
Utfordring: GoodReads, Norske forfattere


Fra gamle Stavanger...